Орхидея - 2

• 139 852
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
ми пак са си в саксия, не са в шише, просто са умален вид

# 436
Аз имам лудизия в къщи ,но откакто прецъфтя немога да я накарам да цъфне ,а прави само листа ако някой може да ми даде съвет как да я накарам да цъфти ще съм много благодарна!

# 437
За много години момичета ,здраве и късмет ви желая !Моите две орхидеи в момента имат пъпки,като цъфнат ще показвам !
Дъмпер ,ето моята мини орхидея,имам я от септември месец и все още е жива !

# 438
точно такива са  Hug

# 439
Такива мини орхидеи с такива големи цветове не съм виждала. Venipuh твоята е много красива.
Докладвам за Баумакса.Основно фаленопсиси стандартни цветове-15 лв., Милтонии и Камбрии- не голямо разнообразие, всички плуващи във вода на цена 25 лв и 30лв, цимбидиуми - 4-5 бр. по 30 лв. Намалени имаше само 3 фаленопсиса.
Цената за Камбриите е висока, но споделете как вървят Милтониите,аз нямам представа.

# 440
Забравих да питам Дъмпер, къде има такива мини орхидеи?

# 441
в Германия  Embarassed Кауфланд

# 442
  • София
Dani, когато си купих милтонията, цените им/както и на камбриите/ бяха по-ниски от фаленопсисите. Бяха по 12 лева, а фалчетата 18 лв. От оранжерията до БАН. И за друго се сетих - отидете там в края на февруари, когато зареждат за 8 март. Миналата година беше невероятно изобилие и бяха много свежи, току-що докарани Simple Smile.

Мини фаленопсисите ми бяха от Метро и от Кауфланд. За съжаление и те се заразиха и умряха. Сигурно пак ще заредят и тук  Grinning.

Новият ми дендробиум не е с добър вид. За 2 дни му пожълтяха 3 листа. Явно от смяната в температурите. Дано се климатизира и да спре да жълтее. Има си цял цветонос с пъпки. Иначе се оказа почти същия като този на re ge , но като не помнех снимката  Grinning. Най-много да си имам два еднакви, но те пък едва ли ще цъфтят едновременно /ако изобщо стигнат до цъфтене/  Mr. Green

# 443
Здравейте момичета
Сега по старата схема първо ще ви пиша по  темата а после ще подготвя нови постове с един материла за дендрите- какво пише навсякъде и какво съм забелязала аз. Накрая ако имам време ще ви пиша по моите орхидеи че има пак "цъфнали" новини.

Тилде - аз моят дендр по спомени го изнесох в първото 15-дневие на ноември но не си спомням точно кога, оттогава съм го поливала точно два пъти и то в топлите периоди- стане ли студено даже не си и помислям да го поливам. Така,  за това време този хубостник пусна пъпки, само му се наслаждавам като влизам или излизам и все го мисля как е на студеното милия ми , обаче като знам че на топло пъпките ще окапят няма да го внасям. Така че рецептата е хладно светло сухо..

Бяло лаленце, ще видиш че мине не мине време и твоите красависи ще почнат да те радват с цветоноси, не се настройвай че няма да е скоро и аз бях така в началото даже първото избило цветносче не знаех че е цветнос.Просто спокойно - не ги подканяй те сами ще решат едни след 3 месеца други след година ще цъфнат- обезателно.

Титонче пъпките на пафчето са прекрасни, но на снимката забелязах от друго шареннолистното пафче- не ми изглежда добре - трябва нещо да корегираш в отглеждането, листата не ми се виждат много мъхсти както и леко зажълтели - как го поливаш къде го държиш?

