За правата на децата ни!-тема 4

• 55 129
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
здравейте! Никои ли няма мнение , отговор на въпроса  за новото /старо/ изменеие на Закона за семейните помощи . Ще се изплащат ли в карайна сметка съсъзадна дата.

# 586
Вчера попаднах ето на ТОЗИ материал.
Става въпрос за връщането на сумите по чл. 8ми със задна дата.

# 587
  • София
Здравейте!Днес ходих при социалниет в Овча купел.От моите копия се запознаха с текста от Държавен вестник, гледаха ме странно, но бързо се съвзеха и ми дадоха молба да попълня , но в нея се молим да ни дадат по чл 8д  пари, а аз по него взимам но от датата на попдаване на ТЕЛК-а, а не за минал период. Дори предложиха да ми дадат да сис нимам Акт и копие на ТЕЛК-а от техните документи, за да не се разкарвам?!?!?!иНТЕРЕСНО, АМА НЕ МИ СЕ ИСКАШЕ ПАК ДА МЕ ВКАРВАТ В ТЕХНИТЕ ФИЛМИ И САМО ВЗЕХ БЛАНКАТА.Сега незнам дали да я попълвам и подавам?Дайте съвет,моля. Старата молба ми е с дата 07.04 10 г. Дали към нея да добавя новата???

Аз също взех молба-декларация и мисля да попълня, макар че и ние взимаме от със заповед от 1.05.2010. Телка е от 21 април.Просто мисля да добавя ръчно изписан от мен текст.
Вероятно ще ми откажат, но сина ми навършва 3 години юни, длъжна съм да пробвам.

# 588
Здравейте!Днес ходих при социалниет в Овча купел.От моите копия се запознаха с текста от Държавен вестник, гледаха ме странно, но бързо се съвзеха .........

Laughing

Тук май доста подробно обясняват......, ще чакам да го разтълкувате и коментирате добре ли е, не е ли. То това обяснение също май не е зле да се носи разпечатано, плюс Държавен вестник. Sunglasses

# 589
С промените се уреждат и случаите на преосвидетелстване на деца с трайни увреждания, за които преди 29.03.2010 г. е била прекратена месечната добавка, получавана по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания поради изтичане на срока на експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК и необходимост от преосвидетелстване.

Защо са помислили само за тези,които са преосвидетелствани преди 29.03.2010 г.,хората ,които са преосвидетелствани след тази дата също не са имали право да си вземат парите ако има забавяне не по тяхна вина?Малко объркано го написах,но може би аз не го разбирам правилно,а тези дето сме ощетени за задната дата пък никой за никъде не ни споменава.

офффф newsm78 сега като го прочетох още няколко пъти ми звучи по друг начин.Поздравявам ги,че са помислили за хората,които са преосвидетелствани,поне те имат основание да си търсят правата и им е даден някакъв реален срок,но за тези ,които са освидетелствани в дупката,когато не са изплащани пари със задна дата,аз поне не намирам основание.

Последна редакция: чт, 27 яну 2011, 13:14 от **DeviL**

# 590

много добре написано, но в наша полза и е менние на журналист, а юристите в социалните служби как ли ще четат този текст???

# 591
Момичета вярно ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!
Току що подадох документи за връщане на пари за минал период в социални грижи.

# 592
  • Бургас
Момичета вярно ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!
Току що подадох документи за връщане на пари за минал период в социални грижи.

Обясни по-подробно за каква молба става въпрос и какво ти отговориха...

# 593
Вече няколко пъти е обсъждано, че за добавката по чл.8д се подава молба по образец (съгласно приложение 5а към ППЗСПД). Т.е. взимате си стандартна молба, в която естествено няма поле за какъв период искате да получавате добавка. Именно за това на ръка трябва да напишете където има повече място, че искате "за минал период считано от ДИ ... съгласно..." (новия член и алинея в ППЗСПД). Бих казал, че може да напишете (ако има място) и направо за периода от..до тъй като след тази дата, вече получавате помощта, отпусната ви със заповед еди коя си.

# 594
Здравейте,
поздрави на всички. Радвам се за Вас.
За "ощетените", на които им е изтекъл 3-месечния срок за подаване на молбата - моля помислете върху това - Правото за получаване на месечни помощи възниква от момента в който са изпълнени едновременно всички условия. По време на действието на недоразумението между закон и правилник, няма как да са изпълнени всички условия. Така че, според мен би трябвало да се подаде молба за задна дата, пък социалните да му мислят.
Желая Ви да Ви споходи отново успех.

# 595
аз ще се проявя като песимист, тъй като вече бях попарена от социалните
Хубаво, подаваме ние молби, те са длъжни да приемат молбите ни, а наше право е да подадем акквито молби се сетим.НО...., този който решава има негово мнение и от него зависи как ще разчете текста и дали ще има ОТКАЗВАМ или ОТПУСКАМ, нека не се рядваме,а да изчакаме тези 2о дни, в които са длъжни да издадат заповед, после пак среща тук, става ли... Аз утре ще подавам, сега я мисля и я прецизирам, според вижданията ми.

# 596
НО...., този който решава има негово мнение и от него зависи как ще разчете текста и дали ще има ОТКАЗВАМ или ОТПУСКАМ
Не е съвсем така, Nadinn29. Не зависи от този който отказва или отпуска как ще бъде разчетен текста. Той е един изпълнител сложен от директора на ДСП да издава заповеди или откази. Именно за това винаги трябва всичко да става в писмен вид. За да се вижда кой на коя дата какъв документ е написал. И евентуално да бъде обжалван в законовия срок.
Иначе в правилника според мен пак има неточност, но сега няма да пиша за това. Нека наистина изчакаме срока за отговор на молбите ви.

# 597
  • Пловдив
момичета аз вече съвем щте се побъркам Crazyот тези нови промени..обадих се в социала да ги питам и от там ми казаха,че ощте нищто не знаели :ooooh :значи при нас  нещата стоат така:дата на инвал. е от 08.02.2004,а решението ни е от 13.07.2010,дата на издав. 08.2010.МОЛЯ ви кажете ми дали въобщте си заслужава да ходя до соц. и да пускам мol аба незнам дали имам право или не Thinkingкажете нещтооо моля ВИ Praynig

# 598
Аз преди два дни подадох втора молба, но написах "Във връзка с молба-декларация с вх. № ....., подадена от мен на ...............", т.е. непременно трябва да се пише, че новата молба се подава във връзка със старата, в която има искане за задна дата. Иначе, новата молба ще има нова дата, която ще бъде вече след изтичане на три-месечния срок от излизане на решението на ТЕЛК.

# 599
Аз преди два дни подадох втора молба, но написах "Във връзка с молба-декларация с вх. № ....., подадена от мен на ...............", т.е. непременно трябва да се пише, че новата молба се подава във връзка със старата, в която има искане за задна дата. Иначе, новата молба ще има нова дата, която ще бъде вече след изтичане на три-месечния срок от излизане на решението на ТЕЛК.
[/и аз мисля така

Общи условия

Активация на акаунт