Математически турнири - 3

• 75 633
  • 733
  •   1
Отговори
# 285
  • у дома
А аз си задавм пък въпроса защо за порверяващите правоъгълничето си беше дадено мноооого добре-или съставителите са на мнение,че проверяващите не правят разлика между правоъгълник и квадрат... #Cussing out,защото ако първокласниците още не мерят с линийка,по точно не са учили(моят син вчера взеха 10 та няма как да знае сантиметър и милиметър),то проверяващите се предполага ,че добре могат да мерят с линийка  Twisted Evil

# 286
Има ли някой от Пловдив, който да  е видял работата на детето си / 1 клас/ от КМС?
В задачите  за първи клас намирам известни разлики от това, което е публикувано в книжката и в интернет.

# 287
И разбира се разликата трябва да е малка, иначе е очевидна и няма състезателен характер, а само измерване на " зная ли разликата между квадрат и правоъгълник"
Само питам, де. Може и да не съм права
Всъщност основната идея на задачата е умението да се броят фигури. Peace Евала на окомера на първолак, който улавя разлика в страните по-малка от милиметър.

# 288
А аз си задавм пък въпроса защо за порверяващите правоъгълничето си беше дадено мноооого добре-или съставителите са на мнение,че проверяващите не правят разлика между правоъгълник и квадрат... #Cussing out,защото ако първокласниците още не мерят с линийка,по точно не са учили(моят син вчера взеха 10 та няма как да знае сантиметър и милиметър),то проверяващите се предполага ,че добре могат да мерят с линийка  Twisted Evil
така е, то не всички задачи отговарят на изучаваният материал ConfusedЗа 4кл имаше задача да намерят лицето на фигура, а все още не са взимали лице Tired

# 289
И разбира се разликата трябва да е малка, иначе е очевидна и няма състезателен характер, а само измерване на " зная ли разликата между квадрат и правоъгълник"
Само питам, де. Може и да не съм права
Всъщност основната идея на задачата е умението да се броят фигури. Peace Евала на окомера на първолак, който улавя разлика в страните по-малка от милиметър.

Брей, колко витална се оказа тази тема  Joy Чак се амбицирах да премеря (на екрана) страните на правоъгълника. Всъщност за окомера няма значение колко милиметра е разликата, а какво е съотношението между страните. Е, разликата между страните на "квадратчето" е над 15% и при такава разлика може да се очаква някой да прояви наблюдателност. Да се броят фигури е добро умение, но не стига за първо място на състезания. Явно трябва да има капан за отсяване на първенците и тези 15% са добра възможност. Освен това, ако се хващаме стриктно за това какво е дадено на чертежа, то защо на никого не му прави впечатление, че ако гледаме педантично в задачката се пита "колко са равностранните триъгълници?" Twisted Evil Значи един равностранен триъгълник може да мине за символ на всякакви триъгъници и това не възмущава никого, а един приличащ на квадрат правоъгълник не може да мине за символ на всички правоъгълници?
И въобще - състезанието е минало. Вместо да се възмущават някои майки нека просто кажат на децата си "в геометрията, независимо кое как изглежда, всяка фигура е неправилна, освен ако изрично не е указано друго". И един съвет, който иска да го приема,който не иска - да спори. Много полезно  е също така (по-нататък в по-горните класове) когато се решава геометрична задача, ако ще се прави нещо по триъгълник  (без да е указано какъв е) да се начертае много ясно изразен разностранен триъгъник. Това важи и за всякакви фигури. В противен случай, ако детето по навик си начертае близка до правилна фигура, подсъзнателно може да се заблуди за някои съотношения или да не види друга полезна информация докато мисли по задачата. Този подход е добър и при съмнения. Ако ни се струва, че дадена отсечка е медиана или ъглополовяща например, начертавама въпросния триъгълник мнооооого силно разтеглен. И ако въпреки това отсечката пак си остава медиана или ъглополовяща, значи съмнението е уместно и си заслужава да си блъскаме главата да го докажем. Ако пък чертежът вече не изглежда като преди - значи сме се били хванали в капана на "очевидното". Нека децата не забравят - "геометрията е изкуство да се разсъждава вярно по грешни чертежи".

# 290
  • Варна, морето и сините вълни!
Някой си, не знам дали си от преверяващите или от учителите, просто менторския тон не ми допада.

За коментара на проверяващите ще с замълча, ма се чудя как някой не се е сетил да извади чуден жокер, а имено определението за квадрат:Правоъгълник с равни съседни страни се нарича квадрат  Mr. Green
Това е от задачите дето аз им викам - умен съм бил сетил съм се  Joy

Тва подсказване за триъгълниците, геометрията,, медиани, ъглополовящи и прочие нещо не им фанах идеята. Ма забравихте да кажете - добрия чертеж е половин решена задача  bowuu
Ама тук говорим за малки деца. Деца които трябва да научим да мислят, не да им покажем ние колко сме велики, па те как за нищо не стават!