Либериан гърл надявам се за Лудизията да се ориентираш от постнатия от мен материал. Само ще кажа че забележките отдолу са именно това което правя или не и не му слугувам особенно. В интерес на истината се зачетох какво все пак стимулира цъфтежа и видях че пише " разлики в температурите"- може и това да е способствали в нашия случай все пак есента беше топла през деня и хладна вечер а декември студен нощем а през  деня слънчев а ние сме с дограма с К стъкла( акумилират слънчевата топлина) . Едно забравих да напиша - че ми цъфти втори път но след една година. Освен това  малкото стръкче макар и да има цветнос ми се вижда някак крехко, дръжката на цветоноса е една тънка - направо ще се счупи. Мисля да си преразгледам мнението- дали пък малките издънки наистина да не трябва да цъфтят и затова препоръчват да се режат цветоносите...

Елия като стане въпрос за разделяне ще помогнем с материал и снимки, мисля че гледах такива в нета пък и всеки от нас е пресаждал орхидеи вече.

Багира настина трайността на цвета на Лудизията не е дълъг но нали все това повтарят че цъфтежа бил неатрактивен лукс.А цветоноса  ми наистина е като стрела, вчера се отвори , пак ще ви направя снимки.

Милтонията принципно се смятала за троскот- с което не съм съгласна. Тя расте на булбички и тази булба  която вече е цъфтяла и жълтеят листата и след някакво време отмира - затова не се притеснявай от жълти листа,  важното е да се появяват нови дребни листенца- като ново коренище - това са новите булбички.

Танче и аз съм възхитена от жаждата за живот на болните фалчета , мисля че това е знак че растението може да се справи с болестта и аз като другите смятам че трябва да им дадеш шанс.Доколкото си спомням когато са болни орхидеите се говори че растението умира а твоите да далеч от смърт. Освен това ако са болни не би трябвало да пускат нови листенца ( моята не пуска нови листа ни корени ни цветоноси - нищо ) а те го правят. За мен обяснението е че имат сили да се борят с болестта...За мен заразата се разпространява само при пряк кконтакт- примерно общо поливане и ако не го правиш няма да има опасност.

Месечинке и аз торя само с универсална за сега- искам първо да получа сертификат като накарам всички да цъфнат поне за втори път и тогава почвам с кристалоните.Това с торенето и преди съм го писала, не  е за всяка уста лъжица, мисля че е хубаво да се позакрепи растението а после да си играем с големината на цветовете. Нали ви писах че едното ми фалче направи много по големи цветове при повторния цъфтеж, а на друго цветовете са два пъти по малки от преди и цветоноса е по-къс.Освен това навсякъде споменават че като се появи цветонос не трябва а се сменя нещо драстично в отглеждането, продължаваш да си ториш по схемата през 2 поливания на трето с универсална. ( И обичай си мъжа каквъто е макар ид а не подарява цветя, какво да го правиш, нали си е твой ... )

Дани20 много ми се видяха скъпи цените, аз на един зигопеталум за 19 лева обърнах гръб, та камбрии и милтонии по 25 ли ще искам.

Мини орхидеи имаше и в Метро и в Кауфланд , зависи от зареждането. Във варна имаше и в Билата срещу Кауфланд.

ТАНЧЕ относно дендра - моят реагира така когато ми го подар минлата година по 8-ми март, даже повече от 3 листа окапаха но продължи да си цъфти нормално , е после прецъфтя. Така или иначе на старите стъбла листата окапват и повече не порастват, но се появяват нови завръзи. съжалявам че се е получил дублаж е цвета , при нас във Варна дендрите в Кауфланд бяха снежно бели и кичести  и аз си мислех че сте взели такива, обаче явно  не.Ще си ги сложиш в разлчини стаи Wink

Ами това е за сега, пожелавам ви лека вечер  bouquet

Последна редакция: вт, 19 яну 2010, 19:03 от _re_ge

# 444
Моята мини също е купена от Кауфланд.

# 445
re_ge,благодаря!Голямата пъпка взе, че се и отвори само ,че е много по- малка. Сега да видим останалите.
Иначе и двете ми пафчета са на перваза на прозореца ,обаче от долу им грее радиатора на парното. Дали това не е проблема? Също не са и пресявани досега. Иначе ги поливам с престояла вода, като им я слагам в кашпата и след 30 мин я изхвърлям .

