Орхидея - тема 3

• 118 275
  • 752
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Благодаря ,че ме приветствате макар и ,че ви затрупах с въпроси.Още утре сутрин ще я промия милата,да не е вечерта,за да не и е влажно.Благодаря за съвета месечинке.
  bouquet

Щом е пецъфтяла вече, аз бих я погледнала как е вътре. Просто трябва да внимаваш да не и счупиш корените при вадене и слагане в саксията. Може да има загнило в основата, а то не се вижда през саксията. Случвало ми се е да има сфагнум/мъх/ само около корените и подгизват, а аз гледам, че корите са изсъхнали и си поливам  Shocked. Вътре корените трябва да са жълти и твърди. Но по-вероятното е да си преторила. Торовете за орхидеи са по-слаби от другите и пак ги разреждаме  Wink.

# 271
  • Плевен
А самия субстрат после пак си го слагам него нали така ?

# 272
  • София
А самия субстрат после пак си го слагам него нали така ?

Да. Освен ако няма нещо нередно. Трябва да са основно кори. Може и да има парченца дунапрен. Ако има данни за загниване ги махаш, защото задържат вода, но иначе ги остави. Същото важи и ако има сфагнум в малки количества. Те са сложени за овлажняване и в такива случаи се полива по-рядко. Страшното е както бях писала - корените само в сфагнум/в калъп от малка саксия за бебета-орхидеи/ и сложено в кори, без да се вижда, че е така в средата. Случвало ми се е в субстрата да има паразити - паячета, други буболечки, дори и червей. Веднъж и хлебарка излезе, но сама, а не принудително hahaha. И дъщеря ми я гледа и спокойно ме извика, че имало бръмбарче в новата орхидея. Призля ми като я видях  Mr. Green. После напръсках с отрова и цялата стая, че не знаех дали "колежките" и вече не са се разпръснали  hahaha. Ако имаш съмнения, че има нещо трябва да напръскаш с препарат за паразити - и растението, и субстрата. Ако не знаеш какво е вземи Клинес от Била, иначе аз съм доволна от Лактофол, но те са различни за различните вредители. На лекцията в Ботаническата градина/там имаха много вредители/ ги измиваха добре корените и ги потапяха в разтвор на калиев перманганат за дезинфекция. Слагаха и нов субстрат.

Все пак не вярвам при теб да има някакви проблеми, но погледни за всеки случай. Ако имаш съмнения снимай и питай. Grinning

# 273
  • София
Здравейте, момичета!
Аз нали имах 3 орхидеи в керамзит и днес върнах две от тях в кори. Много съм доволна, защото и двете пускат коренчета и вече ми изглеждат достатъчно силни. И третата щях да я сложа в кори, но за съжаление не ми достигнаха. Тя е горката само с 1 корен, но все пак мисля, че няма да й е зле в корите. На дъното сложих 2 пръста керамзит за дренаж и после корите. Ще полея след 3-4 дни за да заздравеят коренчетата ако някъде съм ги наранила  Peace

# 274
  • Варна
Месечинке, много неприятна ситуация наистина, ще стискам палци скоро да ти се разрешат служебните проблеми. А за Кетя да знаеш че миризмата на сприйчето е наистина неприятна и не само нея ами и вас ще отблъсква.

# 275
  • Варна
Значи остава вариантът с бодливата тел hahaha
Благодаря ви за съчувствието, момичета Hug

# 276
  • Плевен
Е милички ето какво е положението снимах всичко,измих субстрата ,сега съм ги сложила да съхнат.
http://www.snimka.bg/?album;aid=487381 от тук до края е всичко, което снимах.Докато изкарвах корените,малко се счупи едното коренче,защото беше прещипано от саксията...и последната макар и изсъхнала пъпка падна.  Tired
Ще чакам вашата присъда...

# 277
  • Gone with the wind
На мен корените ти ми се струват супер, на тази снимка отдясно се виждат 1-2, които евентуално можеш да поизрежеш - зависи как са на пипане де.
Ако режеш мажеш хубаво отрязаното местенце с канела и не поливаш 1-2-3 дни, за да може да зарасне. 

Ей, ама съм  Mr. Green , до вчера аз задавах същите въпроси, сега давам акъл  Joy

# 278
  • София
Според мен са си добре. И субстрата е добър. Много е мокър и го остави малко да поизсъхне. На 9 снимка видях, че има 2 сухи корена, които ако те дразнят може да ги отрежеш, но иначе не пречат, защото явно стоят извън саксията. Единствено отпред има един корен, който имам чувството, че горе е малко по-особен на цвят, а надолу си е добре. Пипни го и ако е мек го обели, както има обелени краища на поне 2 корена - остава жилката, която пък ще храни долната му част. Определено не това е проблема. Явно или е била силно стресирана или си преторила.

Междувременно Кучо ти е отговорила и май казваме едно и също. Grinning

За пъпката - не се кахъри. Щеше да падне и сама.

# 279
  • Плевен
Ей благодаря много поуспокоихте ме ето какво направих със сухите,беше ми жал да ги режа,та ги обелих и оставих жилките .Тях се опитах да намажа с канела....малко не се получи.Това ,което Таня ми каза го направих със странния корен и го обелих Simple Smile ето как изглежда сега.
http://media.snimka.bg/5879/018014183.jpg
http://media.snimka.bg/5879/018014184.jpg
Сега от това,което разбрах трябва да изчакам няколко дни и субстрата да изсъхне и намазаните с канела места.После връщам орхидейката в саксията и може ли да ми кажете,в какъв период се намира,дали трябва да и слагам нещо от рода на кристалон или терасан ?И ако трябва кога ? И още един въпрос - Как да и осигуря допълнителна светлина,защото в квартирата ми е тъмно и незнам как да направя така ,че да и е по светло ?
Благодаря ви много сте мили и изключително отзивчиви.  bouquet

# 280
  • София
Добре си се справила! Сега остана само да я върнеш в саксията, но няма да чакаш няколко дни  Grinning. В момента, в който поизсъхне субстрата я връщай, че да не изсъхне и орхидейката Grinning. Субстратът да не е мокър, а само влажен. Ако трябва го сложи върху хартия и я сменяй, за да попие по-бързо. Добре е още тази вечер да си е в корите. След това няма да поливаш поне седмица - чак когато станат сребристи корените и няма влага в корите. Известно време няма да ториш, защото имаме съмнения, че е пренаторена. Добре е и растението да си почине. След 1-2 месеца, ако не се развива на листа и корени, тогава ще започнеш да ториш.

Цветоноса не го режи, освен ако не изсъхне сам. Както не е успял да развие цветовете, сигурно ще пусне по-късно разклонения или пъпки.

# 281
  • Плевен
Благодаря.Ще следвам съветите. Само ме посъветвайте как да и осигуря повече светлина и какво да направя с коренчето,което се счупи малко в края.Благодаря

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 20:49 от havaiskoto_dupe

# 282
  • София
Поръси "раничката" с канела. Ако е съвсем отчупено го махни. Ако е само прекършено си го остави така.

За светлината - не знам. Ако трябва я сложи и на прозорец. Засега слънцето не е силно. За допълнително изкуствено осветление не съм се интересувала.

# 283
  • Варна
Здравейте момичета, нали не сте забравили за фалчетата в Кауфланд  Wink ? Наминах днес през магазина уж яйца за боядисване да купя, и покрай яйцата и една орхидея за Велик ден. Имаше голям избор на разцветки, по късно ще кача снимчица.

# 284
Здравейте момичета, нали не сте забравили за фалчетата в Кауфланд  Wink ? Наминах днес през магазина уж яйца за боядисване да купя, и покрай яйцата и една орхидея за Велик ден. Имаше голям избор на разцветки, по късно ще кача снимчица.

И Кауфланд ,Бургас е затрупан с Фаленопсиси  Simple Smile.Поръчах си за Велик ден една! Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт