Осиновяването - последен влак или радостен изход

• 62 617
  • 554
  •   1
Отговори
# 420
Взех да си задавам въпроси бих ли могла да осиновя дете, като нямам засега успех в забременяването. Влязах в темата, прочетох първата и втората страница и  Shocked . Някаква жена, Матакосмата е ника, е изписала такива злобни работи, че просто ме отказа от идеята.

Е ако думите на непозната жена във форум са те отказали ... значи не ти е била много бистра идеята  Peace

# 421

В България осиновяването, по разкази на познати хора, изобщо не е лесно. Точно такова ходене по мъките, като това в болницата. Плюс това в болницата ме разбират и уважават. В домовете за соц грижи по принцип работят ниско платени хора, с чиято култура и ограмотяване никой не се е ангажирал. В болницата, където ходя, личи ясно подбор и възпитание на целия персонал от първия до последния човек.

...

# 422
  • в сърцето на един мъж...
Ганката, Дзвер, не сте трън и Дамоклиев меч на никого. Просто прекалено много се преекспонират нещата и се оказва невероятен натиск над хората с репродуктивни проблеми. Един вид - абе какво се занимавате, защо не осиновите. Хората с репродуктивен проблем не са решението за затваряне на домовете. И има такива, които осиновяват и започват натиск, масиран, силен, който на никого не би му бил приятен. Аз нямам проблем нито с едното, нито с другото. Просто аз знам до къде са ми силите и предела. Слава на Бога, че имах децата си преди да се наложи да го достигна. Не съм против нито осиновяването, нито против правенето на ин витро. Всеки знае какви са му силите и до къде може да стигне. Не одобрявам единствено сурогацията и правенето на процедури на жени в след репродуктивна възраст. Останалото е въпрос на избор и не желая да ми се навира навсякъде в пространството, както да ми се отнема правото на собствен избор. Болезнено е. А и ако един човек не е осъзнал, че може, че иска, че боледува да осинови дете, то тогава това не е неговия път, само ще направи и детето и себе си нещастни.

# 423
  • Вън от пространство и време
Geia, мисля че нещо не се разбираме.

Затварянето на домовете и настаняването на всички дечица в семейства  си е направо моя детска мечта. Радвам се за всяко едно от тях, за което се намира семейство и съм го правила много преди въобще да помисля да имам собствени деца, защото имаме вила в близост до дом за деца от 3 до 7-годишна възраст и откакто се помня съм общувала с тях. Деца по домове не трябва да има и в тази посока трябва да се работи много. Но...

В моето съзнание това няма нищо общо с хората с репродуктивни проблеми, които се лекуват и се борят за детенце. Много от тези хора не стават за осиновители, по моя преценка, но никога не бих им го казала директно, защото може и да греша, не се смятам за кой знае колко компетентна в преценките си. А и хората се променят.
Но когато мякой ми каже, че се подготвя за 8-ия си опит ин-витро, признавам си, ще го посъветвам да се поинтересува от наистина професионален съвет за рисковете, на които подлага физиката си и за сериозна консултация с психолог. Бих го посъветвала, защото според мен такъв съвет би му бил от полза. А какво ще прави - той си решава, разбира се.  Simple Smile

И последно - от призивите по медиите към хората с репродуктивни проблеми да станат осиновители или приемни родители направо ми се повръща и подкрепям и за в бъдеще ще подкрепям всяка инициатива срещу този цинизъм.

# 424
Напротив, просто пишем едно и също нещо, но от различни позиции.
Аз също искам да няма такива домове, както и такива деца, не за друго, а защото има начини да се постигне и да им се осигури по-добро бъдеще, но пък си трябва и работещ механизъм за тая работа, нещо, което в нашата държава няма.
По въпроса за ставането и не ставането - не си права - познавам прекрасни хора и с много опити с биологично дете, и с осиновено такова след отказ от асистирана репродукция. И вярвай ми, всички те са щастливи с избора си, както и с прекрасните си деца.
Неприятно е противопоставяето на едните на другите.

# 425
  • София

Неприятно е противопоставяето на едните на другите.
Да, и на мен ми е неприятно, защо тогава девойката дойде да си излее мъката тук - все едно ние я призоваваме да осинови? Дано сега ме разбереш, какво искам да ти кажа  Peace

Ние тук в този форум знаем какво е да осиновиш и знаем, колко отровно може да бъде осиновяването "на сила", защо се получава противопоставяне? Защо в зачатие се разбира този подфорум като някакъв хмммм не мога да намеря думите - прочети темата от последния линк на Вела? Кому е нужно можеш ли да ми обясниш, понеже аз не разбирам  newsm78

ПП А за сурогацията сме на едно мнение.  Peace

# 426
Дзвер, разбирам те много добре. А темата е такава, заради споменатите по-горе причини, както и натискът на обществото. Защото всички са скочили срещу фонд ин витро и смятат, че ако няма пари за него, ще се реши проблема с осиновяването и изпразването на домовете. Ето това е същинската интрига в цялата работа.
Едните са настръхнали защото в домовете е ад, а другите защото всички са против фонда. А има сигурно начин да се разберат и двете страни без да се води война.

# 427
  • София
ами... аз война не водя и сега оставам изненадана, че някой воюва с мен  Peace

# 428
И аз не, както и момичетата от зачатие Peace

# 429
  • Вън от пространство и време
А аз продължавам да не разбирам кои са двете противопоставящи се страни, кой е инициаторът на противопоставянето и в какво въобще се изразява противопоставянето. И какво сме виновни ние, осиновителите, че шепа гъски и гъсоци отправят по медиите призиви за осиновяване на деца от хора с репродуктивни проблеми. Ама наистина не разбирам, Бога ми.

# 430
А аз не мога да разбера защо пък реши, че вие осиновителите сте виновни за нещо? В обществото се противопоставят двете категории и се изострят взаимоотношенията между тях. Инициаторът е обществото и криворазбраната цивилизация, манталитета на хората, които не разбират, че да осиновиш дете е хубаво и че децата от ин витро не са изроди. Това е основния проблем.

# 431
преди 8-9 години и аз мислех като пенка - добре че имаше хора да ме свалят на земята че да хвана последния влак. за съжаление ако мисленето на такива хора малко не се промени и последния няма да хванат.
А от кампаниите на  медиите съм отвратена - развяват ни се от екрана с тоалети  по незнам си колко хиляди лева говорейки за живота и проблемите на тези деца и призоваващи за парички.
Противопоставяне винаги ще има. все пак сме българи. докато не се престане по махленски да се говори на ухо за осиновяването - ще има.

# 432
  • Някъде в България
Ей, това с последния влак продължава да ме дразни Crossing Arms Може би точно това целят от медийното пространство, да има противопоставяне, да имат основание да закрият фонда или поне да намалят парите...Ние обаче не трябва да им се връзваме. Всеки преценява какво да прави с живота и здравето си. А жената, която повдигна тази дискусия дано е прочела всички гледни точки и да помисли добре кое е най-доброто за нея. Щом има и най-малка резервичка, по-добре е да не си и помисля за осиновяване. Относно въпроса за обичането...видяла съм много деца, растящи в биологичните си семейства, които не са видели обич, затова да го родиш не означава непременно, че ще си пасните и ще го обичаш до лудост. Дано не се заблуждава, че връзката им ще е сигурна ако го роди и в никакъв случай няма да има връзка ако осинови. Иначе и желая успех в репродукцията!

# 433
  • София
Penkailieva, хубаво е, че мислиш преди да действаш, обаче идваш тука и обясняваш неща на хора, които вече са минали през това. Разказваш им разни митове и легенди и се обясняваш за нещо, за което никой не иска да се обясняваш. Всеки по различен начин узрява за идеята осиновяване. Ти сравняваш персонала в частната клиника с този по домовете. А би трябвало да мислиш в този момент за децата там. И не за да ги осиновяваш, повярвай, не това имам предвид. Когато на преден план в съзнанието на един човек е детето и желанието на човека да му бъде родител, тогава вече няма значение  родил ли си го, осиновил ли си го. Повярвай ми, така е.

Що се отнася до това кое е по-лесно да забременееш или осиновиш, то отново при всеки е различно. Нямаш право да обобщаваш. При мен беше по-лесно да осиновя. А започнахме всичко едновременно, правехме ин-витро и събирахме документи за социалните. Когато ми дойде писмото за детето (отдавна бях забравила за това какво е ин-витро) ме одобриха и от фонда. Можеше третият  ни опит да е напълно безплатен. Но ние се отказахме от него. И знаеш ли защо? Вече си имахме бебе. И още едно ей, сега по Коледа щеше да ни дойде в повече.

Някак си усещам като че ли някакво обвинение към родителите, които са осиновили, че някой от тв екрана призовава за осиновяване. Такова нещо може да направи само някой, който идея си няма от целия процес. А ние тука в този подфорум не сме такива.

# 434
  • София
Просто прекалено много се преекспонират нещата и се оказва невероятен натиск над хората с репродуктивни проблеми. Един вид - абе какво се занимавате, защо не осиновите. Хората с репродуктивен проблем не са решението за затваряне на домовете.

Невероятен натиск се оказва и върху мен като данъкоплатец, като ми се обяснява от всяко сутрешно женско предаване, как трябва да е безплатна първата, втората, десетата инвитропроцедура. Как това било "лечение" и как било дискриминация, че не могат да се прави инвитро до 100 годишна възраст.
От икономическа гледна точка, смятам за неефективно от данъците ми да се издържат от една страна домовете, а от друга да се плащат инвитро-процедурите на всички желаещи.

От емоционална, за мен проблема на дечица, вече родени, растящи лишени от най-важното е несравнимо по-значим от този на търсещите щастие, чрез генетично възпроизводство.

В държава, в която няма пари за лечение на деца, които си отиват от болести, чието лечение е само въпрос на средства, в която пак заради липса на пари, децата болни от редки и хронични заболявани водят живот с качество десетки пъти по-ниско от децата в други държави и продължителността на живота им е също така в пъти по... е изключителен цинизъм да се говори постоянно за фонд инвитро и как трябвало, длъжна била държавата щото в Германия ...

Иначе съм против агитирането от екран на тема осиновяване и приемна грижа, защото това е решение което не трябва да е продиктувано от треперещия гласец на Ани Салич.
И да, голяма част от прекарващите десетки години в БОРБА и инвитро процедури не са годни за осиновители.

Общи условия

Активация на акаунт