(Био) зеленчукова градина 2

• 110 689
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Веселче, баш  на това викам трамвайче...или тролейче беше  newsm78 http://www.pbase.com/image/49178757
така му казвахме като деца. Тая гадина ли ми е изяла доматите  #Cussing out

# 226
Миме-разкажи ,моля как се готви с пащърнак.(parnips) Hug
Глeдам,че и листата му продават на връзки.
От устойчивите на студено растения е,да го пробвам и аз. Laughing
Никой ли нее готвил с -Пащарнак Rolling Eyes
Аз насях тази година пащърнак, но тъй като на село нямаха идея как се сее следвах инструкциите на опаковката, пък да видим какво ще се получи. Иначе знам, че е страхотен за захранване на бебета и се смесва корена на пащърнака с други зеленчуци на пюренце. По друг начин не съм го готвила, но ето някои рецепти.

# 227
Лъки-блогодаря за рецептите Hug
Аз пащарнака го сях като морковите Grinning миналата година!

# 228
Мими ето още рецепти с пащърнак:
http://bgkulinar.net/recepti.php?id=1328
http://www.receptite.com/recepta.php?r=13143

Днес си видях градината за пръв път от 3 месеца Laughing Както обикновено всички рози се чувстват отлично. Офиката, която посадих миналата пролет, малко късничко, и тогава трудно тръгна, сега ми изглежда добре  Heart Eyes Смокинята май не се е хванала, но ще я оставя на изчакване...
Девесилът е тръгнал.
Целината също( за нея даже не знаех, че е повече от едногодишна.
Ментата и калоферът никакви ги няма.
Лавандулата изглежда добре.
За мащерката съм спокойна, на нея там и харесва.
Розмаринът, обаче ме притеснява, нещо много сух седи Cry Дано се оправи Praynig

# 229
Днес си видях градината за пръв път от 3 месеца Laughing Както обикновено всички рози се чувстват отлично.
cayenne, розите как ги подрязваш. Ние си имаме "наследствени" в градината /така я купихме/ и отрязах само малко връхчетата наесен, но видях на други места изрязани клончетата почти до земята и се чудя какво да правя  newsm78

# 230
Розите се режат, заравят и отравят, като лозе на ниска резитба. Сега трябва да се отровят, с мотичка да се оформи нещо като купичка покрай корена, ако са излиби пъпките , на всяка пръчка да се оставят по две пъпки, останалото да се отреже. Трябва овощарска ножица и ляба брезентова ръкавица. Ако има нагъсто пръчки, едната може да си отреже до дъно. Абе на чукана трябва да останат 4-5 пръчки с по две пъпки.

# 231
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2434/198363101219776388612702 … djFOQH0HnnkUG.JPG-това са двете коренчета Пащарнак!

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2176/917342765191124739312702 … PoLLxSTUxAUbf.JPG-това е поникналия едвам магданоз в градината!

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2600/156957784692154965312702 … 69KSJi7dUJqWq.JPG-диви теменушки-растат си на воля покрай оградата!

# 232
 Лъки, той Вълчо е по-специалист от мен и е написал как трябва дасе режат розите  Hug
 Рязането почти до земята на мен хич не ми допада. Освен ако искаш да са ти съвсем ниски розите newsm78 Аз ги режа основно есенно време, но малко по вдъхновение. Mr. Green Оставям им повеко разклонения, по възможност. Режа, разбира се  по-голямата дължина на клонките, на които са преминали цветовете. Тази есен и неразтворени още пъпки рязах тук-там, преди големите студове, малко листа също.
 Пролетно време съвсем малко режа, колкото за освежаване, или нещо повредено от зимата.
Но розите ми растат страхотно, защото мястото им харесва, не че аз нещо особено правя Laughing
 Стигнах до извода, че трябва да гледам само растения, които харесват почвата и микроклимата на мястото. Има някои декоративни храсти, дето за три години и сантиметър не са порасли, чубрицата ми е по-висока от тях  Laughing Тези храсти в други градини стават по 1,50м
за нула време.  newsm78
 Не искам да променям характера на мястото. Съобразявам се с него Heart Eyes
 Пробвам на кое растение му е добре там. Иначе не упорствам, ако се боря с природата-полза никаква Hug

Сега ще съм 3 дни там, може да снимам нещо, да покажа.

Мими, теменужките са прекрасни Heart Eyes А пащърнка доста голям, откога са коренчетата, тазгодишни ли?

# 233
cayenne- засят е миналата година(пащарнака)разбрах че става за консумация когато стане на две години!
Снимай и като се върнеш да покажеш снимки! Hug

# 234
Не се работи,но може да разглеждаме.
Образователна разходка из фермата на семейство Вагнер.Последната работеща все още ферма в графството ни.
Любимо място на младите фермерчета. Laughing
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/moyata-gradina-2010.481259
И малко прерия,която се събужда.Вчера запалиха част от тревата в резервата-парк.
Благодаря за рецептите на пащърнака.И лилавите теменужки на Мимето. Hug
Моля,повече снимков материал-да се вдъхновяваме. Hug
ПС.Вълк,колко беше прав ,че торта се поставя есенно време,че да измръзне и се разпадне сама,а не да си изсушава на слънцето.
Моят хумус е станал на павета .Дано да паднат дъждове,че няма как да го разбия.Срам,срам... Shocked

# 235
Розите се режат, заравят и отравят, като лозе на ниска резитба. Сега трябва да се отровят, с мотичка да се оформи нещо като купичка покрай корена, ако са излиби пъпките , на всяка пръчка да се оставят по две пъпки, останалото да се отреже. Трябва овощарска ножица и ляба брезентова ръкавица. Ако има нагъсто пръчки, едната може да си отреже до дъно. Абе на чукана трябва да останат 4-5 пръчки с по две пъпки.
Точно така ми показаха и на мен! Преди две семици виках на помощ от един градински център, че не знаех какво да правя с розите и овошките, а есента нищо не съм рязала Embarassed Сърцето ме заболя, но всички бяха отрязани почти до дъно, а сега вече са раззеленени и подмладени.

# 236
А забелязали ли сте,че всяка година розовият храст има един дълъг израстък.Той стърчи право нагоре.Аз се колебая за отрязването му ниско ,до главината.
И за розмарина да попитам Cayenne.
Аз го посявам от семчици,разсаждам гокато чубрицата.Но все не успява да се оформи като храстче.Твоят от готов разсад ли е? newsm78

# 237
  • густо майна Филибето
Розите се режат според сорта. Ниско се режат само чайните и чайнохибридните. Аз все още не схващам коя точно каква е/купувала съм безразборно отвсякъде/, но малко по малко започнах да се ориентирам. Храстовидните, паркови и флорибунда се режат по десетина сантиметра от върха. Всъщност зависи от прираста им. Пълзящите са два вида - едните цъфтят еднократно на миналогодишни клончета, обикновено са по много цветчета на едно клонче. Теи се режат след прецъфтяване. Другите, които цъфтят през цялото време, се режат рано пролетта. Всички видове рози се просветляват ако са стари - режат се най-старите им клони до дъно. Има значение и до коя пъпка се режат, така се насочват клоните. Има значение и на какво разстояние от пъпката се реже. Има и лятно рязане. Абе сложно ми е много, не зная кога ще се науча. Имам общо поне 50 рози,спрях да ги броя, различни. Така отстрани може и да не схванеш добре, практиката ще те научи. Наблюдавай ги.

# 238
Веселче, розмаринът ми е от разсадник, петнайсетина см., като го взех. Изкара първата зима, но ссега по-сух ми изглежда, отколкото трябва. Sad Дано се оправи. Не съм го защитавала с нищо от студа. Но и миналата зима така изкара... newsm78 Иначе е порастнал почти двойно, като малко храстче си е.

Тази образователна ферма, много забавна! И техниката-пишещата машина и кантарите  Shocked Laughing Сещам се за Етъра у нас  Heart Eyes Hug

# 239
Относно бамята - сее се, когато температурата на почвата се затопли трайно. Иначе казано - като цъфне акацията. За гледане не е капризна, капризна е за бране. Ако изтървеш шушулчиците да прерастнат, стават като дървени и не могат да се ядат!
Благодаря на г-н Христов, който ми изпрати семки от гигантски тикви! Дупките са готови, ще чакам затопляне и дано стане! Simple Smile

Последна редакция: нд, 04 апр 2010, 10:29 от Ana.Ivanova

Общи условия

Активация на акаунт