10 ноември 1989 г.

• 23 539
  • 442
  •   1
Отговори
# 210

Joy И хорА пред изборните секции, и 99% победа на единствения кандитат!

Винаги съм се чудила къде се губеше този 1%.

# 211
  • София
Холи темата за сравнение между днес и вчера ли е?...
Не аз сравнявам.
Това, което казвам аз, че края на 80-те си беше ОК, стига всеки да се беше държал естествено, да говори това, което мисли и да променя нещата, защото нищо особено не е рискувал с това.

Казвам, че не системите павят хората, а хората - системите. Както и начина, по който функционират.
Не оспорвам това. В първия си пост, най- дълъг от всички, разказах как баща ми като журналист написа статия за един партиец вдигналкъща за 20 лв. Висеше пред нас ченге, но статията излезе и не го прибраха в затвора. Това наистина в края на 80-те. Разликата между 88-ма и 83-та беше огромна. Вероятно затова по- младите помнещи 87-88-ма не разбират какъв е проблема.

sorsha_ Християните не работят по Коледа и Великден. Имат право на това. Не случайно сега тези дни са почивни- не, за да се напием, а защото така се почита празника. Според църкават е грях да работиш на такъв празник /с някои изключения/.

ДонаОсвен ирония към "демокрацията" друго не остана, май.

# 212
Бояна, разбира се-сега тези празници официално се отбелязват, съответно има почивни дни.Но това, че преди не са били признати, не означава, че са били забранени.Винаги на тези дати атмосферата вкъщи беше празнична, така съм се чувствала и аз, без значение дали са били официално признати или не.Това е вътрешно усещане, или го носиш в себе си, или не. Simple Smile Така съм възпитана, Коледа и Великден са празници за нашето семейство, няма значение дали е комунизъм, социализъм, демокрация...

# 213
Да кажа и аз за к олата и църквата:
Кола имаше, такава, каквато по-горе някой показа снимка. Но ние пиехме само няколко пъти годишно, предполагам, че по втория начин са я намирали.
Баба ми и баща ми винаги са били вярващи. Църковни празници обаче, не сме празнували. Кръстена съм през 1980 г, тайно в едни манастир,, заедно с детето на някакъв генерал - също тайно. И съвсем случайно и инцидентно.

Иначе няма какво да го дъвчем. Не беше добре преди, не е добре и сега. Това е важното...останалото са подробности. Комунизма си имаше хубави страни, но и достаъчно лоши. Днешната псевдо-демокрация също си има две сдтрани...но като че ли лошата взима превес.
Едно време липсваше главно свободата. Но и днес свобода в истинсакия смисъл на думата няма. Има слободия, анархия, хаос и бередие. Но не и свобода.

П.П. А хора, които са били под 10-годишни тогава, изобщо нямат право да коментират...все пка автората помоли да се пишат мнения от личен опит, а не от роднински разкази.

# 214
Абе Колата беше кът, но Пепси имаше винаги в хлебарницата в Смолян  Laughing

# 215

Народният съд, за който говориш, с обесените, е точно след едни набучени на колове глави от преди 44-та по мегданите, след разстрелите, включително на деца - пак преди това, след безследно изчезналите поети заради поемите им, от които евентуално по едно изкуствено око да намериш...

Холограма, нямаш си идея какво е Народния съд. В повечето случаи е разчистване на лични сметки и завземане на имоти. И сриване съдбите на много семейства. Имаш ли идеш , че са описвали дори дръвника ( където се цепят дърветата), имаш ли идея, че да напишеш писмо на близките си си разменяш венчалната халка за амбалажна хартия).Имаш ли идеш какво е да си човек с образование, а да не ти дават работа. Да работиш наравно с циганите и да гасиш вар, а детето ти да има право само на черен хляб. И да живееш в землянка, защото комунистите са се настанили в собственната ти къща.Продължаваха и след години да тършуват в къщите, идиотите нямаха работно време.
А за традициите, ако семейството си ги има, то си ги следва.

Когато чух новината за 10 ноември бях на лекции. Единственното, за което се сетих тогава бяха думите на дядо : "Един ден ще настъпи справедливостта". От сегашната си позиция не съм убедена , че е настъпила. За мен управниците само смениха името си.

# 216
Е добре, сега можеш да застанеш на площада и да изкрещиш виц за Бойко Борисов. И? Какво те топли това?

Мен лично ме топли. Повече от парното. въпрос на приоритети.

# 217
По втоория начин? Тази кола ОФИЦИАЛНО се е произвеждала в страната, вижте дори на кой език е изписано името - БЪЛГАРСКИ! Така че колата не е била нито забранена, нито кът! Ние със сестра ми пред толкова хора сме пили кола и проблеми не сме имали! Нито знам нашите да са имали! Поне със сигурност знам че нашите не са били в затвора заради това, нито че са имали проблеми в работата си!
Не харесвам хората, които се изкарват мъченици и говорят глупости! Тайни кръщенета, тайни празници.............ами че те не са тайни бе!Винаги е можело в църквата или у вас да нахлуят полицаи и да ви отведат в ареста! Винаги са можели да ви уволнят от работа! Колко от вас реално заради празници и кока-кола са били в затвора? Колко от вас реално са били в затвора за слушане на чужда музика? Не че правя реклама, но да ви дам пример. Наскоро в "Нашето детсство" (това лято някъде) по - голям от мен член на сайта беше писал че в онези години са слушали Мадона, Майкъл Джаксън и други западни изпълнители. Като постнаха една официално излязла в онези години снимка на книга на МАйкъл Джаксън (на български естествено) и един албум на западна група, бях ей така  Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Това само доказва, че повечето истории за забрани са били преувеличени!
А ако всичко западно е било забранено, защо излъчваха по телевизията "Пчеличката Мая", "Том и Джери", "Смърфовете", "Семейство Флинстоун", "Алф", "Патето Яки", "Завръщане в рая", "Плодчетата" и други детски и филми за възрастни? Родена съм 1984г, от малка обичам да гледам телевизия, на село имахме телевизор и не помня да са давали филми за Ленин. Винаги даваха "Лека нощ, деца" без изключения! Това беше любимото ми детско, което не пропусках да гледам преди лягане. Единственото политическо нещо, което помня, бяха "Вкяка неделя" и парламентарният контрол - много им се дразнех, защото тогава трябваше да си мирувам, та нашите да слушат. Crossing Arms
А тогава някъде беше починал някакъв познат на дядо и той беше на погребението. И е имало опело в църквата.

# 218
полинка, ти какво всъщност искаш с тези теми, дето ги пускаш редовно. Да се съгласим всички каква песен е било.  Ами няма да стане.
Родена си 84. Аз съм родена 20 г. по-рано.  Позволи ми да имам по-ясен поглед върху онова време. не говоря за кола или за Мадона.  Но ако тогава се осмеляваше да говориш колко е било хубаво преди, щеше от опит да видиш някои неща, за които не вярваш, че са се случвали. радвай се, че сега имаш свободата да изпитваш носталгия по нещо, което изобщо не познаваш.

# 219

Народният съд, за който говориш, с обесените, е точно след едни набучени на колове глави от преди 44-та по мегданите, след разстрелите, включително на деца - пак преди това, след безследно изчезналите поети заради поемите им, от които евентуално по едно изкуствено око да намериш...

Холограма, нямаш си идея какво е Народния съд...

Имам близък, чиито баща е убит от Народния съд, заради това, че е изпълнил заповед.
Това достатъчно ли те ориентира дали си имам идея.

Имам и близки, които са ми разказвали за деца, убити от режима преди 9-ти, 44-та година, заради бащите си.

Вече казах какво мисля за историята и за абсолютизирането на политическите понятия-плашила изсмукани от нея.
Както и за политическия маркетинг и реклама, който експлоатира човешките чувства под формата на занаят.

Темата тук е друга и за друго време - на което съм свидетел, за разлика от времето на Народния съд и това, което го е предшествало.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 21:47 от Холограма

# 220
  • Boston, MA
Не бъркам носталгията по детството си с лелеене на диктаторски режим.

За това колко е пострадало семейството на баща ми преди това хич няма и да отварям дума.

Аз също бях на 18 години през '89. Всеки Великден учителите от нашата гимназия имаха дежурства, да обикалят църквите в града и да ловят кой ходи там. Следваше намаление на поведението, което си имаше сериозни последствия. Така че не ми обяснявайте как всичко било така, както сега и това за ходенето в църква били градски легенди.

Бяхме в кръжок по журналистика (87-88 година?), имахме задача да пишем статия за униформите. Искахме да направим анкета в училище, започнахме, и директорът я забрани. Мой приятел реши да стачкува, като в един от часовете стоя прав. Участвал си в часа, всичко нормално, но прав, в знак на протест. Намалиха му поведението.

Ей такива дребни неща, сигурно са и смешни сега. Обаче са показателни за начина на живот, въздух да не можеш да дишнеш, без някой да ти диша във врата. Много е фрустриращо, че трябва да се мине през този див период на слободия, преди да "дорасне" народа за демокрация. Но няма друг начин. "Малко" свобода няма. Или я има, или не. И по-добре да я има. Най-малкото за да можете да драскате по форумите.

# 221
Холограма това показва, че наистина нямаш идеш какво е Народния съд и какви са последствията за семействата засегнати от него.

Не съм свидетел на времето на Народния съд, но имаме личен архив за това време. Виж личните ми спомени са свързани с "другари" идващи и ровещи из къщи. Какво ли очакваха да намерят? Та  документи бяха скрити, за това се и оказахме с единствения екземпляр от обвинителния акт на Народния съд за Варненска и Провадийска околия. След 10 Ноември се разбра, че такива в повечето случай нощни "посещения" е имало в домовете на близките на хората включени в списъка от акта.

Можеш ли да си представиш как съм се чувствала аз или семейството ми с тези "периодични " проверки? Или как се чувства едно дете наречено "фашист" след образа на фашиста, които пропагандата създаваше?

Права е Бубка, не трябва да бъркаме носталгията по детството си с лелеене на диктаторски режим.

