Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 97

  • 66 755
  • 739
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96




Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ВТОРИ ТОРТЕН СЕМИНАР

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 3 565
Тотално се обърках с толкова много теми.
Пепи, тортата за баща ти е уникална и аз с кеф бих станала на 60 с такава торта.  Grinning
Panadila, розите са ти като истински, имам чувството, че и ухаят.  Grinning
eli_c, басейна е жесток и аз искам някакъв по-близък план да разглеждам под лупа пеперудите ако може.  Grinning
iskrone и колата и Барбито са страхотни, поздравления!
Дарилка, благодаря ти за отговора, но с какво ги залепяш тези перлички за сърцето?  Rolling Eyes
Искам да ви попитам от къде да си взема черен хранителен маркер, всякакви цветове ми попадат пред погледа, но черен не виждам или съм за очила или не знам къде да търся.
Днес си купих две кръгли купи смятам да правя нечия глава, още не съм решила коя  Mr. Green но тъй като до сега не съм правила тортата с рула на Лео се чудя задължително ли е да подложа фолио на дъното на купата или мога и без него да мина.

# 2
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Мацки имаме две нови теми.

Пепи мислиш за нас дори и болна  Hug

Последна редакция: вт, 16 фев 2010, 18:11 от shemet_neveroiaten

# 3
  • Мнения: 1 965
но тъй като до сега не съм правила тортата с рула на Лео се чудя задължително ли е да подложа фолио на дъното на купата или мога и без него да мина.
Недей да пестиш откъм фолио /за свежо съхранение/, защото ще ти остане залепнала торта по купата и ще рИвеш. А като сложиш фолио, ще спестиш откъм препарат за съдове, тъй като купата си остава чиста.  Mr. Green Не се бъзикам. По-лесно ще извадиш тортата с фолиото, особенно ако леко си сиропирала.
Пепи -  Гуш за темата.

# 4
  • Мнения: 2 142
Запис и от мен да ви следя!  Hug

# 5
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 5 334
и аз се почудих, ама тук се записвам, пък да видим!
Ели-с, уби ме с тази пеперуда, като истинска ! Ооооххх, дали някога и аз ще мога така!!!!

Фреса, много ти е хубава кошницата! А за тортата с макуин, можеш да видиш тази на Катя /Сливен/ и да я попиташ за напъствия - http://www.flickr.com/photos/katia_petrova/4297570951/in/photostream/

А ето и моето творение от днес! Дойде ми в повече крема и едва замазах отгоре с маслото, затова я ми кажете вие последния блат мажете ли го с крем или само с маслената смес??? Иначе послушах съветите ви за покриване на правоъгълна торта и се получи добре, но с изглаждането пак не можах да се справя, как ги правите толкова гладки тортите, не знам!




# 6
  • София
  • Мнения: 2 671
Да не се записвам и в тая тема само с приказки: един мини пай Банофи

# 7
  • Мнения: 212
Да ви покажа и аз една моя тортичка от днес,това поиска жената. Пепи извинявай,дано не се сърдиш,но показах твоя албум и харесаха точно тази композиция. Далеч съм от твоите гладки и изпипани торти,но се постарах да се приближа максимално до оригинала. А за фигурките- вече ги правя за втори път тая седмица и много се забавлявах. Ето и тортата  

Последна редакция: вт, 16 фев 2010, 19:09 от sisi7510

# 8
  • Мнения: 19
И аз да се запиша в новата темичка. В предишната видях прекрасни творения.Не съм коментирала, защото устата е безсилна даже отчасти всичко да разкаже, както е казал не си спомням кой, ама май,че беше Шекспир.  Показвам една тортичка за домашна употреба набързо спретната.

# 9
  • София
  • Мнения: 2 658
ani d, да не би да ти е много тънко разточено покритието?
Rumya , днес с теб сме на една вълна  Mr. Green Аз след малко ще правя един за в работата на мъжа ми, че ще черпи за рождения ден на детето.
Valeria, аз преди две години си купих един комплект, в който има и черно, но не пише особено фино. Ако ти е за контур, по-добре го направи с много тънка четка и черна боя.
sisi, много ти е хубава тортата.
mama niky много отдавна не съм правила плодова торта, но от твоята така ми се дояде..

# 10
  • В кошера...
  • Мнения: 510
Привет, момичета,
отново страхотни торти и много нови тортаджийки. Няма да коментирам поотделно, но определено февруари е месецът на сърцата /фаворит ми е на Шемет - Поздравления!/
Имам едно питане. Направих блатове на Девил`с фууд кейк и мисля да намажа всеки тънко с пасирано сладко от ягоди и после крем - дали ще успея да нанеса после крема/ на млечна основа без шоколад/ - да не ми се плъзга? Не съм правила до сега така.
Ще се радвам и на някоя идея за рокаджийска торта - намерих много в Кеик сентрал, но да питам...

# 11
  • у дома
  • Мнения: 1 572
записвам се с тортата, която спретнах за прошка  Mr. Green

   

Повече снимки ТУК. Това е нещо като стъпка по стъпка, а ТУК съм снимала розите стъпка по стъпка. тортата е вита, вдъхновена от Dimitrana S. - Тайната на нашата вечеря.. готови платки, напоени с прясно мляко и какао, крем от разбита течна сметана, масло и разтопен кувертюр (само дето не изчаках кувертюра да изстине достатъчно и маслото се пресече и крема на вкус стана воден и си намали обема  newsm78 ooooh! та се наложи да разбия допълнително крем Ижел. всичко е шоколадово тесто, като изключим белите части - те са ГММ.  

mama niky, слюнките ми потекоха  Crazy sisi7510, мечопуховата е станала страхотна  Party ani_d, обикновено най-горния блат само замазвам с маслен крем  Peace _Пепи_, да ти е жив и здрав таткото  Hug хлъцнах по тортата, дали някой ще ми подари торта с ман.ю. някой ден  newsm78  Mr. Green Panadila, розите са УНИКАЛНИ  Shocked  Hug
извинете ме, но ми е трудно да изкоментирам пропуснатото от миналата тема  ooooh!  Crazy  

# 12
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 5 334
Петя-таг, наистина покритието е много тънко разточено, но така се харесва повече, защото не накъртва толкова много на сладко, иначе като е по-дебело почти никой не го яде!

blueeye®, благодаря за съвета за мазането, другия път така ще пробвам. Баскетболната топка нали беше в купа и си стегна тобре и после не съм я мазала отвън с крем, а направо с маслен и определено резултата е много по-добър и по-гладък. Така ще пробвам вече, пък да видим! А твоята торта е страхотна  Peace и благодаря за подробните снимки по направата на розата, много помагат на начинаещи като мен!
Ти шоколадовото тесто доомесваш ли го с пудра захар, че моето става много лепкаво и дори олиото не го спасява, да не би да съм прекалила с глюкозата възможно ли да е от това?  newsm78Ванче, ако можеш и ти се включи по въпроса!

sisi7510, много хубави пуховци! И пеперудите също  Wink

# 13
  • у дома
  • Мнения: 1 572
ani_d, van444eto трябва да си каже, но по принцип работя само с нишесте при разточване, правене на фигурки и прочие.  Peace

# 14
  • Мнения: 332
обърках се с тази тема, за малко да ви загубя

Общи условия

Активация на акаунт