(Био) зеленчукова градина 2

• 110 692
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
Аз съм "био" 100%! Имам си ларви на луковата муха в зеления чесън! #Cussing out
Ljuboznatelna, пак си по-добре от мен! Моя и да копае не ще. Иначе кове, но идеята трябва да отлежи известно време, а докато "лежи", то активния сезон отминал! Завиждам на Мими и на другите, които имате парници! За догодина ако трябва, ще се бием, но ще имам и аз. А то сега какво - на 5 места са ми разсадите, сутрин отвивам, вечер завивам по 1 час!
За салатката откъснахме зелени листенца от лебурда, или див чесън. Пренесен е от планината и си вирее на сенчица в градината. Знаете ли го? А имахте ли време да червите яйца?
И да питам - спазвате ли забраната за работа по празници? Аз май не - като знам, че е забранено, още повече ми се работи Sick

# 211
Аз имам и в лука пък, значи съм по-био.
Ауу, ще отида в гората да си набера леорда. Суперска салатка става, с малко зехтинец.

# 212
Аз съм "био" 100%! Имам си ларви на луковата муха в зеления чесън! #Cussing out

Чеснова муха.  Peace

Чеснова муха 

Чесновата муха напада зимния чесън и кромида, засаден от едър арпаджик през есента. Тя е повсеместно разпространена в нашата страна и е особено опасна за зимния чесън. При първото затопляне на времето, когато температурата надвиши 10°С може да се регистрира нейният летеж. За сигнал служи  и появата на домашната муха. При слънчево време може да видите мухите, които приличат на домашната, но са ръждиво-кафяви и космати. Те прелитат ниско или пълзят върху почвената повърхност. Мухите предпочитат да снасят яйцата си в основата на добре развитите растения (с 2-3 листа) или в почвата непосредствено около тях. Те посещават повече и площите торени с оборски тор. Вредят ларвите на мухата, които се вгризват в младото растение от централния лист в посока към несформираната луковица. В началото на март се очаква масово излюпване. Повредените растения  изостават в растежа и развитието си, отслабват, а луковицата омеква, средния лист увисва, завива се спираловидно, пожълтява и изсъхва. По-късно всички листа пожълтяват и изсъхват, а растенията при издърпване се прекъсват.

Успешна борба срещу чесновата муха ще постигнете само, ако прилагате системни мерки, а именно:

*
      не отглеждайте чесъна на една и съща площ или близо до площ, на която е отглеждан чесън предната година;
    *
      не торете с оборски тор;
    *
      изорете дълбоко освободената от чесъна площ, за да унищожите какавидите;
    *
      регистрирани продукти за растителна защита: няма; (може би става въпрос за био-продукти, защото иначе се препоръчват препарати от тежката артилерия като: децис 0,05 на сто, вофатокс - 0,15 на сто, актелик - 0,15 на сто, Би-58 - 0,12 на сто. (http://www.farmer.bg/news_view.php?id=4191))

Борбата с чесновата муха трябва да приключи 15-20 дни преди прибиране на продукцията, като се спазва карантинния срок на приложените инсектициди.

От http://agro.bg/agro_article324/

# 213
  • София
Писах преди, че нещо ми яде доматите...прекършва им коренчето. Оказа се че в почвената смес какво ли няма  #Cussing out малки голи охлювчета, едни на които викахме тролейчета като деца, едни бръмбари като миризливките  #Crazy Направо луднах.
Пресадих едните домати на 10-12 дни бяха. Така и така изяде половината, все тая ми беше дали ще остане нещо. Сега като гледам само едно читово има с второ листо  #Cussing out Ей, това е от 200 корена 1 остана, ....като осеменяването  Joy
С черитата се случва същото, а повече семки за домати нямааааам  Cry

Но пък за сметка на това в нова почва посадих краставици и за 7 дни станаха по-голями от доматите  Shocked Много бързо растат бе  Shocked Днес пикирах 20бр.

Днес посях и тиквички, корнишони и чушките   Party

# 214
Ани,мъжо ти може само да съжалява ,че не ти е направил парник! Да се стяга от кръста на горе и да бачка.
Ще го черпя със шопска салакта със зарзавата от парника Peace

Не ми остана време да шаря яйца-почиствах стайте.И тез дечурлига тока ми вземаха днес ooooh!

Hug Hug Hug

# 215
Мисля тия дни да бодна краставичките.Понеже ми е за сефте градинарството ми кажете колко коренчета трябва да си насадя-място има.Нямам на идея от един корен колко зеленчук ще израсте Cry
И още нещо.Трябва ли да обърна цялото място където ще са краставиците или може,както си мисля аз мързеливата, да обърна само там където ще са корените и 20 см около тях.
Днес не се работи и аз уж съм си в къщи да не работя пък се пребих от чистене newsm75
Чакам отговор от тези дето спазват традицията да мързелуват днес и са пред компютрите си.

# 216
ri4ko -желателно е да обърнеш и след това да прекопаеш мястото където ще насяваш.Така в почвата влизат полезните вещества.Аз слагам по две - три коренчета краставички.По-принцип краставиците раждат по много-та чак да ти писне да ги ядеш.

Аз днес си направих разходка до Кауфланд.Разгледах семената-нищо интересно.Всмисъл такъв очаквах да има доста разнообразни сортове-краставици,домати и тн.Видях -Салвия ама не си купих.Не съм запозната нито с отглеждане нито със използване.Предлагаха съндъчета от тия за цветя който са-много са скъпи бе-7лв ooooh!.Тук имаме едно магазинче за 2 лв. ги продават.

Приятен ден от мен на всички Hug

# 217
Благодаря Мими.
Аз си купих семенца-Гергана.Загледах се в други,но една жена ми каза,че този сорт,забравих какъв беше,дава много като количество,но нямат вкус и не хрупат.
Сандъче си купих за 2,50.В него е разсада за прословутите ми домати дето са като кибритени клечки.Ще станат ли изобщо незнам.
Купих си и тиквички,ама не съм ги сяла още.Сигурно като сея краставиците ,ще бодна и тях.Дано не е рано.Уж е топло вече,ама като не разбирам,постоянно питам някой.Всеки казва различно,и да става каквото ще.Все пак ми е сефте.Ама това пусто обръщане с правата лопата и после с мотиката ме мори.Уж трима мъже имам в къщи,пък никой не е барнал нищо.Големи търтеи.Викат:Като имаш мерак и ти се разправя-копай си ама не ни занимавай.

# 218
  • Пазете Гор
ri4ko, щом имаш място, сложи 20 корена краставици = четиричленно семейство зарзаватояди Simple Smile. Остави някои от тях да растат без конструкция, на воля по земята, пък да видим. Ако зарзавата ти дойде в повече - подарявай или консервирай, става и с трапезни краставици.

irinii, пробий кофичките. Освен оттичане, се осигурява и "въздушен дренаж" на почвата вътре.

До всички които пикират, макар вече сроковете да изтичат: много фалшиви: заразенои с бурени, болести, пренаторени смески се продават в нагазините. В идеята на темата препоръчвам да се взима почва от зеленчукова градина, леко обогатена с угнил оборси тор, но много леко! Да кажем около супена лъжица-две на кофичка!

Тази година ще експериментирам с бамя и пащърнак. Моля да сподели опит, който има. Срокове, подхранване, изисквания към почва, светлина, вода, такива неща.

# 219
Ketito-и аз имам много живи гадини със новата ми тор и компост. Wink
Т.е.излюпиха се без фертилни проблеми.Особенно един вид тукашен "роли-поли",членестообразен ,навива се на топка като се брани от врагове.Децата обичат да си играят с клечица с него.Обаче като усети домати ,краставици или листа на тикви и става змей.
Ето го на снимка:
http://www.pbase.com/image/49178757
А с оборската тор ми дойде и миризливо гостенче.Явно не беше хубаво изсъхнала торта.Надявам се през летните горещини да  понамалеят естественно.
"миризливка":
http://weblogs.baltimoresun.com/features/gardening/jerrysbug.jpg
Кое наричаш"трамвайче"-едни мънички черни стоножки ли? newsm78
И Как Сийка  Hugкато припомни за чесновата муха се замислих,че миналата година може би тя ми беше навила,набръчкала листенцата на чесъна.Не стърчеха право нагоре,а едни-като прищипани...
Освен ,че е биоорганична моята градинка е и духовното ми убежище.
Та-помагачи без мерак и с "отбий номер" ентусиазъм-не допускам.Мъжете в моето семейство са залепнали за мишките на компютрите,от тях получавам само акъл.И ми ядат салатките-поне охотно.
Ричко-разкажи за кибритените домати?
ПС.В модерните биомагазини гледам ,че тази година много зелени листа на кореноплодни растения ще се ядат.И едни азиатски пъпчиви краставици ,семената им са поставени на височината на очите на дамите.Да ни се набият маркетингово... Joy

# 220
ri4ko- нйе с теб сме северняци.Тиквичките ги сеем от 15 април до края на април!

Куркума-миналата година ми дадоха семенца на Пащарнак- нее капризен на условия,където го сложиш там ще си вирее.
Сега моя Пащарнак е на две години.

# 221
Миме-разкажи ,моля как се готви с пащърнак.(parnips) Hug
Глeдам,че и листата му продават на връзки.
От устойчивите на студено растения е,да го пробвам и аз. Laughing

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 17:04 от Веселчето

# 222
Пъщарнакът е двугодишно растение, като морковите и цвеклото. Т.е. на втората година ще си пусне хурка и семена. По нашите земи се е отглеждал доста, но е изместен от картофите.

# 223
Веселче,какво да ти разказвам,след малко направо ще ги снимам да ги видиш.Пък така ще добиете представа като питам и ще сте на ясно за какво говорим.
Какво биволско сърце и едри месести ще стане,незнам.

# 224
Миме-разкажи ,моля как се готви с пащърнак.(parnips) Hug
Глeдам,че и листата му продават на връзки.
От устойчивите на студено растения е,да го пробвам и аз. Laughing
Винтерес на истината не съм готвила още със него Embarassed стой си в градината.Тук в темичката бях питала дали му се ползват и листата-да както магданоза така и на пащарнака за подправка.Според мен мисля че най-много го прилагат при супите- коренът се обелва и се настъргва или нарязва.
Не смея да извадя коренът на единия пащърнак Thinking защото незнам каква дебелина е направил!?Мисля за супа да го използвам!

Никой ли нее готвил с -Пащарнак Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт