За правата на децата ни!-тема 4

• 55 157
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Здравейте,
имам молба да разясните малко повече по коментираният въпрос за записването в ОДЗ. Знаех, че имаме предимство за приемане и това, което прочетох, че от Регионалния инспекторат трябва да ни одобряват беше поредното "ново двадесет"

Крем., няма какво да те притеснява.
Писмото, което ти дават от Инспектората е насочено до Директора на ОДЗто, в което искаш да кандидатсваш. Можеш да разговаряш предварително с Директора, който сте избрали, той ще ви каже какви документи са му необходими и дали може да приеме детето (тъй като в групите приемат не повече от 2 деца със СОП)
Това писмо не бива да те притеснява. То служи за уверение пред Директора, че детето може да се интегрира в нормална група, и не е необходимо да посещава специално детско заведение.
За инспектората трябват всички документи май, но дори и решението на Телка може да свърши работа.
Незнам за РИО София град ли питаш , къде е ?

Иначе тук http://www.rio-sofia-grad.com/web_folders/integrirano/integr_main.html можеш да прочетеш разни неща.

# 481
Здравейте,
имам молба да разясните малко повече по коментираният въпрос за записването в ОДЗ. Знаех, че имаме предимство за приемане и това, което прочетох, че от Регионалния инспекторат трябва да ни одобряват беше поредното "ново двадесет"  #Cussing out Притеснява ме как биха "оценили" детето ми и дали ще го допуснат за записване. В сайта за кандидатстване нищо такова не беше споменато.
Детето ми е с 80% заради хидроцефалия и сложена клапа, но засега се развива нормално и няма други проблеми. Трябва наесен да го пусна на ясла (ще бъде на 2 години и три месеца), тъй като  ще се наложи да се върна на работа. Моля, подскажете ми къде точно трябва да си подам молба за "одобрение" и какви документи да нося. Благодаря предварително!

Преминаването през РИО е само, ако искаш ресурсно подпомагане, учител, логопед, психолог.
Оценяването е абсолютно формално, по документи, за никакво подробно индивидулано оценяване на потребностите на детето ти и дума не може да става. Идеята е да те насочат към училище или градина, подходящи за детето ти, и да ти се назначи ресурсния учител, както и логопеда и психолога и т.н...  Както от майките, така и от едно прочуване дето се провежда в момента, аз не видях един родител, дето да ползва логопеда и психолога на ресурсния център, или да е видял файда от тях, а ресурсния учител, принципно е страшно нужен и полезен, ама ако часовете му са определени като брой според потребностите на детето, а не както сега, на него, с една дума много малко часове ресурсно подпомагане може да отдели на едно дете. В провинцията някак по-добре се оправят, може би по-малко училища, деца се падат на ресурсен, но ти си от София, както виждам, ако считаш че детето ти няма нужда от ресурсен учител и друго подпомагане, т.е. ще се справи, не е задължително да минаваш през РИО.

Най-добре, обади се на Светлана Бенина, директор на точно тази дирекция в РИО, за интегрираното образование:

0888 099 280

Ако имаш други проблеми, пиши ми тук или на na_usmihnisesmen@abv.bg

# 482
  • София
В нашия случай, кандидатствахме в 4 ОДЗта, където това уверенеие от РИО беше необходимо при подаване на молбите.
Ресурсен учител не ползваме, логопед също.

# 483
благодаря на всички за отговорите и вниманието!!
Говорих с госпожа Бенина и се оказа се ,че в крайна сметка щом детето има ТЕЛК, задължително трябва да мине на комисия, за да кажат дали може да се интегрира. Тук решението на родителя няма значение  #Cussing out

# 484
  • София
Говорих с госпожа Бенина и се оказа се ,че в крайна сметка щом детето има ТЕЛК, задължително трябва да мине на комисия, за да кажат дали може да се интегрира. Тук решението на родителя няма значение  #Cussing out

така е,
но това не бива да те притеснява

# 485
Говорих с госпожа Бенина и се оказа се ,че в крайна сметка щом детето има ТЕЛК, задължително трябва да мине на комисия, за да кажат дали може да се интегрира. Тук решението на родителя няма значение  #Cussing out

Да де, демек, за да ти усложнят живота, но най-вече, за да си оправдаят съществуването, и за да пратят детето в специално у-ще, демек дирекцията, дето трябва да интегрира децата, ги праща в специални училища. Добре, че вече е Светлана Бенина шеф, а не Латинка Ковачева, та се надявам да са се пооправили малко нещата. Но съвсем скоро се надяваме и много работим в посока, съвсем да се оправят. Стискайте палци. Имайте и предвид, че в момента към РИО отиват 2300лв. на дете със СОП, именно за да осигурят ресурсен, логопед, психолог, да направят качествена ЕКПО.
А след детето вървят по единния разходен стандарт, едва средно ок. 1300 лв.. От тия 2300 лв. родителя и детето почти нищо не виждат и усещат в момента.

Решението на родителя е най-важно, принципно, както е за всички останали деца. Надяваме се това безумие да се промени скоро.

# 486

Да де, демек, за да ти усложнят живота, но най-вече, за да си оправдаят съществуването, и за да пратят детето в специално у-ще, демек дирекцията, дето трябва да интегрира децата, ги праща в специални училища.

точно това и мен ми мина през ума, но толкова избеснях, че не ми се пишеше!!! дано да греша!

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 14:04 от .Krem

# 487
Здравейте искам помощ на 3 януари ни откриха диабет лежах ме 7 дни в болницата  в понеделник ни изписаха вчера ходих в социалните да питам какво да представя за да ми отпуснат парите за деатично хранене и лекарства детето е със 100%ТЕЛК за ретинопатия има социална оценка и има право на тези пари просто до сега тя нямаше нужда от тях защото не ползвах ме лекарства моля кажете какво да правя newsm78

# 488
Здравей didi_koko1968 ,на мен в социалните ми казаха,че трябва да им занеса рецептурна книжка(не се сещам дали книжка и копие или само книжката).За рецептурна книжка личната лекарка ми каза,че иска протокол от невролога(понеже при нас лекарството е предписано от невролог,при вас ще е от лекаря,който ви е предписал лекарствата предполагам),после си купуваш рецептурна книжка,личния лекар я попълва,трябва да я завериш в здравната каса и я носиш на социалните  #Crazy.Аз още не съм го направила цялото упражнение,но това ми обясниха.

# 489
  • Бургас
Някой би ли ми казал какви са стъпките за обжалване на ЕР от ТЕЛК пред НЕЛК!? / Според мен Молба-свободен текст , която не знам какво трябва да съдържа като информация; Копие ЕР и друго какво..., трябва ли да приложа пак някакви епикризи, изследвания.... и къде да го изпратя?/

# 490
daritt, отговорих ти в темата за обжалване на ТЕЛК (в която си писала пак за това).

# 491
  • Бургас
http://www.bulfax.com/?q=node/1423305 -Добавките за деца с трайни увреждания ще се отпускат с настъпването на инвалидността - Това някой може ли да го разтълкува?

# 492
Най-вероятно усилията на алианса "Усмихни се с мен" и всички останали за приемане на изменения в ППЗСПД ще се увенчаят с успех и вече ще отпадне разминаването със ЗСПД. Т.е. ще се изплащат пари със задна дата от датата на инвалидизация посочена в ЕР.
Тъй като тези промени са т.15 в дневния ред на днешното правителствено заседание чакам да публикуват измененията за да видя за какво точно става въпрос и как да разтълкувам "Постановлението е прието на вносител, за да бъде предложен вариант за облекчаване на процедурите, свързани със задължителните имунизации на децата с увреждания".

# 493
http://www.bulfax.com/?q=node/1423305 -Добавките за деца с трайни увреждания ще се отпускат с настъпването на инвалидността - Това някой може ли да го разтълкува?

Аз го разбирам,че ще се изплащат от датата на инвалидизация определена в ЕР,а не от датата на ЕР,но се чудя дали важи за тези,които са минали на ТЕЛК в този промеждутък,когато закона не дава право за изплащане със задна дата или ще важи от тук нататък.

Това за ваксините и аз не  го разбрах  newsm78

# 494
  • София
До сега рових в сайта на МС, обаче още няма качени стенограми и решения от днешното заседание, затова каквото и да си говорим и тълкуваме на този етап, е все тая. По принцип става въпрос за изплащане от ДИ  на ЕР, обаче да видим първо какво са измислили и как са го "прецизирали" и за заварените случаи.

Общи условия

Активация на акаунт