# 222
  • Вън от пространство и време
Винаги даваха "Лека нощ, деца" без изключения! Това беше любимото ми детско, което не пропусках да гледам преди лягане.

Миличка, ми то и сега го дават, и през всичките тези 20 години го даваха. Ама никой вече не го гледа с такъв интерес, защото има и тоооолкова много други неща за гледане. Когато аз бях малка имаше дни, в които тези 10 минути бяха единственото детско предаване за деня. Е как да не го гледам!?
Предаванията по телевизията свършваха около 12 часа и сутрин към 7 започваше новото излъчване. Някъде през 80-те се появи Втора програма (после (Ефир 2), който в началото се излъчваше само вечер по няколко часа. А в държавите, на които искахме и си мислехме че ще заприличаме по стандарт на живот, още от 50-те години е имало по много денонощни програми.

Колкото до кока-колата, която си я пила в големи количества до петгодишната си възраст... Малко не ми се вярва да си имала чак пък толкова безотговорни родители.

Наскоро покрай едно предаване по телевизията си спомних как навремето видях големи мъже да плачат когато научиха за смъртта на Гунди (много добър футболист от Левски). Точно на 5 години съм била тогава и спомените ми са много, ама много мътни. И ти едва ли си спомняш нещо реално, помниш началото на прехода. А тогава наистина кока-колата се появи навсякъде и в достатъчно големи количества, ако това е най-важното, де....

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 22:06 от Gankata

# 223
полинка, ти какво всъщност искаш с тези теми, дето ги пускаш редовно. Да се съгласим всички каква песен е било.  Ами няма да стане.
Родена си 84. Аз съм родена 20 г. по-рано.  Позволи ми да имам по-ясен поглед върху онова време. не говоря за кола или за Мадона.  Но ако тогава се осмеляваше да говориш колко е било хубаво преди, щеше от опит да видиш някои неща, за които не вярваш, че са се случвали. радвай се, че сега имаш свободата да изпитваш носталгия по нещо, което изобщо не познаваш.

Ами то това е Тещерица,  .. че хорицата премилат ценности и представи за добро и зло предимно през храносмилателната си система. Тъжно много, но това е положението. Свиквай.

# 224
  • София
По втоория начин? Тази кола ОФИЦИАЛНО се е произвеждала в страната, вижте дори на кой език е изписано името - БЪЛГАРСКИ! Така че колата не е била нито забранена, нито кът! Ние със сестра ми пред толкова хора сме пили кола и проблеми не сме имали! Нито знам нашите да са имали! Поне със сигурност знам че нашите не са били в затвора заради това, нито че са имали проблеми в работата си!
Не харесвам хората, които се изкарват мъченици и говорят глупости! Тайни кръщенета, тайни празници.............ами че те не са тайни бе!Винаги е можело в църквата или у вас да нахлуят полицаи и да ви отведат в ареста! Винаги са можели да ви уволнят от работа! Колко от вас реално заради празници и кока-кола са били в затвора? Колко от вас реално са били в затвора за слушане на чужда музика? Не че правя реклама, но да ви дам пример. Наскоро в "Нашето детсство" (това лято някъде) по - голям от мен член на сайта беше писал че в онези години са слушали Мадона, Майкъл Джаксън и други западни изпълнители. Като постнаха една официално излязла в онези години снимка на книга на МАйкъл Джаксън (на български естествено) и един албум на западна група, бях ей така  Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Това само доказва, че повечето истории за забрани са били преувеличени!
А ако всичко западно е било забранено, защо излъчваха по телевизията "Пчеличката Мая", "Том и Джери", "Смърфовете", "Семейство Флинстоун", "Алф", "Патето Яки", "Завръщане в рая", "Плодчетата" и други детски и филми за възрастни? Родена съм 1984г, от малка обичам да гледам телевизия, на село имахме телевизор и не помня да са давали филми за Ленин. Винаги даваха "Лека нощ, деца" без изключения! Това беше любимото ми детско, което не пропусках да гледам преди лягане. Единственото политическо нещо, което помня, бяха "Вкяка неделя" и парламентарният контрол - много им се дразнех, защото тогава трябваше да си мирувам, та нашите да слушат. Crossing Arms
А тогава някъде беше починал някакъв познат на дядо и той беше на погребението. И е имало опело в църквата.

Заради кока-кола никой не твърди, че са вкарвали в затвора.
Колкото до музиките и филмчетата, 80-те бяха олабили нещата вече.
Парламентарния контрол е след 90-та, а преди това нямаше никакъв контрол към правителството, а само към гражданите, всеки петък се даваха по телевизията съветските новини вместо българските, преди тях - съветско филмче за Лека нощ /което не беше толкова лошо, защото имаха добра анимация/, а след новините - съветски филм, най-често за войната.
А от изброените от теб филми, половината поне, излязоха след 90-та.
Наистина си малка и не можеш да помниш.
И аз не помня голяма част от ужасите, макар, че съм 9 години по-голяма от теб.
Но знам какво е било, защото ме е интересувало.

Общи условия

Активация на акаунт