Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

бебето не иска да суче

  • 3 255
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 26
Дъщеря ми роди на 11 януари-секцио.Още от родилния дом с големи мъки докато  засуче.Поне по 30 мин се мъчи да го събуди,масажира и какво ли не,но захапва и заспива.Оставихме го да се наспи,но тогава се оказа,че повече от 5 пъти на денонощие няма да яде,има кърма ,но не иска.Само спи,има жълтеница,вода пие до 50-60 гр,ака 3-4 пъти по малко .Какво да правим?Почивни дни са,педиатър в понеделник ще търсим.

# 1
  • Мнения: 3 595
Здравейте Мария,

Действително бебенцата с жълтеница се успиват от нея и това е един от случаите, в които бебето често се налага да бъде събуждано, за да може да се храни. Стомахчето на новородените е съвсем мъничко и обичайно малките бебчета имат нужда да сучат често по малко. Добре би било, ако майката може да предлага на детето да суче на 2 - 2,5 часа, като е добре да не е повече от 3 часа. Новородените е добре да имат 10-12 кърмения за денонощие, като това би помогнало и за по-бързото изчистване на жълтеницата. Колкото повече се храни детето, толкова по-често ще ака, а с акото се изхвърля билирубина от организма на детето. Водата на този ранен етап, вероятно запълва малкото бебешко стомахче и детето трябва да се изпишка, за да освободи място за следващата порция мляко. Това забавя следващото хранене и възможността за получаване на ценни хранителни вещества, които да помогнат на бебето да изчисти жълтеницата си, да се храни и да наддава адекватно. Когато се храни с мляко, то ще ака, а когато пие водичка ще пишка. Тъй като кърмата е около 87% вода, тя може да задоволява нуждите на организма от достатъчно течности, ако бебето се храни достатъчно често.

Бих искала да ви попитам, когато бебето захапе гърдата, опитва ли поне за кратко да засуче или веднага заспива? Майката опитвала ли е да изцеди мъничко кърма, колкото да слезе млякото и да му предложи да суче, докато кърмата сама тече в устичката на бебето?

Какво можете да опитате, за да събудите бебето: освен познатите погалвания, масажи и т.н., майката може да опита да му смени памперсчето преди храна, за да се разбуди дребосъчето, както и да опита да го храни с компресия на гърдата. Ако на детето му е трудно самичко да предизвика първото слизане на млякото, майката може да опита леко да се изцеди и да му предложи да суче, за да не се налага то да дърпа няколко пъти на празен ход. Когато спре да суче активно, би могла да обхване гърдата си под формата на буквата "С" като палеца е отгоре, а останалите пръсти в основата на гърдата. С леко придвижване и много лек натиск, така че да не нарани тъканите на гърдата, но все пак леко да се притиснат каналчетата, може да започне да приплъзва пръстите от основата на гърдата към ареолата и зърното и на 1-2 пръста от ареолата гърдата се притиска и задържа. Изчаква да види бебето ще засуче ли само и ако не засуче повтаря няколко пъти, докато слезе следващата порция мляко. Ако засуче държи притиснато и го чака да спре. Това се повтаря докато се обиколи цялата гърда или докато детето откаже напълно да суче. Компресията помага за по-кратко време, бебето да поеме повече кърма и е подходящо за малки бебенца, които заспиват твърде бързо. Реално наподобява изцеждане, но директно в устичката на бебето.
Тук можете да видите клипчета как реално се случва: Compression и Compression, nibbles, open eyes.    bouquet

Общи условия

Активация на акаунт