(Био) зеленчукова градина 2

• 110 652
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
  • Пазете Гор
Ana.Ivanova, Аз пък откраднах от тебе идеята за дневник  Wink.

Но да уточня, че по-горе говоря за сееитбообращенията - това са схемичките за последователността на отглеждане на едно поле. Подчертавам, че в случая съм дал схеми за един сезон. Виждал съм такива планове за пет-чест години напред, тогава се включват и многогодишни култури. Така например отличен предшественик за зеленчуци е люцерната. Комбинират картофи с житни култури, ягоди с бобови и други разни.
Има си и техники как се прави план за сеитбообращение в табличка, много е хитро.

Уплътненото отглеждане е отглеждането на едно място едновременно на различни култури - тази година възнамерявам всред доматите да насея пешак фасул, поетапно от май до юли, и грах втора култура през юни. Казват че ставало екстра. А класиката в това е царевица+боб вейков+тикви. На едно място. Предполагам тиквите могат да се заменят с  тиквички или краставици безколово.

Аз си гледам целина и девесил под асмалъка, ама това май не се брои, а?

# 166
Аз обичам да снимам градинката всеки месец под един и същи ъгъл.След това на слайд шоу виждаш как расте и хубавее.
Домати разсаждахме в градината по методиката на Ана.Първо ги привързвахме на малки колци,а като стигнеха до пояс пускахме тел.Отстрани имаше диреци като за лозе.Ветровито и гръмотевично е лятото ни.
Та,доматите с колците(не ги ядехме Laughing) ,но падаха на земята.Хем мана,хем смачкани.
В Радомирско съм виждала растения на около 1 метър едно от друго.Шахматообразно.Като храсти изглеждаха,не бяха ошмулени като при нас,слънцето ги огряваше отвсякъде.
Тук,в моята ширина  във ферма съм гледала нискостеблен сорт,който хем беше кръгъл,хем пълзеше долу като Рома-та.Но не ставаше за наяждане-
като да ти мине меракът,че си откъснал миришещ,жив домат.
Куркума,а ти как съхраняваш/консервираш спанак?
ПС.Няма да е лесно да си предпазя морковите от заенцата наоколо.Съветите,които ми дават тукашните градинари варират от сапун на Авон заринат в бордюра..до парченца разхвърляна заешка кожа наоколо.За което ще ме арестуват. #2gunfire
На птичките се подмазвам -хранилки с техни си семки закачихме по дърветата с щерката.
Срам не срам  Embarassed за мравките ще сложа от кутийките с противозачатъчни за хлебарки.Брей като гледам каква е фертилност Joy

# 167
Куркумалюцерната е с много дълги корени,с години ще ти расте в зеленчуците.
Овес и грах е стара марка-и за почвата добре и като фураж.
Бостан с дини и пъпеши ,заобиколен с кромид.
Най-едрите патладжани ставаха като разтурехме парника с разсада.
През ред в царевицата садяха фасул,за сух. Hug

# 168
  • София
Записвам се и се връщам да чета назад,защото не съм много редовна и изпуснах новата тема.Иначе за протокола:За първа година ще градинарствам Grinning и засега сама си посях семенца от тиквички в руло от тоалетна хартия/за което прочетох от тук/Разсад за доматки и пипер ще ми дадат наготово,че наблягам тази година повечко на цветята.

# 169
Миме, това, което пикирах днес /ох, че ме боли кръстчето!/ ми го даде една съседка. Аз да го отгледам, че ме е набедила за майстор, а после ще делим. Навих се, да ме питаш защо? newsm78 И започнах като галена Богданка - сутрин примък навън, вечер отмък навътре! Семената са домашни, 5 сорта. Жълти, идеал, момини гърди, сърце и червени едри. Не четох коренчетата, че се изморих. Отгоре ковахме рамка и найлон, засенчвах, копах мястото за сладка царевица, профилирах за пипери, ей такива. Ще пробвам да направя вади за домати по твоя метод, струва ми се, че така ще има повече корени на тази площ, което е и целта!
Куркума, разбрах, че е за един сезон. Пробвах се с арпаджик и репички /уплътнено/, те поникнаха и кой знае защо изсъхнаха. Всъщност както всяка година - в нашите градини не стават, но не съм задълбавала да ттърся причини.
Веселче, диви зайци ли? Тук не съм виждала с години...

# 170
Веселче, диви зайци ли? Тук не съм виждала с години...
Веселче, охранени ли са Mr. Green
С грах стават най-добре. А може и пълнени и наоколо пресни картофки.
Кой е сложил в лехата пресни катофки? Laughing

# 171
Веселче, дългоухите много обичат нахут.
Ако искаш да ги събереш от цялата прерия, посей нахут.

# 172
Не мога да повярвам! 12 стр. сте изписали, докато се включа в новата тема Mr. Green
Този метод за семе от тиквички в руло тоалетна хартия, дано да е в тази тема, че иначе няма да го намеря newsm78 Връщам се да чета назад.

Взех си една малка книжка:"Градина без отрови" от поредица на Хоби Фермер. Описано е биодинамичното редуване на културите по години, също кои растения си помагат, посадени в съседство, кои си пречат. С таблички и обяснения Peace Мисля да пробвам някои неща тази година.

Нахут трудно ли се гледа? И аз като зайците много го обичам Laughing

# 173
Дедо, аз! Сложила съм ранни картофи, даже има зелени листенца на 1,2 гнезденца. То и зайчета има, но това е за друга тема. Може ли да дадеш "акъл"? На плачещата върба изкарват клончета, които не падат надолу, а искат да растат настрани.Какво да правя с тях? Визирам теб, защото знам, че имаш такава. Но приемам съвети всякакви!
За "Градина без отрови" само хубави отзиви чувам, ще взема да си купя! А някой да знае как да унищожа бръшлян, завъдил се е на огр. мрежа, по бетоновите колове, расте си там, дето нищо не можеш да му направиш!Не ми се иска да пръскам с препарати, че всичко влиза в почвата, корените, плодовете... Crossing Arms
И за друго се нуждая от помощ: baby_neutral дадоха ми лозови пръчки, миналата есен. Изкопах шанец, наторих, сложих пясък, зарових и напоих. Сега всичко се е хванало, пуска пъпки, а са много нагъсто. Какво да правя? Как и кога да ги разредя?

# 174
                    Привет , градинари !
            Чета ви редовно и тайничко - да не изпусна някоя тънка нишка  Twisted Evil
        Да ви покажа и моите "произведения" - все още в сандъчета , но свеки обеща да ги пикира ,
                ама след няколко дни . Като я закараме на вилата.
          Това са марулките  

А това са доматките :
        И накрая- капията

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 22:26 от marie_66

# 175
Ихааа,какви са хубави.
Въпрос:Защо разсада за домати ми седи на две-три листенца вече втора седмица и не мърда?Леко ми лилавеят дръжките и само толкова.Ще стане ли нещо от разсада или.....?

# 176
Дедо, аз!  Може ли да дадеш "акъл"? На плачещата върба изкарват клончета, които не падат надолу, а искат да растат настрани.Какво да правя с тях? Визирам теб, защото знам, че имаш такава. Но приемам съвети всякакви!

И за друго се нуждая от помощ: baby_neutral дадоха ми лозови пръчки, миналата есен. Изкопах шанец, наторих, сложих пясък, зарових и напоих. Сега всичко се е хванало, пуска пъпки, а са много нагъсто. Какво да правя? Как и кога да ги разредя?
Ana,
непослушните клончета наклони внимателно надолу и захвани с щипки за по-стари и правилнно ориентирани Wink
Има специални щипки, но са скъпички. Опитай с обикновени, за простор, но да са по-яки и с по-големи отвори.
Така остави до есента.
Лозичките как ги ряза, кат ги зарови? Обикновено се режат на две очи. От тях сега трябва да ти тръгнат само две пръчки и да порастнат поне метър. После резитбата вече зависи каква формировка иска сорта ти. Малко е трудно отдалеч да помогна. Прати една снимка на ЛС и пиши какъв сорт са и как ще ги гледаш - на ред, на асма...

# 177
Леко ми лилавеят дръжките и само толкова.Ще стане ли нещо от разсада или.....?
Това е добър признак, че светрината им е достатъчна, че не са преполивани, споко.
Мarie, аз разсадих къде къде по-малки от тия марулки и салатки, не виждам смисъл от пикиране.
Дедо, защо на ЛС, тука.

# 178
  • София
Здравейте, за първи път ви чета, и сте страхотни!  Hug За трета година се пробвам със зеленчуците и подправките.  Simple Smile

Направих си разсад на домати чери, кога да го засадя в градината /става въпрос за 850 м надм.вис. Стара планина/?
Отгледах и 5 корена тикви, бели и големи, тях кога? Миналата година ми дадоха разсад, но само цъфтя и не върза. Аз си посях семки, но и те не вързаха, само цъфтяха красиво.

Есента насях ранни марули и магданоз /една баба-съседка ме посъветва/, но магданозът се показа преди Нова година, а сега въобще го няма. Марулките са по 2-3 см все още.

И ние имаме бадеми, но са по-късни, ще цъфнат след месец; а на съседът вече му цъфнаха. Много са красиви! И много вкусни...

Да попитам:  newsm78 къде в София, освен от Женския пазар мога да си купя разсад на зеленчуци - домати, краставици, тиквички?

# 179
Нахут трудно ли се гледа? И аз като зайците много го обичам Laughing

Вместо запис да отговоря за нахута. Миналата година отгледах няколко реда нахут, не намирам нищо трудно, подходих като към грахта. Може би само брането е по-пипкаво, че са по-малки шушулките с по 2 семенца вътре. Грешката, която допуснах, е че го насадих нагъсно, по 3 реда през 5-10 см, през около 5 см. вътре в реда, а той избуя до кръста...  Embarassed Та стана доста задушевно и след обилните късни летни дъждове загни на доста места.

Иначе, чета ви отдавна, но моето градинарстване е съвсем нетрадиционно, та нямам кой знае какво за споделяне. Благодаря на всички за съветите, чудесни сте!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт