За подрастващото поколение

• 16 398
  • 214
  •   1
Отговори
# 165
Не повечето, а почти всички и затова ходят на работа, което никак не е срамно.
Двегодишно знае какво са пари, обикновено всеки ден излиза навън, налага се и в магазини да влиза.
Ние казваме "защото трябва да се работи", ти като пораснеш първо ще ходиш на детска градина, после на училище, в университет, а след това на работа. Така е устроен животът.
Бояна, любопитно ми е ти как обясняваш.

# 166
  • София
valerie Съпругът ми се занимава с много неща, но едно от тях. "Татко много разбира от апартаменти и отива да помогне на едно семейство да си намери нов апартамент. Всички хора живеем заедно и всеки от нас прави онова, в което е добър. Така успяваме можем да използваме и уменията на другите, за да се справим с неща, с които сами не бихме могли. Както мама те вика, за да помогнеш, когато умееш нещо по- добре и ти викаш мама да ти помогне, когато не знаеш как да сглобиш играчката."
Това е самата истина за мен. Парите са по- сложната част, но броя на банкнотите показва, че имаш по- ценно умение или си работил повече по него.

# 167
Бояна Ламбер , поздравления Hug Идеално, особено, ако детето е удовлетворено при ежедневните си сутрешни питания.
При нас такива опити за обяснение, продължават с още сто въпроса,  и в крайна сметка мъжът ми би закъснял порядъчно за работа всеки ден. Иначе детето знае професиите ни, да ги наименова, но не съм убедена, че добре разбира същността им, колкото и да обясняваме. Всеки ден си прави ролеви игри и казва, че е лекар /лекува хора/, тракторист /кара трактор, оре, сее  /, строителен работник и т.н, но нашите не може още да разбере. Така, че вариантът със задълженията, които подчертавам, не свързваме с някаква тегоба,  е временно най- добре работещ.

Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 07:45 от valerie

# 168
Не повечето, а почти всички и затова ходят на работа, което никак не е срамно.
Двегодишно знае какво са пари, обикновено всеки ден излиза навън, налага се и в магазини да влиза.
Ние казваме "защото трябва да се работи", ти като пораснеш първо ще ходиш на детска градина, после на училище, в университет, а след това на работа. Така е устроен животът.
Бояна, любопитно ми е ти как обясняваш.

А стига с тея обобщения де:)
Двегодишното не знае какво са парите и за какво служат освен ако родителите не са му го набили в главата. Моето дете е на две и половина и не знае, макар че и майка му и баща му се занимават с хорските пари по цял ден.

# 169
Добре, като пазарувате, нали давате банкноти или кредитни карти, не знам. Само не ми казвайте, че обяснявате на детето, че си разменяте рисунки с лелките в магазина.
 Моето дете отдавна ме е питало това какво е.
Оздачавате ме. Правите се на прекалени светци.

# 170
Мне, не се правим на прекалени светци, изобщо кое му е светещото на това детето да не познава парите. Пазарувам, разбира се. Просто малкия никога не ме е питал, не проявявал интерес. Интересно му е да тегли плодовете и зеленчуците, да ги слага на лентата и после оратно в количката. Отделно че наистина повечето пъти плащам с карта. У дома си играе с чашка със стотинки, но съм 99% сигурна, че не ги възприема като разменно средство, играл си е и с портфейла ми, вади от вътре банкноти, карти, стотинки и ги размята насам натам.
Не виждам смисъл да му обяснявам нарочно какво са това парите, картите и цялата тая система на размяна.
С най добри чувства, децата са много различни, просто е смешно да налагаш своите стереотипи на другите.

# 171
  • София
valerie За парите вече казах:
Парите са по- сложната част, но броя на банкнотите показва, че имаш по- ценно умение или си работил повече по него.
За какви светици става въпрос и пред кого да се правя? Не разбирам защо вече в няколко теми все ми задават въпроси върху казаното, а когато отговоря ме обвиняват, че се фукам или самоизтъквам. Всеки дава обяснения каквито успее да измисли, каквито му подхождат и каквито детето приема. Нима е нужно всички да имаме еднаква гледна точка към света? Нито се давам за пример, нито искам да предвождам света към някаква обща цел. Разговаряме си, а не се състезаваме.

# 172
Рокси, ти също налагаш своите

А стига с тея обобщения де:)
Двегодишното не знае какво са парите и за какво служат освен ако родителите не са му го набили в главата.

# 173
Кое му е обобщаващото- двегодишното знае каквото и да е благодарение на заобикалящите го хора, най често родители. Ако не си му казала нещо- то не го знае. Децата отразяват света около тях, на тази възраст най вече родителите. Точно, ясно и неоспоримо.
С което спирам, зашото темата не е в Нашите деца все пак.

# 174
Кое му е обобщаващото- двегодишното знае каквото и да е благодарение на заобикалящите го хора, най често родители. Ако не си му казала нещо- то не го знае. Децата отразяват света около тях, на тази възраст най вече родителите. Точно, ясно и неоспоримо.
С което спирам, зашото темата не е в Нашите деца все пак.
Така е. Но не виждам смисъл като ме попита какво е това, да не отговоря, че са пари. А той сам си прави връзка, че в магазина те се разменят. Това е начин, по който работи обществото, защо да го лъжа?
А друг е въпросът какво място в живота на всеки заемат парите. Най-малкото аз мога да бъда обвинена, че говоря за пари, повярвай ми Laughing

# 175
  • най-шареното място
За развитието на две годишното дете, пък и на по-голямото, е по-важно да има досег с някакви нормални човешки ценности, отколкото да знае какво са парите, от къде идват и как се ползват. Има си време за комерсиализация, обаче светогледът се формира до голяма степен от семейството в ранните години.

По-горе сте споменали бате Енчо.. и какво работят родителите? .. Копаят, готвят, плетат, режат дървета... ако не е общото "изкарват парички", де . Ходенето на работа, е толкова абстрактно - нещо, някъде си далече от детето... че те говорят за домакински и битови дейсноти, които за тях са реални, близки и видени... Пък ако ще родителя да е атомен физик Wink, най-важно е че цепи дърва на село Wink

# 176
Аз също съм на мнение, че в главата на двегодишните няма място за абстракции, подобни на парите и техния смисъл. Не че не биха вдянали поне общата им идея, но го намирам за излишно. У нас парите са представени като необходимо зло, с което трябва да се внимава. Или имаме пари, или нямаме, и толкоз. Разменната търговия, стойността на нещата, сравненията между повече и по-малко, всичко това засега не им е необходимо.

Ще се опитам отново да се върна на темата. Сравненията между поколенията и традиционното недоволство аз свързвам с други неща - начин на обличане, с речник, с популярните за деня музика и мода - които винаги ще предизвикват поцъквания и коментари, и винаги ще бъдат своеобразна естествена граница между поколенията. Когато обаче иде реч за драстични разминавания в морала и в ценностите, тогава вече имаме не тъй умилителна разлика, ами един голям и добре оформен проблем. Тъпо е да се подминават маргиналии от сорта на убийства, побои, неграмотност, незачитане на авторитети и алкохолна злоупотреба от 6-ти клас, с аргумента "ми то винаги е било така". Не, не е било. Бъркаме нормалната акселерация, демек по-ранното и бързо съзряване, с ненормалното влошаване на материала. Според последните изследвания 50% от завършващите гимназия са неграмотни, за какво изобщо говорим...

P.S. Май няма голям интерес към тази тема, м?

# 177
Първото значение на думата ГРАМОТЕН в тълковния речник е "Знае да чете и пише".Това изследване,който го е направил,да си го завре там,дето не го огрява слънцето.Пълни глупости!Говорим за хора,завършеле 12 клас,няма как да не четат и пишат,нали?

# 178
Първото значение на думата ГРАМОТЕН в тълковния речник е "Знае да чете и пише".

Забравяш фундаментално важната думичка "правилно". Щото инак и моят шестгодишен син може да чете и пише, да ти кажа, ама дали е грамотен?  Laughing

# 179
Добре, съгласна съм с написаното от crazy. Обаче сега оставаме да се дефинира пъро какъв % са убийците, крадците и т.н, второ- злопупотребяващите с алкохол ( джордж буш ли си беше признал че е пушил трева в колежа?), трето дали тези постъпки са пробни, еднократни или начин на живот. С две думи доколко нещата, които забелязваме се дължат на нормалната пропаст между поколенията, и доколко са тревожен сигнал или пъл сигурен признак за упадък на поколението.

Общи условия

Активация на акаунт