Отговори
Здравейте мами,

Исках да потърся вашия съвет и опит по отношение на дечицата ви и с оглед тяхното развитие през втората годинка. Имаме си едно страхотно палаво момченце Стефан, който е невероятно подвижен и любознателен. Въпросът е, че трудно задържа вниманието си върху определено нещо, било играчка или игра. Нищо не му е интересно повече от 2 минути, освен редки изключения в които си грае с ключалката или се хвърля по леглото. На 1 г. и 4 м. сме, проходихме активно на 1 г. вече тичаме, качваме се по стълби, драскаме по лист хартия, храним куклите и кучето, обичаме да разглеждаме книжки. Но дали заради растежа на зъби, Стефан е доста изнервен на моменти, иска всичко да сттава веднага и бързо. Не искам сам да играе. Кажете как да му помогна да има повече търпение и интерес към определено занимание или играчка. Къщата е пълна с такива, а той почти с нищо не иска да играе.

# 1
Ще следя темата с интерес,защото и аз имам същият проблем.Разликата е в това,че при нас това положение продължава вече 1година. Напоследък обаче /последните 15 дни/ забелязвам,че от време на време сам си намира забавление в което се унася вече за по 5минути.

# 2
От няколко месеца моята дъщеря е със същото държание.Не може и една минута да застане на едно място.Мисля , че се нарича хиперактивно дете.Това държание и пречи на развитието.Не слуша , когато се опитвам да чета книга , да пея песнички , дърпа ми книгата от ръцете и ми показва на нея , какво и е направило впечатление.Не иска да и показвам игри , не иска да я гушкам.Не иска да повтаря думички след мен.Всичко прави така и когато тя реши.След месец ще навърши 2 год. , а казва само 10-15 думи ясно.На гърнето е на приливи и отливи.Върти главата , тича наляво-надясно, инати се и се тръшка на пода , а понякога и си блъска главата в земята. ooooh!
Не знам какво да те посъветвам.Всичко е строго индивидуално.По-добре е да споделиш на лекаря  . Hug
Забравих , единствено музикалните програми  могат да и задържат вниманието по- продължително.

# 3
Мили майки, не се притеснявайте, защото е много трудно да се определи в тази възраст дали децата са хиперактивни. Детската психика между 1 и2 годишна възраст е много незряла, те са много любопитни и във всеки един момент може да ги впечатли нещо ново или старо на което до сега не са обръщали внимание. Проблем може да възникне след 2,3 годишна възраст, тогава вече може да се посъветвате с детски психолог или педиатър, има различни книги, които ни предоставят възможност да опознаем децата и да предприемем съответните действия за тяхното развитие, концентриране на внимание върху даден предмет, игра и т.н. Мая съвет е радвайте се на децата си, играйте заедно с тях и ще видите че ще има успех!

# 4
Тази тема ще я следя с интерес!
При нас е нещо подобно, да не говорим, че когато я помоля за нещо - да ме целуне, да отиде при тати и да го гуши или да ми подаде нещо ... глас в пустиня ...

# 5
  • София

Описа средно статистическото дете на тази възраст.
Никак не се притеснявай.

# 6
Моето дете е на 1г и 8м -положението е същото. Не си задържа вниманието дълго върху определена играчка,имам чувството че постоянно се нуждае от разнообразие.Само музикални клипове могат да й задържат вниманието,но не всички а определени  Wink

# 7
За такива деца ..., това, което забелязвам с общуването ми с кръщелника и едно приятелче на сина ми - най-важното е да им привлечеш вниманието с нещо динамично като игра -например танц или театър - с много подскоци като на зайците и тигрите Simple Smile, с  динамика в мимиките, физиономиите, много смях. Музика.
На една година и нещо синът ми гледаше с часове багерите на една строителна площадка, караше ме непрекъснато да му рисувам трактори, да му чета приказки. Можеше да изгледа серия от Baby Einstein, да събира камъчета и да ги хвърля в локвите, да се рови дълго в пясък и кал. Това не му пречеше да тича след топка, да скача по леглата, да обикаля бегом площадката по безброй пъти. Мисълта ми е, че тези дето задържат вниманието си, не е задължително да не са "живи деца".
Мислех си, че с подобни занимания, каквито бяха неговите,  мога да заинтригувам и други деца, но се оказа непосилна задача. Възможно е и да не съществува понятие
средно статистическото дете на тази възраст.

, макар че и аз съм склонна да го използвам.
тичаме, качваме се по стълби, драскаме по лист хартия, храним куклите и кучето, обичаме да разглеждаме книжки.
това никак не е малко за възрастта.

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 21:31 от valerie

# 8
Мойта бебка става на 2 след 3 дена, обаче виждам, че е доста живичка все се занимава с някаква играчка, или нещо което набара из вкъщи Party Обаче иска ми се да знам дали вече на 2 год мога да я запиша на нещо допълнително освен градината-някакъв спорт или нещо друго...определено и е доста музикална всека вечер в нас е какафония пълна Joy hahaha hahaha hahaha

# 9
Лина е на близо година и три месеца, но още не ходи, в смисъл, не активно /аз правенето на крачки не го броя/. Така искам да ходи, да излизаме и да обикаляме блока, което предполагам, ще  я измаря.  Thinking Иначе не мога да се оплача особено, занимава се сама, например в момента си е в кошата и си играе  с патенце.
Малко се дразни, ако изляза от стаята няма да ме търси. С кабели играе също

# 10
Описа средно статистическото дете на тази възраст.
Никак не се притеснявай.

Именно.
Бих добавила - няма какви мерки да вземаш. Детето ще порастне, с всяка година ще се заиграва за по-дълго време и ще се концентрира по-добре. Като стане на десет, няма да можеш да го откъснеш от компютъра с часове.

Що се отнася за допълнителни занимания за двегодишно, което вече ходи на детска градина - за спорт ви е мноого рано, за музика - също. Аз бих пробвала детската площадка.  Peace

# 11
На тази възраст не се и опитвах да му задържам вниманието върху нещо, оставях го сам да си избере какво му е интересно. Понякога се заиграваше за по-дълго, но най-често вниманието му скачаше от едно към друго през 5 минути. Съвсем нормално.

# 12
И аз съм съгласна, че на тази възраст повечето деца са както ти описваш. Моята се промени рязко като стана на 2г. Някак съзря. Вече мога да и обясня, да ме разбере. Заиграва се мааалко по-дълго с една играчка.
При нас най-голямо и трайно впечатление направи пъзел от 6 големи картонени куба. Взех ги от ХИТа за 5лв. В началото ги блъскаше и не даваше дори аз да ги редя, но сега може по цял ден да си играе с тях и е много щастлива като подреди картинка. Аз и ръкопляскам и тя се зачервява от удоволствие  Mr. Green
За спорт/танци на 2г. ударих на камък. Обиколих кварталните клубове за танци, но не я искат преди да навърши 3г.  Crossing Arms Щяла да разваля дисциплината на другите. много се натъжих, исках просто да рипа с другите, нищо повече... Но има някаква дама, която приема точно малки деца http://babymusicbg.com/ Не съм ходила, защото мястото ми идва далеко, но ако ти отидеш сподели как е минало.

# 13
Ами не знам защо си мисля,че когато се опитваш да отвлечеш внимание на дете в тази възраст и в това "състояние",то се изнервя още повече.
Моята сестра беше едно към едно с описаното,майка ми се бори месец-два и накрая я остави сама да решава с какво иска да играе,къде ще се катери,ще рисува ли,ще гледа телевизия и т.н
И след 4-5 месеца нещата си дойдоха на мястото!

# 14
Стефито,можеш да пробваш с плуване. В болница "Св. София" /т.е. на Мазнейкова/ има плуване за бебета,срещу 12лв. на посещение.

Общи условия

Активация на акаунт