Франция чака затопляне - тема 24

• 35 121
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
Ансин,Сбъдваща мечти е права,при теб майчинството се слива,няма никъкъв проблем с това,че ще раждаш във Франция.Превеждаш си акта за раждане на новото бебе и си вадиш от общината по местоживеене БГ акт за раждане.После с документите от ФР от родилното отиваш при личния лекар,той ще ти каже какво да му преведеш на български за да може да ти издаде болничен.Болничния се издава от ЛК защото не си раждала в БГ/иначе се пише от болницата/След като си вземеш болничния - в НАП и там ще продължат да ти плащат.Относно въпроса ти за отпускът,след изтичане на второта година имаш право на 6месеца неплатен отпуск,който се зачита за трудов стаж/плащат се само здравните осигуровки/.Останалите 6месеца до навършване на 3 години се полагат на бащата.
Щях да забравя,след като си извадиш БГ акт за раждане отиваш право.....в  Социалните служби и подаваш документи за изплащане на еднократна помощ за раждане и за детски.Парите не са много но все е нещо.

Боби,няма никъкъв проблем да вземаш  и сега майчиство просто ще ти плащат минималната заплата.

Аби777 Щрумфет е права няма как да вземаш пари в БГ ако не си си плащала осигуровки за работа.Освен за трудов стаж се плаща и за майчинство и безработица.Може би може да вземаш но не от НАП/Нои/ а от Социалните служби и в никъкъв случай минимална заплата.

Мария К.къде се изгуби,дали намери жилище?

Хубава събота засега.  bouquet

# 526
Gogko, вярно ли имам право? Аз ще взема да пратя мама да разучи, мислехме , че на нищо нямам право ?!?! Оооо, много ви благодаря за разясненията! Аз до 2007 имам непрекъснат стаж едно 13-14 години, помня ли?!? Мислехме просто, че като не работя нямам право на нищо ;-(

Хубав ден на всички!

# 527
 Grinning да аз си плащам осигуровките в БГ и то на максималено осигуряване.Имам фирма в БГ затова всичко е плащано.
Но проблема е дали някой е запознат с документите,кой то споменах вече. Whistling

# 528
Боби скъпа,разбира се ,че имаш право ,прати майка си при някой счетоводител.Той ще и каже най-добре.Имам приятелка която почна късно да си плаща осигуровки и ще й се плаща даже вече е в болничен.Плюс това независимо,че съпругът ти е чужденец имаш право и на еднократна помощ ,но трябва да вадиш акт за раждане в БГ.Не знам сега колко е май беше 600лв.Най добре майка ти да се поразходи и да се заинтересува.Първо при счетоводител а после в Социални грижи/те плащат еднократната помощ и детските/ Hug

# 529
  • NICE,FRANCE
Здравейте момичета,
Goqko,малката е много добре,свикна напълно с нас и''живота'' в семейна среда.Започна доста да говори и даже и на мен не иска да ми отговаря на български.Аз редовно ви чета,но или нямам време или ме домързява  Embarassed Embarassed ако е по-късно вечерта да пиша(обикновено тогава сядам за по-дълго време пред компа).

Боби,защо да нямаш право на КАФ Thinking?Аз си мисля,че и дори да не си работила имаш право на нещо,щом ще раждаш тук.Но най-добре е да попиташ де.

# 530
Gogko, много ти благодаря за информацията Hug.
От това, което ми пишеш, разбирам, че трябва да си ходя до БГ, тъй като до колкото знам акта за раждане се получава лично от родителите на детето за което се издава. Има ли изобщо начин някой друг, вместо мен да задвижи тези неща, които си отбелязала че трябва да направя в БГ?
Другото което си мисля е дали ще се върнат със задна дата, за да ми изплащат майчинството, тъй като аз, дори и да реша да пътувам няма да е веднага след раждането, а няколко месеца след това, за да можем да се възстановим? В тази връзка незнам и работодателят ми как ще ме води през това време, дали че съм в отпуск Thinking?
Е, много ми станаха питанките Embarassed.
Лека вечер пожелавам на всички!

# 531

Боби,защо да нямаш право на КАФ Thinking?Аз си мисля,че и дори да не си работила имаш право на нещо,щом ще раждаш тук.Но най-добре е да попиташ де.
Вероятно доходите им са над прага, който КАФ имат като условие да пращат помощи. По същия начин и аз нищо не получавам независимо,че попълвах досие и имам номер  ooooh!
ansim, не съм убедена, че можеш чрез упълномощено лице да получиш акта за раждане. Аз ходих с моята лична карта и легализирания превод и дали не беше в ритуалната зала, а после да трябваше да получа от общината оригинала на акта на раждане на детето. Ако имаш работа с провинциална община или пък такава, където имате познати може да има шанс.
600лв е за второ дете еднократната помощ наистина според това, което четох, а 250 за първо. Не че нашата съм я вземала...  Whistling Между другото има давност докато детето навърши 3 години.

