10 ноември 1989 г.

• 23 526
  • 442
  •   1
Отговори
# 255

И парламент. "Ха-ха".
И сал една Нешка Робева (че и още един), дето се осмелявал да гласува "против".
И тя е разстреляна. Или нещо бъркам.

ПП "Жертвите" от края на 80-те, "лишени от карта за морето" или с "погубено бъдеще" поради неназначаване на дипломатска служба, щото са си казали мнението, са същински геноцид в сравнение с днешните "единични случаи" на умрели по полуразрушените днешни болници-търговски дружества. За щастливо измрелия днешен "некачествен матрял" на едно кисело мляко и хляб - все поради днешното благополучие, да не говорим..."

Да, Нешка гласува против разграШката област, а после през 1990г. защитаваше Петър Младенов до последно.
Тоест тя е участвала в сценария на БКП:"Гластност да, но ние ще кажем къде и доколко!"

# 256
  • София
Указ 56 е издаден на 9 януари 1989 година. Правилникът за неговото прилагане е приет на 15 февруари.

# 257
  • Вън от пространство и време
прочутият "указ 35" разреши т.н. "кооперативна собственост" и дефакто даде зелена светлина на частната собственост още по Тошово време - доста години преди 10-ти ноември 1989-та.  имаше доста много фирмички, най-вече за обществено хранене, които даже имаха в наименованието си "кооп" или "35".

Признавам че за популярен Указ 35 не съм чувала. Ако може да ми кажеш от коя година е? newsm78

Прословутият Указ 56 който даваше зелена светлина на частната инициатива излезе в началото на 1989 год. Точно около посещението на покойния френски президент Митеран беше.

А Бояна Ламбер е отговорила преди мен.  Grinning

А "Селкооп"-и имаше колкото искаш по селата в моето детство. И кооп-кола се продаваше в тях. Отвратителна беше.

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 00:51 от Gankata

# 258
По втоория начин? Тази кола ОФИЦИАЛНО се е произвеждала в страната, вижте дори на кой език е изписано името - БЪЛГАРСКИ! Така че колата не е била нито забранена, нито кът! Ние със сестра ми пред толкова хора сме пили кола и проблеми не сме имали! Нито знам нашите да са имали! Поне със сигурност знам че нашите не са били в затвора заради това, нито че са имали проблеми в работата си!
Не харесвам хората, които се изкарват мъченици и говорят глупости! Тайни кръщенета, тайни празници.............ами че те не са тайни бе!Винаги е можело в църквата или у вас да нахлуят полицаи и да ви отведат в ареста! Винаги са можели да ви уволнят от работа! Колко от вас реално заради празници и кока-кола са били в затвора? Колко от вас реално са били в затвора за слушане на чужда музика? Не че правя реклама, но да ви дам пример. Наскоро в "Нашето детсство" (това лято някъде) по - голям от мен член на сайта беше писал че в онези години са слушали Мадона, Майкъл Джаксън и други западни изпълнители. Като постнаха една официално излязла в онези години снимка на книга на МАйкъл Джаксън (на български естествено) и един албум на западна група, бях ей така  Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Това само доказва, че повечето истории за забрани са били преувеличени!
А ако всичко западно е било забранено, защо излъчваха по телевизията "Пчеличката Мая", "Том и Джери", "Смърфовете", "Семейство Флинстоун", "Алф", "Патето Яки", "Завръщане в рая", "Плодчетата" и други детски и филми за възрастни? Родена съм 1984г, от малка обичам да гледам телевизия, на село имахме телевизор и не помня да са давали филми за Ленин. Винаги даваха "Лека нощ, деца" без изключения! Това беше любимото ми детско, което не пропусках да гледам преди лягане. Единственото политическо нещо, което помня, бяха "Вкяка неделя" и парламентарният контрол - много им се дразнех, защото тогава трябваше да си мирувам, та нашите да слушат. Crossing Arms
А тогава някъде беше починал някакъв познат на дядо и той беше на погребението. И е имало опело в църквата.