# 446
 HugЗдравейте момичета , ехе темичката ни чак на 3-та страничка  ,не съм писала скоро и виждам че много сте писали !
Моите красавици всички имат нови цветоноси ,като едната има две много големи пъпки ,бяха повече ,но защо паднаха някои  newsm78 ,а на едната орхидейка върху новото й листо забелязах едни светли петна  стоят като следи от нараняване и изтръпнах като знам какви проблеми създадоха на много от вас ,все още умувам с какво да ги третирам !?

# 447
  • София
Момичета, нормално ли е да падат най-долните листа?
На мен вече на всяка една от орхидеите ми падна по едно листо, но се притеснявам, защото на едната още две са й пожълтели и имам още една с едно пожълтяло листо. Корените изглеждат добре, горните листа са си твърди и зелени та се чудя дали е нормално. Предишните листа, които пожълтяха паднаха преди повече от месец и половина.

# 448
ето моята първа орхидея

# 449
Здравейте отново
сега ще ви пиша за моите красавици.

Първо разбира се голямата новина- Лудизията отвори цветове, Ето го величествния цвят на дългия цветонос, пренесох я в спялнята защото на фона на бяла стена изпъква божествено.Ще го следя колко време ще издържи цвета но знам че ако не емного топло не е повече от месец, месец и половина, намен и това ми е достатъчно. Все още се двоумя дали да срежа цветоноса на дребното стръкче, ще изчакам още малко.

Предполагам много от вас си спомнят енциклията ми октопуси- красива и драматична със светлозелен цвят с пипалца, ето как иззглежда новата кейка - най-прясното стъбълце в ляво.

Това пък е оранжевата ми красавица вече цъфнала с всички 4 налични пъпки, бях ви писала в предишни постове че цветът е абсолютно различен от закупения, ако си спомняте товага Аничка се женеше и тъсеше меко оранжева орхидея- ето това е тя но в съвсем по сочен цвят.

На саксията на едното от Фалчетата забелязах от същите жълти мухъли които бяха нападнали пафиопедилума ми преди 2-3 месеца, тогава никой не го разпозна, явно никой не е имал подобен и просто се наложи да подновя субстрата след обилно пръскане с лактофол за гъби и мухъли.Сега отново тези жълти мухъли, просто извадих фалчето, видях че мухъл е бил само ев единия край и малко, махнах заразения субстрат напръсках корените и останалия субстрат и върнах обратно. Фалчето е с цветонос да видим как ще му се отрази тази манипулация.

Това пък е най-голямата ми гордост, орхдиея която цъфна след година и половина неуспехи с цъфтежа. На два пъти пускаше цветонос и двата пъти все нещо се случваше едният го счупих аз при поливане, другия ми го счупиха в ГЦ Мимоза при пресаждане, бях много тъжна и за някакво време просто я оставих на спокойствие. Разбира се при този цъфтеж цветоноса е къс и цветовете са по малки от тези с които ми я подариха но все пак ми се струва сатенено прекрасна.

Останалите ми орхидеи са добре
Свикнах с променения цвят на винената ми орхидея и ми се струва все по красива,
цветоносите на тези които са ги пуснали полека растат и пъпките се наливат,
минитата ми спят- пуснали са по едно коренче, явно ще се наложи да го пресаждам защото са засадени само в сфагнум,
"болната ми орхидея" фалаенопсис все още не дава признаци ни за влошаване ни за подобряване.
На епидендрума ми изсъхна едната булба но пуска новичка,
Прецъфтя ми най-дългоцъфтящия ми фал - от момента на подаряване до момента на прецъфтяване на всички цветове на двата цветноса минаха точнп 4 месеца.
в тези студове само се моля дендра да не замръзне, за сега пъпките растат много бавно.

ами това е за сега

Дъмпер- много ти е красиво минито.
Бяло лаленце - не се притеснявай най-старите листа винаги изсъхват, може би поддържат някакъв баланс на листа, не може като растат нови и старите да остават, растението няма да може да ги изхрани всичките.

Общи условия

Активация на акаунт