(Био) зеленчукова градина 2

  • 110 647
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 668
Поповото прасе и сляпото куче са различни, едното е колкото женски палец най-много, другото е 30см. Ние уловихме едно с капан.

оо, мерси! объркала съм се!

ще взема да прочета из гугъл за тия неща

мерси!  bouquet

# 151
  • Мнения: 465
Благодаря ти за линка към с.Шипка,Архангел!
Ще опитам да се приобща поне виртуално към тях. Hug
Прочети и за къртиците,че и те обичат нашите градини.
Аз само едни варварски методи помня,та ще си затрая със съвети за поповото прасе и слепокът.
Малко дете може до коляно да пропадне в тунел на последния господин.
Как Сийке,торфените почви ,за които аз говорех са пресовани кръгли таблетки,които използват тук само за посяване и покълване на разсад.Като сипеш 120 грама топла вода  те набъбват.Даже се водят"безторови",плътно притискат семенцето.За 10 -на дни точно му стига влагата в торфа,за да поникне и стане готово за истинско пресаждане в хранителна вече почва.
Или изкуствена почва(от магазина) която е рохкава,с тор,перлит и бели топчеца стириопор,и едни модерни бели"задържащи водата агенти"(не знам как е на български).
Иначе си права-много е важно ,коя изкуственна почва с каква цел ще използваш,че стават едни разочарования. Hug
Аз в началото като сеех семена в торфа и поникнеха 4-5 см все "богато" поливах и те-легнат долу след  за 1 ден.
Замислила съм се защо на купешкият разсад е такава масивна кореновата система в кофичките.
Дали пък не спират поливането в определен момент ,за да може растението да дръпне надолу,а не на височина?
Спомням си,че при  Ромата беше хитро поливането .Самите стръкове бяха не във вада,а като на бордюр ,отстрани бяха вадите за поливане,отдолу им поливаха корените.За да не гният плодовете,които буквално лежат на земята.
Лека и ползотворна седмица! Laughing

# 152
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
Веселчето, на разсада топят корените в един разтвор, който улеснява коренообразуването, има и такъв, който се пръска. Химия някаква.

# 153
  • Мнения: 28
Вчера както и днес-нищо не съм бутнала само ходя и оглеждам градината. Hug
Спря да вали сега трябва едно слъце да пекне да резсее мрака Praynig Tired

# 154
  • Мнения: 55
Здравейте, за пръв се опитвам да отгледам разсад домати и довчера всичко вървеше добре. Притеснението ми е, че част от върховете на листата се "подгънаха" надолу и все едно се залепиха. В момента растенията са високи около 10 см и с 2ра двойка същински лист. Някой може ли да помогне със съвет на какво се дължи това ? Голяма тръпка ми беше отглеждането им досега и ще ми е мъчно ако изгубя разсада.

# 155
  • Мнения: 28
Вес,намерих Биволско сърце newsm44 сега го засявам Hug
Не сме хапвали от този сорт,надявам се нее капризен за отглеждане!

# 156
  • Мнения: 2 123
За саденето на доматите - имам личен опит единствено от миналата година, когато недопускайки колко благодатна е почвата ни се полакомих и за да засадя максимален брой корени, боцнах и аз по 2 на колец, но на по малко от метър разстояние. Доматите ми станаха по 2 метра - без да преувеличавам. Гъста зелена маса.... Не можеше слънцето да стигне до отрупаните с плод стъбла.  Това наложи да изкореня  Confused половината насаждения, за да може другата половина да събере светлина и да узрее.
Затова тази година съм решена да  садя по един корен на разстояние метър от съседните.

бананка, подобно нещо се случи и с моят разсад н ачери домати, но се оправи от само себе си. Първите 2 листчета не са същински и понякога сякаш се залепят заради семчицата, която ги държи събрана. Виж далли не става дума за това и ако е така, прсто внимателно махни отвореното семенце. Ако правилно съм те разбрала де...

Видях, че след снощни единият ред балучка се е открил леко. Оправих го, но зелено още няма  Confused

Днес засадих и едно храстче лавандула. Видях, че миналогодишно насятата ми мащерка се е събудила и съм много доволна. /правя едни великолепни патешки гърди с пресна мащерка и маслен сос с вишни   chef/

Друго, друго... аааа да... вчера мъжът ми поля същинския ни разсад за домати, тиквички и подправки. Днес махнах фолиото и какво да видя - почвата суха, сякаш никога не е поливана  Shocked Започвам да си мисля, че с тази пръст ще  еабсолютно чудо ако нещо се покаже. Crossing Arms /въпреки, че съ същата си направих чери разсада...  Thinking/

# 157
  • Мнения: 30
Миме, ще останеш очарована от Биволско сърце! Всяка година гледам различни сортове, но той е неизменен фаворит в градината и в чинията като салата! Притежава несравними вкусови качества, чудесен за прясна консумация. При добре узрелите домати кожицата лесно се бели с нож. Е, има и недостатъци - не е транспортен, ражда малко, но до едри плодове, податлив на напукване... Но пък никой не е идеален, нали? Сега отново съм заложила най-вече на салатните сортове, а за консервиране -Рила и някакви жълти.
 irinii, може ли рецептата на тези патешки гърди, моля? Praynig То нали има зеленчуци и подправки, та пак е по темата Simple Smile

# 158
  • DE
  • Мнения: 971
Цитат
би ли описала тези Роми, че ме заинтригува, а не ми се търси в нета?
Aна.Иванова, ето ти ги ромите,

http://images.google.de/images?hl=de&q=roma+tomate&rlz=1 … p;ved=0CCcQsAQwAw

Знаеш ги със сигурност. Широко изполzвани са в консервната промишленост.
Сея ги и аз, че от тях ми става най-вкусната лютеница.

# 159
  • Мнения: 55
Irinii, благодаря за отговора, но прищипаните листенца са от 2-те същински. Като че ли днес малко се пооправиха, но смятам от утре да започна да ги "закалявам" и след една седмица да ги засадя, пък каквото стане.

# 160
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Няма го магданозът ми, което в известен смисъл вече е притеснително, минаха 23 дни. Сещайки си за това, искам да поздравя Ana.Ivanova за земеделския дневник, много е полезно, особено ако експериментираме. Препоръчвам всеки градинар да си направи нещо като карта с номерация на полетата (лехите), това пък е полезно за организация на сеитбообращенията. Не е за вярване колко голяма е разликата в добивите и заболеваемостта само от правилното редуване на културите. Също така се използва плътно целия сезон, като от една и съша площ извадите до три реколти от едно поле в рамките на един сезон - от моя опит:
-ран грах, домати, предзимен спанак
-репички, зелен фасул, спанак за есенно
-чесън (лук за зелено), краставици (тиквички)
-грах преди всички зеленчукови

Така дори и от малки градини имаме разнообразни продукти.
Това е за на открито. Колегите с парници могат още малко да подобрят показателите.

# 161
  • Мнения: 28
Ани Hug  bouquet много хубаво си ми обяснила за Биволското сърце.Дано поникнат всичките семенца.Засях ги по нарядко  в кофички и са на перваза да ги грее слънеце.
Другото което искам да кажа за разстоянието за засаждане на доматите в градина.Аз оставям около 50-60 см. разстояние между корените домати.Ширината на лехата  е колкото ширината на мотиката,садя само от едната страна на лехатапо два корена.Има хора който садят от двете дълги страни на лехата и сътветно лехата в случая ще е по широка.Правя две лехи и оставям пътета и така редувам.За да не са нагъсто растенията.
Смятам да насадя около доматите-Невен,против неприятели.Бях го чела  Rolling Eyesнякъде но завравих точното предназначение.Но ми остана в съзнанието че предпазваше доматите от нещо си newsm78

За пипера разстоянието мужду растенията гледам да е около 40 см.
Куркума-семето да нее било нещо старо newsm78

Пс:събрах малко дъждовна вода,ще я изполвам за поливане на парника.Събрах я с кофи понеже улуците са ниски и си я налях във варелче.

# 162
  • Мнения: 2 123
Ana.Ivanova, с удоволствие ще ти споделя рецептата си. Аз готвя повече с вдъхновение и по-малко с точни пропорции и ще ти я опиша горе-долу както я правя, а ако нещо не разбираш, ще намеря и записките ми. Значи взимаш патешките гърди /аз предпочитам без кожата, но може и със/ и лекичко ги запичаш. От едната страна около 4-5 минути и около три от обратната. Патешкото има хубава мазнина, която си пуска /особено ако е с кожата/, така че няма нужда да намасляваш обилно тигана предварително /правя го в грил тиган с капак/. Всяка отделна порция филе слагаш в парче фолио,слагаш мъничко пипер и отгоре слага няколк стръка пресна мащерка. Завиваш добре всичките пакетчета, подреждаш си ги в тава и ги бухваш в предварително загрятата на 160 градуса фурна. Печеш около 15-20 минути. През това време в тигана, в който си запекла патешките гърди разтапяш една голяма бучка масло /поне 150г/ и изсипваш пакет вишни - 3-4 шепи. Овкусяваш с лъжица мед, 2 лъжици балсамиков оцет, сол и пипер на вкус. Оставяш да си къкри 10-тина минути . Сосът става просто феноменален.  При сервиране гърдите се нарязват на около половин пръст и се нареждат в чинията. /добре приготвените гърди остават червени и сочни в сърцевината си/Посоляват се /при готвенето умишлено не се слага сол, за да не стане жилаво месцето/ и се заливат обилно с вълшебния сос. Бон апети! /за гарнитура стават и задушени пресни картофки,  зеле и т.н./


приятели, извинете за творческото отклонение, но ... трябва да знаете какво да правите с мащерката, която отглеждате /хаха... откъде тръгнахме  Laughing/

# 163
  • Мнения: 30
 irinii, благодаря, ще се възползвам, но ще като узреят вишните, много апетитно ми звучи! наистина трябва да знаем как да уползотворяваме това, което с толкова мерак и желание сме отгледали!
Миме, днес харесва ли ти времето? Hug Аз много доволна, отивам да пикирам домати. Колко ти е широка пътеката? Значи 2 реда домати, следва пътека - така ли? А пипера по 1 стръкче ли слагаш или 2? Аз май по-гъсто го сея, миналата година стана 150см. висок, беше трудно да го бера.
Куркума, ще си крадна от твоите идеи за уплътненото отглеждане, нали нямаш против? А на мястото на зимния чесън какво? Аз слагам или късно зеле, или репи. Водя си дневник, защото трябва не просто да се буха с мотиката, а да се влага и разум. Записвам си кога, с какво съм пръскала, кога съм сяла и брала и сравнявайки резултатите, да мога да коригирам.
matze, благодаря, знам ги тези домати! Ама как се смях само, толкова ми стана чудно! Тук по нашия край им казваме обички, даже и търговците така пишат на етикетите! Използват се главно за консервиране, а не за прясно. Ето, човек всеки ден може да научи нещо ново! Simple Smile
Желая ви ползотворен ден!

# 164
  • Мнения: 28
Ани Hug бива си го времето днес просто е страхотно!Правиш два реда домати оставяш пътека колкото да минаваш Peace.За пипера слагам по две коренчета.Колко домати пикира днес-доста ли?Какъв сорт са? Embarassed

Патладжана който е в кофички си расте добре за сега.Може ли да се пикира патладжан или да го ставя в кофичките?
                                                                         

                                                             Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт