Януари си е тука вече, време е за малкото човече - 32 (2 епизод)

• 34 801
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
  • София
За проблеми с кърменето можете да потърсите съдействие от тези момичета, които са сертифицрани консултанти по въпросите с кърменето.
Обичанка, виждам, че имаш желание да кърмиш. Съветвам те да се чуеш/пишеш на Aila. Тя е консултант и майка на близнаци - ще ти бъде в полза със съветите си.
Като всяко начало и кърменето може да се окаже трудно за някой, но си заслужава всички усилия. Не се отказвайте, търсете помощ и съдействие - информацията е достъпна, помощта също. Peace

Мога да ви препоръчам и две чудесни книги по темата:
и

Относно съня не мога да се оплача. Спя с бебка и успявам да поспя поне 6 часа вечер и крадвам 2 през деня. Има вечери, когато е по-спокойна, но обикновено към 4 се е наспала или я мъчат по-силни колики та се налага да се погушкаме повечко. Откак я хванаха коликите търси да суче по-често, понякога и след 10-15 мин, но само дръпва веднъж дваж и заспива и след кратко време пак си търси гърдата за успокоение. Днес през деня извадих слинга и след като я накърмих я сложих вътре. И чудо на чудесата - беба спа 3:30 часа без да се събуди. Коликите я тормозеха, но дори и не изплака, само от време на време усещах как свива крачета, но като цяло си спа спокойно. Направих и първата разходка на въздух, така както си спеше в слинга. Макар и за 10 тина минути, началото е сложено и мисля всеки ден да вдигам времето за разходки на открито.

Честито на месечинките ни!  Hug

И друго щях да пиша, но "шефката" пусна сирената.  Whistling

# 631
  • София
Искам да пожелая късмет на Копнеж и съвсем скоро да гушне Палечка!
Татит, не се тормози. Знам, че е по-лесно да се каже отколкото да се направи, но..... . Имам чувство, че в стремежа да сме идеални майки и във всичко да сме безпогрешни, си докарваме депресии, главоболие.... и т.н. В началото и Стела не искаше да засуче и що рев изревах. В един момент взе, че засука, но забелязах, че не наддава. Качи за две седмици само 100г. Сега правя едни комбинации от кърмене, изцеждане и даване от шише, добавка понякога...., но вече не се тормозя толкова с упреци, че не се справям добре и не съм "перфектната" майка.
Пожелавам ви лека, спокойна и неревлива нощ  Grinning !

# 632
Обичанка, видях снимките на Димана и Иван - и двамата са много сладки и красиви. Изглеждат чудесно. Мисля, че всичко при тях ще бъде наред!! Иван изглежда по-голям, ама нали той и така се роди. Димана ще го догони скоро, защото и тя изглежда много добре. Силни деца са. Много ме впечатли, че спят на хамака. Супер!  Heart Eyes

Леле, всички бебета в албума ни са прекрасни!!

MTV, мерси за интересната статия.

ra4e е пуснала инфо за две книги. Когато бяхме във "Вита" с ra4eто, тя ми даде да чета книгата "Близо до бебето", която много ми хареса.

Относно усещането за студ след раждане - и аз го имах, много е неприятно. Спря една седмица след секциото. То е като треска, като усещане за студени вълни. Обличах се много дебело и въпреки това го имаше. После спря от само себе си. Избягвайте студени храни и напитки - да не се взимат директно от хладилника, а да се изчака да се стоплят малко. Чаша топла вода ми помагаше донякъде.

Hug

# 633
Честито бебче на scorpionswind, дае жив и здрав и много радост да носи на мама и тати!   bouquet

_Iri_ за стрептококи и стафилококи прочети на сайта на предаването "Часът на мама" препоръките на доктор Михайлов - хомеопата, лечението е много ефикасно. Моят син в яслите ми правеше системни конюктивити, очният секрет показа - стрептококи, оправи се само с хомеопатия - Стерптококциум, антибиотик изобщо не съм давала.  Peace

Нашето бебе все така си спи и хапва и си е кротичко, проблем с кърменето нямам засега, раните, които ми направи в болницата вече оздравяха. Леко раждане на тези, които все още са в очакване и по-малко безсънни нощи на останалите майчета.  Hug

# 634
Пак съм аз...  Wink

Намерих една хубава статия на английски за храненето при кърмене и лактогонните храни:
Lactogenic Foods and Herbs

За тези, които не знаят английски, ето нещо важно от статията:

* Билки, полезни след раждане, включват - коприва - за възстановяване на загубата на кръв по време на раждане; куркума - помага за предпазване от възпаление на гърдите (мастит)...  Тези билки също увеличават кърмата, затова наблюдавайте количеството, което използвате и при нужда намалявайте или увеличавайте дозата на тези билки.

