Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Боб в гърне

  • 23 047
  • 22
  •   1
Отговори
  • Vienna
  • Мнения: 261
Поканила съм колеги на българска вечеря.
Предястието е ясно: шопска салатка, кьопоолу и ракийка. После съм решила (понеже е по колоритно) Боб в гърне. За боба е ясно, но как се прави в гърне? Кога се соли и подправя... Повече супа ли е или по като манджа?
За основно ще организирам кебапчета (и на мен са ми се прияли) с лютеница. Моля ви и за идеи за гарнитура.

# 1
  • Мнения: 767
Най-напред слагам фасула да поври, после изхвърлям водата, прехвърлям бобеца в гърнето, нарязвам всички зеленчуци (морков, лук, чушка, целина), подправям с кубче бульон или сол, джоджен, червено пиперче, оливийце, малко брашънце и наливам водичка.Разбърквам, опитвам го на вкус и добавям каквото се сетя. Имам предвид, че водичката ще поизври, а от брашънцето ще се посгъсти. Но...винаги може да се добави водичка.Слагам в студената фурна и след като заври, намалям. След час , час и половина го преслушвам и ако има нужда от нещо, пак добавям.Когато е готов, мога да добявя нарязан кремвирш или пушено филенце за ароматец. Ако имам, нарязвам пресен джоджен.
В лютеницата може да се нареже лук, да се сложат маслинки, магданозче.
Днес гледах Звездев и ми хареса идеята за ролца от ленти краставица, пълни с крем от намачкано сирене, кисело млеко, копър, чесън.
Или пък пълнени домати с нещо такова , като вместо кисело мляко, може намачкано авокадо.
Надупени картофки са страхотна гарнитура за кебапчетата- обелени, срязани по дължина и надупени в тава. Посолени, поляти с малко олио и водичка и запечени до зачервяване на дупето.  Grinning

# 2
  • Мнения: 3 472
Aз на котлона съм правила.!!!!Обаче да е на едно -най-слабото/печка раховец/и гърнето да е сухо отвън.!!!!Ако се налага да доливаш само гореща вода.Не сменям водата.За да уври по-лесно боба го накисвам от предната вечер в топла вода.

# 3
  • под тепетата
  • Мнения: 4 474
 Хубаво е да е изкиснат фасула или да му се хвърли първата вода.Слагам всичко в гърнето, капака замазвам с гъста каша от брашно и вода. Поставям в студена фурна да заври и после намалям на 1 отгоре и отдолу  и го забравям за цяла нощ. На сутринта е готово, ако е нужно доовкусявам със сол и досгъстявам. И аз съм с дърт Раховец  Mr. Green

# 4
# 5
  • France
  • Мнения: 705
Аз добавям и кисели краставички.

# 6
  • UK/София
  • Мнения: 7 672
Слагам всичко в гърнето, капака замазвам с гъста каша от брашно и вода.

 Това е тайната за да стане вкусна манджата.Не се ли замаже за да се задуши, все едно си правила боб в тенджера.Сложи повечко вода и всички подправки и не отваряй поне 2ч. след като заври.След това може да добавиш нужните подправки, ако вкусът не е както трябва.
Повече супа ли е или по като манджа?

 Повече манджа.Ако е като супа, след като махнеш тестото на капака, може да сипеш малко вода с брашно и да оставиш да кипне за няколко минути.

  Според мен гарнитурата от картофи е класика, могат да се направят под различни варианти и почти всеки харесва картофи.За разлика от задушени зеленчуци и какви ли не подобни гарнитури от зеленчуци.....

# 7
  • Мнения: 228
Бобът на баба:
400р. боб се накисва от вечерта.
Слага се в гърнето заедно с нарязани на ивички 5/6 бр. гъби и 2/3 бр.кисели краставички/и водата от тях/.
Прибавят се цели малки лукчета/печени в теф. тиган / ,нарязана на ситно шарена /пушена сланинка /, 2 /3 сухи
червени чушки/запечена/ , целина , морков и 5/6 маслинки , доматено пюре , сол и подправки/джоджен , готови сухи за боб или босилек/.
Слага се вода , но не до горе и се замазва с тесто .
Мяташ във фурната за 2 -2,5часа .

Последна редакция: чт, 24 сеп 2009, 10:07 от ГРИП

# 8
  • Мнения: 767
Боба на баба:
400р. боб се накисва от вечерта.
Слага се в гърнето заедно с нарязани на ивички 5/6 бр. гъби и 2/3 бр.кисели краставички/и водата от тях/.
Прибавят се цели малки лукчета ,нарязана на ситно шарена /пушена сланинка /, 2 /3 сухи
червени чушки/запечена/ , целина , морков и 5/6 маслинки , доматено пюре , сол и подправки/джоджен , готови сухи за боб или босилек/.
Слага се вода , но не до горе и се замазва с тесто .
Мяташ във фурната за 2 -2,5часа .

Ох, направо ми покапаха лигите smile3501

# 9
  • под тепетата
  • Мнения: 4 474
 Добре, че адашката    bouquet е обяснила досгъстяването, че аз много мързеливата го написах  Embarassed

# 10
  • Мнения: 18
Когато бяхме студенти, хазяйката ни правеше най-невероятния боб който съм яла, може би и защото сме били гладни. В боба слагаше чорбаджийски чушки от туршия, правеше също страхотни лозови сърмички, с много зелен лук, когато са почти готови слагаше няколко лъжици доматено пюре и пакетче краве масло.

# 11
  • Vienna
  • Мнения: 261
Благодаря,
Като мине събитието ще покажа снимки и ще споделя

# 12
  • Мнения: 264
Извинявам се за глупавия въпрос, но какво означава да замажеш отгоре с тесто????
При затворен капак да го запечатам отгоре с тесто направено от брашно и вода ли?!?!

# 13
  • UK/София
  • Мнения: 7 672
Извинявам се за глупавия въпрос, но какво означава да замажеш отгоре с тесто????
При затворен капак да го запечатам отгоре с тесто направено от брашно и вода ли?!?!


 Правиш смес от вода и брашно, колкото да стане във вид на тесто.И с това тесто замазваш гърнето и капака така, че да не влиза въздух докато се пече.

# 14
  • София
  • Мнения: 10 859
Когато бяхме студенти, хазяйката ни правеше най-невероятния боб който съм яла, може би и защото сме били гладни. В боба слагаше чорбаджийски чушки от туршия, правеше също страхотни лозови сърмички, с много зелен лук, когато са почти готови слагаше няколко лъжици доматено пюре и пакетче краве масло.

Мда, наистина запечена от туршия чорбаджийска чушка прави боба уникален  Peace И аз слагам, когато имам.
Също и мъъъничко дивисил, ама мъничко, както и пак толкова мъничко риган!
Основна подправка - джоджен и чубричка  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт