Майчинството счетоводно - 28

• 41 547
  • 737
  •   1
Отговори
# 45
  • окр Пазарджик
Благодаря ти Елфита! Това за кой месец се изплаща, не зависи ли от документите които работодателя е подал на нои? След запитване,работодателят ми каза,че е подал документи м.януари.

# 46
Здравейте! Имам няколко въпроса към вас, предварително ви благодаря за помощта! В момента ползвам отпуск по майчинство-бебенцата ми ще станат на 1г. през м. октомври /родени са преждевременно/. От работата ми казаха, че опускът изтича през м. декември /когато трябваше да се родят/, а не през октомври /когато навършват 1г./-така ли е всъщност? Нямам намерение да се връщам в старата работа и в този ред на мисли-мога ли докато съм по майчинство да стана съдружник в ООД /като изрично декларирам, че няма да полагам личен труд/, без това да се отрази на обезщетението ,което получавам в момента? Поставям този въпрос, защото в декларацията, която попълних за обезщетението от НОИ изрично посочвам, че не съм самоосигуряващ о се лице, но предполагам, че това не би ме ограничило да сана съдружник, без да се осигурявам.
И също-ако междувременно напусна работа, преди да е изтекъл отпуска ми по майчинство /първата година/, предполагам, че ще загубя правото на обезщетение, докато започна нова работа, така ли е? Май доста объркано го обясних, дано  е станало ясно! Благодаря!

# 47
  • Пловдив
Благодаря ти Елфита! Това за кой месец се изплаща, не зависи ли от документите които работодателя е подал на нои? След запитване,работодателят ми каза,че е подал документи м.януари.

от 135 до 410 я ден изплащането на обезщетението не зависи от подаваната информация от работодателя.вече след това зависи.преди да ти изтекат 410 те подаваш декларация за гледане на дете до 2 г-направила ли си го?

tweeety ,в момента ползваш обезщетение за бременност и раждане,то изтича 410 календарни дни след първия ти болничен за раждане-по принцип  45 дневния преди термин,но щом си родила преждевременно за теб първия е от болницата за 42 дни.брои си от него 410 календарни дни или виж с пик код кога ти изтича обезщетението.за съдружника-с новото указание на НОИ ще е проблем,защото си длъжна да се осигуряваш.Това че си напуснала фирмата не е проблем да си получаваш обезщетението до края на 410 я ден.Чак след като ти изтекат 410 те дни намираш фирма,за да получаваш майчинство от 240 лв

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 08:03 от Elfita

# 48
Eлфита,   bouquet!!! За ООД-то явно ще трябва да изчакам дали от НАП  ще променят последното указания /каквито индикации напоследък има/. По стария ред, доколкото знам, имаше възможност да бъда съдружник, без да се осигурявам /ако не полагам личен труд/.  Ако все пак го направя преди това, трябва ли да информирам изрично НАП, че съм съдружник в търговско дружество /с оглед декларацията, която попълних за майчинството и в която пише, че не се самоосигурявам/. Какви могат  да бъдат последиците в този случай? И последно-ако сега напусна настоящия си работодател, ще продължа да получава обезщетението си до декември, дори ако не съм назначена на нов трудов договор, нали така? Извинявай, че се повтарям, но искам да съм сигурна, че съм разбрала правилно! Успешен ден!

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 09:12 от tweeety

# 49
  • София-Младост
Eлфита,   bouquet!!! Ако правилно съм разбрала-410 дни изтичат по принцип с последния ден на 45-дневния болничен /имам издаден такъв и той изтичаше на 11.12.09/. За ООД-то явно ще трябва да изчакам дали от НАП  ще променят последното указания /каквито индикации напоследък има/. По стария ред, доколкото знам, имаше възможност да бъда съдружник, без да се осигурявам /ако не полагам личен труд/.  Ако все пак го направя преди това, трябва ли да информирам изрично НАП, че съм съдружник в търговско дружество /с оглед декларацията, която попълних за майчинството и в която пише, че не се самоосигурявам/. Какви могат  да бъдат последиците в този случай? И последно-ако сега напусна настоящия си работодател, ще продължа да получава обезщетението си до декември, дори ако не съм назначена на нов трудов договор, нали така? Извинявай, че се повтарям, но искам да съм сигурна, че съм разбрала правилно! Успешен ден!

Имаш още до края на 410-те дни. Имаш три болнични те са за общо 135 дни, след това имаш 135-410 дни...подава се декларация, ако не бъркам.

# 50
Имаш още до края на 410-те дни. Имаш три болнични те са за общо 135 дни, след това имаш 135-410 дни...подава се декларация, ако не бъркам.
Да,моя е грешката,подадох такава декларация, извинявам се!

# 51
Момичета, искам да попитам какво се случва с болничните при пренасяне? Термина ми беше 6-ти март (все още не съм родила) и съответно 45-дневния болничен ми е до тогава, дефакто вече не съм в болничен. Знам, че болничното заведение където родим издава болничен, но не знам от датата на раждането ли става това или от датата, на която приключва 45-дневния  newsm78. Ако е от датата на раждането тогава би трябвало да се направи преизчисление, за да няма разминаване в болничните, вероятно от ЖК ... оххх не знам какъв е реда  ooooh!

# 52
  • Пловдив
pretty woman ,като родиш ти издават от датата на раждането.За дупката от 6 март до раждането ще ти издаде болничен лекаря,издал 45 дневния.Но това ще стане след като родиш,защото към момента не е ясно кога това ще се случи.Сега си стоиш без болничен-няма проблем.Леко и скорошно раждане-представям си как те изнервя чакането

# 53
  • В събота
На 21 април дъщеря ми навършва 2 години и на 22 трябва да съм на работа, но ми се обадиха, че ще бъда съкратена. Какви обезщетения ми се полагат и мога ли преди да ме съкратят да ползвам отпуската си от двете години майчинство и тази от преди това? Ако не - трябва ли да ми я изплатят?

# 54
Здравейте, мили мами.Пак да досадя с един въпрос.От прочетеното до тук установих,че докато съм в майчинство трябва да внасям само здравни осигуровки 260*4,8%.Има ли някаква логична и основателна причина аз да внасям на 420 лв,защото се оказва,че действително такива внасям.(На фиктивен договор съм и затова си внасям аз).Благодаря!

# 55
  • Пловдив
Здравейте, мили мами.Пак да досадя с един въпрос.От прочетеното до тук установих,че докато съм в майчинство трябва да внасям само здравни осигуровки 260*4,8%.Има ли някаква логична и основателна причина аз да внасям на 420 лв,защото се оказва,че действително такива внасям.(На фиктивен договор съм и затова си внасям аз).Благодаря!

разбира се,че внасяш на 420 лв т.е 20,16 лв на месец.логичната и основателна причина е закона

# 56
Благодаря,Elfita.Явно пак съм в грешка.Някъде назад във темата го намерих това за 260-те лв.Много благодаря!

# 57
Момичета имам следния въпрос:
в сайта на НОИ проверих и се оказа че все още не се обработва предишния ми болничен от 17.02 до 8.03,а  днес трябва да изляза в 45 -дневния болничен,но предвид лошото време ще отложа за четвъртък или петък нали няма да има проблем да го предам по късно,да се обадя ли на счетоводителката да предупредя за забавянето или не е нужно?
Предварително благодаря.

# 58
  • София-Младост
Момичета имам следния въпрос:
в сайта на НОИ проверих и се оказа че все още не се обработва предишния ми болничен от 17.02 до 8.03,а  днес трябва да изляза в 45 -дневния болничен,но предвид лошото време ще отложа за четвъртък или петък нали няма да има проблем да го предам по късно,да се обадя ли на счетоводителката да предупредя за забавянето или не е нужно?
Предварително благодаря.
Обади се  и предупреди, че ще им го занесеш след три дни примерно.

# 59
  • окр Пазарджик
Елфита блгодаря ти!
Попълнила съм декларацията за след 410 дни. Каква е схемата за изплащането им? Пак за 1 мес назад ли?

Общи условия

Активация на акаунт