* Традиционен китайски лек за след раждането е домашната пилешка супа, сварена на тих огън за няколко часа с пилешките кости. Взима се веднъж седмично - иначе прекалено стимулира бебето. Тази рецепта е известна с това, че предпазва от депресия, възстановява жизнеността на майката и помага за образуването на достатъчно кърма.
  (наистина, виждала съм много китайки след раждане да прилагат тази пилешка супа с кости.  Известна рецепта е.)

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 01:17 от sunrise7

# 635
Здравейте, момичета!
Виждам, че чакаме още няколко срамежливи януарчета, но като цяло се събрахме отборът... Hug
За студа нощем-аз пък до скоро се обливах в топли и студени вълни, студено ми е , а се будя потна и тичам за душ в банята.
За сега Гери е спокойна, суче, вчера направихме една контролна консултация с педиатърката. Само мерене (защото е само на кърма), да види дали има жълтеница още  и т.н. Това много ми хареса, защото с Мими бях първите два месеца при друга педиатърка и  избеснях. Тогава се преориентирах към тази сегашната и съм сто пъти  по-доволна. Да не говорим каква перфектна консултация ни направи  у дома, 1 лв. не взе, винаги си вдига телефона и изобщо съм много доволна. Та Гери е наддала за 13 дни 510 гр, което е мн. добре, нормата била по 200 гр/седмично.
Tatit аз имах такива проблеми с кърменето в началото с Мими. Та вече в безисходицата си повикахме частен педиатър у дома, малко преди да дойде времето да си сменя този по ЗК и така се разбра, че бебето има къса юздичка под езичето. Е, като отидохме да я  клъцнат (много леко и лесно стана, не прокърви даже,  бебето бе на 2 месеца, а ако остане като проблем може да попречи и при изговора на някои звукове, “р“ например...) Та от тогава нямах проблеми-захапва, суче си и т.н. А преди много бързо се уморяваше, изпускаше зърното, защото прави трудно вакума, за да  засуче, заспива за кратко, уморена, пък се буди гладна и т.н.  Тогава много ми помогна hedra, с много такт и познания ме насочи какво да правя и винаги е една такава оптимистична... Heart Eyes
Та така, всеки ден е различен, днес така, утре е друго, но с всеки ден все повече и повече се усещам пленена от малкото пашкулче в ръцете ми, Всеки ден все повече се разтапя сърцето ми при вида на двете кестеняви главички, заспали една до друга, едната по-голяма, другата още топченце. Днес Мими след банята скача по леглото и се кефи страхотно и бе такава мила гледка, та семо като си представих, че след годин а ималко две маци така ще скачат... Heart Eyes Ох, прощавайте за лирическото отклонение...
За спането и недоспиването-и при второто е така, ама някак си свикнах още от първото  и сега не ми е така  тежко. Макар, че откакто се е родила Мими, демек вече година и  10 месеца не съм спала през нощта за повече от три последователни часа... А като стане  и топло и кат оне може през деня да се храни от жегата и започва нощем да се  насуква и почва през час и половина, два да се пробужда за сукане.... #Crazy
И все пак, това са такива сладки мигове... Ще ги изтърпим Heart Eyes

# 636
Здравейте и от мен
Да помоля някое майче ако има списък на храните които трябва да се избягват по време на кърмене  Praynig
С първия ми син доста се ограничавах в яденето пък сега си мисля че почт ивсичко освен бобови храни си ям и ми се струва че докарвам на бебко колики
Много благодаря предварително   bouquet

