10 ноември 1989 г.

• 23 554
  • 442
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
децата са излизали на полето по на 10-11 години да работят , учило се е до 4-то отделение ,

остави политиката , ти вярваш ли наистина , че през 1939 година е бил върхът в икономическото и социалното и всякакво развитие на страната ?

Да, защото е така! Това за бедните и малоимотни селяни не знам в кой комунистически учебник си го чела.

# 271
Цитат
...Бригадир баш от онова време (на него аз пък не си спомням вече името), дето беше все на собствена "стопанска сметка" и работниците му получаваха според построеното, независимо колко големи бяха числата срещу, които се разписват при завършване на обектите. И работеха като фурии...

Игнат Раденков се казва човекът:

Знатният строител Игнат Раденков, който вдигна Стражица от руини … сичко и всички...

Като видя единичните ентусиасти по форумите, дето час през час плюнчат моливи да пренаписват времето, в което лично живях, се опитвам да си представя какво точно са правили те тогава.
Какво построиха, какво направиха с ръцете си, с главите си във въпросното време, дето им е толкоз зор да фалшифицират сега. Щото знаят, че по-голям зор е да доказваш очевидното.

Затова кънти така тук - щото на масата от долната статистика не им се занимава да ви опровергават:

Две десетилетия след рухването на комунизма в Източна Европа бъл … ота в страната си

ПП А общата препоръка е - като не ви се чете история, четете поне българските класици - от там най-добре ще се ориентирате кога какъв връх е било из българското село.
Нали затова на децата им махнаха и класиците, да се учат от "класиците" по форумите  ooooh!
Всъщност исках само да помоля Vl да извади думичките си от моя цитат-#255 

# 272
на мен ми е ясно , че социализма закъсва в един момент , просто ние сме по-слабо развити и закъсваме повече ,
сега западните страни трупат външен дълг , за да поддържат социалната си политика ....
Всяка една страна има външен дълг , това не е болка за умиране , както ни психираха навремето ( всеки германец дължи по 20 хиляди евро - така е разпределен герм.външен дълг на глава от населението ) ...
ако говорим специално за България - просто сме се развили през тия 45 години , преди 9-ти не сме били нито Чехия , нито Унгария , тук е имало здрава експлоатация и никакви права , чорбаджиите са деряли здраво , броят на малоимотните и безимотни е бил много голям
и затова след 10 ноември не реагирахме правилно , като цяло , като общество , думата ''частник'' навяваше лоши спомени у хората ,  не успяхме да запазим индустрията , за съжаление , а без производство сме заникъде , накъдето и вървим ...

# 273
През 39 България е била първа на Балаканите. Това го пише дори в учебниците от социалистическо.
ама на БАЛКАНИТЕ - бившата и изостанала Османска Империя , която винаги е била много назад от Зап.Европа ...
а , че е било голяма мизерия го знам от разговорите си с хората , до 70-те си е било беднотия .
то и сега ще ти извадя 1000 бългаски списания , пълни с кремове за по 200 лева , обувки за по 500 и дрехи за по 1000 , ако не живееш тук ще си помислиш , че всички така ходят .
аз не казвам , че това се дължи на социализма изцяло - просто светът се е развил , но пък да сравняваш България през 1939 с 1970-1980 е смешно ..

# 274
  • Варна
За периода след ВСВ, всички страни се развиват бързо, да не говорим за една разрушена Германия. Но дори и да не се сравняваме с тях, ни стига , че за тези години от първи сме станали последни НА БАЛКАНИТЕ. Peace

# 275
За периода след ВСВ, всички страни се развиват бързо, да не говорим за една разрушена Германия. Но дори и да не се сравняваме с тях, ни стига , че за тези години от първи сме станали последни НА БАЛКАНИТЕ. Peace
Тъжен факт. Срам за нашите политици. Толкова са зле,  ние им обираме пешкира.........а, и срама.

# 276
Аз лично нищо не можах да построя, но шефовете ми си построиха и апартаменти, и вили - за тях, за децата, за внуците и за кучето и котката.  

# 277
Тази епоха от 45 години и нейния край 1989 година ще останат завинаги в учебниците по история. Ще има много привърженици и опоненти на 10.11.1989г. Аз тогава бях дете и помня малко от стария строй. Спомените ми са за ограничен брой стоки и соц продукти които за сметка на това бяха общодостъпни и всеки можеше да си позволи. По мое мнение хората са живеели скромно но спокойно и са имали ДОБРО здравеопазване за разлика от сега. Лошите страни са че за някой стоки примерно автомобили се е чакало с години. Но пък човек е получавал жилище почти за без пари. Има си и положителните и отрицателните страни.
   За последните 20 години през властта минаха и БСП И СДС И ДПС И НДСВ И ГЕРБ и никаква промяна. Всичко си е едно и също. Страната трудно ще излезе от дупката в която е попаднала.
Всички политици целят лично облагодетелстване и лични дивиденти и не им пука за народа. Въобще не се съобразяват с предизборни обещания и програми. Жалко за българския народ.
Като цяло добре че поне преходът беше мирен без репресии и убийства. Хубавото на промяната е че хората имат свобода да пътуват свободно по света а лошата е големия процент емиграция.
Това от мен хубав и усмихнат ден Ви желая на всички и да не вадим скелети от гардероба.
Най добре тази тема да се заключи...

