10 ноември 1989 г.

• 23 539
  • 442
  •   1
Отговори
# 285
  • София
jam Във всички неща, които не си виждала лично ли не вярваш или само в онези, които не ти харесват? Боже, същият изказ, същият плам, същите манипулации като едно време. Само го обявете, че явно вече е факт- всички са съгласни и вкупом мечтаят за "едно време". Защо тогава не възстановите БКП и не върнете режима? Чудно ми е. Да не чакате 9-ти сиптември? Joy

Бояна, силно ми падаш в очите с подобни неадекватни реакции. имах те за интелигентен човек, а се оказва, че ти не можеш да водиш дори диалог на елементарно ниво. манипулирането на думите на събеседника, приписването на думи и мисли, говоренето в множествено число, екстраполациите - стават за площадна реторика само.

# 286
  • София
jam Не съм тук, за се харесам на теб или на когото и да е.  Задавам въпроси, но които не отговаряш. Защо, след като толкова хора мечтаете за онзи режим, не направите нужното, за да го върнете? Идеята на политическото представителство е такава- има сбор от сходни интереси и те управляват страната.

# 287
Абе факт е, че преди 9-ти сме изнасяли селскостопанска продукция за половин Европа, а през 80-те години селското стопанство беше на командно дишане и имаше дефицит на какво ли не. А и индустрия сме имали много добра, съобразена с нашите условия.
Добре е освен да се помни, и да се мисли. Земеделието през 30-те години е едно, и е изисквало  едни ресурси, сега съвсем друго. С развитието на транспорта става много по евтино да се произвежда на места с евтина земя, евтин труд и добри климатични условия, а Европа в общи линии не такова.
Глупак е този, който се връща да търси в миналото, а не в бъдещето.

Аналогично не трябва да се забравя, че пътищата и инфраструктурата, построени с безплатен труд, са основата на цялата ни икономика ( и това не се е случило само тук апропо). 

# 288
... Идеята на политическото представителство е такава- има сбор от сходни интереси и те управляват страната.

Гледам, че тук-там по света го знаят това, но ние си падаме по "кенефите под аренда", инсталирани из чуждите инсталации:

Европейският съюз се разпада?/05 ноември 2009
След влизането в сила на Договора от Лисабон Чехия ще загуби държавната си независимост.
Това се осъзнава от президента Вацлав Клаус и една от възможностите за възвръщане на суверенитета е излизането на страната от ЕС.
 Това заяви заместник-началникът на канцеларията на евроскептичния държавен глава Петер Гайек...

Тъй че, не знам кой ще те послуша, Бояна, след като "политическото представителство" дори референдум за влизане в кенефа не направи, какво остава за излизане от там... Или други общи решения.
По-скоро ще си останем на ниво "зомбиране по форумите", упражнявано чрез пренаписване на историята.

# 289
  • София
Холограма дипломацията не е сред силните страни, ако мога да се изразя деликатно. Там е най- големият ни проблем като държава и прези 9-ти и след 9-ти, и най- вече след 10-ти. "Политическото представителство" е другият, защото субектите със сериозни икономически интереси и авоари са толкова малък брой, че обезсмислят изборите. Кой е този пич, който ще дойде на власт и ще застане срещу Гергов и Златев, например? Аз не мога да си го представя.

# 290
  • София
jam Не съм тук, за се харесам на теб или на когото и да е.  Задавам въпроси, но които не отговаряш. Защо, след като толкова хора мечтаете за онзи режим, не направите нужното, за да го върнете? Идеята на политическото представителство е такава- има сбор от сходни интереси и те управляват страната.

кви въпроси ми задаваш, това си е чиста риторика?! аз къде съм написала, че мечтая за тоя или оня режим, та ще ми задаваш тъпоумни въпроси защо не се вдигна на бунт, че да го върна! и очакваш отговор? много ниска топка, много... може да не си във форума, за да те харесват, но оценка винаги ще получиш.

а ако се върнем по същество, аз просто ти споделих моите спомени, които противоречат на твоите твърдения. а именно - не е било забранено ходенето на църква на Великден или в друг ден. поне не и във времената след 1980-та година, за които аз имам личен опит и спомени. активисти на ОФ с червени ленти във София също не съм виждала. толкоз.

# 291
Холограма дипломацията не е сред силните страни, ако мога да се изразя деликатно. Там е най- големият ни проблем като държава и прези 9-ти и след 9-ти, и най- вече след 10-ти...

Това е вярно само за два от посочените периоди. Не и за този от тях, дето страната ни не е била в състояние на национална катастрофа. Познай кой  Laughing

# 292
Джем, нас изрично са ни предупреждавали по Великден като ученици да внимаваме и да не ходим на служби.
И то бяхме в "прогресивно" учебно заведение, езикова гимназия.

# 293
  • София
Джози, възможно е. аз разказвам за личния си опит от София. не пускаха свободно само в Александър Невски.

# 294
Добре е освен да се помни, и да се мисли. Земеделието през 30-те години е едно, и е изисквало  едни ресурси, сега съвсем друго. С развитието на транспорта става много по евтино да се произвежда на места с евтина земя, евтин труд и добри климатични условия, а Европа в общи линии не такова.

Тук в България кое от трите условия не е налице?

# 295
И аз като чувам как се говори за това време в момента си мисля, че наистина става дума за различни епохи. Явно има някаква амнезия и фабрикуване на спомени. Разбира се, че имаше частни фирми много преди 10 ноември, освен това на църква можеже да се ходи не само в София. Май е хубаво всеки преди да дава мнение поне да пише през коя година е роден. Но пък смея да твърдя, че основните жизнени системи на организма на обществото ни функционираха, докато сега наблюдаваме тоталната им разруха.

# 296
  • Варна

Цялата тема е за миналото, трябва да познаваш миналото, за да се учиш от грешките си. Peace

# 297
  • Варна
е , Зуи , а лошо ли е да имаме индустрия , за мен не е лошо ...

Лошо е да имаме индустрия на всяка цена. Затова превърнаха Девня от китно кътче, място за отмора още от древни времена в "долината на бавната смърт". И Кремиковци, ненужна грандомания на комунистите, за завод с такъв капацитет се искат ресурси.

# 298
  • София

кви въпроси ми задаваш, това си е чиста риторика?! аз къде съм написала, че мечтая за тоя или оня режим, та ще ми задаваш тъпоумни въпроси защо не се вдигна на бунт, че да го върна! и очакваш отговор? много ниска топка, много... може да не си във форума, за да те харесват, но оценка винаги ще получиш.
Съжалявам за разочарованието ти. Мнозина се разочароват от мен, когато съм на различно мнение.  Mr. Green Не отказвам да получа оценки, казвам, че не се боря за одобрение. Благодаря за изказаното мнение!  bouquet Все пак, е сутрин и не ми се правят скандали, за да я развалям, та ще те помоля да задържиш останалата част от оценките си за мен.

Въпросите ми не са реторика, а са реални въпроси, които бяха провокирани от този твой пост.

прочутият "указ 35" разреши т.н. "кооперативна собственост" и дефакто даде зелена светлина на частната собственост още по Тошово време - доста години преди 10-ти ноември 1989-та.  имаше доста много фирмички, най-вече за обществено хранене, които даже имаха в наименованието си "кооп" или "35".
Кока-кола си имаше абсолютно навсякъде в София. в прованса преобладаваше Пепси-колата.
Патето Яки, Флинтстоун, Розовата пантера и подобни ги пускаха по "Всяка неделя" и не е вярно, че са излезли през 90-те години.
а специално на Боянка Ламбер да кажа, че съм ходила редовно като ученичка в гимназията на църква на Великден - без проблем и никога през живота си не съм виждала "активист с червена лента ОФ на ръкава" . много филми гледаш, образно казано...
изобщо, безкрайно съм удивена от това как хората си измислят спомени, а най-вече от това, как се фабрикуват факти от хора, които изобщо "не са били там"...
Затова те попитах- това че ти не си виждала активисти на ОФ означава ли, че не ги е имало? А това, че аз съм "гледала филми" и че "фабрикувам факти" оставих настрана, за да не издребнявам. Да лелееш по миналото е едно, но да обиждах хората, които са пострадали от определен режим /не визирам себе си/ не е аргумент. Вероятно и по времето на Хитлер в Германия е имало много хубави неща, но това отменя ли Аушвиц? Това е въпрос, но ако смяташ да продължиш да обиждаш ще те помоля да не отговаряш. Peace

# 299
Е как да не е имало ОФ имаше и ДОТ даже.

Общи условия

Активация на акаунт