Вкусно , лесно и непретенциозно!

  • 237 868
  • 81
  •   1
Отговори
  • DE
  • Мнения: 971
                            


                            

Ястия със свинско месо
Рулца от шунка с кайма
Броколи огратен
Мързелива мусака
Кюфтенца в сметанов сос и ароматни картофки
Рулца с кори за лазаня
Сочни кюфтета
Рулца вид китайски
Картофени крокети с кайма
Свинско печено
Да сготвя на бързо
Задушени пържоли с лук и топено сирене
Зеленчуко-шункови кюфтенца
Свинско печено(Братен)
Cordon bleu с тиквички
Запечени купчинки
Руло от кайма с кисело зеле и пушено месо
Свинска рибица
Пържени кюфтета в бял сос(фрикасе)
Käsesuppe(Немска сметанова супа)
Запечени чушки с кайма
Шницели от свинско месо
Руладини
Картофено руло с кайма и чушки
Руладини с кисело зеле
Месно руло със спанак

Телешко
Boeuf Bourguignon
Телешко

Птици и хвъркати
Дробчета в бирен сос
Сочни мариновани месца
Пуешко "братен" с пълнеж
Запеканка с пилешко
Панирани пилешки филета на куп
Печена патица
Мариновани пилешки крилца
Пилешко руло
Запечени пилешки филета в гъбен сос
Мариновано печено пиле
Запечено мариновано пуешко филе
Запеканка с пилешко
Патица с бира
Рулца с пилешко, шунка и кашкавал
Пуешки бутчета в бяло вино

Макаронести разни
Нудели по "въглищарски"
Нудели по китайски
Макаронести с кайма и доматен сос(огретен)

Нещо сладко
Най- вкусното сметаново руло
Торта с шоколадов мус
Парфе
Сладкиш в чаша за 3 мин.
Сладкиш с хляб
Охлювчета с крем
Лесен ябълков щрудел с кори за баница
Лесна плодова торта
Бърз освежителен десерт
Бързо рулце
Сладкиш с извара и дюли
Кифли
Franzbrötchen(канелени кифлички)
Руенки

Разни с тесто
Бързи питки
Питки с кисело зеле и бекон
Бързи банички
Хрупкави, вкусни и лесни соленки
Милинки
Пухкави, мекички и ароматни кашкавалени питки
Пухкави хлебчета
Солени мъфини
Питка в мини формат
Шишчета с бутер тесто и кренвирш
Баница със сирене и магданоз
Немски лучник(Zwiebelkuchen)


Последна редакция: пт, 14 апр 2017, 00:04 от matze

# 1
  • DE
  • Мнения: 971
                     Рулца от шунка с кайма

Вкусно лесно и бързо за приготвяне !


 
Шунковите кръгове  се мажат на тънак слой с кайма, завиват се на руло и се слагат плътно в малка тавичка.



За соса
Доматено пюре(консерва домати, лютеница)
2 скилидки пресован чесън, 2 плочки топено сирене
черен пипер , риган
Залива се върху рулцата, отгоре се покрива с насрърган кашкавал и се пече на 200 градуса около 15 мин.



Приятен апетит !

Последна редакция: нд, 13 яну 2013, 20:32 от matze

# 2
  • DE
  • Мнения: 971
                            Сметаново руло


                                

Пухкав и много вкусен блат.Получава се винаги.
Стандартна рецепта за пандишпанов блат



4-5 яйца
2с.л хладка вода
80 гр захар
1 ванилия
75 гр брашно
75гр нишесте(две пакетчета ванилилов пудинг), става по- пухкав блата или
само 150гр брашно
Около 400мл сметана за гарнирането на рулото.

Разделят се белтъците от жълтъците.
Жълтъците, захарта(без 2сл лъжици) ванилията и водата се разбиват докато сместа стане на гъст крем.

Много внимателно се прибавят брашното, нишестето и една част от предварително разбитите с две лъжици захар белтъци и леко се разбъркват с лопатка или с бъркалката за яйца.
Прибавят се и останалите белтъци, леко се обърква и веднага се разтила в тава покрита с хартия за печене.



Пече се в предварително загрята фурна на 180*-200*
Изпича се за около 10 минути.
Обръщам върху кърпа и завивам на руло.

Като изтине мажа с мармалад, сметана и завивам на руло.
Останалата сметана разпределям върху рулото и поръсвам с орехи или настърган шоколад.


Да ви е сладко !

Последна редакция: чт, 31 яну 2013, 01:54 от matze

# 3
  • DE
  • Мнения: 971
                                   Броколи огретен


                         
Броколи
Месо, (пушено,филе, котлети)
Кашкавал
Прясно мляко

Броколито се сварява, около 5 мин и се разпределя в тавичка
Месото нарязано на филии се запържва,нарязва се на дребно и се прибавя към броколито.
Залива се със соса поръсва се с кашкавал и се запича.



За поливката
200мл прясно мляко,топено сирене, 2 скилидки пресован чесън, малко горчица и черен пипер.
Оставя се малко да поври и се сипва върху огретена.

Добър апетит !

Последна редакция: чт, 31 яну 2013, 02:19 от matze

# 4
  • DE
  • Мнения: 971
                       Tорта с шоколадов мус


                   

Пандишпанов блат
4-5 яйца
100гр захар(може и по малко)
2 с.л хладка вода
1 ванилия
150 гр брашно
1ч.л бакпулвер
Приготвянето на блатa съм описала в по горната рецепта.
Пече се в кръгла тавичка с диаметър 26/28 първо на 180* да се надуе а после на  150* се допича.
Kaто изтине блата се разрязва на две и се гарнира.

Шоколадов мус

3 яйца разделени
2 с.л захар
1 ванилия
200гр шоколад
400мл сметана за разбиване

Разбива се сметаната до пухкавост и се слага в хладилника
Трите белтъка и 1 с.л захар се разбиват на гъста пяна.
Жълтъците,2 с.л захар и ванилията се разбиват на гъст крем.
Шоколада се разтапя на водна баня и се прибавя към жълтъците.Разбърква се много добре.
Добавя се сметаната,леко се разбърква, накрая се прибавят разбитите белтъци.
Тортата трябва да престои поне една ноЩ в хладилника.

Да ви е сладко !

Последна редакция: ср, 30 яну 2013, 16:59 от matze

# 5
  • DE
  • Мнения: 971
                                   Бързи питки



Направих тези питки след като останових че нямаме хляб за вечеря
Точна рецепта няма тъй като всичко беше импровизация.
Сложих около
300гр брашно
1 яйце
2 с.л олио
1/2 ч.ч прясно мляко
малко захар
1 ч.л сол
1 бакпулвер, тъй като нямам сода
сирене

Омесих всички продукти до меко тесто.Да не лепне по ръцете.

Оформих питчици,не много дебели и поръсих малко с брашно.

Пекох на 220 около 15 мин.
И си ги хапнахме с удоволствие


Бързо и лесно.Да ви е сладко !


Последна редакция: ср, 10 фев 2010, 02:14 от matze

# 6
  • DE
  • Мнения: 971
                              Пилешки или пуешки дробчета с бира


                 


В тиган с мазнина се слагат дробчетата нарязани на по-дребни парчета, лук нарязан на кръгчета,
нарязана на ленти червена чушка и гъби.
Леко се запържва и се угася с бира. За 1 кг дробчета около 250мл.
Прибавя се сол и черен пипер.
Покрива се с капак и се оставя така малко да покъкри около 5 мин.
После се отстранява капака и се оставя да поври докато соса се преполови.
Поръсва се с магданоз.
Мнооого ароматни дробчета!

Добър апетит !

Последна редакция: ср, 30 яну 2013, 17:00 от matze

# 7
  • DE
  • Мнения: 971
                           Мързелива мусака



Обелените и нарязани на шайби картофи се сваряват в подсолена вода.
Каймата се запържва с лук,черен и червен пипер и леко се осолява.
В тавичка се реди един ред картофи,ред кайма и пак картофи.Върху каймата може да се прибави няколко скилидки пресован чесън,става по ароматно.
По желание се залива с бешамелов сос, покрива се с кашкавал или се покрива само с кашкавал и се запича за 10 мин.

Добър апетит !

Последна редакция: чт, 31 яну 2013, 01:58 от matze

# 8
  • DE
  • Мнения: 971
                              Кюфтенца със сметанов сос и ароматни картофки

  

От омесената кайма се оформят малки кюфтенца и се изпържват.
Соса е импровизация.
В тиган без мазнина, сложих една малка лъжичка горчица, топено сирене,
сипах малко мляко и добавих две скилидки пресован чесън и черен пипер.
На много слаб огън,се разбърква докато се разтопи сиренето.
След това доливам сметана разбърквам, добавям кюфтенцата, махам от котлона за да не завира иначе се сгъсрява много бързо, и оставям малко да си поемат соса.

