Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Боядисване с латекс след сваляне на тапети?

 • 9 608
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте. Предстои ми ремонт и съм решил да боядисам стените с латекс, но преди това трябва да махна тапетите. Въпросът ми е дали лепилото за тапетите, които съм махнал, ще пречи за захващането на латекса към стената? Също да питам дали трябва да се грундира преди латекса?
Забравих да питам дали таванът да го боядисам в същия цвят като стените или трябва да е бял?

# 1
 • Мнения: 721
ще трябва стените да се шпакловат, после грундират и тогава да се боядисат.поне така беше при нас.не е задължително тавана да е в цвета на стените,както не е задължително да е в бяло

# 2
 • Мнения: 4 380
Ще пречи. И лепило ще има, и тук-таме остатъци от хартия ако са хартиени...Това прави неравности и пречи за захващането на латекса. Ако тапета е само един слой и е залепен добре без видими неравности, по-добре боядисвай върху него! Той ще служи един вид като шпакловъчен изравняващ слой.

# 3
 • Мнения: 3
Ще пречи. И лепило ще има, и тук-таме остатъци от хартия ако са хартиени...Това прави неравности и пречи за захващането на латекса. Ако тапета е само един слой и е залепен добре без видими неравности, по-добре боядисвай върху него! Той ще служи един вид като шпакловъчен изравняващ слой.
на някои места е нагърчен... решил съм да го махна, въпреки че е един слой. Доколкото разбирам, трябва да шпакловам стената, след това да грундирам и след това да нанеса латекса.

# 4
 • Мнения: 4 380
Да. Ако не са добре лепени и си решил да ги махаш, това е процедурата. Но помисли дали не е по-лесно да свалиш само нагърчените места и да шпакловаш неравностите. Много по-бързо и лесно ще стане защото гладка шпакловка не е лесна работа. А така от тапета вече имаш изгладена стена.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 550
Ако стената има шпакловка под тапетите е в добро състояние след като ги свалиш, ще трябва добре да измиеш лепилото. После да грундираш стената и после да боядисаш с латекс. Ако има участъци, където е паднала шпакловката с тапета, запълваш с гипс да стане равно/ можеш да загладиш с фина шкурка/.
Другия вариант- ако под тапета няма шпакловка и стената е грапава и не ти се шпаклова/ за процедурата се иска майстор/ можеш да вземеш релефен латекс / в латекса има ситни гранули/, оцветява се по каталог и нанасяш с релефен валяк. Самият валяк има дупки за по-лесно нанасяне.
Така си спестяваш шпакловката, а и стената става по-интересна. След време можеш да боядисаш отгоре с обикновен латекс.
Ако ще боядисваш направо върху тапета, те трябва да са много добре залепени. От влагата в латекса могат още повече да подпухнат. Другото, което е - ако решиш след време да ги сваляш, ще ти се разкаже играта от стъргане. Тапета става доста корав и да пръскаш с вода да се накиснат, пак е трудно.

# 6
 • Мнения: 221
Навремето боядисах тапетите. Не ми харесаха, едно че се нагънаха, друго че на места започнаха да се отлепват. Така че ги свалих минах стената със ситен камък, след това с грунд и накрая с латекс. Зависи какъв резултат, искаш да получиш. А и от състоянието на стената под тапета.

Общи условия

Активация на акаунт