Франция чака затопляне - тема 24

• 35 118
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
На мен хич не са ми ясни тези неща, но мисля почти 100 % съм сигурна, че не мога нито тук нито там да ползвам майчинство ... какво да се прави. За съжаление не мога да помогна с инфо ;-(

# 511
Аби777,какво точно те интересува за майчинството?Аз съм вземала обещетения за майчинство в БГ.Раждала съм в Париж.

# 512
Галандри,виждам те,че преглеждаш темата,отдавна не си се появявала.Как е щерката?Научи ли френски? Hug

Дюк стопи ли се снега при вас? Joy Joy Joy

# 513
Gogko
ами аз за обещетението за бременност съм запозната,но то не е плащане за майчинство.
Искам да ви кажа за всички  вас български мами като граждани на БГ можем спокоино да получаваме майчинство
има разбира се някои изисквания затова.Аз ще родя бебчето си тук в ФР,но са ми необходими документи Е115.Е116
МИСЪЛТА ми беше дали някои има някаква информация?Тези документи ще представя в БГ.Те не са за ФР.
Ако някой иска да ме попита нещо с удоволствие ще му отговоря. Heart Eyes

# 514
Аби777 не зная за какво майчинство говориш,но за такова не съм чувала да има. newsm78Аз си бях по майчинство и получавах пари 2г.Но аз си бях на работа.Сега вече 1год след раждането се плаща болничен/това е със цел майките да получават повече пари,защото майчиството е минималната работна заплата/След навършване на 1г се минава на майчинство до навършване на 2г.След това имаш право на 6мес неплатен отпуск,който се зачита за трудов стаж.Майчиство и обещетение за майчинсво е едно и също и се получава само от работещи майки или такива които си плащат осигуровки.

# 515
Gogko, аз не работя откакто сме тук и затова зная, че тук нищо няма да получавам. Също за България, там майка ми ми внася само здравни, за да нямам след време прекъснати права и разправии с НОИ, така решихме, но тъй като съм замразила фирмата си, не се водя никъде на работа и зная, че не мога никакви "помощи" да имам. Затова и не се чудя Wink Така е, нали? Иначе и аз тук ще раждам живот и здраве, но нямаме нито КАФ, нито майчинство Wink

# 516
Gogko
ами аз за обещетението за бременност съм запозната,но то не е плащане за майчинство.
Искам да ви кажа за всички  вас български мами като граждани на БГ можем спокоино да получаваме майчинство
има разбира се някои изисквания затова.Аз ще родя бебчето си тук в ФР,но са ми необходими документи Е115.Е116
МИСЪЛТА ми беше дали някои има някаква информация?Тези документи ще представя в БГ.Те не са за ФР.
Ако някой иска да ме попита нещо с удоволствие ще му отговоря. Heart Eyes

Да ,аз имам информация,но ти не каза какво по точно те интересува???
Документите за които си споменала няма да ти ги издадат във Франция,защото е в разрез с техния закон , и защото издадът ли ти ги означава ,че се отказваш от френското здравоопазване,а това едва ли е така ,нали ?
Не ти трябват тези документи .
Трябва ти акт за раждане преведен и легализиран ,после трябва да напишеш саморъчно декларация ,че бебето е здраво родено и не е дадено за осиновяване .С тази декларация личният ти лекар отива в НОИ и я подава.
Както Гойко го е казала ,първо се получава една година болничен ,който в зависимост на каква заплата си се осигурявала е 90 процента от заплата ти ,после получаваш майчинство до навършване 2 години на детето.Аз бях така ,родих във Франция ,а ме осигуряваха в БГ ,там си вземах болничният и майчинството ...и това преди 20месеца....така ,че кажи какво те интересува по точно за да ти отговорим правилно  Peace

# 517
Здравейте, момичета!
Гледам че си говорите за майчинство, а аз имам един въпрос.
След около месец свършва майчинството, което получавам след раждането на сина ми, което беше в БГ. Казаха ми че след изтичането му имам право на 2 месеца платен и 6 месеца неплатен отпуск.
След около 2 месеца ми предстои да родя второто си дете. Раждането обаче ще бъде във Франция.
Незнам, имам ли право да получавам майчинство от БГ за раждане на второто си дете, при положение че от Франция няма да получавам /все още не сам работила тук/?
Какви документи трябва да подготвя, какво трябва да направя и изобщо възможно ли е?

# 518
Здравейте, момичета!
След около месец свършва майчинството, което получавам след раждането на сина ми, което беше в БГ. Казаха ми че след изтичането му имам право на 2 месеца платен и 6 месеца неплатен отпуск.
След около 2 месеца ми предстои да родя второто си дете. Раждането обаче ще бъде във Франция.
Незнам, имам ли право да получавам майчинство от БГ за раждане на второто си дете, при положение че от Франция няма да получавам /все още не сам работила тук/?
Какви документи трябва да подготвя, какво трябва да направя и изобщо възможно ли е?

Зависи дали си работила в БГ и дали си се осигурявала . Peace

# 519
Да, преди раждането на първото ми дете работих в България. И до този момент, тъй като още съм в майчинство, съм осигурена.

# 520
Да, преди раждането на първото ми дете работих в България. И до този момент, тъй като още съм в майчинство, съм осигурена.
Тук не съм запозната  Thinking....но мисля,че би трябвало да вземаш майчинство ,но не и този болничен ,след като не си работила .Най -добре попитай в НОИ . Peace

# 521
Здравейте, момичета!

При теб ще се получи сливане на майчинствата, тоест имаш право на майчинство от БГ при същите условия както при първото ти дете. Добре е да ти съдейства счетоводител, за да ти изчисли как ще е по-изгодно за теб - дали болничен да вземеш или платен отпуск или неплатен- за този период, който ще ти е празен между свършването на първото майчинство и 45-те дни преди термина с 2-то дете. Тоест счетоводител да ти каже на каква база ще ти се изчислява 2-то майчинство и да ти го сметне при различните варианти.

# 522
Здравейте,аз се поинтересувах и направих консултация в НОИ преди около 2 месеца.Опасявам се,че правилата се променят
и не може винаги човек да е в час,затова мисля че без тези два документа няма да мога да взема майчинството си от БГ.Съветвам
всяка майка да се интересува конкретно нейният проблем.Но не се притеснявайте всичко се оправя само когато е навреме  Hug
Информация получих от личният ми лекар във ФР,че Е115 Е116 се издава от секюрите социал без никакав проблем.
А проблема,за който прочетох по-горе свързан с евентуалното отказване от френските здравни услуги няма нищо общо.
Цоциални и здравни осигуровки са съвсем различни неща,Е115 и Е116 са конкретно свързани със социалният статус,а не със здравният.
Разбира се не е изключвам и това,че нещата се променят всеки ден.Запозната съм със системата в БГ,защото образуванието
ми е точно такова.За съжаление ми липсва информация за ФР.
Не се притеснявайте всичко,което написах за БГ е 100% така взела съм я директора на НОИ.Повече ме притеснява в моя случай Фр.
Затова мисаълта ми беше някой ползвал ли е тези два формуляра.

# 523
 Thinking аха и се сетих още нещо, болничният лист откаде го получихте? Shocked

# 524
Здравейте!
Аз като гледам на мен двете майчинства се сливат напълно. За първото дете ми е до 16.04, а терминът за раждане на второто ми е 23.05.
Интересува ме какви документи трябва да представя в БГ, след раждането във Франция?
И възможно ли е да взимам майчинство без български акт за раждане /поне в началото няма да е възможно да го издадем, защото не предвиждаме пътуване за БГ, поне за сега/?

Общи условия

Активация на акаунт