(Био) зеленчукова градина 2

• 110 698
  • 741
  •   2
Отговори
# 270

Чушки.  Mr. Green
Да не забравиш една люта за шопската салата.  Laughing

А-аа, тях слагам, кат сваля найлона на парничето.
Тогава минавам и на корнишончета и други, ама не е актуално още.
Мани, че април ми го прогнозират без слънце, да видим Laughing

# 271
Някой от вас гледа ли киви?
Знам, че е двудомно растение, но преди 3 години купих на майка ми от цветарски магазин такова, за което продавачката твърдеше, че било някакво специално и едно растение имало и мъжки, и женски цветове. Раждало на четвъртата година.
Е, малко остана, ще почакаме още една година да видим дали е вярно.  Laughing

# 272
  • DE
Да си покажа и аз чемшира. Над 40 годишен е. Естественно заварено положение.
Кастря го по няколко пъти в годината

# 273
Как` Сийка, не знам защо си мисля, че са те метнали. Доста съм чела и разпитвала за киви, и то затова, защото съм го пожелавала, а не мога да го имам...КАТО НЕСПОДЕЛЕНАТА ЛЮБОВ. На 4, 5 женски растения им трябва 1 мъжко, което да ги опраши Simple Smile

# 274
Как` Сийка, не знам защо си мисля, че са те метнали.

Надявам се да не са.  Thinking
Специални някакви били, нещо присадено имало, не помня вече какво точно ми обясняваха.
В същия магазин имаше и двудомни растения, та не вярвам чак толкова да не разбират. А и продавачката също си беше засадила, нейното май тази година трябваше да роди. Освен да отида лятото да я питам дали е дочакала плод.   Laughing

Последна редакция: пн, 05 апр 2010, 21:55 от Как` Сийка

# 275
Мария Ф-а зелената мрежа забива ли се в земята или стои като на рамка над насажденията?Вятърът може ли да я премести?

На няколко места са забити колчета като куки, които с единия си край минават през мрежата. На няколко места има тухли. А мрежата се крепи върху 4-5 тръби, които се огъват. Не може вятъра да я измести мрежата, но понякога се къса...

Мерси за градината, аз и преди съм казвала, градинките са под наем от общината. Ако не я обработваме, могат да ни я вземат. Има и отговорник, които от време на време проверява кой какво сади. Казва кое дърво пречи и трябва да се махне и тн. Имаме строг регламент, например не можем да садим високи храсти, които да ни разделят със съседите, но може напреко ... малини например или декоративни някакви... 

# 276
Рано ли е за се посадят краставиците  newsm78 И дали да изрежем по една бутилка от мин. вода и да покрия всяко коренче....като парниче да стане newsm78
Ако искаш ги посей но като поникнат ги покрий със туби както казваш-да ги прадпазиш от слани.

Ани-по принцип до първи май падат слани,ако ще засаждаш домати по-добре ги покрий с найлон или с туби като парниче.

http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=241078https://-  #Crazy  Веселче ако са такива доматите сигурно ще го изхрани една седмица само един #Crazy

Последна редакция: пн, 05 апр 2010, 22:10 от mimi_vi2

# 277
Как` Сийке, и аз не съм чувала за такова специално киви, някое ГМО ще да е твоето Mr. Green В двора на майка ми има насадено, специално от Сандански навремето ходиха да го купуват, че там били най-хубави уж и са си мъжки и женски. Лошото е, че гледахме и 2 немски овчарки и едната много обичаше да рови, та много мъжки не останаха с времето, изсъхнаха  Embarassed Иначе също почнаха да раждат след 2-3 години, не помня вече точно, но плодчетата бяха малки и твърди.

# 278
Наш'та Сия е права, както винаги. Има такова киви.
Дори и в Баумакс се опитват да го продават. Rolling Eyes

# 279
  • густо майна Филибето
Семената на доматите си стоят безпроблемно в земята и чакат да се стопли, един вид се стратифицират. Една година бях решил да не садя домати, но на едно място изникнаха петнадесетина корена един до друг, явно есента съм метнал някой дефектен домат. Самораслек му викаме. Та ми дожаля да ги изхвърля и ги разсадих. Него лято ядох домати, и то много. То понякога баш, когато не се стараеш, се получава. А някой път трепереш над нещо, къташ го, обрижваш го, пък то вземе, че умре. Не е справедливо, ама е така.
Както споделих, вманиачила съм се в момента по книгите на Курдюмов, според него/и опита му/,най-плодовити са най-измъчените семена, от презрели и почти изсушени плодове. Правили са опити и са нагрявали семена на домати до 70 градуса в продължение на 3 денонощия, дали са много плод. Един вид, дали са всичко от себе си за да оживеят и се радват на новата възможност  Grinning

# 280
Ех, точно в другата тема и аз за киви-та питам... На мен ми продадоха 3 различни сортаи днес ги засях с надежда да дадат плод някой ден : Laughing
actinidia deliciosa "Boskoop"
actinidia arguta "Issai"-разбрах, че не се нуждае от мъжко и женско растение, освен това е дребно и зелено на цвят и
actinidia deliciosa "Hayward".
Как да разбера кое е мъжко и имам ли въобще такова?

# 281
Pippo,
най-лесно и достоверно се различавали по цветовете.Ето тук се вижда разликата очевидно:
http://www.farmingtongardens.com/pdf/infostation/kiwis.pdf
На мъжките(male) няма какво да им бъде оплодено,беличките" хоботчета" са притежание само на женкитe(female).
За да започнели да цъфтят им трябва осветеност.
Пише,че Boskoop и Issai имат от двата пола на едно растение ,така,че ти остава да се кахъриш само за Hayward.Само едно ли купи от него?
Къде ще ги засадиш,нали са пълзящо -увивни ,като лозички...Брей,колко масраф!
Чакаме снимки! Hug
Любознателна-мама сушеше доматените си семки на парченца хасе на припек на южния ни перваз.Размазваше презрелия домат на лентичката.След това като изсъхнеха ги прибирише на тъмно в книжен плик за другата година.Тя-в гореща вода размиваше кокошата тор като започнеше да полага семките.
Не сме ги пекли,но има резон.Аз засадих палма от костилка на сушена фурма.То е и термичен процес,нали?Заинтригуваме да пробвам със сушен домат... Thinking

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 06:38 от Веселчето

# 282
     Здравейте градинари! Много обичам да ви чета, но реших да се включа и аз сред вас - една неука, начинаеща градинарка. От една година имаме едно имотче в едно близко селце до нашия град с няколко овошки в него - череши, ябълки, круши и праскови. Има асмички с грозде - дребничко, но нали си е наше вече. Решили сме да си направим малка зеленчукова градинка и цветна градинка, обожавам цветята. Вече си боднах една увивна роза |имам три заварени храсти рози, които поокастрихме|, пет теменужки, пет карамфилчета, една Ерика, една Туя, един храст Евонимус фортуней, малко здравец и иглика, момина сълза, зюмбюл и лалета, които незнам дали ще се хванат, защото нали не се присаждат сега. Купила съм още луковички на красиви гладиоли и бегонии. Бегониите ги насадих в саксийки за разсад и после в градината, а на гладиолите трябва ли да им правя разсад?
    Много искам да си сложа дървовиден божур, кокичета и мнооого разноцветни лалета - но ще е наесен.
    Имаме ягодки - окопахме ги, ластарите им преместих на по-слънчево място, че са малко на сянка под асмите и ще им сложа дървен талаш, че в тия дъждове ще ще овалят в пръстта. Незнам дали да ги торя - някои казват, че при цъфтеж не се торели, че растяли на листа. Вие как мислите?
Искаме да си сложим малко картофи - препоръчайте ми сорт, домати |нямаме разсад, откъде да си купим качествен  newsm78|, червен лук, моркови, краставички и тикви.

Имам и едни семенца от много сладурски малки тиквета от гръцко, ще ги сложим за декорация.
Лошото е, че нищо не разбирам от градинарство. Расла съм в града, баща ми почина, а майка е по гръцко. Дядо ми и баба ми и те са починали, бяха големи земеделци, но вече ги няма.
   Свекито ни е сърдита и не идва изобщо, миналата година се прави на градинарка, но нищо не й стана, и тя е градско чедо като нас с мъжа ми.
   Ще се радвам вие да ме понаучите и се надявам да не ми се смеете на глупавите въпроси.   Hug   bouquet

# 283
На гладиолите не се прави разсад, точно сега им е времето да се насадят. В една брезна, като чесън или арпадник, но по-нарядко. Примелно през 25-30см. Ако се засуши, ще трябва да се поливат. В глинеста почва не стават добри, пробвал съм. Приготви си пръчки или летвички, да забиеш и ги завържеш, иначе дръжсите им се изкривяват. Ако са различни на цвят, се опрашват, и техните малки вече са едни оклепани цветове, все едно че художник си е мил четките. Ако нямаш намерение да вземаш детките, не е проблем различни да са един до друг.

# 284
На гладиолите не се прави разсад, точно сега им е времето да се насадят.  В глинеста почва не стават добри, пробвал съм.  Ако са различни на цвят, се опрашват, и техните малки вече са едни оклепани цветове, все едно че художник си е мил четките.
А ако ги насадя в различни части на градината ще се опрашат ли? А почвата е глинеста май Rolling Eyes какво да й сложа да се подобри? Да сложа малко торф от магазина или пясък само около гладиолите?
И има едни дупки в градината - май от попово прасе. Една приятелка ми каза да взема скипер|май така се казваше|, дали ще има ефект? В едно списание намерих рецепта за варено жито с отрова, но малката ми щерка постоянно рови из цветята и похапва от пръстта понякога Sick, та ме е страх от отровно жито newsm78

Общи условия

Активация на акаунт