Картофите се сваряват,прецеждат и докато са още топли ги разбърквам с масло с подправки.

Оставям маслото на стайна температура да омекне и прибавям пресован чесън и подправки.Разбърквам добре,оформям топчета и замразявам в камерата.
Като ми потрябва за сварени зеленчуци или картофи си имам винаги готово.
Ползвам ето това
Замразени седем подправки.

Добър апетит !


 

Последна редакция: чт, 31 яну 2013, 01:57 от matze

# 9
  • DE
  • Мнения: 971
                                        Парфе


 


Страхотно освежителен десерт        

700г кисело мляко
200г сметана за разбиване
1 ванилия
Захар, желатин, плодове.

Разбивам сметаната с 4-5 с.л захар
В киселото мляко  прибавям захар на вкус, около 5 супени лъжици и ванилията. Разбърквам  добре и оставям на страна.
Желатина се оставя да омекне в студене вода, изтисква се добре.
Слагам желатина в малка тенжера и на слаб огън го разтварям докато се втечни.
Прибавям млякото и разбърквам (с бъркалката за яйца) много добре.
Към сместа добавям и разбитата сметана и пак разбърквам.
Гарнира се по желание.  Аз в случая ползвах замразени(размразени) плодове.
Дъното на купа покрих с прозрачно фолио,наредих плодовете и отгоре налях сместа. Оставих да стегне в хладилника и обърнах върху чиния.

Забележка;
Никога не прибавяйте топлия желатин към сместа,
а обратно, сместа към желатина.

                              
500гр кисело мляко, 400гр сметана за разбиване, захар, кокосови стърготини, ягоди.
Разбърквам захарта(на вкус)около 1ч.ч в млякото,разбивам сметаната с 3с.л захар
Желатина слагам в студена вода да омекне, изцеждам и слагам в тенжерка на слаб огън да се разтопи. По малко добавям млякото като непрекъснато бъркам. Оставям малко да стегне(2-3 мин.), добавям сметаната. Сместа разделям на две. В едната част прибавям кокосовите стърготини.
Сипвам във формичка,  слагам ягоди и изсипвам отгоре и другата смес. Гарнирам с ягоди.  


Да ви е сладко !                                                                      

Последна редакция: ср, 16 мар 2011, 21:37 от matze

# 10
  • DE
  • Мнения: 971
                               Рулца с кори за лазаня

      

Сварявам корите в подсолена вода (не до пълна готовност ако се добавя сос)
Около 14 кори за тавичка с 28 диам.
Задушавам зеленчуците с чесново масло в случая при мен грах, моркови, царевица, чушка.
По желание гъби и 2 скилидки пресован чесън.

Предварително запържената и овкусена кайма добавям към зеленчуците.
Може да се приготви и с пушено или пилешко месо, шунка.
Правя рулца, редя плътно в тавичка.
Заливам с бешамелов сос или овкусено с подправки прясно мляко.
Поръсвам обилно с кашкавал и запичам на 200*


Добър апетит !




Последна редакция: чт, 31 яну 2013, 02:04 от matze

# 11
  • DE
  • Мнения: 971
                                Сочни кюфтета


                             

Омесвам каймата с лук, сол,черен и червен пипер,пресован чесън,магданоз и настъргана(нарязана на ситно)червена чушка.Престоява няколко часа (или най добре една ноЩ) в хладилника.
Преди пърженето добавям 1 яйце и настърган кашкавал.
Овалвам в брашно и пържа.
Хрупкави от вън-сочни от вътре.

Добър апетит !

# 12
  • DE
  • Мнения: 971
                                 Рулца, вид китайски !
 
            
Много тънко разточени, почти прозрачни кори за баница.
Пилешки филенца, дребно нарязани и запържени.
Бобови кълнове от буркан, морков настърган, и ситно нарязан зелен лук.
Слагат се и китайски нудели, от прозрачните, предварително сварени.
Соев сос, черен пипер, малко къри,  малко олио .
Смесват се всички продукти  позапържват се леко.
Тестото разточвам на дълго. Нанасям плънката, замятам от двете страни и леко завивам на рулце.
Пържа на не много силен огън, като обръщам няколко пъти.


Приятен апетит !
 

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 14:42 от matze

# 13
  • DE
  • Мнения: 971
Сладкиш в чаша, за 3 мин. в МВ



4 с.л брашно
4 с.л захар
2 с.л какао(разтопен шоколад)
1 яйце
3 с.л прясно мляко
2 с.л олио
1 ванилия

Всички продукти се смесват и се разбиват много добре.
Сместа се разпределя в две чаени чаши.
"Пече" се в МВ на най-силно 3 мин.
Готово!!!
По желание се поръсва с пудра захар или се гарнира със сладолед.



За блат или по голям сладкиш, правя двойна доза, плюс малко бакпулвер.
Сипвам в по широка купа и "пека" пак  3 мин. в МВ

Да ви е сладко!

Последна редакция: чт, 27 май 2010, 20:21 от matze

# 14
  • DE
  • Мнения: 971
                   Вкусни, хрупкави и лесни соленки.

                 

За хрупкане пред телевизора или за мезенце.

1 яйце
100 гр масло/маргарин
100 гр кашкавал
100 гр сирене
1 ч.л сол
около 50 мл прясно мляко
1/2 ч.л бакпулвер.
Брашно за средно твърдо тесто.

Замесвам  тесто, (кашкавала и сиренето) добавям като е вече добре оформено тестото.
Оставям в хладилника за около 30 мин. малко да стегне.
Разточвам на тънко, около 1см , режа на ленти. Мажа с яйце и пека на средна фурна.

Приятно хрупкане !

Последна редакция: ср, 30 яну 2013, 17:02 от matze

# 15
  • DE
  • Мнения: 971
                                    Пиколини, мини пици


                                  

Тесто за пица, аз правя малко на "око".

1 яйце
около 400гр. брашно
сол, захар по половин ч. лъжичка.
Хладка вода.
Половин пакетче суха мая или 1/2 кубче прясна мая.

Меся средно меко тесто ,покривам и оставям малко да почине.
Не трябва да бухва много.
Разточвам на лист с дебелина около 1см. С чаша изрязвам кръгове и гарнирам.
Лютеница или домати.
Малки кюфтенца, шунка, салам, гъби, сирене, кашкавал, чушка ,царевица, грах, боб.
ВсъЩност на вкус и налични продкти.

Ако искате блата да не се надуе а остане  по-тънак и плосък, вече оформените пици, преди гарнирането се перфорират на няколко места с вилица.

Поради липса на мая съм правила и с бакпулвер и прясно мляко.

Да ви е сладко !

# 16
  • DE
  • Мнения: 971
                                    Моите сочни и вкусни мариновани месца





Така приготвям марината за пилешки филета и месо за барбекю



В голяма купа

Олио, доматено пюре, горчица, соев сос или подправка на маги
сол, черен и червен попер, пресован(счукан) чесън, лук, джожен или чубрица.

Пилешките филета се нарязват на тънки карета, смесват се със сместа като с помоЩа на вилица
перфорирам филето.
Оставям да престои една ноЩ в хладилника.
Филетата се пекат (пържат) 2-3 минути от всяка страна.
Когато са  тънко нарязани се пекат бързо и остават сочни.

Добър апетит !

# 17
  • DE
  • Мнения: 971
                                           Пуешко (братен) с пълнеж


 




Парче пуешки гърди около 1кг .
Месото се разрязва стъпаловидно до получаването на един голям шницел.
Приготвам марината.
Олио, сол, 1 глава лук, 6-7 скилидки чесън, черен и червен пипер, чубрица, 4.л горчица, течна подправка на "Маги" (соев сос).
Оставям за една нощ в хладилника.
За пълнежа запържвам леко чушки и гъби.
Разтилам месото, слагам няколко парчета топено сирене, отгоре чушките и отгоре сместа от маринатата.
Завивам и стягам добре с конец, да се получи стегнат вързоп.
В тавичката в която Ще пека, в загрята мазнина запържвам месото леко от всички страни. Вадя.
Првя запръжка с лук малко бръшно и червен пипер и доливам вода (водата не трябва да покрива месото).
Връщам месото обратно, добавям 2 домата разрязани на две, моркови, малко сол.
Пека на 200 градуса около час, като обръщам месото няколко пъти.

Добър апетит !

# 18
  • DE
  • Мнения: 971
                                                Питки с кисело зеле и бекон



400гр брашно
200мл пр.мляко
1 яйце
3 с.л олио
1 с.л захар
1 ч.л сол
1 мая(пакетче суха)
150-200 гр. бекон(пушено месо)
200-250gr. кисело зеле


Меси се тесто. След като втаса добавям наразания на кубчета бекон и киселото зеле
Зелето трябва да е много ситно нарязано(настъргано) и изцедено.



Оформям малки питки, нареждам в тава, оставям повторно да втаса и пека на умерена фурна, 200*.
Препоръчвам да се пекат на хартия.
От вън са хрупкави а от вътре мекички.

Ако зелето и бекона са много солени може да се редуцира малко солта.

Добър апетит !

Последна редакция: чт, 08 мар 2012, 15:55 от matze

# 19
  • Мнения: 2
Рецептите ти са невероятни. Очарована съм. Особено картофките с пушено месче. Пробвах ги със свинско от плешката и се получи страхотно. Поздрави.

# 20
  • DE
  • Мнения: 971
                                      Картофени крокети с кайма



                      

ВсъЩост съвсем обичайни картофени кюфтета !
Към вече пюрираните и овкусени картофи добавям 2-3 топени сирена и предварително запържената и оцедена от мазнината кайма.
Пожелание се прибавя магданоз и 2 скилидки пресован чесън.
Приготвям гъста каша от две разбити яйца, брашно и малко черен пипер.
Потапям предварително оформените крокети в сместа и пържа в тиган с повечко мазнина и на не много силен огън.
 
Към вече готовите крокети, един млечно-чеснов с много копър сос...!
Това е ! НиЩо особенно, но пък вкусно !

Да ви е сладко !

Последна редакция: ср, 16 фев 2011, 21:22 от matze

# 21
  • DE
  • Мнения: 971
                                                Кекс (сладкиш) с хляб





Ей тази Щуротия правех преди години доста често, после бях забравила за нея докато не видях неЩо подобно преди няколко дни по телевизията.
Какво е необходимо:

3-4 филии хляб или стар козунак
3-4 яица (разделям белтъците и жълтъците)
около 300+ мл. прясно мляко
3 с.л захар
ванилия
плодове от компот
масло за намазване на тавичката

В купа надробявам хляба, прибавям захарта, ванилията, жълтъците  и млякото.
 
Разбърквам добре с лъжица. Не е необходимо сместа да е хомогенна маса.
Прибавям леко белтъците, предварително разбити на гъста пяна.

Изсипвам сместа в добре намаслена тавичка. Гарнирам с плодове от компот, поръсвам с ядки, разпределям малки бучици масло и пека първо около 15 мин на 200* и после намалявам Т. на 160*



Да ви е сладко !

Последна редакция: пт, 30 сеп 2011, 01:04 от matze

# 22
  • DE
  • Мнения: 971
                                                      Свинско печено


                                    

Свинско месо(плешка)
Лук, патладжан, моркови, гъби, домати, чесън.

Месото което Ще се приготвя винаги мариновам в;
олио, червен и черен пипер, сол, лук, чесън и соев сос
и оставям поне за ден в хладилника.

В тиган с малко мазнина се запържва месото от всички страни.
( за бързо, добре запържено с коричка месо не се препоръчват тигани с тефлоново покритие)

Месото се прехвърля в тавичка или кесерола с капак.
Добавят се зеленчуците (без предварителна топлинна обработка), по желание суха чушка и дафинов лист, прибавя се маринатата и около ч.ч вода.

Месото не трябва да е покрито от соса.
Пече се под капак около час, след това се отваря и се дозапича.

Добър апетит !

# 23
  • DE
  • Мнения: 971
                                                                       Бързи банички


                                              

Необходими са кори за баница и сирене.

От лист за баница се изрязват триъгълници или правоъгълници.
В широката част се разпределя натрошено сирене.
КраиЩата лекo се превиват на вътре и се завива на рулце.
Края се топва във вода, за да не се разтвори при пърженето.
В тиган с повечко мазнина и на не много силен огън се запържват бавно от всички страни.

Да ви е сладко!

# 24
  • DE
  • Мнения: 971
                                                    Какво да сготвя набързо?

                                                    Запържена кайма с яйца

                                

Запържва се каймата с лук.
Овкусява се със сол, черен и червен пипер. Нарязват се два средно големи домата почистени от семките.
Добавят се 4 яйца и на слаб огън се запържва още минутка.
Пожелание се добавят 2-3 лъжици течна сметана или пушено сирене.

Вкусно с нудели, сварени картофи или просто на филийка...!

Добър апетит!

Последна редакция: пт, 17 мар 2017, 23:50 от matze

# 25
  • DE
  • Мнения: 971
                                                       Нудели по въглищарски


      


1 пакет (500гр) макаронени изделия.
Прясно мляко, топено сирене, шунка, гъби, чесън.

Нуделите се заваряват до полуготовност.
В по- дълбок тиган се сипва прясното мляко (около 200- 300мл), прибавят се топеното сирене, шунката и предварително леко запържените гъби.
Като заври се  добавят нуделите и няколко скилидки пресован чесън.
При леко бъркане се заварява няколко мунутки.
Овкусява се с черен пипер и магданоз преди сервирането.

Добър апетит!

Последна редакция: пн, 23 сеп 2013, 17:12 от matze

# 26
  • DE
  • Мнения: 971
                                                 Задушени свински пържоли с лук

                    

Пържолите се запържват добре от двете страни.
Нареждат се в тавичка.
Покриват се с няколко плочки топено сирене, гъби (пресни или от консерва).
4 глави лук, нарязани на кръгове се запържват и се разпределят върху месото.
Поръсва се с черен пипер, налива се коло 1/2 чаша вода.
2-3 домата, изчистени от семките се режат на две и се поставят върху лука.
Запича се във фурната.

Добър апетит!

Последна редакция: нд, 02 окт 2011, 00:11 от matze

# 27
  • DE
  • Мнения: 971
                                                        Нудели по китайски

                                


1 пак. китайски нудели
500-600 гр месо (пилешко, пуешко или свинско)
3 настъргани моркова
2 глави лук, черен пипер, соев сос.

Нуделите се сваряват(попарват) няколко минутки във подсолена вода и се отцеждат.

Месото нарязано на тънки ленти се запържва и се отделя.
В същата мазнина се запържват двете глави лук до златисто.
Прибавят се настърганите моркови, нуделите, месото, черен пипер и соевия сос (обилно се полива) и няколко минутки с помоща на два прибора леко се разбъркват.

*  Не се соли тъй като соевия сос е доста солен.
**Може да се използва зелен или праз лук.

Да ви е вкусно!

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 01:45 от matze

# 28
  • DE
  • Мнения: 971
                                                                  Зеленчукови кюфтенца


                                                          


Зеленчуци от тези замрaзените
Настърган кашкавал
Шунка, кренвирш или някакъв друг вид колбас нарязан на ситни ленти(кубчета)
2 яйца
1-2 с.л брашно
черен пипер, сол

Зеленчуците се размрaзяват.
Добавят се другите продукти и всичко се разбърква.
С лъжица се гребва от сместа и в загрята мазнина се запържат кюфтенцата на не много силен "огън"
Добър апетит!

Последна редакция: чт, 18 дек 2014, 16:37 от matze

# 29
  • DE
  • Мнения: 971
                                   
                                             Boeuf Bourguignon


               

                                 


*1-1,5 kg Телешко месо(нарязано на големи парчета)
*5 глави лук
*4-5 моркова
*300 гр  гъби
*3 с.л доматено пюре
*Парче бекон
*100 мл телешки бульон
*Бутилка сухо червено вино
*Магданоз(листа, корен), черен пипер, сол, 2 скилидки чесън, 3 дафинови листа.

Подготовка

В тенджера се запържват лукът и гъбите, добавят се морковите.
Задушават се няколко минутки и се отделят в купа.
Месото овкусено със сол и черен пипер се овалва в брашно и се запържва добре от всички страни и се отделя.

В мазнината в която е пържено месото се прибавя доматеното пюре, чаша вино и се кипва.
Прибавя се бульона, останалото вино, бекона, месото и подправките.
Кипва се добре и след това на слаб "огън" се оставя да къкри около 2,5 часа.
Половин час преди да е готово ястието се добавят лука, морковите и гъбите.

Добър апетит !

           

# 30
  • DE
  • Мнения: 971
                                                          Охлювчета с крем


                                            


Тези сладки "кифлички" открих при рецеприте на Mari-eta
Много ми допаднаха на вкус а и не са трудни за приготвяне.
Аз направих малка промяна, като добавих и яйца .

* 500гр. брашно
* 1 пак. суха мая
* 125мл. прясно мляко
* 100гр. захар
* щипка сол
* 50гр. чисто масло (меко)
* 2 яйца (единия жълтък отделям за намазване отгоре)
* 1 ванилия или малко настъргана кора от лимон

Крем

* 1 пак. крем ванилия (пудинг)
* 500мл пряно мляко
* 2-3 лъжици захар
* 100гр стафиди

Приготвям крема и оставям добре да се охлади, като периодично разбърквам за да не се получи отгоре "кора".
На студена водна баня.
Добавям стафидите.

Тъй като тестото е доста меко го приготвям винаги в хлебопекарната.
Затопляне на продуктите, месене и втасване за 1,5h.

*Предварително разтварям захарта в леко затопленото мляко, преди да подам към другите съставки в машината.

Готовото омесено и втасало тесто разделям на две.
Върху леко омазнен плот разтилам леко  с помоща на точилка.
Разпределям една част от крема, прехвърлям единия край по дължина на вътре и после другия.
Оформя се рулце без много да се притиска.

С помоща на голям и остър нож, се изрязват и се поставят на срана, в тавичка покрита с хартия за печене.
Оставям ги за повторно втасване в леко загрята фурна(50*)

Преди печенето намазвам отгоре с разбити жълтък и олио.
Пека на 180-200 градуса.

Усещате ли вече козуначения аромат на току що опечените "кифлички"...

Благодаря на Mari-eta за предосттавената рецепта!

Да ви е сладко!

Последна редакция: сб, 29 дек 2012, 23:36 от matze

# 31
  • DE
  • Мнения: 971
                                                                 Запеканка с пилешко


                                            

Един вариaнт да "скрия" месцето от недолюбваните от някои хора( bowuu) у нас, пилешки бутчета.

*Пилешки бутчета
*2 глави лук, гъби
*3 плочки топено сирене, соев сос, бекон или пушено месце
*Настърган кашкавал


Подготовка

Сваряват се няколко пилешки бутчета и се обезкостяват.
Запържват се 2 глави лук и гъбите.
----------------------------------------------------



В тавичка  подреждам месцето, поръсвам леко с черен пипер и заливам с 1-2 с.л соев сос.
Отгоре  подреждам топеното сирене, лукът и гъбите.
Поливам  половин чашка вода, разпределям настъргания кашкавал и запичам.

Лесно за приготвяне и доста вкусно!

Добър апетит !

# 32
  • DE
  • Мнения: 971
                                                                                        Милинки


                                                 


Има много рецепти за вкусни домашно направени милинки, но аз се спрях на тази рецепта.
Много вкусни и сполучливи!
Бързи и лесни за приготвяне.

1 пак. мая
1 ч.ч прясно мляко(леко затоплено)
2 яйца
200 гр сирене
3 ч.ч брашно
1ч.л ,1ч.л захар
бучка масло( разтопено за заливка)

Подавам всички продукти (без сиренето и маслото) в купа.
Бъркам с миксер до получаването на гладко тесто.
Тестото трябва да е леко лепнещо.
Довавям сиренето и омесвам леко с ръка.
Оформям леко "парцаливи" топчета и подреждам гъсто в намазана с масло тава и оставям да втасат.
(В загрята на 50 градуса фурна втасват доста бързо)

След като се е удвоил обема поливам с разтопеното масло и пека на силна фурна

Източник
Благодаря на Блонди за вкусните милинки!


Да ви е вкусно!





# 33
  • DE
  • Мнения: 971
                                                      Свинско печено(Братен)


                                          


Ех, обичаме в неделя...за обяд.
Сочно печено месце у нас е закон на неделната софра.

Парче свинско крехко месо (плешка или врат)
(Мариновам месото предварително предния ден)
2 моркова, гъби, лук, чушка, домат(доматено пюре).

Месото се измива и подсушава добре.
В горещ тиган  се запържва добре от всички страни да се запечата.
Поставя се в тавичка с капак и се прибавят лука, нарязани моркови, чушка, домат и подправки по желание и вкус.
(Час по-късно и гъбите)

Полива се с вода или бульон до половината височина на месото.
Пече се във фурната под капак като месото се обръща многократно.
Преди да е готово се отваря за да може да получи "коричка".
----------------------------------------------------------
Аз прецеждам соса на готовото ястие и го сгъстявам с нишесте.
Сервирам печеното нарязано на тънки парчета, с варени картофи или кнедли, поляти със соса.

Да ви е вкусно!

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 14:24 от matze

# 34
  • DE
  • Мнения: 971
                                               Кордон Бльо(Cordon Bleu) с тиквички


                        

Нарязват се тиквичките на кръгове или ленти.
Подрежда се ред кашкавал, ред шунка(колбас) и пак кашкавал.

Овалват се в брашно, яйце, галета и се изпържват от двете страни.

И ви казвам...вкусотия Mr. Green

Да ви е сладко!

Последна редакция: чт, 30 авг 2012, 20:25 от matze

# 35
  • DE
  • Мнения: 971
                                                              Запечени купчинки

                                                                 

 

Няколко пържоли(начукани)
3 картофа(нарязани на шайби и сварени)
1 глава лук(нарязана на гръгове)
2 моркова(настъргани)
Топено сирене
Соев сос
Кашкавал

Изпържва се месото добре от двете страни, отделя се в чиния и се маринова за кратко с няколко пръски соев сос.
В същата мазнина се запържва първо лука и се прибавят настърганите моркови.
Овкусява се с черен и червен пипер.

В тавичка:
Първи ред картофи, после месото,топено сирене(по желание и вкус) лука и морковите.
Сока които е пуснало месото и соевия сос се поливат отгоре.
Покрива се с кашкавал и се запича  на силна фурна няколко минутки.




# 36
  • DE
  • Мнения: 971
                                                           Лесен ябълков щрудел с кори за баница


                                                                 

Какво е нужно за три рула:

* 3 кори за баница
* 6-7  ябълки
* 2 с.л захар
* Канелa
* Стафиди(по желание)
* Чисто масло за намазване
* Пудра захар за поръсване

Ябълките се обелват и нарязват на тънки парчета.
Поръсват се с две с.л захар и малко канела(ако се добавят стафиди, захарта може да се намали)
Разтланата кора се напръсква с разтопено масло, разпределят се ябълките и кората се навива на руло.
Така се приготвят и останалите кори.
В тавичка послана с хартия за печене се поставят трите рула и се намазват с разтопено масло.
Пекат се на 180*
Готово изпечените рула се поръсват с пудра захар и след като поомекнат са готови за консумация.

Да ви е сладко!

# 37
  • DE
  • Мнения: 971
                                     Панирани пилешки филета на куп

                                     Хрупкави от вън-сочни от вътре!


Не ми се играеше да панирам филетата едно по едно и ми дойде мързеливата идея да запържа всички на куп Mr. Green

*500гр пилешко филе(гърди)
*настърган кашкавал, 50-100гр
*2 яйца
*брашно
*2-3с.л бира
*сол, черен пипер

Нарязват се филетата на тънки хапки(тънки парчета)
В купа се разбиват двете яйца.
Подава се брашното докато се получи гъста каша.
Овкусява се със сол и ч.пипер, добавя се бирата и се разбърква леко.
В сместа се изсипва настъргания кашкавал и филетата. Разбъркват се добре.

В сгорещен незалепващ тиган се изсипва сместа и се пържи на не много силен огън.
(Подобно на омлет)

***По врене на пърженето разделям на 4-ри части за да се образуват порции и се обърне по-леко.
Запържва се до хрупкава коричка от двете страни и насладата е още докато са топли.

Добър апетит!



Последна редакция: пн, 20 май 2013, 03:32 от matze

# 38
  • DE
  • Мнения: 971
                                              Лесна плодова торта

                              


 


*1 готов блат за торта или саморъчно направен
*1/2л. ванилов пудинг(крем ванилия) педварително сварен и не много сладък.
*плодове(ягоди, кайсии, праскови) от компот.
(Ягодите ако са пресни, трябва да престоят няколко часа посипани със захар, за да омекнат и пуснат сок)
*Желатин



Ред на подреждане;
Блат, още горещия пудинг, плодове.
Завярява се 250мл. сок от плодовете с желатина.
Веднага се полива върху плодовете.

*Тортата трябва да престои за да поеме блата влажноста.
*Приготвям крема по-рядък.
*Блата може по-желание леко да се сиропира.
*При саморъчно направен или равен блат, да се използва "закопчаваща" форма



Да ви е сладко!

# 39
  • DE
  • Мнения: 971
                                        Руло от кайма с кисело зеле и пушено месо


  

Върху фолио се разтила на тънак пласт овкусената кайма.
Отгоре се разпределя кисело зеле, нарязано на много тънко и пушено филе.
Завива се на стегнато руло и се запича в омазнена тавичка.
Към края на печенето се полива леко със соев сос и се допича до готовност.

Добър апетит!

# 40
  • DE
  • Мнения: 971
                                               Свинско филе(рибица)


                                         


Филето е най-вкусното и ароматно месо, затова предпочитам да го приготвям"натюр"
Без предварителни маринати и силни подправки, като примерно соев сос, който е добър за по- бедно на аромат месо(бут, врат)

Какво ви е нужно за една толкова вкусна и непретенциозна част "мръвка"

Цяло филе, сол, черен пипер, 4 скилидки чесън(цели)

Филето се почиства старателно от ципа и тлъстина.
Измива се и се подсушава.
Запържва се на силен огън от всички страни(запечатва се) заедно с чесъна
-----------------------
***Не се боде или обръща с вилица, иначе изтича ценния сок на месото
----------------------------------------

В лист аломиниево фолио се поставят изпържените филета и чесъна, поръсват се леко с черен пипер и сол.
Завиват се добре на пакет и се пекат(задушават) във фурната около 1час на 160 градуса.
Месото "къкри" в собствения си сок.

Поднася се нарязано на парчета със сос и задушени картофи.
-------------------------
Това парченце на снимката стана толкова крехко; че се разпадна при рязането.

Добър апетит!

# 41
  • DE
  • Мнения: 971
                                            Пухкави, мекички и ароматни кашкавалени питки


           

            Тези са с овкусено чесново масло(без яйца)

           

Тесто за питки, питчици, охлювчета...

2 яйца(единия жълтък отделям за намазване отгоре)
1 чаша прясно мляко
1 пак.суха мая
ч.л сол, с.л захар
кашкавал
Брашно, започвам винаги с 400гр и подавам по леко ако е още нужно за меко тесто
------------------------
Ако се приготвя сладко тесто влиза около 120-150гр. захар
-----------------------------------

Замесвам  меко тесто. Оставам да втаса
Разделям тестото на 2 части
Всяка част разтеглям на правоъгълник и намазвам с масло
Разпределям кашкавал нарязан на малки кубчета(парчета)
Загърлям двете тясни страни (да не изпада кашкавала при завиването) и завивам на руло
Нарязвам парчета и поставям в тава с плоската част на долу(като охлювчета)
Намазвам с разбития жълтък плюс малко олио и пека на 200*

Да ви е сладко!

# 42
  • DE
  • Мнения: 971
                                       Печена патица



  

  
  
                                                                                          


                                                                      


Патицата се измива и подсушава
Вътрешността се осолява и пеперосва и се напълва с нарязани на едро две глави лук и две ябълки(2 портокала).
Защива се отвора.
Прави се кашичка от олио, сол, черен и червен пипер с която се намазва птицата добре.
Краката се завързват добре стегнати към тялото с канап(конец)
Поставя се в тавичка с малко вода и се пече под капак.
Златно правило при пернати "на кило месо-час печене". За средно 2,5-3кг около 2 часа
Обръща се и се полива със сока докато се пече.
Когато е готова патицата се поставя на решетка и на силна фурна се запича за хрупкав, златен загар.
------------------------------
*За соса
Сока в който се е пекла патицата прецеждам, отстранявам мазнината и сгъстявам с нишесте
-----------------------------------------
**Плънката от вътрешноста на птицата не се консумира!
***Един съвет от мен: Изрязвайте винаги крайната тънка част(така наречен пръст) на крилото
Дали пиле, патица или гъска. Няма естетичен вид и е ненужна и неядлива част от крилото.

Добър апетит!

# 43
  • DE
  • Мнения: 971
                                             Мариновани пилешки крилца


        

Крилцата се измиват, подсушават и се срязват на две
Марината: соев сос, олио, табаско(лютеница, дом. пюре), чесън, черен пипер
Овалват се добре в маринатата и се с оставят да престоят няколко часа
(Аз винаги правя подготовка ден преди печенето)
Нареждат се плътно в тавичка и по време на печенето се обръщат многократно

Добър апетит!

# 44
  • DE
  • Мнения: 971
                                                      Телешко


      

Добро качествено месо
Моркови, лук, гъби, бульон, бекон, доматено пюре, чесън, подправки на зърна, дафинов лист, сол.
Червено качествено сухо вино(не винаги), въпрос на вкус и настроение Mr. Green

*Гъбите и морковите се подават половин час преди да е готово ястието.
-------------------------
Средно 2,5-4 часа на слаб "огън" при леко къкрене, зависимо колко големи (голямо) са парчетата месо.

Да ви е вкусно!
 
 

# 45
  • DE
  • Мнения: 971
                                              Пилешко руло




                                                    

Подготовка ден преди печенето
Пилешките филета(гърди) разрязвам във форма на един голям шницел и мариновам в:
 олио, лук, 3 скилидки нарязан чесън, горчица, соев сос, черен и червен пипер.
----------------------------------
Разтилам отделените от маринатата пилешки филета върху домакинско прозрачно фолио
Плънка
В тиган задушавам лук, настъргани моркови, пушено филе и маринатата в която са били филетата
и разтилам върху месото.
Загърлям(завивам) внимателно на руло, покривам с тънки парчета бекон и увивам с канап(конец)
Запържвам рулото на силен огън.
Поставям на скара върху тавичка която е заслана с алуминиево фолио и пека във фурната на 200 градуса.
**С плънката може да се импровизира: гъби, чушки, лук, колбас...

Сосът за порциите е: сокът който е изтекъл при печенето върху ал. фолио, няколко пръски соев сос, прясно мляко, зелени подправки, ч.пипер. Сгъстен с нишесте(брашно)

Добър апетит!
 



Последна редакция: пн, 31 дек 2012, 04:36 от matze

# 46
  • DE
  • Мнения: 971
                                                   Пържени кюфтета в бял сос(фрикасе)


                                                   


Изпържените кюфтета  пускам в тигана в който е приготвен соса.
Оставям  да клокне 1-2 минути и разпределям на порции върху задушени картофи.

Сос
Бульон, прясно мляко, зелени подправки и два разбити жълтъка.

Добър апетит!

# 47
  • DE
  • Мнения: 971
                                        Пухкави хлебчета


                    

За тестото
250мл прясно мляко(вода), хладко
1ч.л сол
1с.л захар
1 пак. суха мая
Брашно около 400гр, за меко, но нелепнещо по ръцете тесто
-----------------------------
Тестото е достатъчно за 8-10 хлебчета

Тестото меся на ръка до една пухкава мека, но нелепнеща топка.
В купа оставям да втаса
Разделям на 8 топки, разтилам на ромб с точилка и навивам съвсем леко от тясната страна на рулце
Подреждам в омазнена тавичка, с остър нож правя няколко разреза и оставям повторно леко да втаса.
Пека на 200градуса около 10мин.
След като извадя опечените хлебчета, мажа докато са още горещи отгоре леко с масло(маргарин)



Да ви е сладко!

# 48
  • DE
  • Мнения: 971
                                                          Käsesuppe


                                    


За 3-4 порции

500гр кайма
1 праз лук
200мл течна сметана
200мл заквасена сметана
200гр  топено сирене(може и без него)
черен пипер и евентуално сол за овкусяване

Запържвам леко каймата и към нея прибавям праз лука нарязан на шайби и оставям леко да се задуши.
Добавям половин ч.ч вода
Cипвам сметаните, овкусявам.
Оставям леко да покъкри на слаб котлон, като често разбърквам- добавям топеното сирене
--------------------------
Супичката се приготвя много бързо и е много вкусна.
Ах, за любителите на хрускави крутони...не забравяйте и тях Mr. Green
--------------------
Да ви е вкусно!

Последна редакция: чт, 04 окт 2018, 23:09 от matze

# 49
  • DE
  • Мнения: 971
                                                         Запечени чушки с кайма


                                   

Няколко чушки
500гр кайма(запържена и овкусена)
1 буркан стерилизирани домати(пюре)
2 скилидки чесън
Кашкавал
-----------------------------
Чушките почиствам и срязвам на четири парчета
Запържвам леко от двете страни.
В тавичка  слагам 1 на ситно нарязан и запържен лук, чушките, нарязан на тънки филийки чесън и  поливам с доматено пюре(сок). Поръсвам  леко с черен пипер и отгоре  разпределям задушената и овкусена кайма бутвам и един дафинов лист.
Запичам ястието се нафурна. Преди готовност поливам с малко прясно ляко, поръсвам с кашкавал и запичам леко за коричка.



Добър апетит!

# 50
  • DE
  • Мнения: 971
                                                  Солени мъфини-ароматни пухчета


                        

2 яйца
125мл. прясно мляко
4с.л олио
200гр брашно
2-3 щипки сол
1/2 пак. бакпулвер

1 глава лук, нарязан и запечен в леко омазнен тиган и подсушен в хартия
Парче колбас(салам, шунка),
Настърган кашкавал около 100гр

Разбиват се яйцата, прибавят се постепенно млякото, олиото и брашното смесено с бакпулвера
След леко разбъркване се прибавят колбаса( нарязан на малки кубчета), кашкавала и лука

Дупките на тавичката за мъфини намазвам добре с масло(маргарин) и разпределям сместа
Пека на 200гр около 15 мин.

***И нескромно допълнение...ужасно са вкусни! Може би заради комбинацията лук-кашкавал ароматни и пухкави.



Да ви е сладко!

# 51
  • DE
  • Мнения: 971
                                              Запечени пилешки филета в гъбен сос



                               

Маринованите пилешки филета запичам в тиган/оребрен
Приготвям гъбен сос и пускам вътре запечените филета
Оставям 1-2 мин да покъкри, добвям топено сирене и лееекичко само раздвижвам соса.
Това е!
Поднасям с варени картофи
Лесно, бързо и ефектно дори за неканени гости Mr. Green
-----------------------------------
***Aко сте решили да готвите с пилешко или пуешко месо, препоръчвам винаги предварително мариноване на месото.
Филето за разлика от бутчетата е бедно на аромат/неутрално
Планирайте така, че месото да престои поне нощ в хладилника без разлика как ще се приготвя.
На руладини, печено, пълнено руло или просто запържено.

Добър апетит!

# 52
  • DE
  • Мнения: 971
                                           Питка в мини формат

                                

Една идейка за питка/питки, проблема е в това....че се излапват веднага, още докато са горещи.

Чаша и половина прясно мляко (чаша=220-240мл)
2 яйца /единият жълтък се отделя за намазване
1с.л олио
1с.л захар
1ч.л сол
1пак.суха мая
4 чаши брашно(+) ако е необходимо още малко

Тестото трябва да е пухкаво и меко, но да не лепне по ръцете
Най- добре да се приготвя с помоща на някъкав уред
След като тестото втаса се разделя на 4 топки
Разточва се/разтила на правоъгълник(пораздърпвам малко с ръка)
Режат се ленти, намазват се с масло, пръсват се със сирене или кашкавал и колбас
Премята се единия ъгъл, после на другата страна...като триъгълна баничка



Оставят се повторно леко да втасат, мажат се с разбития жълтък с малко олио или мляко
Пека на 200* и към края намалявам леко температурата

***Oще ли си тук, а не в  кухнята? ... И ще си най- обичаната на света Mr. Green

Да ви е сладко!

# 53
  • DE
  • Мнения: 971
                                                 Шишчета с бутер тесто и кренвирш


                                     

                                                             


*Бутер тестото се наразвя на малки квадратчета и кренвиршите на тънки колелца.
**Набучват се на шишчета или клечки за зъби и се пекат.



Да ви е сладко!

# 54
  • DE
  • Мнения: 971
                                                 Бърз освежителен десерт


                                     

1 пакет обикновенни бисквити
500мл течна извара
200мл заквасена сметана
1 ванилия
захар(на вкус)

В купа се смесват изварата, сметаната, ванилията и захарта.
Разбърква се леко с лъжица докато се разтопи захарта.

Последователно: ред бисквити, извара, бисквити, извара.
Гарнира се с плодове/пресни-компот-замразени/ според вкуса и леко се поръсва с натрошени бисквити.

Оставя се да стегне малко, около половин час в хладилника.

Да ви е сладко!


# 55
  • DE
  • Мнения: 971
                                                         Бързо рулце


     


3 яйца
80гр. захар
150гр. брашно
2с.л хладка вода
1 ванилия
1ч.л бакпулвер

Яйцата, захарта, водата и ванилията се разбиват до гъста гремообразна смес.
Подава се брашното и бакпулвера и с лопатка или тел леко се разбърква.
Разтила се в тава покрита с хартия и се пече около 10 минути на умерена фурна.

Готовия блат се обръща върху кърпа, завива се на руло.
След няколко минути се развива намазва се с мармалад...след като изтине обича да пие горещо черно кафе Mr. Green

Да ви е сладко!

# 56
  • DE
  • Мнения: 971
                                             Баница със сирене и магданоз


                                           

Кори за баница
300гр сирене
Магданоз(поне 2 връзки)
3 яйца
Около 300мл прясно мляко
1ч.л бакпулвер(може и без него)
Олио

Корите поръсвам с олио, сирене и магданоз.
Навивам на рула и поставям в намазнена тавичка
Разбивам трите яйца, млякото и бакпулвера и заливам корите.
Като се изпече напръсквам с вода и оставям под кърпа да поомекне.

Да ви е сладко!

# 57
  • DE
  • Мнения: 971
                                               Шницели от свинско месо

                                               
                                   

Класика в жанра..шницели с картофки
Аз ги приготвям така:
Подготовка
----------------------------
Начуквам филетата и всеки един потапям в брашно.
Разбивам яйце с прясно мляко.
Галетата овкусявам с черен и червен пипер, сол.
Потапям обрашнените филета в яйчената смес и после в галетата.
В много мазнина изпържвам шницелите поклащайки тигана многократно.
Отцеждам от мазнината на кухненска хартия и сервирам.
Соса към шницелите е въпрос на вкус... и задължителен!

Да ви е сладко!

# 58
  • DE
  • Мнения: 971
                                       Руладини от свинско месо


                                  

 Месото нарязвам(начуквам) тънко.
Овкусявам със сол и черен пипер.
Едната страна намазвам обилно с горчица и добавям предварително обработени
запечен лук, гъби, чушки
Сурови моркови, кисели краставички(кисело зеле), бекон(пушено месо)
В случая, плънката е "свободно съчинение" и въпрос на вкус!



Завивам на руло, с конец или клечка затягам рулцето.
Руладините запържвам добре в мазнина.
Прехвърлям в тенджера, добавям домати, моркови, лук(праз), зелени подправки, сол, дафинов лист.
Тигана в който са пържени руладините "премивам" с вода и заливам върху руладините.
Оставям на лек "огън" да къкрят.

Добър Апетит!

Последна редакция: пт, 20 сеп 2013, 15:47 от matze

# 59
  • DE
  • Мнения: 971
                                   Мариновано печено пиле с картофи


                                

Пиле-пиле, но нали и визия трябва да има Mr. Green

Измивам птицата и подсушавам добре.
Правя кашица от олио, 2ч.л горчица, 2с.л доматено пюре(лютеница, табаско или един домат нарязан да ситно), черен и червен пипер, соев сос, 4-5 пресовани чесънчета и една малка главичка лук, ситно накълцана.
Пълня една част под кожата на гърдите и вътрешността. С другата омазвам добре пилето.
Затварям в купа и оставям да престои една нощ.
В тавичка: около пилето подреждам картофи, нарязвам един домат на едро изплаквам с малко водичка купата в която е било пилето и заливам картофите.

* За хрупкава коричка:
След като е готово пилето, поставям на скара и на силна фурна запичам допълнително за няколко минутки.

Да ви е сладко!

# 60
  • DE
  • Мнения: 971
                                      Картофено руло с кайма и чушки


                                      


Идеята за картофено руло видях в кулинарния блог на Пеп-4о
Това което аз предлагам е " свободно съчинение"

Подготовка:
Сварих картофите
Нарязах чушка на ленти и опуках в олио. Разбърках в края 2 скилидки пресован чесън.
Каймата запържих с лук и овкусих.
-----------------------------------------

Намачках добре картофите- добавих лук, нарязан на ситно, 1 яйце, сол, черен пипер и накълцан кашкавал.
Разтлах картофената смес върху алуминиево фолио, разпределих каймата и чушките и завих на стегнато руло.
Върху хартия за печене поръсена с галета, изсипах рулото и овалях добре.
Това е!
Пекох на умерена фурна (200*).

*Поняся някакъв сос(сиренов, чеснов)

Добър Апетит!

# 61
  • DE
  • Мнения: 971
                                      Макаронести с кайма и доматен сос(огретен)



                              

Подготовка
Макаронестите се сваряват почти до готовност в подсолена вода.
Каймата се запържа с лук и се овкусява.
Приготвя се доматен сос(нарязани няколко домата или от консерва) сол, 2 скилидки пресован чесън, ригън.
Бешамелов сос, но поредичък(брашно, прясно мляко, 1яйце, сол, черен пипер) и добавен към него на дребно наразяни парчета кашкавал.

В тавичка разпределям на два реда макаронести, кайма, доматен сос, като завършвам с малко доматен сос.
Заливам със соса и запичам.

Добър Апетит!

Последна редакция: нд, 27 окт 2013, 18:29 от matze

# 62
  • DE
  • Мнения: 971
                                  Сладкиш с извара и дюли (Käsekuchen)

                             
                                 

Подготовка
Изчистените и обелени дюли нарязвам на парчета, сварявам леко в подсладена вода и оставям да се изцедят.
Приготвям блат и разтилам в намазана с масло тавичка(подходяща е закопчаваща форма)

Блат
100гр. масло/меко
80гр. захар
1 яйце
200гр. брашно
1 ванилия
1/2ч.л бакпулвер
щипка сол
-------------------------------
За пълнежа

500гр течна извара
100гр масло/меко
120-130гр захар
3 яйца/разделени
1 пак. нишесте(крем ванилия)
1 пак. ванилия
щипка сол
----------------------
Разбивам белтъците на гъст сняг.
В купа:
Разбивам жълтъците, захарта, маслото, ванилията и солта.
Към сместа добавам изварата, нишестето(разбърквам леко с бъркалка) и полека-разбитите белтъци.


Върху блата разпределям дюли-извара-дюли-извара



Пека на 180*. Като е готов сладкиша изключвам фурната и го оставям още десетина минутки да си "почине"



*** Вместо дюли, ябълки и стафиди(без предварителна топлинна обработка)

Да Ви е сладко!

# 63
  • DE
  • Мнения: 971
                                     Запечено мариновано пуешко филе


                                    

Пуешките филета оставих една нощ в хладилника.
В марината от:
олио, черен и червен пипер, чубрица, малко сол, 1с.л горчица и соев сос

Подредих филетата в тавичка рязнах ги отгоре на няколко места.
Добавих маринатата, два обелени и нарязани моркова и запекох.
Малко преди готовност, напъхах в резките на месото парченца кашкавал и запекох леко(само да потече кашкавала)



Добър Апетит!

# 64
  • DE
  • Мнения: 971
                                             Запеканка с пилешко

             
                                 

Пилешко месо, 2 моркова(настъргани), 2 чушки нарязани на ленти, гъби, лук, домат
кашкавал, сметана, подправки на вкус

Парчетата пилешко месо запържвам леко в тиган.
Запържвам леко лукът, чушките, гъбите и морковите.
В тавичка: върху месото подреждам зеленчуците, нарязаният на кръгове домат.
Пръскам малко соев сос и течна сметана. Покривам с кашкавал и запичам.

Добър Апетит!

# 65
  • DE
  • Мнения: 971
                                                          Кифли


                                           


2 яйца
300мл прясно мляко+120гр захар(разтворена в млякото)
1 ванилия
1 пак. суха мая
2с.л олио
брашно(3ч.ч) +/- за меко тесто
Сладко/мармалад

Приготвям  меко тесто(миксер, машина за хляб)
След като втаса тестото, оформям кифли/рогчета с пълнеж от мармалад.
Преди печенето намазвам с жълтък и олио, поръсвам със захар.
Пека първите 10мин. на 200* и после намалявам температурата.

Да Ви е сладко!

# 66
  • DE
  • Мнения: 971
                                       Franzbrötchen(канелени кифлички)


                                       


За тестото:
---------------------
500гр брашно
70гр захар
250мл. прясно мляко(топло)
70гр масло
1 мая(42гр) или 1 пак. суха мая
щипка сол

Пълнеж:
-------------
Масло
200гр захар
2ч.л канела

Замесвам тестото и оставям добре да втаса.
Върху кърпа поръсена леко с брашно, разточвам тестото.
Намазвам с меко масло, поръсвам със смесените захар и канела и завивам на руло.
Нарязвам парчета, всяко притискам в средата с дръжката на дървена лъжица, нареждам в тава и оставям повторно да втаса.
Намазвам втасалите кифлички с прясно мляко и пека на 180*



Да Ви е сладко!
------------------------------------

От старата ракла

*С бобена вода:
Накиснете и изперете стар вълнен пуловер, елече или пък чорапи във вода от сварен бял боб.

**След рязане на лук или чесън, отстранете неприятната миризма по ръцете, като под струя вода отривате пръстите в метален съд(стоманен нож, метална кана или пък направо в стените на метална мивка).

# 67
  • DE
  • Мнения: 971
                                                      Руладини с кисело зеле


                                           


Свинско месо(шницел, бон филе, вратни пържоли)
Кисело зеле-ситно нарязано
Пушено месо

Нарязаните на тънко меса се поръсват с черен пипер
От едната страна се намазват обилно с горчица( не я пропускайте)
Поставя се кисело зеле и нарязано на ленти(кубчета) пушеното месо
Завива се на руло и края се заключва с клечка за зъби, за да не се развиват руладините.
Запържват се в тиган и се нареждат в гювеч( тавичка с капак)
Ред рула, кисело зеле, рула
Покрива се със зеле, добавя се доматено пюре, дафинов лист, черен пипер и се залива мъничко водичка
Пече се във фурна-под капак

Добър Апетит!

----------------------------------------

От старата ракла

*Замърсена(омазнена) фурна се почиства лесно като:
В загрята на 100* фурна се поставя тава с вода и веро и се оставя за 30мин.
Почиства се след това веднага, докато фурната е още топла

**Загоряло на дъното на фурната:
гореща фурна се наръсва обилно със сол, изключва се и се оставя така със солта да престои няколко часа

# 68
  • DE
  • Мнения: 971
                                                      Руенки


                                          

Рецептата за руенките видях ето тук
С малко казметични промени от моя страна са вече в графата "любими"
Вкусни и пръхкави се изяждат веднага

380гр. брашно
100гр. масло
50мл. олио
100гр. захар
2 яйца
1ч.л бакпулвер
1 ванилия
Сладко за пълнежа

Замесвам меко тесто
Разтилам и разточвам, намазвам със сладко и завивам на руло.
Нарязвам на малки рулца и поставям върху пекарска хартия в тава
Пека на 180*- още горещи напудрям с пудра захар



Да Ви е сладко!

--------------------------------------

От старата ракла

*Стрити черупки от яйца се ръсят в почвата на цветята
**С водата от сварени зеленчуци(картофи, моркови, грах, зелен боб) се поливат цветята.
С вода от карфиол и броколи само за външни саксии
***Захабена(оцветена) във вътрешността кана за кафе се почиства лесно като:
в каната се изсипва 1пак. бакпулвер, налива се до половината гореща вода и се оставя да престои така няколко часа(една нощ)

Последна редакция: ср, 11 дек 2013, 17:07 от matze

# 69
  • DE
  • Мнения: 971
                                                 Малки кексчета-печени в бурканчета и запечатани


                                                

                                                 Сладкиш в украсено бурканче за подарък!


350гр брашно
200гр масло(маргарин за печива)
200гр захар
3 яйца
1ч.ч прясно мляко
1ч.л канела
2с.л какао
1 ванилия
1пак.бакпулвер

Разбивам яйцата, захарта и ванилията
Добавям маслото и млякото
В купа смесвам брашно, бакпулвер, какао и канелата- пресявам и добавям към разбитата смес.