# 291
Някой си, не знам дали си от преверяващите или от учителите, просто менторския тон не ми допада.

За коментара на проверяващите ще с замълча, ма се чудя как някой не се е сетил да извади чуден жокер, а имено определението за квадрат:Правоъгълник с равни съседни страни се нарича квадрат  Mr. Green
Това е от задачите дето аз им викам - умен съм бил сетил съм се  Joy

Тва подсказване за триъгълниците, геометрията,, медиани, ъглополовящи и прочие нещо не им фанах идеята. Ма забравихте да кажете - добрия чертеж е половин решена задача  bowuu
Ама тук говорим за малки деца. Деца които трябва да научим да мислят, не да им покажем ние колко сме велики, па те как за нищо не стават!

Не само съм учител и проверител, ами и съм член на тайно общество за прецакване на първокласниците. Преди всяко състезания се събираме и обсъждаме разни идеи как да ги измамим. Естествено, срещу определена сума пари продаваме на избрани деца верните отговори за да се класират те на първите места Twisted Evil

П.П. Това за добрия чертеж и наполовина решената задача всъщност съм го казал, но по друг начин

# 292
Моля ви, публикувайте сайта, на който ще излязат окончателните резултати от "Иван Салабашев". Загубили сме листчето  Blush и сега с нетърпение прерових темичката (както и МТ2), но не открих линк към резултатите от този турнир. В окачените резултати сме пети, но искаме да видим къде сме наистина ...

# 293
Моля ви, публикувайте сайта, на който ще излязат окончателните резултати от "Иван Салабашев". Загубили сме листчето  Blush и сега с нетърпение прерових темичката (както и МТ2), но не открих линк към резултатите от този турнир. В окачените резултати сме пети, но искаме да видим къде сме наистина ...

http://www.math.bas.bg/salabashev09

ама има да почакаш още

# 294
http://www.math.bas.bg/salabashev09/
Миналата година националното класиране излезе точно два месеца след провеждане на състезанието.  Мястото, на което сте класирани към момента не е толкова важно, по-важно е с колко точки е детето.Peace

# 295
  • Хасково

ама има да почакаш още

http://www.math.bas.bg/salabashev/htm/results.htm

а не е ли това класирането

# 296

ама има да почакаш още

http://www.math.bas.bg/salabashev/htm/results.htm

а не е ли това класирането

Май това е класирането. Благодаря!

# 297
  • София
Сега разгледах обстойно резултатите от Салабашев за 2 клас.
Направи ми впечатление следното - за София от общо 127 деца 42 са от училището на моето дете - 138СОУ, което е по-скоро с хуманитарна насоченост. Те решават в клас само лесни задачи и обикновено пропускат логическите задачки на края на урока. Учат много английски и имат огромни домашни по четене и БЕЛ. Още в началото ми беше странно, че такова сериозно състезание ще се провежда в тяхното училище... С изключение на мен, май никой не беше наясно с типа на задачите, които ще решават на състезанието - нито учителката, нито другите родители.
Оказва се, че 138мо е с най-масово участие заедно с 107мо (НПМГ) и 125 (знаете, че е с мат насоченост). Според мен в нашето училище нещо са се объркали. Със сигурност не са знаели за какво става въпрос... Учителите на малките бяха направо възмутени от нивото на трудност на задачите. Някои от тях са подсказвали по време на състезанието, но за щастие грешно Simple Smile (казвам за щастие, защото това ще е обеца на ухото на малките да не слушат повече подсказващи учители)

Резултата от всичко това е - много деца, които няма да искат отново да се явят на състезание защото мислят, че са се провалили  ( само едно дете с 14, едно с 12 т и останалите са от 9 надолу ). Някои деца даже ще мислят че математиката не им върви. Моят син напр. имаше такива мисли, но след като получи грамота за 9те точки, които изкара се успокои Simple Smile

# 298
   Е как може учителите да не са запознати предварително с вида на задачите и степента им на трудност? Достатъчно е било да погледнат миналогодишните задачи, които са изключително близки до тазгодишните. Не бих нарекла " Иван Салабашев" масово състезание, според мен то е по-скоро за деца с изявен интерес към математиката ( не говоря само за деца от училища с математически профил). Виж " Европейското кенгуру" е друга работа.
   Честито трето място в националното класиране на децата на сиското и Laugh ! Дано да ви радват все така, че и повече! smile3501 Моят хубавец е четвърти.

Последна редакция: вт, 05 яну 2010, 12:15 от Анонимен

# 299
   Е как може учителите да не са запознати предварително с вида на задачите и степента им на трудност?
Joy
Става въпрос за 138-мо СОУ.
Голямата ми дъщеря учеше там до 4-ти клас.
Организираха се масово състезания за каквото се сетите- ЧО,ЧП и т.н.
Децата се записваха масово, направо целият клас без въобще да знаят за какво става въпрос.
Не случайно "избягахме" от там.

Общи условия

Активация на акаунт