Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Правилно поставяне на бебето на гърдата

 • 29 384
 • 4
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136
ПРАВИЛНО ПОСТАВЯНЕ НА БЕБЕТО НА ГЪРДАТА
Автор: Лилия Казакова, педиатър-консултант по кърмене на Московската обществена група за подпомагане “Майки за кърменето”[/b]

Въведение
Когато започна да говоря за правилното или неправилно поставяне на бебето на гърдата, много често чувам следното “ Какво имате предвид? Изобщо може ли да се суче неправилно?” В началото на  работата ми като консултант по кърмене много се разстройвах да чуя подобно нещо от персонала на родилните домове...
Поставянето на гърдата е нещо много деликатно. 20-30 минути след раждането, когато у  новороденото се появява желанието да суче, то започва да търси гърдата, да отваря устата си, да кима с глава и да се опитва да пълзи  по посока на гърдата. И тъкмо в този момент, в който инстинктивната сукателна активност не бебето все още не е накърнена от нищо, само 30% от бебетата биват поставяни правилно на гърдата и започват продуктивно да сучат! Всички останали се нуждаят от помощ, от подаване на гърдата поне няколко пъти преди опитът им да се окаже упешен.

В повечето руски родилни домове никой не поставя бебето на гърдата след фазата на релаксация . Веднага след раждането пъпната връв на бебето бива прерязвана, то бива показвано на майката и отнасяно “за обработка”. В най-добрия случай бебето ще се види с майка си след два часа, но много по-вероятно е това да стане след 6-12 часа. Обикновено на майката се съобщава, че детето трябва да почива след раждането, че сега не му е до сукане. През това време на бебето се дават 1-2 пъти обичайните количества вода или формула от биберон. Наричат това “хранене преди започване на кърменето”, с което често формират навика на бебетата да се хранят от биберон, вместо от гърда. Срещу това твърдение лекарите и медицинските сестри протестират с думите: “Глупости, няма нищо страшно, после ще започне да суче от гърдата, няма къде да отиде...” Моят опит обаче показва, че това не е съвсем така.

Обикаляйки из следродилното отделение непрекъснато срещам бебета на дву-тридневна възраст, които изобщо не се опитват да сучат от майките си, дори гърдата да е в устата им. Такова бебе демонстрира активност, търси гърдата, отваря уста, върти глава, отвреме-навреме подвиква. Ако се опитам да го поставя на гърдата, то само широко отваря уста, без да се опита да суче. Понякога бебето веднага започва да плаче след попадането на гърдата в усатата му. Много често срещана е ситуацията, в която бебето активно търси гърдата, но да не си отваря широко устата. Това поведение е типично за новородени, които вече са опитали залъгалка или мляко от биберон.   

Много често се среща следната “мила картинка”: майката се е навела над креватчето, любува се на новороденото си, което е лапнало залъгалка с надпис «I love you, mama». Питам майката суче ли бебето, а тя отговаря, че е се е опитвала да му даде няколко пъти, но то нещо не успявало да суче...На втория ден след раждането.
Когато започна да обяснявам на майката, че ако бебето често пие течности от биберон има опасност да се отбие, тя казва: “Ами да, от шишето е по-лесно. А тук (в родилното) дупките са толкова големи”.

Всъщност проблемът не е нито в дупките, нито в лесното пиене.

Цялата работа е в това, че при при пиене от биберон бебето извършва  принципно различни движения. В действителност е много по-лесно да се суче от гърдата, тъй като кърмачето е подпомагано от рефлекторния процес в майчиния организъм, при който свиването на клетките на гладката мускулатура около жлезата изтласква млякото в канала. Благодарение на този процес млякото се впръсква в бебешката уста.

Тук трябва да се отбележи, че новороденото трябва да суче за да се избави от чувството си на дискомфорт. На него му е все едно какво смуче, всичко е въпрос на навик. Широко разпространено е погрешното мнение, че ако на бебето първо му се предлага гърдата, а после биберон, то няма да се отбие. Много майки също мислят, че бебето няма да се отбие ако дават от биберон само вода, чай или сок. В действителност изобщо не е от такова значение кога и колко време кърмачето е държало в устата си биберон или залъгалка. Има бебета, на които им е достатъчно да опитат 1-2 пъти залъгалка за да се появят проблеми при поставянето на гърдата. Има бебета, които “изведнъж” започват да недоволстват на гърдата на 2-3 месечна възраст. Има бебета, които с удоволствие смучат всичко, което им се предлага, но постепенно престават да наддават на тегло.

