(Био) зеленчукова градина 2

• 110 648
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
Веси-мъжо каза ,че реже ниско лозовите пръчки.С кършенето и извръзването  на лозето аз се занимавам за копането-той Laughing
Биволско сърце-незнам от къде ще намеря.Честно казано стигами толкова разсад.Навън имам разсад който е на земята сорт-Идеал,с който ще допълня парника и ще сложа в градината.Минлата година като бройх корените домати в градината ги изкарах около 100бр.

Кривондела-чудесен чесън имаш и страхотна целина

# 136
Рени-говориш за цветарска земя,нали? Не за изкуствена тор.Какъв е състава на земята?Да не би да има едни белички топченца,които да задържат много влага.

Белите топченца са перлит. Доколкото знам, той не задържа влагата, а просто прави почвата по-рохкава.
Влага задържа торфът, затова за предпочитане са торопочвените смеси, а не торфопочвените.
Друг е въпросът, че и некачествените торопочвени могат да направят голяма беля. Преди години ми се случи да ми загинат току-що присадени цветя. Когато разрових почвата, се оказа, че саксиите са пълни с червени калифорнийски червеи. Някой производител на тор си беше оставил ръцете...  Close

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 22:03 от Как` Сийка

# 137
Здравейте приятели.С огромно удоволствие изчетох последните 5 страници. Такъв красив изказ - удоволствие е наистина да ви чете човек.

Рени, евала за ентусиазма, наистина
Куркума, супер полезно описание за пикирането на доматите.   bouquet

В тоз ред на мисли, моите чери доматки са вече готови за пикиране в кофички. Засега върви добре. А ако знаете какъм свеж мирис на домат с носи от нежните стебълца  Simple Smile Сега проблемът, пред който се изправям е къде да ги насадя като им дойд времето. Пространството ми е ограничено, а не знам колко на високо и на широко се развиват. Ще съм благодарна ако ме ориентирате. Също така - чери доматите колтучат ли се според вас?

Любознателна, ти кога насади балучката, че вече ти е покарала? Аз моята я садих преди окло 3-4 седмици и... никакви признаци за живот няма  Confused

Насятите от миналата седмица семена за разсад на тиквички, домати и подправки... също няма резултат. Хм...

# 138
моите чери доматчета бяха на около 40см и им беше добре. За съжаление и те се колтучат Grinning

# 139
ri4ko, точно днес ми обясняваха едни хора на село, че и аз не знаех как да се изкажа, че се сеят семената, а се сади разсад, дръвчета... Simple Smile
Веселчето, вярвай ми цяла зима готвя какво ли не с апетитка, като не готвя ядем лютеница  Mr. Green
irinii, преди 3 години и аз отглеждах чери доматки...на терасата. Първоначално бяха в сандъчета за цветя, после ги насадих в саксии, дори в по-големите слагах по 2-3 коренчета, на няма и 20 см разстояние и въпреки това целите бяха отрупани с черита. Само да кажа, че моите станаха с доста дебела ципа  Sad Верно, че аз всякакви домати беля, ципата определено ми разваля вкуса им, но тез ситнежчета няма как...та се отказах от тях, колкото и да са красиви.
Първата реколта за годината насята - арпаджик, чесън, магданоз, марули, спанак, моркови, грах и пащърнак. Вчера ги насяхме, т.е. насяха, аз не успях да се класирам от други дейности, успях само да погледам докато хранех бебо. Днес валя много хубав дъждец, за реколтата чудесно, но пък се притеснявам, че се захлажда - извадихме лимоните на двора и май избързахме...дано не измръзнат Praynig
Въпреки че доста се изморихме, всички трудоваци се чувстваме удовлетворени и заредени с много положителна енергия  Peace

# 140
След големия дъжд моите балучки са показали зелени връхчета над почвата. Доматите, засети в рамка отвън, за поникнали, а пиперите само са кълнили, дано се стопли времето! Praynig Снощи прехвърчаше сняг, притесних се за тиквичките, които са разсадени и покрити със стъкло, но нищо им няма. От цветята мога да се похваля с пожарчета, морска пяна и мимулуси, всичко това в сандъчета до радиатора. Във сложих само ниски кадънки, но ги няма още!
Много ми се иска да поговорим за РАЗСТОЯНИЯТА при засаждане на домати и пипери,човек се учи докато е жив,казва мама. Например аз винаги слагам по 2 корена, за да пестя колове. Корен от корен- 50см, ред от ред - 80. А за пиперите съм виждала едни дълги редове, 2 реда пипер, пътека и пак така. Някой гледал ли е така и би ли споделил, моля?
Миме, би ли описала тези Роми, че ме заинтригува, а не ми се търси в нета?

# 141
За Ромата-бих казала че се отглежда много лесно.Обикновенно семената се засяват директно в почвата май- месец.Водят го безрасадно.
Ражда по много и плодовете са със яка кожа и са издръжливи на суша.Това е долу-горе като информация.

# 142
  • Стара Загора
Ние засяхме картофите в събота, сях и магданоз, копър, салата, репички. Броколи, тъмно зелени тиквички, чери доматчета и домати Наслада в саксийки. Разсада на майка от домати нещо не вървял аз пък хич не разбирам, каквото стане, все ще намери кой да й даде готов разсад.

Доматите знам, че ги слага по 2 корена. Чушките на редове ги прави майка един квадрат се получава, на колко см. ги сее едни от други не знам. Поим с помпа, с едни вади и само се отваря за съответния ред да се полее и после се затваря, а водата тече във вадите. Хич ме няма в обясненията.

# 143
  • густо майна Филибето
irinii , миналата неделя садих балучките, но държахме постоянно влажно, поливаме от сондата.
Докато обръщаше вчера, мъжа ми се натъкна на един от складовете на сляпото куче, казват, че било на късмет  Simple Smile Обаче май ще е по на късмет, ако не садя картофи, а морковите не знам как ще опазвам Rolling Eyes

# 144
Сляпото куче харесва най-много грудки на лалета, след това чесън. Картофите му са на 4-та, 5-та позиция. Моркови не съм виждал да закача, тях няма как да търкаля в подземията си.

# 145
  • густо майна Филибето
Вълчо, ето какво намерихме в скривалището:
http://img130.imageshack.us/img130/6349/moto0191.jpg
Корените са на някакъв трън, справило се е с търкалянето Wink
Моето сляпо куче най-много обича луковици на лилиуми Simple Smile Изтъркаляло е повечето.Нарцисите са най-малко засегнати.

# 146
Сега е пролет и това му са останките от зимнината, нещо като последните две-три кисели зелки в кацата, най нехаресватите неща. Ние една есен изкараме една щайга кръгли картофи и луковици. Картофите от три - четири сорта, мъкнало е и от съседите. Имаше и коренчета, увити на снопчета, подредени и изравнени.
А лятото на 2008-ма бях засял покрай пътечката лалета, нарциси и зюмбюли, разбъркано, много избирателно измъкна лалетата. Гледаш едни хлътнали листа, и като ги хванеш, се оказзват отрязани отдолу и се отваря дупка.

# 147
Вълкът с дълъг ник

Как се бориш с това чудо? Дядо ми го наричаше попово прасе, но помня че и сляпо куче му казваше. Има ли начин да се изтреби?

# 148
  • густо майна Филибето
Поповото прасе и сляпото куче са различни, едното е колкото женски палец най-много, другото е 30см. Ние уловихме едно с капан.

# 149
  • Пазете Гор
Archangel, грешиш. Дядо ти се е борил с двата вида гадини.
Поповото прасе (конощип) е насекомо. Сляпото куче е бозайник, водещ подземен начин на живот. Май при тях има колонии и матриархат. Всеки има Гугъл, може да се информира.

Грахът се показа, а аз като Вълка се канех да разровичкам да видя аджеба какво става. Май ще е готов до към 15-20 май, тъкмо да го заменя с домати и краставици. Горещо препоръчвам това сеитбообращение.

Общи условия

Активация на акаунт