Математически турнири - 3

• 75 633
  • 733
  •   1
Отговори
# 300
  • Sofia
Поздравления   newsm10 от мен и продължавайте да дерзаете!!!

# 301
  • София
   Е как може учителите да не са запознати предварително с вида на задачите и степента им на трудност? Достатъчно е било да погледнат миналогодишните задачи, които са изключително близки до тазгодишните.

Ами те не знаеха кое е това състезание. Мислехме, че ще е нещо като миналогодишното им състезание - имаха едно със смешно лесни задачки в 1ви клас. Учителката също не знаеше как се казва състезанието - питах я защото подозирах, че ще е Салабашев, но тя каза че не е. Аз разбрах случайно от една четвъртокласничка, че това е Салабашев. 2 дена преди състезанието им раздадоха едни листа с примерни задачи. Как може децата да се подготвят за 2 дена при положение, че не са решавали никакиви подобни задачи?

Няма лошо да участват в състезания, но е хубаво преди това да ги подготвят или тези, които избират състезанията в училището да ги подбират според подготовката на децата.

# 302

Няма лошо да участват в състезания, но е хубаво преди това да ги подготвят или тези, които избират състезанията в училището да ги подбират според подготовката на децата.

Мисля, че си в голяма грешка относно състезанията. Това не са масови мероприятия, а състезания за деца с изявени математически способности. Нивото на задачите ОБИЧАЙНО е несравнимо с нивото на задачите в училище. Немислимо е задачите да се настройват по нивото на децата. Прави се точно обратното и повечето деца (и родители) го разбират в основния курс. В нашето семейство за пръв път чухме за мат. състезание (Кенгуруто) когато щерката беше 2 клас. И на никого не му и хрумна да прави подготовка или да агитира децата да се записват. Даже една майка, работеща нещо в образованието, агитираше родителите да не си записват децата, защото задачите били много трудни и децата се травмирали.
Абе накратко - ако имате амбиция за състезания спасявайте се поединично ( решавайте сборници у дома а в 3 клас се запишете в СМГ). Ако нямате такива амбиции изобщо не ходете на състезания за да не се травмира детето.

# 303
Абе накратко - ако имате амбиция за състезания спасявайте се поединично ( решавайте сборници у дома а в 3 клас се запишете в СМГ).

За курс говориш, нали? Аз съм още първолашка майка и за това задавам тъпи въпроси. Wink

# 304
Абе накратко - ако имате амбиция за състезания спасявайте се поединично ( решавайте сборници у дома а в 3 клас се запишете в СМГ).

За курс говориш, нали? Аз съм още първолашка майка и за това задавам тъпи въпроси. Wink

Да, за съботните курсове в СМГ. Тук някъде има цяла тема за тях.
В 1 и 2 клас можете и сами да помагате, след 3 клас - трудно.

# 305
Благодаря!

# 306
  • София
Не мисля, че съм в голяма грешка. Хубаво е да има състезания. Това стимулира децата да учат повече, за да напредват. Обаче състезанията трябва да са съобразени донякъде поне с подготовката на децата в у-ще. Има масови състезания, които са подходящи за деца без специална подготовка - напр. коледното, великденското и кенгуруто. Миналата година в нашето училище децата се явяваха на едно математическо състезание, на което всички задачи бяха свързани с материала и бяха много лесни за тях.
Салабашев, според мен е за малки генийчета Wink . Всички задачи бяха много трудни, нерешими за деца, които не са решавали подобни задачи.

(btw аз само исках да споделя впечатленията си с кратката статистика за София в по-предното ми мнение, а не да споря за нещо  Laughing )

# 307
Състезанията изобщо не трябва да са съобразени с подготовката на децата в училище.
За това има олимпиади - достъпни за всички, съобразени с материала (поне първите 2 кръга).
Състезанията са за деца с изявени способности. Не е работа на учителите да ги готвят за тях.
Масовият учител трябва да забележи такова дете и да "сигнализира" (тъпа дума, но тя ми идва в момента) родителя.
А родителят, ако реши - да вземе мерки (СИП, курсове, уроци, математически гимназии...).

Все гледах да избягвам тази тема...  Joy

# 308
Състезанията изобщо не трябва да са съобразени с подготовката на децата в училище.
За това има олимпиади - достъпни за всички, съобразени с материала (поне първите 2 кръга).
Състезанията са за деца с изявени способности. Не е работа на учителите да ги готвят за тях.
Масовият учител трябва да забележи такова дете и да "сигнализира" (тъпа дума, но тя ми идва в момента) родителя.
А родителят, ако реши - да вземе мерки (СИП, курсове, уроци, математически гимназии...).

Все гледах да избягвам тази тема...  Joy

Да бе, да. На втория кръг на олимпиадите никой от децата без специална подготовка не може и да отлепи. Виж на първия отличниците по математика минават, съгласен съм.

# 309
Е, моите отлепват без специална подготовка, част от съучениците им също.
А и зависи какво значи "да отлепи".
За мен значи да има повече от 50% от нужните за следващ кръг точки, не задължително да се класират за него.
За трети - съгласна, че трябва допълнителна подготовка.

Край, повече няма да пиша тук, че нямам желание да споря, особено с гости.
Но ще продължа да чета - забавлявам се неимоверно с някои тълкувания на математиката, подходите към нея и преценките за оценките.

# 310
  • София
cool_witch , съгласна съм с това, което си написала.Според мен обаче масовия учител не прави точно това - въобще не се и старае да забележи по-надарените деца, в която и да било област..Затова и мисля, че Елл пишеше, колко много техния учител си няма и представа за съществуването на такива състезания, такива задачи и т.н.И точно затова и системата ще запада, всеки се старае да се спасява поединично, но хроничната липса на време у родителите често ще оставя децата ненасочени в правилната посока на развитие.Не говоря само за математиката.

# 311
Е, моите отлепват без специална подготовка, част от съучениците им също. Свалям им шапка, явно са много талантливи. Впрочем погледнах класирането на областния кръг за миналата година. При 5 клас класираните са все от СМГ и двама от 150 СОУ за цвят. И по-нататък е същото - децата с повече от 50% са над 95% от математически училища.
А и зависи какво значи "да отлепи".
За мен значи да има повече от 50% от нужните за следващ кръг точки, не задължително да се класират за него.
За трети - съгласна, че трябва допълнителна подготовка.  Е, трети кръг има чак след 7 клас. Като го доживеем ще видим как е

Край, повече няма да пиша тук, че нямам желание да споря, особено с гости.
Но ще продължа да чета - забавлявам се неимоверно с някои тълкувания на математиката, подходите към нея и преценките за оценките.

Ти може и да отказваш да пишеш, ама аз съм известен заядливец и не правя така newsm62

# 312
Dideva, поздравления и за твоето страхотно момченце!    smile3501 Много успехи ви желая през новата година!  Hug

Ние хич не сме щастливи, но поне получихме супер урок - знаеш.  Confused

# 313
  • Варна
Моят второкласник е на 4-то място в нац.класиране на Ив.Салабашев. Лети от щастие.  Simple Smile Честито и на другите деца, които са на първите места!  Hug

# 314
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!
Пожелавам много, много здраве и късмет на всички през Новата година, а на малките състезатели - да покоряват върхове!
Поздравления на всички дечица, представили се отлично на Салабашев!

Общи условия

Активация на акаунт