За правата на децата ни!-тема 4

• 55 146
  • 747
  •   1
Отговори
# 495
Сутринта писах до секретарката на Симеонова, с молба да ни пратят, ако е възможно проекта за промени, който са подготвили и внесли, за да се ориентираме. Чакам отговор. И аз не съм много сигурна и не се ориентирам от съобщението по-горе.

# 496
  • София
Едно голямо благодаря на "Усмихни се с мен" и лично на teo  Hug.  Дано промените да са достатъчно ясни и да не останат неясноти и противоречия и освен това да не ощетят всички деца освидетелствани от юни досега  Praynig.

# 497
здравейте,
днес си подадох документите в РИО и май наистина само дето се притеснявах толкова  Embarassed

както и да е, сега ме тормози нещо друго. попитаха ме в кое ОДЗ кандидатства детето, а аз просто съм му въвела данните в сайта и съм посочила 4 желани от мен ОДЗ, където пуснат свободни бройки... сега ме притеснява да не важи документа за определено ОДЗ и само в него да мога да кандидатствам, да не ми трябва нов документ за всяко ОДЗ (което би било безумно)??

# 498
  • София
Пак ще разчитам на информация от Вас.   bouquet
Та въпросът ми е дали някой се е възползвал от правото на рехабилитация с направление(талон) от СП? Ако Да, къде в София?
И конкретно ме интересува дали имате впечатления от дневният център в Слатина http://dsd.sofia.bg/index.php?option=com_content&task=view&a … =31&Itemid=48 Ползвал ли е някой услугите им и ако е възможно да сподели отзиви за логопед, психолог, рехабилитация? 

# 499
Сега прочетох стенограмите от заседанието на 12.01.,но така  и не разбрах дали ще   ощетят всички деца освидетелствани от юни досега , може ли никoй да  дадае по ясна информация за това!!

Точка 15
Проект на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, приет с Постановление № 139 на Министерския съвет от 2002 г.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на труда и социалната политика.
ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, на среща с родители на деца с увреждания поискаха многократно да се направят някои промени в правилника. Именно от тази гледна точка се прецизира началният момент за предоставянето на месечна добавка за деца с трайни увреждания. Началният момент на инвалидността е посочен в самото решение, а не датата в издаването на това решение. Мотивите за това са, че процедурата за определянето на увреждането отнема доста време и по този начин семействата на деца с увреждания са лишени от възможността да получат подкрепата, на която имат право.
Прецизира се моментът на отпускането на добавка за месечна помощ за деца с трайни увреждания в случаите на преосвидетелстване и се уреждат заверените случаи за прекратените добавки получени по реда на Закона за интеграцията на хората с уврежданията.
По този начин ще облекчим родителите на тези деца с увреждания при получаването на семейните помощи.

# 500
  • София
Сега прочетох стенограмите от заседанието на 12.01.,но така  и не разбрах дали ще   ощетят всички деца освидетелствани от юни досега , може ли никoй да  дадае по ясна информация за това!!
Отговор на този въпрос може да даде евентуално   teo7777 , и то само ако са отговорили на молбата йм и са пратили  проекта за промени на алианса "Усмихни се с мен". От самата стенограма обаче, няма как да разберем какви ще са промените.
На мен обаче ми направи много силно впечатление, друг момент от въпросната стенограма. Защо специфичността на ваксините при деца с увреждания да се изразява в невъзможността на родителите да заведат детето си до лекарката да го ваксинира???  newsm78  ,и  да се налага да  пращат кола с лекар на адрес, за да ваксинира децата с увреждания?   newsm78 И не на последно място е и въпроса: Защо се оказва, че министърът носещ -   Д-р  - пред името си, се изказва лаишки по въпроса с ваксините, отказвайки (или по-скоро) отклонявайки същността на проблема и се налага да му бъдат изяснявани нещата от колега без медицинско образование????   newsm78  #Cussing out     
http://pris.government.bg/prin/document_view.aspx?DocumentID=Y%2 … uiSPPUrXUmBfsDg==   За улеснение и линк към стенограмата ,че почвам да се чудя дали пак аз не съм с промит мозък, вместо някой друг??????    newsm78  Embarassed  #Cussing out

# 501
Пак ще разчитам на информация от Вас.   bouquet
Та въпросът ми е дали някой се е възползвал от правото на рехабилитация с направление(талон) от СП? Ако Да, къде в София?
И конкретно ме интересува дали имате впечатления от дневният център в Слатина http://dsd.sofia.bg/index.php?option=com_content&task=view&a … =31&Itemid=48 Ползвал ли е някой услугите им и ако е възможно да сподели отзиви за логопед, психолог, рехабилитация? 

Надя, като ходих за соц. доклад в Закрила на детето ми споменаха, че насочвали за рехабилитация към дома в Надежда, но нямало места....мрън-мрън. Като излезе решението по молбата за соц. оценка вече ще ги разпъна на кръст, стига да са решили, разбира се, че детето има нужда от помощ за рехабилитатор, логопед, спец. педагог.

# 502
  • София
Комикс, и при мен случаят е същия.Даже тогава ми стана чудно, че научих от соц. работничка нещо за което не знаех.При нас соц.оценка е готова и даже (според мен излишно) е написано, че  . .."майката е уведомена за възможността детето да ползва соц.услуга в общността, с направление от ЗД" Затова ми е интересно някой възползвал ли се е от тази възможност и съответно отзиви! За Слатина конкретно, питам и проучвам, защото ще ми е удобно, а Надежда ми е мноооого далече, та въобще не го и смятам за възможност.

И да си задам и другият въпрос който нещо не мога да схвана, как става при  транспортнити. На Калоян му се полагат и в молбата за интеграционни съм отбелязала, че искам и тях да му ги отпуснат, обаче в този случай дали има право на карта за градски транспорт и по-точно за придружителя  newsm78 , че за него все още не трябва, но ако се наложи да ползваме гр.транспорт за мен ще трябва билет?

# 503
         nadia.76,освен добавката за транспорт,която е 9.75 мисля,че беше на месец ти се полага и карта за градския транспорт.Ако ТЕЛК-а ви е с ЧП,при подаването на молбата,заедно с ТЕЛК и акта за раждане на детето,носиш и 3 снимки,има право на 2-ма придружитела.Така можеш да си ползваш и картата винаги когато ти се наложи било с детето било и без него.

# 504
  • София
         nadia.76,освен добавката за транспорт,която е 9.75 мисля,че беше на месец ти се полага и карта за градския транспорт.Ако ТЕЛК-а ви е с ЧП,........
Да  ТЕЛК е с ч.п. и соц.оценка излезе и съм подала молбата за интеграционните за транспорт. Замислих се обаче дали мога да извадя и картата за гр.транспорт, че си правя едни сметки за икономии на превоза  Thinking и рових в сайта на Столичен градски транспорт, за да видя какви документи ще трябват и къде да подам молба, обаче в наредбата за превоз на пътници попаднах на следният текст :

&4 чл.21 т.12 (6) Правата по чл. 20, т. 2 и чл. 21, ал. 1, т.т. 1,2,3 и 4 имат лица с трайни увреждания, които не са се възползвали от парично подпомагане за транспортно обслужване, съгласно чл. 25, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хора с увреждания.
Затова се чудя след като ще ми плащат от СП за транспорт, да се занимавам ли да вадя карта или нямам право  newsm78
Нека някой който ползва карта за гр.транспорт да пише дали му изплащат и транспортни - може и на лични.

# 505
      nadia.76,имаш право,аз вземам и добавката и ползвам и картата за транспорт...Пиша ти на лични

# 506
Званях до социланата служба ,за да питам след новите промени дали ще се изплащат  вече парите  на децата  с увреждане със задна дата и как стои въпроса със заварените случаи обясниха ми ,че няма такова нещо - не се изплащат вече  пари със задна дата  откъде  сам била решила  че има промени>.
   Confused

# 507
Толкова бързо няма как да стигне до социалните служби, ние не знаем още дали е минало официално през МС, за подписи и т.н... Това е Проект на постановление на МС за промени в Правилника за ЗСПД. Проект, т.е., съвсем възможно е да направят още корекции, примерно, или просто техническото време да се приеме официално, да се публикува в ДВ. Чак тогава влиза в сила.

Писах тук и помолих, пуснах и мейли, доколкото разбрах май само Френд пусна писмо на мейла на министъра и на мейла на зам. министъра с искане за конкретни промени, и други членове беше споменал.......
Е, как ще стане, като не се оплаквате на тия, от които зависят тия промени... Вие се оплаквате на социалните по места, от които нищо не зависи, те са изпълнитеи просто.

Не са ми отговорили нищо още, от кабинета на Симеонова, но ще питам лично, надявам се други ден. А иначе мейла на кабинета е по-горе, всеки може да пише и пита.

# 508
Има един виц точно за случая:

Един все се молил на Господ: Господи моля те, нека спечеля от Тотото....! Господи моля те, нека спечеля от Тотото....! Господи моля те, нека спечеля от Тотото....! ...., и така мнооооого дълги години.....

Един ден на Господ направо му писнало, и му рекъл от горе:

Хубаво бе, ама вземи си пусни един фиш барем!

# 509
  • София
................
Хубаво бе, ама вземи си пусни един фиш барем!
teo7777 , не си права  Stop  или по-точно не си разбрала за всички.
Има и други участници в тиража, обаче да видим дали сме уцелили точната комбинация, че математиката е точна наука, обаче в литературата, думите на  "лирическият героя" се тълкуват многозначно.

Последна редакция: пн, 17 яну 2011, 22:14 от nadia.76

Общи условия

Активация на акаунт