# 637
Здравейте мамчета,

Чета непрекъснато, но нямах настроение да пиша.
Гледам, че ставаме все повече мами с проблеми с кърменето. Моите грижи продължават, а вече месец се кърмим. За този месец се изтормозих тотално. Всичко опитах. Малкия така и не успява да изсуче повече от 30 до 50, много рядко 60-70 на хранене. Храних от 1 гърда, после от 2, после пак от 1, храних често, рядко (уж да се събирало), храних дълго - докато той иска, храних и кратко - до 30 мин с упражняване на компресия, ядох и пих какво ли не. От опити да си увелича кърмата си докарах запушване (болка при пипане на едната гърда - под мишницата). Успях бързо да се оправя с Лецитин - специални благодарности на MTV за това, че ни го препоръча. Съветвах се с вас, изчетох всичко, което намерих - с часове четях кърмаческия посред нощите. Рекорда ми за време висене на гърда е близо 3 часа. За първите две седмици малкия беше качил едва 130 гр и педиатърката много ни се накара. Дохранваме се, не спирам да се цедя и така сме вече един месец. Във вторник сме на месечната консултация и мисля, че ще стигнем 700 гр наддаване за месеца. Посъветвах се и с консултант по кърменето. Страшно съм благодарна на Hedra, която ме посети вкъщи. Тя ме успокои, че правя нещата правилно - показа ми как по-удобно да кърмя. Малкия обаче се роди с лека пареза на долната устна, която явно и ние и лекарите сме подценили - вероятно това е причината да му е трудно да суче, но е борбен и полага много усилия. Не виждам никакви желания у него да се откаже от сученето, въпреки че го дохранвам от шише. Вече съм малко по-спокойна и продължавам да се надявам нещата да се подобрят. Кърмим се колкото можем, цедя и се надявам да се увеличи кърмата и да му е по-лесно да суче, а и той да заякне и да се справя по-добре сам. Дори инвестирахме в електрическа помпа с надеждата да улесним изцеждането и да може да дохранвам повече с кърма, отколкото с АМ.
Съветвам ви да се свържете с момичетата от Консултативния кабинет по кърмене или ЛЛЛ. Най-малкото имате нужда от успокоение, че положението усилия са в правилна посока. И не се предавайте

# 638
  • София
Здравейте мами!

Обичанка - каква е крехкичка и миличка Димана! Много са сладки с Иван - душички!

Нашата бебка тъкмо спря с повръщането и сега ново 20 - от вчера ака мноого рядко - явно е разтройство. Четох ,че може пак да се дължи на преяждане, но незнам какво да я правя! Защото или плаче от коликите вечер или през останалото време си спи и трябва да я будя, а ми е жал и я будя на 2.30 - 3 часа някъде (от предишно хранене това).

И друго притеснение си имам от вчера - гърдите ми пак се напрегнаха много - днес цедях едната - от другата давах и пак много бързо се напрягат наново! До следващото хранене и двете са болезнени. И не само това - ми и зърната ме болят много! Като до скоро ме болеше само при засукването - сега едната гърда ме боли почти през цялото време. Слагам двапъти на ден Гермистан... вчера си взех и силиконови зърна, обаче незнам дали правилно засуква бебка с тях, защото ми се трсува, че така суче предимно от зърното и не толквоа от ареолата...
Чудех се - едната ми гърда, която ме боли много при сукане - мога ли да й направя почивка и да давам на бебка само от другата за няколко кърмения? И може би да взема от това другото кремче, коет осе слага всеки път след кърмене - Лансилох?

За нощните кърмения също имам чуденка Simple Smile
Вчера пробвах да кърмя легнала и се получи! (за моя изненада - незнам защо си мислех, че ще е по-трудно) и не й смених памперса на бебка... (това в промеждутъка кърмене около 4 сутринта). Като всичко мина кротко и без обичайния съпровождащ рев около преобличането и миенето на дупето. Но се притеснявам - дали не е проблем, ако пропускам така смяната на памперса? Иначе би било добра стратегия - за да може и таткото да се нспива, че иначе няма как...

sunrise7 - леле! Какъв е този енегричен бебешки период, който ни очаква  Laughing Ако нашата бебка стане по-енергична - незнам какво ще правим! Simple Smile

За депресията - несмея да се обаждам - аз уж гледам да навасквам със съня, че мене липсата на сън може да ме докара до такава... от друга страна и поработвам по малко! сега даже поех една поръчка, но гледам да я карам лека по лека, че първия месец след раждането - нали се води "златния месец" в който трябва да се пазим много! За родилната треска - сега се сещам ,че и мен на няколко пъти ми става студено (но не ме тресе така какт ослед секциото - тогава беше кошмар просто). Както е казала  sunrise7  - топли храни! И не само като "затоплени", ами топли като консистенция - печени храни, супички също - таквиа, които съдържат повече топла енергия!

Лека вечер ви пожелавам!
Копнеж - успех!!! Всичко да мине леко и гладко! Hug

# 639
n3ni, дохранването няма да отбие бебето, но нека шишетата да са с биберон нула, така на бебето няма да му е много лесно да пие от шишето.  Wink Моят бебок също си стои дълго време на цицата и заспива, усмихва се блажено, изобщо виси поне 40 мин. Но случили се да се събуди вечер си имам нацедена кърма в шишето и още преди да се е разсънил му я давам и така веднага пак заспива, съответно и аз. Сутрин, след кърмене и от двете гърди доизцеждам и съхранявам за през деня, ако не му достигне, че е много лаком и си изпива и по 100 мл. вече, и го слагам на циците горе-долу на 3-3.5 часа. Така и аз не се лишавам от важния за мен отдих през нощта, защото е убийствено да държиш бебето посред нощ с часове на гърдата. За да се стимулира лактацията е необходим и сън и почивка за майката, защото ако майката е скапана и нервна, няма как бебето да е спокойно, знам го от опит с големия ми син, който будуваше по цели нощи и се съдираше от рев, заради колики и недояждане, въпреки че си наддаваше. Сега не повтарям грешките от първия път и и картинката е коренно различна. Вероятно ще има майки, които няма да се съгласят с моя режим, но това си е тяхно право.  Peace За да е спокойно бебето, първо майката трябва да е спокойка, в това вече се убедих.  Hug

wicky аз докато имах рана на лявата 3 дни само я изцеждах и давах от шише, сега раната заздравя и пак слагам бебето на гърдата, за мен не проблем да цедиш и прескачаш разранената гърда, но трябва да я изцеждаш, за да не задържа кърма и да не се запушат каналите. Аз също кърмя легнала, сменям памперса в 12, мажа обилно дупето със зехтин и кремче против подсичане - Судо и после го сменям на сутринта, засега няма проблеми. Peace

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 23:32 от little rabit

# 640
little_rabbit, а само да те попитам: изцедената кърма, която даваш през нощта на стайна температура ли е? И колко време всъщност може да се държи на такава?

И въобще (защото на мен ще ми се наложи да се върна скоростно на работа, та ще изцеждам) подтопля ли се кърмата? И как? На водна баня?

# 641
Копнеж аз претоплям кърма в уреда за затопляне на Бертони, който и ти имаш. За съхранението на кърмата поне аз съм срещала поне 3-4 различни версии. Мяу беше пуснала преди около седмица, а дори мисля, че и MTV я цитира повторно. В инструкциите на Авент пише до 48 часа в хладилник мисля, а според педиатърката ни до 24 часа в хладилник. На инструкцията на помпата ми Медела пише да не се държи изобщо на стайна температура, а в това което бяха цитирали Мяу и MTV беше дълго време на стайна, но не помня точно колко.
Аз имах период, в който не ставах през нощта да нося до хладилника изцеденото. Сега гледам да го нося и да не държа кърма по-дълго от 2 дни в хладилника, въпреки че според ЛЛЛ може до 8 дни, а според инструкцията на помпата ми до 24 часа мисля.
little rabit храня с най-малкия биберон 1 на шишета на Авент (ако има 0 да търся, но мисля в каталога гледах, че от 1 почват), S на шишета на Медела и един малък имам на Др Браун, от който според мъжа ми най-бавно пие. Моето момче много обича да суче от гърда и ако не го отлепя може да не пусне изобщо. Рядко заспива толкова дълбоко, че сам да пусне, но в този случай като го вдигна да го сложа на кантара и веднага се събужда - та ако зависи от него нон-стоп ще се кърмим. Аз и преди бях казала че според мен той би сукал докато не си събере грамчетата, а предвид че вече има нужда от към 100, а мама пуска до 50 ще му е трудно Simple Smile

# 642

Здравейте момичета  Simple Smile
Първо честито на всички нови мами,да са им живи и здрави бебоците,добре да папкат,да спинкат и само да радват родителите си!!!
Първо ще пиша,после се връщам да чета. Simple Smile
Да се отчета и аз, бяхме на консултация при педиатърката от болницата в която родих и  резултата е доста задоволителен /при всичките ми притеснения дали бебока се храни както трябва само за 10 мин /през 3-4 часа//. За 16 дни е наддал 450гр и се е издължил с 2см  Grinning Бях мн приятно изненадана.Ние сме изцяло на кърма и за сега да чукна на дърво имам доста.Наплашиха ме обаче,че ако кърмя само от една гърда на хранене и не се цедя,за да стимулирам лактацията по-нанатък няма да му стига. Confused
Вие какво мислите по въпроса?
Купих си ел.помпа на Авент,не се сдържах просто ръцете ми капват през кърмене две да се цедя,защото още от бременноста, пръстите ми много изтръпват.

Katinche Адаша е страхотен сладур и незнам дали ми се струва,но сякаш мъъъничко си приличат адашите /в челото и както са леко мургавки .. / Joy
Историята на уискито е мн простичка, подарък за изписването е, с пожелание след години да си я изпие с някоя девойка  Joy А дали ще оцелее до тодгава  Grinning само живот и здраве...
Това на снимките е болничната обстановка,много сме доволни от болницата,с изключение на една отвратителна акушерка,която ме изкара извън кожа.Без да ме пита я видях да дава на Крис пълна бутилка АМ, 15 мин преди часа за кърмене.А аз говорих с педиатърката,че бебето ми спи на гърдата при кърмене и аз се цедя и хвърлям коластра.Представете си идва по време на кърмене преди това и гледа как бебето ми спи на гърдата и с цялата си наглост ми казва "М ... ами той нищо не прави".Толкова се радвах,че още от края на 7 месец имах капки коластра и тая малоумница за да си осигури спокойствието провали най-важните 4 дни... бясна съм!!!
Подадохме оплакване с мъжа ми и мисля,че болницата си взе мерки.Казаха,че била на изпитателен срок,а това,че идва от ВМИ-Пв ми обясни нещата /като се сетя за последния разказ,който прочетох за ВМИ ... не се очудвам/.
Незнам защо ви занимавам с тези неща,при положение,че имам по-важни неща да ви питам newsm78

След хранене Кристиян заспива мн трудно,случва се  от 3 часа м/у храненията да спи 1,дори по-малко.В последно време го отдавам на коликите,но то не е от сега. Все по-трудно заспива. Изреждаме се аз, майка ми, мъжа ми да го дундуркаме и приспиваме, тъкмо заспи и го поставим в креватчето и след минутка вече гледка и започва да плаче.Това в интервал от няколко часа. ooooh! #Crazy

Другото,което ме притеснява е, когато се наложи да изляза изцеждам 100-тина мл кърма,но и я слагам в хладилника,като не надвишава 24ч,но майка ми ме скастря,че може би така губела част от качествата си.

Още исках да пиша, но ще стана да сменя едно миризливо памперсче и да поканя Криската да хапне, мамин златен  chef Laughing Heart Eyes

ПП : Амбицирала съм се да ви изчета от 12.01, защото съм сигурна, че съм изпуснала мн важни съвети и не само ...
Много Hug от нас с Кристиян!

# 643
Dimka, не мисля че като не се изцеждаш кърмата няма да стига на бебо, то той така или иначе си стимулира производството на кърма докато суче според неговите нужди.
Относно селенските кадри, аз лично съм недоволна от една мед сестра с червена коса, която се грижеше за бебетата и ги наливаше с адаптирано мляко и от една акушерка, Мария Чакърова май беше, която ми се видя много серт, неприветлива ми изглежадаше, иначе другите бяха на ниво.

Аз искам да питам нещо относно кърменето, понеже март месец към средата ще трябва да се върна на работа и много искам беба да си остане на кърма,(толкова много ме е яд, че тоя път така безпроблемно се кърмим за разлика от баткото и ще трябва да търся алтернативи на тоя процес)та въпроса ми е как да си организирам цеденето на кърма, като се има предвид, че по обед ще мога да се прибирам да я кърма, а през останалото време ще трябва да съм се запасила с кърма, а също да не забравя, че сега не изцеждам изобщо, защото нямам проблеми с гърдите и не съм съхранила никаква кърма.

# 644
n3ni, благодаря за отговора! И аз съм чела различни версии за съхранение на кърма, та затова се обръщам тук към мами, които реално го правят.
Присъединявам се и към въпроса на Mischievous, защото и на мен не ми е ясно как да се организирам по-нататък...

А аз будувам, защото ме почнаха едни що-годе регулярни контракции (през 10-12 минути), та си отворих онзи сайт за засичане.  Crazy
Да видим Wink

Общи условия

Активация на акаунт