# 532
Grinning да аз си плащам осигуровките в БГ и то на максималено осигуряване.Имам фирма в БГ затова всичко е плащано.
Но проблема е дали някой е запознат с документите,кой то споменах вече. Whistling
Да, има запознати  АЗ и мисля че ти отговорих?? Whistling
И аз имам фирма в БГ и то работеща,осигурявам се там , родих във Франция, и си взех първо болничният ,после майчинството и както споменах това е за второто ми раждане ,та демек скоро ...Незнам какво повече да ти се разясни ,след като всички ти отговорихме,аз ти казах какви документи ми казаха да занеса в НОИ от Франция  и това е,попитах те дали имаш въпроси но .... Whistling Peace

# 533
Gogko, много ти благодаря за информацията Hug.
От това, което ми пишеш, разбирам, че трябва да си ходя до БГ, тъй като до колкото знам акта за раждане се получава лично от родителите на детето за което се издава. Има ли изобщо начин някой друг, вместо мен да задвижи тези неща, които си отбелязала че трябва да направя в БГ?
Не съм сигурна ,че трябва да си ходиш в БГ ,за да си извадиш акт за раждане,мисля че става и с пълномощтно ,но пак да се провери ..аз лично до сега не съм ходила за нито един от двата акта за раждане ,все майка ми ги вади ,но съм от малък град и там всеки се познава та може би е заради това . Peace

# 534
ansim i za dvete mi detsa (rodeni v FR) maika mi izvadi balgarski act za rajdane.
Dori ne sam i pravila spetsialno palnomoshtno za tova ! Pokrai rajdaneto ne ostava mnogo vreme za bumagi  Wink Ako iskash, moga da ia popitam kak tochno e postapila, no ot togava ima veche 3 godini...

# 535
Здравейте момичета! Тук съм, но си мълча, защото обсъждате много специфична тема, по която нямам и най-малка идея..Cryаз дойдох във Фр студентка и в Бг никога нито съм работила, нито съм се осигурявала...).
ансим, актовете за раждане на две те ми деца са извадени от опълномощено лице, аз не съм ходила дотам да ги вземам лично.След това даже и паспортите им вадиха чрез пълномощно и ни ги изпращаха по DHL Document Express...
Трябваха преведен френски акт и подпечатан в консулството тук , както и пълномощно. Това е инфо отпреди 2г и половина, оттогава може и да се е променило положението.

Иначе ние продължаваме с търсененто-днес посетихме още 3 апартамента. Започнах направо със собствениците да се свързвам чрез сайта pap. Последния беше в нашата сграда и никак лош, с две тераси, които са с  над 30 м² квадратура. Обаче господина отказва да живеем на първи етаж и това си е. Яд ме е. По-добре да не бяхме ходили. Иска да продължава да лети в облаците....

Лека неделя момичета, аз утре съм решила да се ордам на фарниенте, след една ужасна седмица....(на работата имам предвид, в къщи сме ОК Sunglasses)

# 536
Ah, ednovremenno sme pisali po edin i sashti vapros Simple Smile Pri men registriraneto beshe v Plovdiv i ne poznavame nikoi v obshtinata.
Mislia che veche ima tolkova balgari v chujbina, che sa sviknali...

# 537
А при нас в София и ние пък  абсолютно никой не познаваме в общината.
Като се замислих после, май паспортите не може вече с пълномощно да се вадят... Thinking

# 538
  • пак на Рив Гош
Добър ви вечер!
И аз не мога да съм полезна с информация за майчинството, защото раждах тук, а в България дори вече нямам осигурително права (прекъснах ги).

Мария, кураж с търсенето! Все някога ще попаднете на "вашия" апартамент (правилно ли разбирам, че сте са отказали от идеята за къща?). Признавам, аз исках отначало на висок етаж, да ми е светло и просторно, ама кандисах накрая на ре-д-жардан. Само един кусур има - нямам достатъчно подходяща светлина за сними на манджите  Mr. Green

Като казах манджи, я да питам Самурайката, като живяла по далечни краища - как точно се произнася "gyoza"? Че днес ги правихме двете с Камбанката (заради една книга от училище), ама се чудя как да го транслитерирам, че да не се излагам пред "колежките" в отчетната тема в Готварския  Laughing

Дюк, много неприятна случка с вратата! Дано бързо се оправите със застрахователите!

Боби, радвам се, че интервюто ти е минало добре. Защо така не искаш да се прекръстиш, една Беренис да станеш?  Mr. Green Това съвсем сериозно те пита една неосъществена Вероник (на мен това ми предложиха навремето)  Laughing

Да ви разкажа смешка - Камбанката е поканена другата събота на рожден ден на един от нейните съученици. Ще е единствената дама заедно с трима поканени кавалери. И ми казва "Мамо, а той М. (рожденникът) ми каза да не се притеснявам, има и кукли у тях"  Laughing

Между другото (понеже преди около 20 страници обсъждахме  Embarassed), най-накрая сколасах да гледам "Шерлок Холмс". Добро забавление, страхотен саундтрак, ама не трябваше да се казва "Шерлок Холмс" (или трябваше съвсем да го извадят от контекста на първообраза). Сега чакам "Сблъсъка на титаните" и още 2-3 заглавия  Laughing

# 539

Боби, радвам се, че интервюто ти е минало добре. Защо така не искаш да се прекръстиш, една Беренис да станеш?  Mr. Green Това съвсем сериозно те пита една неосъществена Вероник (на мен това ми предложиха навремето)  Laughing

Между другото (понеже преди около 20 страници обсъждахме  Embarassed), най-накрая сколасах да гледам "Шерлок Холмс". Добро забавление, страхотен саундтрак, ама не трябваше да се казва "Шерлок Холмс" (или трябваше съвсем да го извадят от контекста на първообраза). Сега чакам "Сблъсъка на титаните" и още 2-3 заглавия  Laughing
Ха,ха ,Роца подсети ме и за мойто интервю -аз казах ,че искам да се казвам Карла Бруни- Фернандес и лелката първо ме изгледа учудена,после избухна в смях. Laughing
А гледахте ми Shutter Island??
И аз чакам няколко филма с нетърпение ... Peace
Мария К. погледни и в Le bon coin  Peace

Общи условия

Активация на акаунт