Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 юли 2004, 13:05 ч.

затворете им устата

  • 787
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 717
Може би някои от вас вече са го чели, но ... на мен ми хареса много  Grinning

Затворете им устата!
Трябва ли бременните и младите майки да мълчат при нетактичните въпроси и забележки на околните? Предлагаме ви помощ – как да отговаряте на най-честите злобни подмятания, които сигурно ще чуете.
"Да не би да сте бременна?"
Отговорът зависи от конкретната ситуация. Ако кандидатствате за работа, имате право да се измъкнете с контравъпрос: "Как Ви хрумна това?" По този начин си осигурявате малко време за размисъл. При други случаи също не сте длъжна да отговаряте с "Да" или с "Не". По-добре е да попитате дали има други въпроси към Вас и според настроението изречете това остро или с шеговито намигане.
"Странно е, че на тази възраст ще имате дете..."
Самоуверено: "Това е като хубавото вино – колкото по-старо, толкова по-добро." Дистантно: "Не бих искала да дискутирам това с Вас."
"Какво сладко дете! Всъщност кой е бащата?"
Възможности за отпор:
Чрез провокация: "Хубав въпрос – и аз си го задавам!"
Хладно отбиване: "Това знаят само тези, които са го правили."
"Кърмите в парка? Това е недопустимо!"
Отговор: "Аз пък намирам Вашата забележка за недопустима!" Ще подейства и ако се направите на наивна: "Ах, не се безпокойте, това не ме затруднява." Или пък контрирате с рязък тон: "Какъв е проблемът Ви?" Това сигурно би имало ефект…
"Веднага махнете количката от стълбищната площадка!"
Правното основание е налице, но особено ако няма асансьор, количката може понякога да се оставя на стълбището. Дружелюбният отговор, че сама не можете да качите количката, но сте я оставили така, че да не пречи, би помогнал, за да се избегне скандалът.
"Не може ли децата Ви поне следобед да са по-тихи?"
Можете да отговорите, че няма как да внушите на бебето да не плаче. И по-големите деца се смеят и плачат по всяко време, но не играят с топка или не скачат по време на законно утвърдената следобедна почивка в жилищния блок. Стандартният отговор е: "Децата са си деца, те нямат копче за спиране като телевизора."
"Ама ти си още много закръглена!"
Приемете подобна забележка просто като комплимент: "Да, благодаря, личи ли си, че съм по-свежа?" Самочувствието Ви ще ядоса отсрещната страна.
"Остави го (детето – бел. ред.) да плаче – това не е навредило на никого."
Шеговитият отговор би могъл да е: "Но сега силният рев вреди на ушите ми." Деловият отговор: "Знам, че по-рано сте постъпвали така. Но новите проучвания показват, че доверието на детето укрепва, когато се реагира на плача му и се правят опити то да се успокои."
"Първо натрупай моя опит!"
Деловият отговор: "Искам да се сдобия със свой собствен опит."
Провокиращо-наивно: "Кой опит?"
Безпощадно: "Не, благодаря, по-добре да не го правя!"
"На тази възраст моето дете вече ползваше гърнето."
Отговор: "Днес се знае, че импулсът за сухи пелени трябва да дойде от детето. И аз ще го изчакам."

# 1
# 2
  • София, Дървеница
  • Мнения: 688
Да, от списание "9 месеца" го прочетох. Много готина статия...

Общи условия

Активация на акаунт