В предварително намазани с олио бурканчета, сипвам с лъжица от сместа(по-малко от половината на буркана)
Пека на 170-180градуса
Като се изпекат, още горещи затварям с капачка и обръщам за 10мин. бурканчето да се вакумира



------------------------------------------
От старата ракла

*В малко вода разтвотен аспирин, почиства петна от кръв



Последна редакция: ср, 18 дек 2013, 14:42 от matze

# 70
  • DE
  • Мнения: 971
                                        Месно руло със спанак

                                


Тънко разстлано месо
Спанак
3 сварени яйца
Шунка/пушено месо
Едро смлян пастет/"русенско варено"
2 скилидки чесън
сол, ч. пипер, соев сос
Морков, глава лук



Върху фолио разтилам месото-посолявам и пиперосвам
Слагам няколко парчета от шунка
Разпределям спанака
(предварително овкусен със сол, ч. пипер, 2 скилидки пресован чесън и соев сос)
После пастета и трите сварени яйца

Завивам добре с конец на стегнато руло.
Запържвам(за коричка) на силен "огън", заедно с на половин нарязана глава лук и прехвърлям в тавичка с капак( гювеч)
Добавям малко водичка, запържения лук и морков.
Така, на слаба фурна, 160-170 градуса до готовност на ястието

Добър Апетит!
------------------------------

От старата ракла

*Мазни, замърсени петна в кухнята
(по шкафове, печка, микровълнова и др)
се почиства ефективно с чист спирт



# 71
  • DE
  • Мнения: 971
                                        Zwiebelkuchen (Немски лучник)


                                  

                                  


Тесто:
400 гр брашно
250 мл хладка вода
1 пак.суха мая
2 с.л олио
1 с.л захар
1 ч.л сол

Покритие:
около 700гр лук
300гр пушен бекон
настърган кашкавал
2 яйца
1 кофичка заквасена сметана-200гр
-------------------------

Лукът нарязан на тънки полумесеци се запържва леко в мазнина и се овкусява със сол, черен и червен пипер.
Запържва се и бекона нарязан на кубчета.
Разбиват се двете яйца и се разбъркват със заквасена сметана

Омесеното и втасало тесто се разтила в тава и върху него се разпределя лука, бекона, настъргания кашкавал и се залива с яйчено-сметановата смес.
Пече се в заграята на 200* фурна.



Добър апетит!

---------------------------------

От старата ракла

Сок от изцеден половин лимон почиства загорели петна по керамичен котлон.
Сокът се нанася обилно по плочата и се оставя да престои така половин час

Последна редакция: нд, 05 окт 2014, 20:56 от matze

# 72
  • DE
  • Мнения: 971
                                           Патица с бира

                           


Патицата се измива и подсушава
Пеперосва се и се осолява
Пълни се с два нарязани лука и парчета морков
Отвора се зашива, за да не изпада пълнежа по време на готвенето
Поставя се в тава, налива се около 750мл бира, малко сол, зърна черен пипер и лук
Тавата се затваря с капак и така се пече във фурна около 2,5h на 160-180*
Обръщам птицата от време на време(първоначално с гърдите на долу)
Нарязвам картофи на парчета и добавям към патицата, един час преди да е готова
-----------------
След като е готова патицата се прехвърля върху скара и на висока температура се допича за около 5 мин за да направи кожата коричка.
***
Прецеждам соса от тавата и оставям за няколко минути за да може мазнината да изплува от горе.
Отделям мазнината, и сгъстявам соса.
Сервирам месото и картофите поляти със соса.

Добър апетит!

# 73
  • DE
  • Мнения: 971
                                           Лесен, вкусен и много пухкав сладкиш


                                         

4 яйца
1/2 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч захар
по-малко олио
1,1,2 ч.ч брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
Някакво сладко(мармалад), стафиди

Яйцата се разделят.
Разбиват се жълтъците със захарта и ванилията на гъст крем.
Добавя се прясното мляко, олиото и пресятото заедно с бакпулвера брашно
Разбъркава се добре
Белтъците разбити на пяна се добавят съвсем леко(без да се бърка много) към сместа.
В намазана тавичка се изсипва част от смест, с лъжица леко се наръсва сладко и стaфиди и се покрива с останала смес. Наръсвам топинга и пека на 180-200* загрята фурна
----------------
За топинга: масло, брашно, захар и ванилия

Да Ви е сладко!

# 74
  • DE
  • Мнения: 971
                                           Парчета свинско месо и зеленчуци на руло


                                        

Необходими са:
Тънко нарязани парчета свинско месо(аз ползвам начукани бон филета)
Замръзени(размразени) зеленчуци-микс
На кубчета нарязано пушено месо
Пармезан/топено сирене
Подправки на вкус за овкусяване на плънката(сол, черен пипер, пресован чесън)



Както е показано на снимката завивам на руло и поставям в тавичка.
Пека на 200гр до горовност-отсранявам фолиото и на силна фуна, на скара, запичам само за "коричка"

Добър Апетит!

Последна редакция: нд, 23 ное 2014, 02:53 от matze

# 75
  • DE
  • Мнения: 971
                                   Запеканка

                                    

Гъби, на ленти нарязан салам, кисели краставички, топено сирене, яйца
-----
Гъбите, само с махнати пънчета, слагам в тавичка с малко масло и запичам няколко минути на силна фурна.
Изливам отделената от тях течност.
Леко посолявам, ръсвам черен пипер и добавям 2 бучки масло.
В купа разбърквам останалите продукти и заливам върху гъбите.
Пека на силна фурна около 10 мин

***Предложение за сервиране



Добър Апетит!

# 76
  • DE
  • Мнения: 971
                                           Buchteln(бухтели)

                                          


500гр брашно
150мл прясно мляко
2 яйца
70гр масло(разтопено)
50гр захар
1 пак. суха мая
1 пак. ванилия
щипка сол
-------------
сладко(конфитюр) за пълнеж
разтопено масло за намазване
пудра захар за поръсване

Меся меко тесто и оставям добре да втаса.
Внимателно, без много да мачкам тестото правя фитил и режа 15-16 парчета.
Всяко парче разточвам(разтеглям) леко, в средата слагам по една лъжичка сладко и завивам като вързопче.
В намазана с масло тавичка, нареждам с гладката страна на горе.
Оставям повторно да втаса в леко затоплена фурна на 40-50*  /около 20мин.
Намазвам с разтопено масло и пека на 180*



Готово опечени и още горещи поръсвам обилно с пудра захар



Да Ви е сладко!

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 16:17 от matze

# 77
  • DE
  • Мнения: 971
                                                  Кошнички от хляб


                                                 


С помоща на чаша се изрязват кръгове от хлебните филии.
Ратзочват се тънко и се поставят във форма за мъфини.
Пълнежа: шунка, кашкавал, запечен лук и по една с.л разбито яйце с подправки.
В най-долната част на фурната се запичат за няколко минути на умерена температура




Да Ви е вкусно!

# 78
  • DE
  • Мнения: 971
                                          Рулца от пилешко филе, шунка и кашкавал

                                           

                                           

Разтила се едно тънко парче кашкавал. На него се поставя парче обикновенна шунка или някакъв колбас и накрая тънко парче от пилешко филе.
Завива се на рулце.



Рулцата се подреждат в тавичка, поръсват се с черен пипер, заливат се с една кофичка сметана и се пекат на 180*.

Добър Апетит!


# 79
  • DE
  • Мнения: 971
                                                         Шишчета с картофи и моркови на фурна

                                   

                                     

В тавичка върху нарязани картофи и моркови се поставят приготвените шишчета.
Заливат се със смес от вода, лютеница, соев сос, горчица и подправки.
Пече се на умерена фурна до готовност, като от време на време шишчетата се обръщат



Добър Апетит!

# 80
  • DE
  • Мнения: 971
                                          Пуешки бутчета в бяло вино

                                        

Обезкостявам бутчетата и нареждам в тавичка
Добавям една голяма глава нарязан лук, сол, черен пипер, чаша вода и чаша бяло сухо вино.
Похлупвам тавичката с капак и запичам за около час.
Сервирам месото с варени картофи, поляти със соса

Добър Апетит!

# 81
  • DE
  • Мнения: 971
                              Полят ябълков сладкиш

                                                                         
Блат:
200гр брашно
3 големи яйца
125гр. топло масло(на стайна температура)
125гр захар
1пак. бакпулвер
3с.л прясно мляко(сметана)
щипка сол
1пак. ванилия
4-5 ябълки(обелени и нарязани на не много тънки парчета)

Заливка:

200гр заквасена сметана
2 яйца
75гр захар
1пак. (прах) крем ванилия
1с.л пудра захар
......
Първо приготвям заливката:
Разбивам захарта, яйцата, прахообразния крем ванилия
Прибавям заквасената сметана и разбърквам леко с бъркалка(не се разбива сместа)
...............................
За блата:
Разбивам масло, захар, ванилия и сол
Добавям по едно яйцата и разбивам с миксера до еднородна смес
След това брашнoто, баклулвера и млякото
Изсипвам сместа в намазана с масло(покрита с хартия тавичка)
подреждам ябълките
В прeдварително загрята на 180* фурна пека 15 мин.
Вадя от фурната, заливам внимателно с приготвената смес и връщам обратно във фурната
Пече се приблизително 40мин.

                                                           

Общи условия

Активация на акаунт