За правата на децата ни!-тема 4

• 55 116
  • 747
  •   1
Отговори
# 630
И аз го получих същото, само че за детските
Да не би ТЕЛКа да ви е излязъл януари и да си подала документите същия месец?
Но пък за 8д дори трябва със задна дата да ви изплатят, съгласно промените от 21.01.2011  newsm78

# 631
Да телка ни излез на началото на януари,и в края след като го заверих подадох документите при социалните.Сега не знам какво да правя,наистина ли имат право да отказват парички след като телка ни е 58%?

А на теб на какво основание са ти отказали детските?

# 632
Не нямат, според мен трябва да отидеш на място и да обжалваш, ако отказа е за 8д
Прочети тук http://www.asp.government.bg/ASP_Client/ClientServlet?cmd=add_co … 779&selid=779
На мен ми отказаха за детските, сега през февруари подадох пак, ще започна да ги получавам през март за февруари и т.н.

# 633
...на основание чл,8д от закона за семейни помощи за деца ОТКАЗВАМ месечни добавки за детето.
Няма право да отказват на основание Чл. 8д, тъй като в този член не се определят никакви срокове. На основание този член могат само да отпуснат. Провери си пак писмото.
Освен това както са ти писали преди мен, имаш право да получиш пари по чл.8д дори със задна дата.
Ако става дума  за двойните детски - да. Те се отпускат от следващия месец, а молба се подава в същия месец. Т.е. ако ЕР на ТЕЛК е от януари, подаваш февруари и ще ти ги отпуснат.

# 634
Мерси за инфото.Днес ще ходя до там да видя защо така се получава при нас.
Може и проблема дае защото съм ги подала края на януари.Ще проверя днес

# 635
  • Бургас
Звънях на "горещия телефон" в АСП във връзка "групата на ощетените", съветът беше да си пусна молба , но по новия закон едва ли ще ни изплатят 3 години назад, единствения вариант е да си изчакаме преосвидетелстването / което за късмет е края на октомври месец/ и след това вече закона влиза в сила , но така губим  година и половина. Май е по-добре от нищо. Но за тези които ЕР е от периода април-октомври и е за по дълъг период... трябва да се мисли друго решение.

# 636
Здравейте
аз да докладвам какво стана при социалните.Колежката им объркала нещо,не било по моя вина.Та днес коригирахме разни неща и да се надяваме вече всичко да е наред.

# 637
Здравейте!
Искам да попитам някой запознат ли е по подробно с новите изменения  в закона  и по специално  за Телка и връщането на пари със задна дата по ч. 8д
Детето ми е родено 2005 година.
На 08.12.2005г. му е даден телк 50%  и водеща диагноза –Други вродени аномалии на сърцето-Q24
На 26.03.08г. е преусвидетелствано и от 50% Телка е намален на 31% с водеща диагнозаСиндром на Даун-Q90 за срок до 01.03.10г.
На 01.04 10Г. се явихме на Телк   в 3-ти с-в Ст. Загора от там ни пратиха по служебен ред на психо Телк които беше на29.09.10г.и в експертното  решение пише, че е по късно направен Телка  поради претоварване на СТЕЛК.
Процента е 82% и водещата диагноза е Синдром на Даун –Q90

В социалните ми казаха ,че наистина има такава промяна в закона и връщат пари със задна дата но такъв случай като нашия не са имали и не се знае дали ще имаме право на нещо. Казаха,че най вероятно няма да ни дадат нищо ,защото има движение в процентите .
Много ви моля ако някой е запознат нека ми каже ,може и на лични за да знам как да постъпя и да мога да не ги оставя  на мира тези в социалните дето  все се имат за всичко можещи и вършещи а в действително не знаят какво изобщо правят там.
Мисля си, че дори и да има нещо свързано с промяната на процентите по важно е водещата диагноза която не е една и съща при първия и последния Телк.
Предварително ви благодаря за информацията която ще получа от вас!

