ШиБнати хоТмони, Дизияк и прЪвУписТни колебанЙя-38 броИ

• 28 955
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
учебник за трети клас /ако ви интрересува точно кой, ще напиша/: 'една рапана'  Rolling Eyes

# 526
  • Видин
 ooooh!
Не е важно кой е точно, всичките са еднакво брутални! Защо ние като сме учили нямаше такива изцепки? И ако нещо не отговаряше на истината сменявахме учебника и имаше наказания и последствия за авторите  Close

# 527
Няма да се очудя ако не я удобрят.

И се повтаря по-надолу.  Confused Аз мислех, че е случайна размяна, но явно не е.

Какво е 'една рапана'?

# 528
# 529
Цитат
az kakvo li ne dam probvala.kosata mi e dylga do krysta.gysta.i stvyrt kosam.kato q izkypq stava gypliva.abe ako ne polzvam balsam yjas.sega kypix tozi prodykt isam dovolna.vehe zavisi koq seriq htesi izbereh?no vinagi hampoana-balsam-maska.dasa za edno i syhto.togava ima efekt.

Майкооооууууу  ooooh!

ето това го четох 5 минути и наистина ме изтормози Simple Smile

# 530
  • София
Няма да се очудя ако не я удобрят.

И се повтаря по-надолу.  Confused Аз мислех, че е случайна размяна, но явно не е.

Какво е 'една рапана'?

Предполагам е рапан в женски род ...  Mr. Green

# 531
Невероятно, но факт - "рапана" е правилното.

Цитат
рапана ж. 1. мн. зоол. Род хищни морски охлюви, Rapana. 2. Черупката на такъв охлюв.

# 532
  • Ænima/Albuquerque
Невероятно, но факт - "рапана" е правилното.

Цитат
рапана ж. 1. мн. зоол. Род хищни морски охлюви, Rapana. 2. Черупката на такъв охлюв.
А така!
А аз съм живяла със заблудата,че "рапан" е правилно!
Ужас!

# 533
  • Видин
И аз мислех, че рапан е правилно  Shocked Shocked Shocked

# 534
И аз мислех, че е 'рапан'. Може да е дублетна форма? Честно, не съм чувала никого да казва 'рапана', освен ако не е членувано.

Рапан си е. Рапана е латинското наименование.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD

# 535
'Rapana' е на латински, формата у нас, която се употребява, е 'рапан'  Rolling Eyes

# 536
'Rapana' е на латински, формата у нас, която се употребява, е 'рапан'  Rolling Eyes

"образУвах" се малко и аз по въпроса за рапаните Simple Smile

# 537
  • Ænima/Albuquerque
От това,което прочетох разбрах,че "рапана" освен латинско наименование е и род рапани от семейство Muricidae...така,че ако в контекста на изречението,става дума за нещо такова,не би трябвало да е грешка.

# 538
Оф...това "Й"

Цитат
ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕМОЦИЙ

# 539
  • Universe
Цитат
здравеите детето ми беше парво с вирос,после с херпангина а сега има ниакаква ужасна  кашлица с храчки направо се садра да кашлия даите ми савет с какво да лекувам тази кашлица много ми е претеснено пие антибиотик клацид и за кашлицата доктора изписа флудитек благодариа ви предварително

ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт