(Био) зеленчукова градина 2

• 110 690
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
Ана Иванова, защо са ти толкова малки снимките?

# 241
Защото все още не съм се научила как да ги правя големи Embarassed Помощ?

# 242
Защото все още не съм се научила как да ги правя големи Embarassed Помощ?
Ани със какво снимаш Rolling Eyes  (ясно-разбрах)
На мен ми дадоха семки от кратунки-приличат на круши.Ако иска някой семчици ще изпратя- не се майтапя!

Последна редакция: сб, 03 апр 2010, 20:06 от mimi_vi2

# 243
Благодаря на всички за отговорите за розите. Любознателна, тъкмо се задълбочих в рязането, описано от Вълка, и ти направо ме ошашави  #Crazy Нямам никаква идея какъв сорт са розите. Ще изнамеря снимка да покажа.
Ана Иванова, за оразмеряване на снимки ползвай този сайт. Можеш да оразмеряваш снимки както от компютъра ти - посочваш къде е, така и от нета - копираш с десен бутон copy image location. За публикуване във форума - след като натиснеш "загрузит" - копираш първия линк (1. Ссылка). Пробвах да увелича твоята снимка, но не става, не разбрах защо  newsm78 Пробвай от оригинала  Peace
Кратунки помня като дете, че имахме на село, бях влюбена в тях...особено в най-мъничките.  yes

# 244
 HugЧестит Великден!Христос воскресе!!! easter

Пожелавам ви:мир и радост във сърцата!

# 245
http://s005.radikal.ru/i212/1004/ea/2159126f76dc.jpg
Лъки, много ти благодаря! Да знаеш откога се мъча с онзи скапан сайт!
Христос возкресе!!! Честит празник!

# 246
Христос Воскресе! Много здраве, щастие и плодородни градини  Wink Сетих се за едно стихче: едри да са дините, пълни с плод градините, агънца в кошарите, жито в хамбарите  Mr. Green

# 247
Христос Воскресе!
И стихчето ми хареса,и шарените яхца,и кошничката,Лъки! Hug
А някой от вас пробвал ли е да отглежда аспержи(аспарагусът за ядене)?
http://www.menumag.bg/articles/view/218
Аз много бях изненадана като видях посаден аспарагус в зеленчукова градина.
След това го свързах със зелените крехки стъбълца на връзки в магазините.Такава природна аптека е това растение!
Препоръчвам го,особенно на дамите.
ПС.А ряпата (бяла,лилава) кога да посеем?
Ани-то се вижда по снимката кой ще бере пръв домати.
ПС.Нямам вече градински чай(тъкмо го пренесох отвън).
Или са катеричките,или зайката-виждат се много малки лапички наоколо.
Нали щяха да бягат от специфичната му миризма.Утре ще обградя с чесън мястото-да видим. Close

# 248
Аспержите са най-пострадалия зеленчук от социалистическата революция - обявили го за гевезелък, буржоазна манджа, а сме изнасяли за Европата. Знам само, че се трупат едни продълговати камари пръст.
Ряпата за зима - бяла, черна и лилава я сеем август, затова е удобна за втола култура, например след лук, чесън, грах.
Веселчето, и катеричките се ядат, и са по-вкусни от пилешкото. Цани ме за частен трапер, ще ти опазя градинката, договорът ни ще е устен, ако ме хванат, ще си понеса последствията. Ти само прати един билет.

# 249
Ние имаме аспержи, наследство от предишния собственик на градинката. Това което знам е,  че първите 3 години след посаждането не се консумират. При нас те са 'наготово', откакто имаме градината. Снимки от преди 2 години:

http://naory.snimka.bg/hobby/hobby.484437.18077751
http://naory.snimka.bg/hobby/hobby.484437.18077760

Аспержите не изискват особенна грижа, загърляме ги малко напролет, т.к. през зимата купчината се е свлякла. Стават за събиране от април до юни, след това трябва да се оставят да израстат и изсъхнат сами. Хубавите аспержи са под земята, тоест да са бели , само върха им се е показал и на това място леко се разравя и се изскубва леко от корена.  Обратно се затрупва за да се оформи хубаво.
А колко са вкусни... сварени и със сосче оцет, пресен чесън и магданоз... Ммм и супа аспержи много обичаме...
Ето ги аспержите, ако се оставят да израстат стават зелени и с по-силен вкус, ние ги ядем бели:

Последна редакция: нд, 04 апр 2010, 20:19 от MariaF

# 250
Веселчето, за следващия Великден може и ти да си сътвориш кошничка. Ето ги и другите ми произведения - козунаци и агънца Mr. Green
Мъжът ми е брал аспержи в английска ферма и от него знам, че са "неблагодарен" зеленчук. Първо, че имат претенции към почвата - да не се задържа продължително време вода, както и да не е силно песъчлива и бързо просъхваща, защото стават с много тънки стебълца или както им казват "свещи". Освен че дават реколта едва на 3-тата година, берат се само 2 месеца, животът им е 15 години и след това мястото на което са били посяти не трябва да се ползва 10 години  Shocked Като слушах колко са лечебни бях купила да пробвам как е на вкус, аз ли не ги приготвих както трябва не знам, но не останах впечатлена. Пробвах веднъж и на заведение...същото разочарование - явно не мога да усетя този кралски вкус  Mr. Green
Любопитна, ето снимки на розите тук, тук и тук. Дали ще им познаеш сорта  newsm78

# 251
  • густо майна Филибето
MariaF , много ви е уредена градинката! Зелената мрежа за какво я слагате?
Лъки, аз за съжаление още моите не мога да ги определя на сто процента Grinning Тези приличат на чайнохибридни Rolling Eyes

# 252
Слагаме мрежи върху ягодите, зелето, салатите...  защото има зайци наоколо. Ягодите птици ги кълват...

# 253
Лъки, много ми хареса зеленото бордюрче пред розите. Това чимшири ли са? Ти ли си ги вкоренявала или са от гр. център?
Мога ли вече да разсаждам водния лук? на 3 перца е, не е много едър, но пусти мерак... #Crazy А за разсаждане на домати на открито какво мислите? Най-много да ги измразя!

# 254
  • густо майна Филибето
Аз се престраших с доматите и сях едни семнца отпреди две години, които си отделих от купешки домат. Те пък взеха че поникнаха на 100% почти Simple Smile Сега не зная какво да ги правя, защото на стълбищната площадка е мрачно, на терасата студено вечер, в къщи не става Rolling Eyes Мисля да ги оставя на терасата с найлон отгоре, обаче дават да се захлажда Thinking

Общи условия

Активация на акаунт