?> Възможно ли е бебо да хълца преди раждане? :: BG-Mamma

Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Възможно ли е бебо да хълца преди раждане?

 • 4 063
 • 44
 •   1
Отговори
Мили мами,
аз съм в 30 седмица и вече за втори път тези дни ми се случва да усещам нещо като хълцане в корема. Представлява леки равномерни потрепвания и бебо започва да рита и да се движи. .Дали е възможно да е хълцане???
Някой има ли подобен опит?
Благодаря ви предврително.

# 1
 • Мнения: 6 155
Някъде бях чела,че е възможно Rolling Eyes Но не знам къде Embarassed

# 2
 • София
 • Мнения: 13 056
Моето бебе не е хълцало преди раждането, но съм чела по дебелите книги, че това може да се случи и е нормално.
Не се тревожи!

# 3
 • Мнения: 7 831
Моите хълцаха и двамата. Честно казано за мен не беше особено приятно, най-вече нощем  Cry  Grinning  Grinning . Питала съм и разбрах, че е нормално.
Желая ти леко раждане и едно весело бебе.

# 4
 • Мнения: 216
Цитат на: Mei

......... Представлява леки равномерни потрепвания и бебо започва да рита и да се движи. .Дали е възможно да е хълцане???.............


И моето бебче хълцаше, но доколкото си спомням в тези моменти не се движеше, а само усещах тези равномерни потрепвания. Нормално е не се притеснявай!!!

# 5
 • Мнения: 8 769
Мей, напълно нормално е, не се притеснявай. Дъщеря ми хълцаше много в корема ми, не е проблем.

# 6
 • Мнения: 2 609
Аз също често усещам такива равномерни потрепвания и въпреки че съм чела,че бебетата хълцат,не съм се сещала че може да е това  baduu Но защо ли ги усещам на различни места вкорема си...? Embarassed

# 7
благодаря ви, сега съм значително по-спокойна.
Simple Smile

# 8
 • Мнения: 6 317
Аз често усещах хълцанията на бебо - понякога доста продължителни. Сега ми липсват малко, но за сметка на това си го виждам да хълца "на живо" Wink.

# 9
 • Мнения: 637
Каква е причината за хълцането?
Учените смятат, че биха могли да обяснят защо хората хълцат.
Изследователи от Франция предполагат, че хълцането може би е свързано с еволюцията на човека и факта, че нашите древни предшественици са обитавали морето.
Изследователите смятат, че хълцането може да е атавизъм, останал от времето, когато нашите предшественици са дишали с помощта на хриле.
Стотици години учените не могат да разберат причината за хълцането при хората, тъй като то очевидно не служи за нищо полезно.
Акта на хълцане представлява внезапна контракция на дихателната мускулатура, след която глотиса затваря дихателните пътища и се призвежда специфичния звук на хълцане.
Ехографското изследване на вътреутробното развитие на плода показва, че още на 2-я месец от развитието си, преди започването на дихателните движения, бебето хълца.
Една от теориите е, че тези контракции подготвят дихателната мускулатура на нероденото бебе за дишане след раждането.
Според друга теория, посредством хълцането се възпрепядства навлизането на амниотична течност в белите дробове на плода.
Но нито една от тези теории не е напълно издържана.
Например, ако предназначението на хълцането е да предпази белите дробове от навлизане на течности, по-логично е то да наподобява кашлица, а не вдишване.
Според последната теория, публикувана първоначално в списание BioEssays и отразена в списание News Scientist, ключа към разбирането на хълцането се намира в група животни, за които комбинацията от затваряне на глотиса и контракция на мускулите, учатващи във вдишването, има определена функция. Това са примитивни \"дишащи\" животни, например накои риби и много земноводни, които все още притежават хриле. Тези животни изтласкват вода през хрилете си чрез свиване на устната кухина, като едновременно с това глотисът се затваря, за да предотврати навлизането на вода в белите им дробове.
Група учени, водени от Кристиан Страус от Болница Pitie-Saltpetriere в Париж, смятат че мозъчните пътища, контолиращи вентилацията посредством хриле, са се запазили и при по-висшите млекопитаещи, включително и при човека.
Изследовтелите отбелязват наличието на много сходства между хълцането и дишането с хриле при някои животни, например при поповите лъжички. И хълцането и дишането с хриле, например, се възпрепядстват при изпълване на белите дробове с въздух и при високо съдържание на въглероден двуокис във въздуха или водата.
Все пак трябва да има причина защо хълцането се е запазило в продължение на 370 милиона години след преминаването на животните към живот на сушата.
Страус и неговите колеги изказват предположението, че този навик е бил адаптиран към ново предназначение - да помага на млекопитаещите да се научат да сучат.
Последователността на движенията по време на сучене е много сходна с тази при хълцане. При сучене глотиса се затваря, за да предотварати навлизането на мляко в белите дробове.
Алън Пак, специалист по респираторна невробиология в Университета на Пенсилвания, смята тази теория за правдоподобна, въпреки че според него доказването и ще бъде много трудно.
Това което трябва да се направи, за да се обективизира теорията, според Страус, е да се изследват специафичните зони от главния мозък, които контролират процесите на хълцане и на сучене.
Ако теорията е правилна, повечето неврни клетки, които са активни по време на сучене, би трябвало да са активни и по време на хълцане.
Източник: BBC Health News

# 10
 • Мнения: 8 769
Мели, страхотно!
 Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap
Много интересно и любопитно, особено за мен, чието дете се накъсваше да хълца в утробата, а сега и двете си хълцаме порядъчно Laughing  Laughing   Хе, хе, явано връзката ни със земноводните е доста силна!!! Stuck Out Tongue  :turn-l:  :turn-l:  :turn-l:  :turn-l:

# 11
 • Мнения: 15 348
И моето хълцаше  Laughing  Нормално е!  Laughing  Laughing

# 12
 • Мнения: 3 038
Съни и той хълцаше, особено по нощите Cry редовно ме събуждаше, сега също си похълцва от време на време.

# 13
 • Мнения: 1 793
съвсем нормално е. моето бебе хълцаше много като беше в корема ми. случвало се е и по 20 минути да хълца. и сега си е така. мине не мине и започва да хълца и пак доста продължително.

# 14
 • Мнения: 4 965
И нашите бебоци хълцат много (сега в последните месеци се усеща особено често, но иначе усещам хълцането им още откакто ги чувствам да мърдат).
По принцип, хълцат поотделно, но е имало и случаи да хълцат едновременно и е много неприятно (целият ми корем се тресе). Вчера дори се редуваха през 1/2 час от сутринта - чак до вечерта.

Общи условия

Активация на акаунт