?> Пак за захранването... :: BG-Mamma

Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пак за захранването...

  • 676
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 195
Искам да споделя с вас съветите на една педиатърка, при която ходих на консултация специално за захранването.
Бебето ми е само на кърма на поискване - това много я зарадва. Посъветва ме да го захраня, когато навърши 6 месеца и половина - аз избързах с една седмица, защото вече сяда, сучеше много начесто (на час, час и половина), бъркаше по чиниите и т.н. - както и да е...
Каза да започнем със зеленчуково пюре - изрично попитах за оризовата каша - не е ли по-добре. В нея нямало кой знае како ценно, особено ако не е допълнително обогатена. (Това мнение срещнах за първи път на http://www.breastfeedingbasics.com/.)
Освен това не препоръчва първата година да се дава месо, само пюрето каза да правя с краве масло, защото бебето имало нужда от холестерола в него поне първата година.
Освен пюрето и по нататък каша следобед (след първата година кърменето оставало сутрин и вечер) ми каза нещо много интересно - до първата си година детето трябва да опита колкото се може повече храни, които консумира семейството. Не трябва да му се отказва нищо от масата, следователно семейството трябва да съобрази храната си донякъде с бебето - да се готви без запръжки и пикантни подправки. Отказването да му се даде някоя храна и то системно водело до злоядство по нататък. Ако зеленчуците са вряли заедно с месо, нямало никакъв проблем (Рая, спомням си, че ти питаше за това и я попитах).
 Е, това не ви ли напомня прословутото педагогическо захранване? То се появява и в http://www.breastfeedingbasics.com/, между другото - авторката съветва на бебето да се дава от семейната храна, като му се отделя порция преди да се сложат сол и подправки. Става дума за късно захранване, разбира се.
Другото интересно беше, че препоръчва замразени зеленчуци (когато няма пресни, естествено), а освен това каза да давам само сезонни - заради нитратите - още не можели да ги преработват.
Плодове каза аз да реша дали да ги давам или да ги ям сама - единствената полза от тях били витамините, които така или иначе преминавали в кърмата.
Това е, стана дългичко, но се надявам да ви е интересно, пишете ако имате различно виждане или въобще някакво впечатление.

# 1
  • Мнения: 3 794
Здравей натали,

Изчаках да видя какво ще пишеш за захранването, затова не ти отговорих в моята тема.
Аз ще изчакам консултцията на 21.юли при новата лекарка, за която ти писах, за да чуя нейните съвети и да сравня с това, което съм си намислила. Но с теб съм напълно съгласна - по почти всички точки Simple Smile .

Ще започна захранване към края на 5-я месец, защото сме повече на ад. мляко, отколкото на кърма Sad

Но съм решила с оризова каша - и готови и домашни. Пробвах домашно приготвена по инструкциите на boo. Става лесно и бързо, още повече, че намерих готово оризово брашно.

И аз няма да давам месо до годинката.

За зел. пюре също смятам да ползвам масло. Знам теорията за животинските наситени мазнини, но зехтин и олио ще въведа по-късно.

Замразените зеленччуци са с добро качество - замразяват се в сезона им, когато са най-качествени и то по бързозамразяващи технологии, които намаляват загубата на витамини и минерали. За сравнение: съдържанието на полезните в-ва на съхранявани в хладилник плодове и зеленчуци намалява бързо след откъсването им.
И аз смятам да ги ползвам, защото нямам баби с градини....

Това с предлагането на храна от масата ми се струва разумно, само че ще трябва да променя малко кухнята у дома, все пак понякога пържа разни работи....Ще се науча да готвя по-бебешки манджи Simple Smile

И моето стана дългичко, извинявам се.....но стратегията ти е интересна и ми допада.
Пожелавам успех в нововъведенията при храненето на бебчо!

Общи условия

Активация на акаунт