Световната Здравна Организация в бюлетина си, посветен на храненето на детето през първата година от живота му, казва следното:
“След раждането си нормалното новородено има достатъчно силен сукателен рефлекс за да се храни от гърдата. Практиката показва, че някои деца родени през 32 г.с. с тегло едва 1200 гр. са в състояние ефективно да сучат от гърдата преди да се научат да пият от изкуствен биберон. Тези решаващи рефлекси обаче, могат да са много слаби или изобщо да липсват в случаи на прекалено ранно прекъсване на бременността, както и при бебета с много ниско тегло при раждането, а също и при  болни бебета...Най-честите причини за понижената ефективност на тези рефлекси е прилагането на седативи или обезболяващи препарати при раждането и намесата в процеса на обучението на бебето след раждането. Инстинктивните движения на бебето трябва да преминат в правилно поведение в следродовия период. Използването на всякакви други орални предмети, биберони  или залъгалки на този етап може за създаде условия за появата на други движения на устата на новороденото , които са неприемливи при кърмене.
...за установяване на успешно кърмене, всички фактори, които намаляват продължителността, ефективността и честотата на кърмене, трябва да се отстранят по всякакъв подходящ начин. Към подобни фактори спадат: ограничаването на времето за сукане, сукане под час, неудобна поза при кърмене, използване на каквито и да било орални предмети, даването на кърмачето на други течности, например вода, захарен разтвор, зеленчукови или млечни храни.


Значението на правилното поставяне на гърдата за установяване на пълноценна лактация  и за продължително и успешно кърмене е огромно.
Само правилното поставяне на бебето стимулира гърдата да произвежда достатъчно мляко.
Само правилно поставеното на гърдата бебе е в състояние да изсуче толкова кърма, колкото му е необходимо.
Само правилното поставяне не предизвиква у майката никакви неприятни усещания по време на кърмене и няма да доведе до нуждата храненето да се прекъсне заради болка, тъй като това просто няма да се случи.

Какво представлява всъщност правилното поставяне на бебето на гърдата?
При енергичното си търсещо “нападателно” движение с главата си бебето трябва да закачи зърното и ареолата, при което гърдата се повдига и бебето като че се подпъхва под нея и при движението на гърдата надолу обхваща зърното с широко отворена уста и сплеснат в долната част на устата си, но не изплезен език. Необходимо е това обхващане да стане толкова дълбоко, че зърното да достигне нивото на мекото небце в бебешката уста, с други думи зърното и ареолата на практика трябва да изпълнят цялата устна кухина на кърмачето. Затова е нужна една широко отворена уста и ако бебето не успява да го направи, трябва да му се помогне като се погали долната му устна със зърното. Това предизвиква рефлекторно отваряне на устата. Често се случва бебета първо да лижат майчината гръд, а по-късно при правилно насочване да се научат как да поемат зърното.

При правилното поемане на зърното бебето остава с широко отворена уста, отстрани се вижда изпъчената му напред долна устна (тя бива избутвана от предния край на езика, който лежи върху долната (челюст). Ако е по-малка, ареолата е обхваната напълно от  устата на кърмачето. Ако ареолата е по-голяма, то тя е почти скрита в уста, но по един несиметричен начин – бебето обхваща отдолу по-голяма част от ареолата, отколкото отгоре.
Ефективността на сученето се предизвиква не от създаване на отрицателно налягане, а от ритмичното масажиране на ареолата с движещия се език.

