Докторантурата

• 367 189
  • 2 281
  •   1
Отговори
# 1 380
  • Свищов
Според мен трудничко се съчетават редовна докторантура и 8 часова работа. Аз откакто започнах, реално си почивах август и чак след като предадох последния вариант на дисертацията и чаках обсъждане и защита...о, не и тогава не си почивах - обикалях градове и села по Кандидат-студентската кампания 2-3 дни седмично. Отделно имах и часове - по 10-тина 90 минутни на седмица. Сега като редовен асистент имам 11. Разбира се всяка докторска програма и всеки човек е различен, но между ученето за минимуми, няколкото задължителни курса и работата по дисертацията, не ми оставаше кой знае колко свободно време. Сега и при мъжът ми е така - понякога чете и пише от 8 сутринта до 10-11 вечерта. И това при положение, че не ходи всеки ден до вУЗ-а. Споделя, че сега е по-уморен, отколкото на предната си работа, която беше свързана с физически труд 6 дни седмично.

# 1 381
В БАН редовните докторанти имат право на трудов договор, но не повече от 4 ч на ден (заради Кодекса на Труда). Стипендията за периода на редовната докторантура (3 години), като прекъсванията и продълженията са лишени от нея, е 450 лв и не подлежат на облагане с данъци. Всеки институт е със собствен правилник и на някои места не се позволява докторантите да работят в звеното, в което са зачислени. Когато започнах, научният ми ръководител ми обясни, че според договора трябва да съм му на разположение 8 часа на ден, като това не означава, че трябва да съм на място в института (работим и дистанционно). Та това със времето е относително и е изцяло въпрос на договорка с научния ръководител.
В твоят случай е най-добре да говориш на място и да искаш да прочетеш техният правилник и типовия договор за докторантурата. Успех Simple Smile

# 1 382
Благодаря Ви за изчерпателните отговори! Малко смешно ми се струва научният ръководител да очаква че докторантът ще е на разположение 8 часа на ден за стипендия от 450 лв. Когато имаш семейство е много трудно да се получи. За съжаление отдавна отминаха годиние, в които чрез научен труд можеш да се изхранваш. Дистанционна работа и лекции, когато е необходимо - разбира се да! Но 8 часа в униветситета срещу това заплащане ....

# 1 383
  • Свищов
Заплащането може би е ниско за София, Пловдив, Варна. Тук в провинцията всеки се натиска да е докторант, защото 450 лв на месец чисто просто няма къде другаде да вземе. Масово се работи на минималната заплата и в края на месеца се взема под нея. Всъщност основната ми заплата като асистент чисто е малко под 500 лева и то след увеличението от това лято. Добре, че са докторските да ми е по-добре, но не всички асистенти са доктори. И говоря за може би едно от малкото места в нашия град, където заплащането се води като добро, дори високо.

# 1 384
Здравейте,
мога ли да ви помоля за малко информация относно цялата процедура за докторантура самостоятелна форма. Как се кандидатства, какви изпити има, изисквания за текста, колко време е и тн?
Благодаря предварително!

# 1 385
  • Свищов
За самостоятелна форма няма изпити. Необходимо е да представиш разработена съществена част от дисертационния труд. Някъде искат 1 глава и методология на изследването, а другаде 2-те теоретични глави. Едва след като мине рецензия от вътрешното звено, катедрата може да реши да те зачисли.

# 1 386
Благодаря много за отговора.
Каква е всъщност препоръчителната големина на дисертационния труд, като брой страници?
И относно публикациите в издания - задължителни ли са?
Всеки един титулован преподавател в университет ли може да бъде научен ръководител на докторант?
Благодаря още веднъж за помощта!
Поздрави

# 1 387
  • Свищов
За големина е много относително. Преди 10-тина години като защитаваше сестра ми нейната дисертация беше около 150-160 страници, а моята преди 2 и половина - 232. Сега долу-горе въ нашия ВУЗ се движат в този обем. Тук се включва всичко - библиография, приложения и т.н.

Но най-вече си зависи от областта и направлението. Повярвай, трудното е да пишеш по-малко, а не да напишеш повече. Особено ако си чел, търсил, правил си изследване...ако те орежта откъм обем си е направо болезнено.

За публикации по време на докторантурата - трябва да има, но си зависи от вътрешния правилник колко и какви. пи нас са 2 доклада и две статии минимум.

Научен ръководител може да бъде хабилитирано лице, т.е. от доцент нагоре.

Но в общия случай започването на самостоятелна докторантура е по друга линия - преподавател си в съответната катедра, необходима ти е докторска степен и те зачисляват на база на горните условия. Защо не се насочиш към задочна такава?

# 1 388
Сърдечно ти благодаря за изчерпателния отговор! Peace
Колкото до формата на докторантурата - доколкото прочетох, при редовна и задочна форма се изискват чести посещения в университета, всъщност ежедневни, и не е възможно да работиш. Не знам доколко е вярна тази информация, но ако е така мен не ме устройва. Затова и се насочих към самостоятелната форма.
За мен всичко това е още на ниво идея и добро желание, не съм търсила подробно информация и не съм запозната изцяло. Благодарна съм, че тук намирам отговор на някои от въпросите си. Peace

# 1 389
  • Свищов
За задочна докторантура не е така. Необходимо е да се явяваш на изпити и задължителни семинари и курсове и евентуално заседания на катедра, на които се обсъжда нещо свързано със собствената докторантура - тема, план, обсъждане на съответните глави и т.н. Но същите ангажименти имат докторантите и на свободна докторантура. Става дума за заетост буквално няколко дни в годината и евентуално няколко уикенда за курсове и семинари. Задочната е 4 години, а свободната - 3. И реално ако не си асистент в дадената катедра, трудно биха те зачислили в свободна. С редовната досторантура стоят нещата вече по-различно, но пак доста докторанти работят, стига вътрешният правилник да го позволява. Според нашия например не може, при други може да 4 часа на ден, а при някои и на нормален трудов договор. Бих те посъветвала да се ориентираш първо към ВУЗ и да прочетеш вътрешния му правилник.

# 1 390
Благодаря,
насочила съм се към Пловдивски университет, предвид че е в моя град.
Последен въпрос - обещавам - защото взех да ставам досадна. Laughing Но тогава всъщност каква е разликата между свободната и задочната форма, освен времетраенето, ако изискванията за изпити и семинари са идентични?

# 1 391
За свободната форма е необходимо да представиш значителна част от дисертационния си труд, който се обсъжда и чак тогава те зачисляват, ако преценят, че е достатъчно.  За задочната (както и редовната) има приемен конкурс (изпит по темата на докторантурата и изпит по език). Заплаща се такса за явяването на този приемен конкурс. Освен това за задочната форма се плаща годишна докторантска такса. Докторантите във ВУЗ-овете, както и БАН, са освободени от последните две години от тази такса. Редовните докторанти получават стипендия, но пък имат някои ограничения за сключване на трудов договор. Прочети внимателно правилника на университета  Peace

# 1 392
Благодаря! Peace

# 1 393
Здравейте,

ако човек бъде назначен като асистент към даден университет, кандидатствайки с магистърската си диплома, но има и докторска степен, ще получава ли към заплатата си 'бонус' за това, че е доктор?

Благодаря  bouquet

# 1 394
Ако представи диплома или уверение за докторската си степен, не би следвало да го лишат от "бонуса" Wink

Общи условия

Активация на акаунт