# 638
VIVIA, писах мнението си в другата тема.

# 639
  • Благоевград
Към мамите, които имат две деца:
Днес бях в социалните за подам документи за добавките и в молбата за детски записах името и данните и на другото ми дете /просто така, въпреки че досега не съм получавала детски, тъй като доходите ни надвишават изискванията/. Там ми поискаха бележка за направени имунизации и на моето запитване това не отпадна ли вече, ми отговориха, че за детето с увреждане не е необходимо, но за здравото трябва да подам. Попитах за здравото полагат ли се детски, след като дохода ни на член от семейството е над 350 лв., ми отговориха няма значение дохода, детски ще ви се отпуснат и за двете деца, като за това с ТЕЛК ще са двойни.

Та, има ли смисъл да ходя до личната за бележка с направените имунизации за детето ми без ТЕЛК? Получавате ли детски и за двете деца, без това да е обвързано с дохода ви?

# 640
А на мен ми казаха да не вписвам изобщо другото си дете, след като надвишаваме дохода и няма да получаваме детски за него
Двойни детски без доход се получават само за болното дете, не и за двете. Ако искаш за другото, трябва бележка за доход и за ваксини, акт за раждане и т.н.

# 641
Това твърдение на социалните е меко казано странно, след като ЗСПД посочва кой има право, в какъв размер, и по какъв критерий се отпускат детски добавки.
Пиши за развитието от тук нататък, наистина е интересно.

# 642
Към мамите, които имат две деца:
Днес бях в социалните за подам документи за добавките и в молбата за детски записах името и данните и на другото ми дете /просто така, въпреки че досега не съм получавала детски, тъй като доходите ни надвишават изискванията/. Там ми поискаха бележка за направени имунизации и на моето запитване това не отпадна ли вече, ми отговориха, че за детето с увреждане не е необходимо, но за здравото трябва да подам. Попитах за здравото полагат ли се детски, след като дохода ни на член от семейството е над 350 лв., ми отговориха няма значение дохода, детски ще ви се отпуснат и за двете деца, като за това с ТЕЛК ще са двойни.

Та, има ли смисъл да ходя до личната за бележка с направените имунизации за детето ми без ТЕЛК? Получавате ли детски и за двете деца, без това да е обвързано с дохода ви?
През юни 2010г подавах молбата за детски, нещо в сл.бележка за доходите ми( бях асистент на сина ми) бе объркано и служителката в социалните ми каза- за болното дете приемам молбата- за него не се иска доход, за здравото обаче не- за него важи изискването за доход(не че някога съм надхвърляла доходите, ама нейсе Whistling).
Иди, че разбери къде е истината. ooooh!

# 643
  • Благоевград
Да се отчета: Не се полагат детски на здравото дете, ако дохода ви е над 350 лв. на член.

След като прочетох мненията ви, за да не се разкарвам до личната за бележка, реших да звънна по телефона в социалното, но не в деловодството, където ме объркаха. Та по телефона ми казаха, че вариантите са два: единият да се разкарвам пак до тях и да подменя молбата като впиша само едното дете, на което се полагат детски или да оставя молбата с имената и на двете деца, но трябва да си окомплектовам нещата и за здравото, т.е. бел. от личната, акт за раждане и т.н. и въпреки всичко ще съм получила отказ на цялата молба, т.е. и за двете деца  ooooh!. Луда работа. Защо ще получа отказ и за двете деца, като може да ми пишат, че молбата се приема за едното дете с ТЕЛК-а, но се отказва помощ за другото?!

ИЗВОД: Когато имате две деца и дохода ви надвишава 350 лв. на член от семейството подавате в молбата за детски вписвате като свое дете, само детето с ТЕЛК, за да нямате разправии.

# 644
  • варна
 А сигурно ли е,че за детето с ТЕЛК не трябва бележка за ваксини? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт