Математически турнири - 3

• 75 688
  • 733
  •   1
Отговори
# 210
Тинкърбел, задачите, които си публикувала са от сайта на началните учители, а не от сайт на 125то училище т.е. достъпни са от всякакви хора. Отделно на това бяха публикувани и в темата на първокласниците преди състезанието. Всеки който е искъл е могъл да ги реши. Пък и пише, че са от коледното състезание от 2006. Лори ги е решавала и освен тях е решавала и от състезанието от 2007 и от 2008 и от още куп сборници.

# 211
И бих искала да помоля модератор - да почисти последните няколко страници.
Ако някой има да казва нещо да го казва, и то с ника си.

Щом мислите, че организацията е зле, аз лично не бих отишла там. Какво му зависи на детето от това състезание. Важно е да се чувствува добре, а какво да доказваме и на кого. Сигурна съм, че всеки може да види работата на детето си.

Заставам 100% зад тези мнения и ще помоля всички, които търсят под вола теле...да се ориентират към правилното място!

Това беше една от най-успешните теми, но някои потребители успяха да превърнат и тази тема в махленска седянка.

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 14:09 от ana_

# 212
   Лично аз ги бях качила въпросните задачи на  сайта на нашия трети клас, заедно с други задачи, и пуснах линк в темата на първокласниците и то доста преди Коледното състезание.
   Ще ви кажа какво мисля аз.
   Първо, всеки който смята, че детето му е ощетено, може да отиде и да види работата му. Всичко останало от рода " той( тя) ми каза, че всичко си е решил(а)" или " ама на листа, който донесе всичко е вярно пък има 30 точки" са празни приказки. Какта виждате, някой го е направил и нещата са коригирани.
   Второ, наистина ли мислите, че този г-н Димитров е толкова вездесъщ? В проверяването, оценяването, обработката на резултатите и качването им в нета работят много хора. Всеки от тях може да допусне грешка ( друг е въпросът, че резултатите не бива да виждат бял свят преди да са проверени многократно). В тази връзка и нетърпеливите родители имат косвена вина.
   Трето,  когато пусках поредното издание на тема вярвах, че идеята е да сме си полезни една на друга, да споделяме и радостта от успехите, и огорчението от провалите, да обсъждаме задачи, да разменяме материали...  С огорчение виждам, че нещата са отишли в друга посока.
   Присъединявам се към идеята за " почистване" на последните няколко страници.

# 213
  • София
Разказвам накратко:

Исках да проверя какво е объркало моето дете, нямам никакви претенции,не вярвам в разни конспирации, просто любопитство, защото вкъщи ги реши правилно, според мен.Свързах се с посочения от Четяща мама господин, който най-най-учтиво ме покани днес в точно определен час да отидя да видя листа на детето.Заради снега, понеже съм с бебе на 4 месеца не успях, затова изпратих майка ми да погледне къде има грешка.Ето къде е объркала, според организаторите моята дъщеря:

тя е написала - 5+2-2=5
Г-н учителят по математика е казал, че ако и той е бил решавал би написал същото, а верния отговор на тази задача е 5+2-3=4, т.е. големия правоъгълник също се брои, нищо че на картинката е показано квадратче.Това за мен е невярно, ако бяха показали правоъгълник - тогава да - квадрата е правоъгълник с равни страни все пак.Имало е текстова част на задачата, която не е писана на листата , защото първолаците не могат да четат  Laughing и там пишело да се преброят правоъгълниците.Нито пък квесторите е трябвало да им прочетат каквото и да било.
Така като извод, аз и преди писах, нито съм амбициозна майка, нито държа на точките,нито ще променят резултата на детето, пък и това не ми е важно, исках  да отиде да види що е то състезание, да опита и т.н.Но въпреки всичко точно тази неточност все пак успя да ме накара да се замисля дали 2+2=4 в днешната математика  Laughing Ако следвам собствената си логика , грешка са допуснали децата с най-много точки, броейки правоъгълника за квадрат  Laughing

# 214
  • В офиса
Дороти, Ана, нали в цялата държава все се спасяваме по единично. За това ни е такъв халът. Аз специално като родител нямам никакъв личен интерес в случая. Просто едни от най-хубавите ми спомени от детските ми години са от тези състезания и ми стана криво, че "най-масовото" в момента такова се е изродило по този начин.

KSI, самият факт, че толкова подобни задачи са изнесени публично предварително, говори достатъчно за организаторите на самото състезание. Лора ти е блестяща и съвсем не омаловажавам нейното класиране, както и класирането и труда на всички останали дечица. Но в моите очи организаторите сами са го опорочили, вземайки, или изнасяйки задачите в нета.

Сиското, и другите с по-големи деца в 125-о, искам да питам как се сформира отборът на училището ви, който ходи организирано на състезания и как се подготвят тези деца. Не се заяждам, любопитно ми е. За вас не е ли гордост, че училището ви има амбиции да се наложи като математическо?

Ели, точно за тази задача ми беше много любопитно, още когато прочетох как се оценяват задачите. По условие се броят квадратите. Според отговорите, които дават 2 точки за преброяване на "квадратите" и една за триъгълниците, ми просветна, че сигурно искат да се преброят не квадратите, а правоъгълниците. Любопитно ми (принципно) е как Лори, или Яна, или другото детенце от вашия клас са се досетили, че се търсят правоъгълниците. Аз не бих, даже със сегашния си акъл.

# 215

Току-що си поиграх малко с файла. Малките квадратчета се оказаха правоъгълници, но след неколкократно увеличение на картинката. В оригиналния размер разликата в дължините на страните им да е най-много милиметър- два. Ако не беше станало на въпрос тук и аз щях да ги помисля за квадратчета. В дадените след задачите отговорите фигурата вече отчетливо е обозначена като правоъгълник.

# 216
Любопитно ми (принципно) е как Лори, или Яна, или другото детенце от вашия клас са се досетили, че се търсят правоъгълниците. Аз не бих, даже със сегашния си акъл.
Децата не са обременени откъм мислене като нас.

Някои деца  вероятно са броили четириъгълници...
На други им е било прочетено условието....
Трети...без да искат са се сетили за правилното решение....

# 217
  • В офиса
Ана, да цитирам Дидева:
"квадратите са правоъгълници, а не обратното"
Хипотезата ми е, че в някои от листите картинката наистина е била правоъгълник.

# 218
  Тинкърбел, за по-големите не мога да кажа как се сформира отбора за състезанията, мога да говоря само за 5 клас математическата паралелка. Всички деца са задължени да се явяват на състезанията в София. За състезанията, които се провеждат в градове извън София се изпраща отбор от 10 деца, които се избират след дадено контролно с по-сложнии задачи. Първите 10, които имат най-много точки отиват.
  Децата, които ходят в чужбина и печелят медали мисля, че са от класа, на който Димитров е класен. Не знам дали има от класа на Данков т.е. от 6-ти клас. За тези деца не знам как са избирани. Предполагам, че са най-добрите математичци в класа.
 Дидева, така и не ти благодарих за това, което правиш   bouquet.

# 219
Имало е текстова част на задачата, която не е писана на листата , защото първолаците не могат да четат  Laughing и там пишело да се преброят правоъгълниците.Нито пък квесторите е трябвало да им прочетат каквото и да било.
Тинкърбел,
Ами ето го условието...От тук го разбрах.Търсят се правоъгълници. Квадрата е правоъгълник.
Иначе и квадрата и правоъгълника са четириъгълници.

Лично аз, спирам до тук!
Весели празници!

# 220
  • В офиса
Имало е текстова част на задачата, която не е писана на листата , защото първолаците не могат да четат  Laughing и там пишело да се преброят правоъгълниците.Нито пък квесторите е трябвало да им прочетат каквото и да било.
Тинкърбел,
Ами ето го условието...От тук го разбрах.Търсят се правоъгълници. Квадрата е правоъгълник.
Имаче и квадрата и правоъгълника са четириъгълници.
Забравяш, че на децата се дават без условие! Те са 1-ви клас и by default не могат да четат. Коректно ли е зададена тази задача, според теб?

# 221
Забравяш, че на децата се дават без условие! Те са 1-ви клас и by default не могат да четат. Коректно ли е зададена тази задача, според теб?

Не си ме разбрала!
Просто в по-горният си пост предположих, че на някои деца са им прочели условието.

# 222
   Спирам да ви чета за този следобед, че няма да ми остане време за сайта.  Joy
   Тинкърбел това го бях написала в отговор на една мама, която незнайно защо си изтри поста.
   Не се бях замисляла, но в думите на ana има голяма доза истина. Ние, възрастните, някак по подразбиране правим разлика между квадрат и правоъгълник и затова ни се струва, че има нещо нередно в задачата. Но в конкретната задача няма писмено условие и всъщност не става ясно какво е обозначено с въпросната фигура.  Не си спомням вече дали на този етап от обучението първокласниците учат разликата между квадрат и правоъгълник ( мисля, че не). Ето защо е логично да се допусне, че въпросната фигура не означава нито квадрат, нито правоъгълник, а четириъгълник. Боже, ако знаех, че задачите за първи клас са толкова трудни.... Laughing

# 223
  • В офиса

Виж болднатия в зелено текст. На едни са им разяснили условията, на по-каръците не са.

Дидева, не мога да се съглася. Не мога да си представя дете в 1-ви клас, което не прави разлика между квадрат и правоъгълник. А с идеята за четириъгълник съвсем кривнахме встрани. бтв в аналогични задачи в сборници за 1-ви клас (напр. Помагало по математика на Слово) с квадрат се означава квадрата. Знам, защото дъщеря ми на контролно в у-ще на нарисувана картинка прозорец и отстрани написано квадратче = ?, беше преброила и правоъгълниците и съответно отговорът й беше грешен.

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 15:03 от Тинкърбел

# 224
Разбирам, че всички вие по някакъв начин сте се почувствали притеснени и ядосани, заради казаното от мен, но не виждам причина да се махат страници, при положение, че не съм държала груб тон и никого не съм заплашвала, както направиха някои от вас с мен!
Всеки има пълното право да се представя под каквото си иска име и да прецени дали да се включи към дадена тема като гост или като потребител. Ако не беше така тази опция нямаше да съществува.
От друга страна напълно ви разбирам за проявата на неприязън - изключително е неприятно да се замесва името на училището, в което учат децата ви, в какъвто и да е скандал. Само, че вината за това я търсете другаде, а не нападайте разочарованите майки на деца от други училища! А може би, точно това е вашия проблем - имиджът на училището ви е застрашен и поради тази причина бихте желали тези страници да изчезнат!
Нямам нищо против вашето училище, дори смятам, че е едно много добро училище, в което учат чудесни и много умни деца!
Но в крайна сметка имам пълното право да кажа какво мисля за математическите състезания в България и по-точно за тези, които са организирани от въпросния Димитров!
Нека модераторите да решат!

P.S. Освен това съм абсолютно наясно, че в училището ви все пак има съботно-неделен математически кръжок, който е пожелание, разбира се и е за ученици от 1 до 5 клас. Ако искате оспорвайте, не ме интересува!

Сиското, имах желание да поговорим, но след написаното от теб, вече съм на мнение, че срещата се обезмисля!

Съжалявам, че ви наруших спокойствието! Повече няма да ви досаждам!

Още веднъж пожелавам на всички вас, дори и на тези, които ме обидиха и заплашиха, всичко най-хубаво и весели празници!!!

Общи условия

Активация на акаунт