Аман от глупости! Сетих се за приказката, където жената казала, че ливадата е СТРИЖЕНА!!!!
Когато пуснах темата за 9.09.1944г. се придържах към сериозна обективност и по-малко пристрастия. Тук правя същото. Не мога да кажа това за авторката на темата. Явно нейната цел е активно да ни дезинформира! Да, ама не!!!

# 259
Аз мисля, че помня нещо през последните години преди 1989 - познатите на родителите ми започнаха разни час.пром. инициативи...
Съжалявам, че не помня... но ако отида на село, комшията ще ми припомни доста неща - точно кой бай Комунист, точно колко години преди това е продавал семки пред стадиона и никой дума не му е казвал - нали е от партията, за него може, за другите - не!

# 260
Аз малко по-страни от обсъжданото от вас да споделя нещо.
Години след 10 ноември '89-та едно не мога да проумея. Много от нас са закачили къде повечко, къде по-малко от режима. Но рядко в тези хора срещам това овчедушие, което забелязвам сега у подрастващите. Родени са в свобода, не помнят и няма как да помнят нещо от преди. И все пак са страхливи деца. Страх ги е да си изкажат мнението, страх ги е от учителката, от правилата като цяло, от какво ли не. Един особен нагаждачески дух притежават. Защо стана така?

Да си се родил свободен човек, това никак не е малко! Необходимо е родителите ти и техните родители да са били свободни хора! Тоест тук това няма скоро да се получи. Толкова усилия употреби народната власт да лиши хората от собствено мнение и да смачка индивидуалността им. Десетки години минаха! За колко години ще  се получи обратното? На всичко отгоре сега сме "ощастливени" от КГБ-демокрацията.

Мислех си, че ще коментираме събитията след 10.11.1989г., но споровете гравитират все около годините на нар.власт.
Аз тогава ходех редовно на митинги. Първите искания бяха за махане на чл.1 от Т.Живковата конституция-монополът на БКП върху властта, даване на земята, забележете на тези които я обработват, а не на собствениците. Това го искаше Петър Берон. Телевизията да бъде подчинена на НС, а не на отдел пропаганден в ЦК на БКП. Да се въведе пускането под гаранция, мораториум върху смъртното наказание и несменяемост на съдиите-и тези неща ги искаше Петър Берон. Създадоха СДС и кръглата маса по подобие на поляците. Основните искания бяха да се даде сграда на СДС и да се разформироват партийните организации по месторабота. Пирински се опъваше и докато се разберат минаха 2месеца! През това време махнаха Георги Атанасов и нагласиха за премиер Андрей Луканов. Първата му работа беше да предложи на НС закриването на комитета за държавен и народен контрол! Малцина си спомнят това! Следващата му стъпка беше мораториумът върху плащанията на външния дълг, тоест официално признание пред целия свят, че държавата е фалирала. И това след години на грандиозни успехи! Веднага се появиха банкнотите от 50лв. Шегувахме се, че върху тях трябва да стои образът на Луканов.
През това време Огнян Дойнов и Емил Христов организираха задграничните дружества. Дори още преди 10.11.1989г. вървеше слухът, че Огнян Дойнов е избягал. А той отишъл с тяхната благословия да урежда нещата им. Колко пари са изнесени, само Господ знае! А ние тук се разправяме дали е било забранено ходенето на църква и дали е имало кока кола!!! Ето това се нарича отвличане на вниманието!
Най-активни от СДС бяха Желю Желев, Петър Берон, Димитър Луджев, Христофор Събев, Петко Симеонов, Георги Спасов, Петър Дертлиев, Емил Кошлуков,  а от БКП-Александър Лилов, Петър Младенов, Андрей Луканов, Атанас Семерджиев, Нора Ананиева, Георги Пирински, Стефан Продев, Анжел Вагенщайн.
Имало е идеи Андрей Луканов да оглави СДС!!! Какво да кажем на това?
И друго интересно имаше-на първия митинг на СДС пред "Ал.Невски" присъстваха Анжел Вагенщайн и Стефан Продев! Тест нагласена работа отвсякъде. Сега след 20г. се чудим защо се получи така. Ами има защо.

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 02:09 от vl

# 261
Темата е зададена доста тенденциозно, но пък е интересна. Онова време имаше някои положителни черти примерно това, че бях дете тогава. За друго за което да съжалявам май не се сещам. Питаш дали сме имали дрехи, храна, играчки. Да имахме, но хиляди пъти по-ограничен избор от сега. Всъщност смятам, че комунистическият режим е съпоставим с османското владичество по разрушителното си въздействие върху България. И той де факто си беше чуждо владичество. Нормално е сега когато го няма това чуждо владичество да се чувствам по-добре въпреки съществуващите проблеми.

# 262
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%98%D0% … D0%BC%D0%B5%D1%82)

Ето един пример още.... уникален човек...

# 263
Бях в осми клас и току що ме бяха приели в комсомола. Прибрах се от училище и татко взе да ми пържи картофки за вечеря. В кухнята ни беше радиото и слушахме музика. Изведнъж чухме че ще има извънредни новини. Съобщиха за настъпилите преди часове промени. Разбрах, че България вече няма да е същата и че е поела в друга посока. Искрено се надявах това да беше правилният път, но вече 20 год. почти нищо. Е, намерих си съпруг ,който е роден на тази дата, така че у нас е празник на 10 ноември, вече 10 години.

# 264
Всъщност смятам, че комунистическият режим е съпоставим с османското владичество по разрушителното си въздействие върху България.
точно обратното - България само и единствено се е развила през социализма , преди това сме били доста бедна и изостанала страна , но понеже сме се развили под натиск ,
 сега когато той го няма , се върнахме в изходно положение , затова и тук носталгиите са по-силни , отколкото в другите страни , говоря за индустрия , наука , култура ..

# 265
  • София
Всъщност смятам, че комунистическият режим е съпоставим с османското владичество по разрушителното си въздействие върху България.
точно обратното - България само и единствено се е развила през социализма , преди това сме били доста бедна и изостанала страна , но понеже сме се развили под натиск ,
 сега когато той го няма , се върнахме в изходно положение , затова и тук носталгиите са по-силни , отколкото в другите страни , говоря за индустрия , наука , култура ..

Пълни глупости! България започва да върви нагоре след Освобождението, и 1939 е върха в икономическото положение, като с тази година се съпоставят данните чак до края на 70-те.

# 266
и какво е имало преди 9 - ти септември - 80-85 % селяни ( основно бедни и малоимотни ) , 20 % граждани ,
индустрия не е имало изобщо , а селското стопанство е било с магарета и каруци , ни трактор е имало , ни комбайн ... Stop
Хората по селата са живели в кирпичени къщи , и са спели на рогозки на пода ...ни течаща вода е имало , нито електричество ( електрификацията е била чак 60-те години )
сравненията по учебниците с 1939 година в ония учебници , е за да се покаже колко много се е развила страната през социализма , а не защото 1939 година е била най-развитата ...после това отпада , тъй като е нелепо - сравненията се правят с предходната година ...
ама да твърдиш , че през 1939 година България е била по-развита отколкото през 80-тте е смехотворно , най-малкото ...

# 267
Ху ноус, през 80-те години България НАТРУПВА външния си дълг.
Стига с тези митове за "развитата" през социализма България. Имам представа какво представляваха петилетните планове и как се "преизпълняваха", моля, моля.
А единственият момент, когато българския лев е бил златен и конвертируем, е преди 1940-та.
То нали точно това 'развитие" после ни е...а м....та. Tired

# 268
децата са излизали на полето по на 10-11 години да работят , учило се е до 4-то отделение ,

остави политиката , ти вярваш ли наистина , че през 1939 година е бил върхът в икономическото и социалното и всякакво развитие на страната ?

# 269
През 39 България е била първа на Балаканите. Това го пише дори в учебниците от социалистическо.
А дружите групости, дето ги пишеш не знам от къде си ги чул. Мога да ти дам една готварска кннига на баба ми да видиш какво е имало. 

Общи условия

Активация на акаунт