# 278
  • София
Да бе, нямало индустрия. На мъжа ми на дядо му машините са ги ползвали до 70-те години крадльовците #Cussing out
Колкото до 4-то отделение, who knows, ако твоя дядо е учил дотам, моят е завършил университет. При това без да е от богата фамилия. Едната ми баба - също. Така че, всеки е учил колкото му стигат възможностите.

# 279
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
България е земеделска страна, а започват да се строят заводи за тежка промишленост, от какъв зор, не е ясно... повеля на вожда Сталин ... бетон да се лее

Различното се смазва в зародиш, никой няма право да блесне, да бъде по-добър с нещо, да не е доволен от живота си, да бъде цветен ... талантливия трябва да е скромен и да се стреми да не се забелязва, няма право да бъде горд със себе си ....  сива, тъпа,  маса да станем... и сега всеки се стреми да е различен ... стремим се, защото не сме ... всеки е различен по премумпция, но ние още не сме себе си , усещаме натиска да сме като другия....това го забелязвам навсякъде около мен ...не казвам, че съм изключение...

Моралът е убит ... как може да те правят отговорен за грешки на съседи, съученици, роднини, човек не носи отговорност за собствените си постъпки  ... няма лична отговорност и все още никой не вярва в нея

и всички са  насила другари ... вероятно затова сега хората са толкова откъснати едни от други , в противовес на онова насилсвено сплотяване

# 280
Различното се смазва в зародиш, никой няма право да блесне, да бъде по-добър с нещо, да не е доволен от живота си, да бъде цветен ... талантливия трябва да е скромен и да се стреми да не се забелязва, няма право да бъде горд със себе си
Хм, асамблея Знаме на мира не беше баш това.

# 281
викам да си освежим малко паметта с репортажите на Г. Марков:

http://www.chitanka.info/lib/text/2898

# 282
е , Зуи , а лошо ли е да имаме индустрия , за мен не е лошо ...

за мен социализма не е променил нац.манталитет , мислила съм по този въпрос , опитали са се да тушират някои национални недостатъци , но не са успели , две поколения не са достатъчни явно
като прочета Алеко , или Иречек ...или други ... всичко в характера на нацията  си е същото , даже лошите качества , които са опитвали да ги подтиснат сега избиват с по-голяма сила ...

# 283
  • София
Колко години преди 1989г. беше това за стоп. дейност (мисля, че е указ 35, може да е имало и 56-ти)?
По спомени, аз бих казал, че е било 3-5 год. преди 1989, но не повече - т.е. след 1984г.

указ 56 дойде по-късно. 35-то постановление на Министерския съвет беше поне 10 години преди 1989-та година. пуснете един Гугъл сърч за "35-то постановление" и ще изскочат доста разкази на хора, работили частно по това постановление.

помня ги тия заведения, още като ученици ходехме на пазарчето в Младост в заведението "Еверест" на човека с 8-те деца. частник си беше.

спомнете си дори и филма на Тодор Колев"Двойникът" - там показваха точно частни цехове. определен вид дейности винаги са били частни в България, дори и при соц-а. дребни и еднолични, но ги имаше.

едно дребно примерче:

http://www.stovesti.info/index.php?p=shownews&id=794

"„Той е много интересна личност - смята авторката на книгата Красимира Чолакова. - Пейо Пеев е частник още при социализма – напуска държавната си работа през 1982 година и започва да работи по 12-то постановление, след това по 35-то постановление на МС, което представлява един голям опит за либерализация на тогавашната социалистическа икономика. Той създава фирмата си на 25 май 1989 година въз основа на Указ 56. Още от 1982 година всъщност той работи и отчита продукцията си най-напред към ТПК „Дружба“, а след това към различни други предприятия. Той винаги се е стремял да достигне впечатляващата професионална реализация на старите габровски индустриалци. Книгата се нарича „Борба за независимост“, защото през целия си живот Пеев се е борил да бъде независим."

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 10:07 от jam

# 284
Абе факт е, че преди 9-ти сме изнасяли селскостопанска продукция за половин Европа, а през 80-те години селското стопанство беше на командно дишане и имаше дефицит на какво ли не. А и индустрия сме имали много добра, съобразена с нашите условия.

Общи условия

Активация на акаунт