Бебето пие от какъвто и да било биберон с каквато и да било големина на дупката винаги по начина, по който възрастният човек пие течност със сламка: по пътя на създаване на отрицателно налягане. При пиенето от шише езикът не участва. Не извършва издояващи движения. Езикът обикновено е разположен зад долната челюст. Затова, когато бебе свикнало да пие от шише налапа гърда, то не знае какво да прави с нея. В най-крайния вариант на неправилно поставяне зърното остава между двете челюсти и бебето суче така като пие от шишето. Ако зърното се озове между челюстите, усещанията на майката са изключително неприятни. Интензивността на болката зависи от дебелината на кожата по ареолите и индивидуалната чувствителност на жената. При всички случаи зърното много бързо се травмира и често още на втория ден след раждането след неправилно поставяне се появяват ранички, които се превръщат в дълбоки напуквания, ако положението на се промени. Тази ситуация е дотолкова обичайна, че повечето жени  смятат образуването на рагади за неизбежно зло, по принцип съпътстващо кърменето.

Много коварен може да се окаже безболезнения вариант на неправилно поставяне на гърдата. В този случай зърното попада зад челюстите и лежи върху езика заедно с незначителна част от ареолата. Бебето всъщност изцежда зърното. Така майката не изпитва болка, тъй като зърното не е захапано. Бебето дори получава известно количество кърма. Но гърдата нито е стимулирана достатъчно, нито се изпразва добре. Това постепенно води до намаляване на лактацията. В този случай бебето не наддава много добре или се наблюдава постепенно намаляване на скоростта на наддаване. Например, ако първият месец бебето е наддало 900 гр, през втория – 600, третия – 450. Ако бебето е здраво, храни се на поискване и не приема друго освен кърма, най-вероятната причина е безболезнения вариант на неправилно поставяне на гърдата.

Ако една жена никога не е виждала как суче бебе или не и е показано как да подаде гърдата си, какво представлява правилното сукане и как то може да бъде контролирано, вероятността тя да постави новороденото си бебе по не особено правилен начин и да не успее да го научи да суче добре е много голяма. Тя няма представа, че бебето трябва да се научи на това.

В онези далечни времена, когато кърменето е било обичайно явление, а не изключение или рядкост, всяка жена е могла да помогне на начинаещата майка как да поправи грешките си и да усвои необходимите хватки.

В съвременното общество повечето жени нямат възможност да се учат на практическо майчинство. Повечето четат различни списания или книги за родители, след което се опитват да се грижат и хранят децата си, опирайки се на получените теоритични знания.

За съжаление правилното поставяне на гърдата не може да се научи от книга, списание или снимка. Необходимо е практическо обучение. В родилните отделения, в които се раждат повечето бебета, никой не провежда подобно обучение. Медицинският персонал, в голямото си мнозинство, не притежава необходимите за това знания. Това, което е нужно за да бъде успешно обучена друга майка е преди всичко положителен личен опит в кърменето. Медицинските сестри и акушерките, като повчето съвременни жени, нямат такъв опит.

Неправилното поставяне на гърдата е широко разпространено явление, но не предизвиква никакво безпокойство у медицинския персонал. Майките получават само рутинни съвети за лекуване на рагадите, ако те вече са налице. Ако майката и бебето са с безболезнен вариант на неправилно поставяне на гърдата и свързания с това недостиг на кърма, към проблема се подхожда с дохранване и се приключва със скорострелно преминаване към изкуствено хранене, тъй-като дохранването се осъществява с биберон. От неправилното поставяне на гърдата се стига до отбиването на кърмачето.

Какво в крайна сметка трябва да следи майката поставяйки бебето си на гърдата?[/color]
Опитайте се да се срещнете с кърмеща майка. Ако нямате възможност да намерите консултант по кърмене (в европейските страни, Северна Америка и Австралия такъв проблем не съществува) намерете майка, който кърми бебе не за пръв път в живота си, умее да следи качеството на кърменето, кърмила е доста време, не използва биберони и залъгалки и не е имала проблеми със зърната (ранички, напукване). Наблюдавайте я как подава гърдата на бебето си и как суче то. Тази майка може да откриете на съседното легло още в родилния дом.
Ако изпитвате болезнени или неприятни усещания по време на кърмене, а медицинския персонал не е в състояние да подобри положението, опитайте се да намерите кърмеща мама, който не изпитва неудобство от кърменето и се консултирайте с нея.

Най-добрия вариантът на обучение в поставянето на гърдата е съветите да се дават от майка с голям практически опит и умение да различава различните варианти на поставяне в зависимост от формата на зърното.

Например, при пръв поглед върху две съседни кърмещи майки в стаята в родилното, особено от разстояние на около един метър, може да ви се стори, че при едната майка всичко върви добре, а при другата бебето не е поело зърното напълно. При разглеждане отблизо се установява, че при първата майка обхващането не е достатъчно и макар, че тя не изпитва болка, в действителност бебето само ближе зърното, а устата му не е отворена достатъчно широко. Бебето би трябвало да бъде учено да суче наново, а майката да следи за доброто обхващане. При втората майка се установява, че макар бебето да е с много мъничка уста, а самата тя с големи зърна, бебето добре е извадило езичето си, разположило го е както трябва в долната част на устата си и много добре изпразва гърдата. 

При поставянето на бебето на гърдата спазвайте общите препоръки:[/color]
1.   Слагайте зърното САМО КОГАТО УСТАТА Е ШИРОКО ОТВОРЕНА! Не се опитвайте да набутате зърното в полуотворената устица, защото така зърното ще остане притиснато между челюстите или няма да влезе на достатъчна дълбочина.
2.   Опитайте се да действате бързо. Бебето държи устата си широко отворена само секунда-две. Ако не успеете от първия път, изчакайте следващото отваряне. Помогнете на новороденото да отвори устата си като погалите със зърното долната му устна няколко пъти. 3.   Бъдете търпелива. Много често може да се види следното: майката взема бебето, опитва се да го постави на гърдата, бебето търси активно зърното, върти главата си. Майката казва: “Не иска!” Инстинктивните търсещи действия на новороденото са изтълкувани от майката като отрицателен отговор на възрастен човек! Случва се също така при докосване на долната устна със зърното на гърдата бебето да стисне устата си. Майката отново възприема това като нежелание да суче. Ако тя  продължава да гали устната,  бебето ще отвори устата си. То все още не знае какво се очаква от него. Повечето бебета добиват траен навик да отварят уста и захващат зърното като отговор на майчината покана едва след около две седмици упражнения!
4.   Случва се бебето да поеме правилно гърдата, но по време на сукането да се приплъзне до края на зърното и да започне да го хапе. Майката започва да чувства болка, но решава да търпи за да не прекъсне кърменето. Кърменето при болка е недопустимо! Бебето няма представа, че суче неправилно! То трябва да свикне да суче правилно, трябва да бъде научено на това. Ако устата на  бебето се изхлузва и се смъква до края на зърното, гърдата трябва да се освободи (като се пъхне върха на пръста в ъгъла на устата и челюстите се отпуснат) и да се подаде отново.
5.   Обикновено бебето се плъзга към края на зърното когато носът му не успява да докосне гърдата по време на кърменето. В повечето родилни домове рутинният съвет е гърдата да се придържа с пръст за да може кърмачето да диша по-лесно. Пропуска се факта, че бебето усеща гърдата с лицето си! То има нужда да чувства гърдата с върха на носа си докато суче. Това положение трябва да се запази през цялото време на кърмене на каквато и да е възраст кърмачето! Ако то не опира с върха на носа си до гърдата, бебето няма как да разбере, че е стигнало на нужното място и може да продължи да прави търсещите движения със захапаната гърда в устата си! А майката да реши, че то не иска да суче. Нослето на новороденото е устроено така, че с върха си то прави вдлъбнатинка в гърдата и диша през малките триъгълни цепнатинки, които се образуват под ноздрите му. Затова няма никаква необходимост да се придържа гърдата с пръст над носа му. Нещо повече: освен, че тези маневри пречат на правилното поемане на гърдата, те способстват за задържането на кърма в горните части на жлезата, тъй-като майката може да притисне каналите с пръста си и да затрудни оттичането на млякото.
6.   Не бива да се разрешава на бебето да дърпа зърното или да го движи насам-натам между  челюстите си. Главата на бебето трябва да се придържа за да е неподвижна при опитите му да дърпа зърното. Трябва да се спре веднага кърменето ако бебето започне да си играе, причинявайки болка на майка си. По-голямото кърмаче не бива да се оставя да обръща главата си за да погледне някакъв предмет докато зърното е в устата му. То трябва да следи предмета само с поглед, а ако толкова иска да се завърти, трябва да пусне гърдата. То може и трябва да бъде научено на това.
7.   Отделно искам да отбележа “неудобната” форма на някои зърна – плоски, хлътнали, дълги, дебели. Всяко бебе, което е в състояние да суче, може да се приспособи към каквато и да било форма на зърната на майка си. Майките с “нетрадиционна” форма на зърната си трябва да са малко по-търпеливи и настойчиви, докато бебета им свикнат да сучат правилно. Те не трябва да допускат до бебето си никакви други предмети за смукане, защото всеки от тях би могъл да окаже по-удобен от майчината гърда.
8.   За майките с плоски или хлътнали зърна е изключително важен моментът на всмукване на зърното от устата на бебето. Ако бебето свикне с биберон или залъгалка то ще престане да извършва всмукващото движение. И биберонът и залъгалката са достатъчно издължени и нямат нужда да бъдат всмуквани допълнително. Затова когато бебето получи гърдата с плоското зърно на мама то просто ще отвори уста и ще чака, без да се опита да го всмуче. Ако е необходимо бебето да бъде дохранвано, не трябва да се допуска хранене с биберон, а  изцеденото или изкуствено мляко следва да се дава с лъжичка, спринцовка или капкомер.
Ако майката има дълги и/или големи зърна, тя трябва да се постарае да ги слага колкото може по-навътре в устата на бебето, като промушне зърното между челюстите му. В случаите на дълги зърна бебето често затваря челюстите си върху зърното или непосредствено зад него. Така ареолата не влиза изобщо в устата и бебето не може да я стимулира, като успява на практика само да ближе зърното. Млякото не се изцежда, гърдата не се изпразва и лактацията намалява. Голямото зърно пък е трудно да бъде поето от малката уста на бебето. Ако кърмачето вече е опитало биберон или залъгалка, вероятно няма да  отваря достатъчно устата си, тъй-като за да смуче подобни предмети изобщо не е задължително устата да е широко отворена.   
Но дори и да има най-малката уста и майка с най-големите, дълги или по друг начин “неудобни” зърна, бебето ще може да суче естествено и успешно, ако гърдата бъде поставена правилно в устата му и се прояви търпение и настойчивост. Необходимо е само това.
За финал ми се иска да кажа, че когато учи бебето си да суче правилно, майката осигурява бъдещо пълноценно и възможно най-подходящо хранене за него, а за себе си – продължителна и стабилна лактация.


Преведе vedrra  от http://detki.de

# 1
 • Мнения: 373
Само едно допълнение, на което може би тук му е мястото: на този сайт съм виждала дори филмчета за това как трябва да се сложи бебето на гърдата (нагледно е най-добре!) - ако за някого може това да е от помощ!

www.breastfeeding.com

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136
Връзката към видеофилмчетата отдавна е във форума, добавена е и в раздел "Връзки" на Библиотеката Simple Smile

# 3
 • Мнения: 373
Връзката към видеофилмчетата отдавна е във форума, добавена е и в раздел "Връзки" на Библиотеката Simple Smile

Добре! Аз понеже не се ориентирам във форума и едва ли щях да я намеря, ако търсех нещо подобно, затова я вмъкнах тук!  Simple Smile

# 4
 • Varna
 • Мнения: 589
имам нужда от помощ!Бебка наддаде първия месец супер- 1200, но днес я изтеглиха и е наддала само 500 грама за целия месец.Аз си знам проблема - неправилно поставяне на гърдата,но след много опити не мога да се справя явно сама.Моля ви кажете ми има ли във Варна консултат,към който мога да се обърна. Дадоха ни срок една седмица и после ми казаха ,че ще трябва да цедя и да и давам,за да не стои гладна.(тя не плаче- явно е свикнала вече на малко) Много оплетено го написах, но ми е супер нервно...Моля ви помагайте!
Не знам дали тук е мястото да пиша и затова много се извинявам ако не е било за тук!

Общи условия

Активация на акаунт