Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА ЛИНИЯ ЗА НАРКОТИЦИТЕ И АЛКОХОЛА

 • 98 440
 • 287
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 7 947
Нищо подобно с излъгани очаквания няма. Добрата информираност какво значи зависимост и какво причинява тя - са единствените неща, в които родителите могат да убедят детето. Останалото е личен избор. Лошото е, че тоя избор често не е избор, а просто бягство. Хубаво е тия евентуални причини да се предотврятят. Лошото е, че всеки родител иска най-доброто за детето си и съответно прави възможното според силите му. Пък после разбира къде е сбъркал.

# 31
 • Мнения: 463
колко са вредни цигарите, но нямаше кой да я чуе...

То много работи са вредни,но пак ги правим.Пък за цигарите не е много сигурно.
Двамата ми дядовци пушеха яко и изкараха по над 80.

# 32
 • Мнения: 62
В ДЕНЯ НА ЗДРАВЕТО:  Знаем ли какво да правим, ако разберем, че детето ни употребява наркотици? Към кого бихме могли да се обърнем за помощ?

# 33
 • Мнения: 4 871
Аз имам такъв проблем. детето е на 15 години и от известно време диша лепило. Къде да го заведа? Кой може да му помогне?

# 34
 • Мнения: 62
"Аз имам такъв проблем. детето е на 15 години и от известно време диша лепило. Къде да го заведа? Кой може да му помогне?"

Здравейте gold!

От поста ви не ми става много ясно дали детето е вашето дете или не? Знаете ли от колко време диша лепило и дали употребява само това? Опитвала ли сте да говорите с него?

Хубаво, е че търсите вариант да му помогнете. 15 години е възраст, в която децата експериментират, опитват се да бъдат принадлежни към компанията. Ако не сте говорила с него, се опитайте да поговорите, да разберете защо го прави, какво му дава дишането на лепило. Важно е да се разбере дали става въпрос за инцидентни случаи или за системна употреба. Опитайте се да обясните на детето, последствията от употребата, без да критикувате и осъждате. Бихте могли вие или  детето (ако успеете да го убедите)  да се обадите на Информационата линия за наркотиците и алкохола, тел.0888 9918 66. След като споделите малко повече информация и подробности относно случая, консултантите на линията ще могат най-точно да ви насочат. Междувременно, ако имате други въпроси бихте могла да пишете и тук.

# 35
 • Мнения: 7 947
Отидете в Националния център по наркомании на Пиротска.
И то възможно най-бързо, защото колкото по-дълго употребява - толкова отказването става по-трудно, да не кажа невъзможно.

# 36
 • Мнения: 2 161
А какво стана с Владимир Качаклиев и неговата фондация?Преди се шумеше прекалено около него,сега изобщо.

# 37
 • Мнения: 7 947
Има си комуната, в БГ вече има доста такива откъснати места за възстановяване.

# 38
 • Мнения: 62
Във възпитанието и развитието на децата играят роля редица фактори. Един от тези важни фактори е училището. В него детето прави първите си стъпки към самостоятелността и независимостта  от "мама" и "тате", от непрекъснатата родителска опека и контрол. Когато малкият малчуган тръгне на училище, пред него се открива един нов свят, изпълнен с очарование, неизвестност, забавление, изненади, но и с рискове. Възникват хиляди нови въпроси, колебания и питания. Детето се сблъсква с нова информация, попада в нови ситуации. За него стават достъпни теми или неща, от които родителите му са се оптвали да го предпазят. Появява се амбивалетността му спрямо това, което научава от родителите си и това, с което се сблъсква в реалността, в която липсва цензурата, наложена от родителското тяло. Училището, освен източник на знанията по различните предмети, се оказва и един от изворите за познанието на живота и формирането на бъдещия възрастен. Именно затова бих искала да ви попитам: смятате ли , че в училищата трябва да се провеждат часове по превенция за употребата на наркотиците? Има ли такава практика в училището, където учи вашето дете?

# 39
 • Мнения: 7 947
Провеждат се такива часове. Дали по програма на класния в неговия час, дали по повод на поредната национална кампания за превенция. И не защото това е основния начин, а защото се предполага, че много родители пропускат сами тоя момент.

# 40
 • София
 • Мнения: 9 199
Именно затова бих искала да ви попитам: смятате ли , че в училищата трябва да се провеждат часове по превенция за употребата на наркотиците? Има ли такава практика в училището, където учи вашето дете?
А аз бих искала да ви попитам смятате ли, че трябва да изясните на родителите корена на проблема преди да имат деца вместо да правите  кампании в училищата? Зависимият тип личност няма нужда света да го изуми с информация за наркотиците, децата с проблеми ще намерят своят път към бунта и саморазрушението и без наркотици. Превенция е в детските клубове да не се разрешава родителите да пият, да не се толерира консумацията на алкохол пред деца по принцип, да не се рекламира, да се изяснят на родителите в какво би се състоял техният принос за превръщането на детето в наркоман. В училищна възраст всичко вече е приключило.

# 41
 • Мнения: 7 947
Напротив - в училищна възраст децата са именно вече съзнателни и достатъчно големи. Ходи обясни на дете на 6 години опасността от накротици. Дали ще разбере реално проблема? И как ще се обяснява на родител, преди да е станал такъв? Това е смешно.
Аз съм за всякакъв вид превенция, всякакъв - може и да не помогне на 100%, то тяма да навреди!!!

# 42
 • София
 • Мнения: 9 199
Напротив - в училищна възраст децата са именно вече съзнателни и достатъчно големи. Ходи обясни на дете на 6 години опасността от накротици.
защо трябва да му обясняваш опасността от наркотиците? Въпросът е да избегнеш рисковите фактори детето да стане наркоман в пубертета. Тези фактори са с най- силно влияние до училищна възраст, а не след това. След това се берат плодовете от отглеждането за зависими деца, неуверени, следващи тълпата и модата, отхвърлящи себе и какво ли още не. Ето това е неясно на почти всички родители, които познавам. всички мислят, че в училище започват проблемите и че най- добрата превенция е да се обясни колко е опасно. Нестабилните младежи са привлечени именно от опасността и като им обясниш колко е опасно все едно ги пращаш направо в тази посока.

# 43
 • Мнения: 7 947
А защо обясняваш опасността на детето да пресича улицата само?
Бояна, и назад съм го написала - всеки родител гледа детето си така, както може и си мисли, че му дава достатъчно и най-доброто. Но наркомани има. Въпреки грижовните родители. И това е така, защото идеални родители няма. Няма как да предотвратиш всички онези фактори, които биха повлияли негативно на детето ти, ако ти самия не си наясно с тях и тогава дори пак на 100% няма как да стане. Превенцията е именно това - в полза, а не вреда! На многото родители, които нямат такъв опит или контакт, самите те не знаят как да действат. Пък и за всички други не е вредна.
Вярно е, че едното говорене не би помогнало, ако детето е вече наркоман. НО то е поредната брънка, която би изникнала в главата му, ако тепърва реши да опита. Пък дали ще я пренебрегне - друг въпрос.

# 44
 • София
 • Мнения: 9 199
viliko опитвам се да ти кажа, че нещата са малко по- солжни и  любовта и грижата на родителите според техните представи не винаги са достатъчни. Тези проблеми са с корен в семейството, а не в училището. В училището само се проявяват.
И за опасността не си ме разбрала- важно е да се знае, че не хубаво, че е опасно, но като тип поведение, а не да се изсипе като информация в училище. как ще обясниш на едно дете, че това е опасно, ако те е гледало цял живот как всяка вечер пиеш и/ или пушиш, например?

Общи условия

Активация на акаунт