Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 март 2010, 20:27 ч.

Родителски кооператив

 • 99 515
 • 329
 •   1
Отговори
 • Мнения: 26
В тази тема предлагам да поговорим какво е родителски кооператив и има ли почва у нас. Ще се радвам да пишат всички, които в България или в чужбина са имали шанса да се включат в някаква форма за отглеждане на деца с по-голямо родителско участие. В други теми има писано по въпроса за родителските кооперативи, но сякаш между другото. Надявам се като вече има конкретна тема, информацията да придобие по-структуриран вид, повече хора да споделят своя опит и повече родители да се решат да се впуснат в такова начинание.

тук ще се опитам да събера линкове с информация по темата по принцип:

На български:

http://detskicentrove.hit.bg/
http://bulgaria.actualno.com/news_154688.html
http://naturalmom.multiply.com/journal/item/129

На английски:
http://www.ontario.coop/upload/FACTSheet%20Child%20Care%20Co-ops.pdf
http://www.cooperatives-uk.coop/Home/miniwebs/miniwebsA-z/newVen … ldcare/whatAndWhy
http://www.preschools.coop/resources/my_family.htm
http://www.preschools.coop/resources/child_care.htm
http://www.cccd.coop/info/types_of_coops/child_care
http://en.wikipedia.org/wiki/Pre-school_playgroup
http://en.wikipedia.org/wiki/Playcentre

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 12:35 от irinka kartinka

# 1
 • Мнения: 26
Първият кооператив в България, доколкото знам, е "Плейцентър-приятели". Тяхната инициатива послужи като вдъхновение и за една друга група от майки, от която съм част и аз, наречена "Ри-Ри-Ра". Третата подобна инициатива, за която знам е групата за игра на "Естествено". Интересно ми е има ли и други мами, които независимо от нас правят нещо подобно или сме само ние засега в БГ.

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 20:44 от irinka kartinka

# 2
 • Мнения: 4 556
И мен ме интересува. Има ли други? Кажете нещо за себе си. Аз знаех само за Приятели.

# 3
 • Мнения: 26
Мога да кажа за Ри-Ри-Ра - Август, 2009 наехме един офис на партера на една сграда с лице към вътрешния двор и започнахме да се събираме заедно с децата. В началото бяхме три мами архитекти - заедно завършихме УАСГ с деца на по 1-1.5г. Както казваше едната мама - защо всеки сам у дома да се чуди с какво да занимава детето си, като може да го правим заедно и да ни е весело.
После към нас се присъедини още една мама. Направихме си блог, за да намерим още хора. Всяка мама водеше по едно занимание в седмицата горе долу.
Появиха се отделно желаещи за споделяне на наема, които искаха да си организират техни групи за деца с мами през останалото време - когато нас ни няма там. В момента има 8 вида групи - е, то хората в тях донякъде се повтарят. Laughing
Не печелим пари от цялата работа, ако някой се чуди. Дори напротив. Печалбата са само разнообразието, положителните емоции и приятелството на децата ни.
 

# 4
 • Мнения: 26
http://az-jenata.bg/article/9606/Roditelskiyat-kooperativ--%E2%8 … zha-i-spodelyane/
- това са едни по-обширни наши излияния пред Аз-жената.бг Blush Дано послужат на някой друг като вдъхновение.

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 12:32 от irinka kartinka

# 5
 • Мнения: 26
Започвам да събирам казаното за родителските кооперативи в други теми от форума - цитатите са от най-различни теми, затова ще звучи несвързано. Но пък ще е интересно да се види накуп.

***
От milenaire - /от Плейцентър-Приятели/
Re: Коледно-новогодишно-пролетна тема за ПОРОДЕНИ деца! *28*
« #26 Събота, 19 Декември 2009, 17:02 »
Събрали сме се няколко майки с деца на възраст между 2,5г. и 5г., които не ходят на детска градина. Имаме нает апартамент и една "учителка". Разходите се поделят - т.е. не е заложен елемент на печалба в месечните такси. Всеки ден има занимание на някаква тема - слушат приказка, учат английски, песни, майсторят някакви неща (апликации, рисунки, с пластелин и др. подобни), слушат музика и се срещат с други деца.

Идеята е, че групата деца не голяма - до 10 и са в позната обстановка. Няма го "стреса" от детската градина и се съобразяват с особеностите на всеки. От друга страна родителите имат възможност да участват активно - да идват с децата на занимания, да участват в определянето и изпълнението на "програмата", по която работят децата. Такава форма е много популярна в Нова Зеландия, Великобритания, Франция, САЩ и си е дори законово и финасово подкрепена от държавата. Ние се опитваме да проправим път на идеята и в БГ.
Интересно е - и за децата, и за родителите, набира популярност идеята, но засега не сме много и търсим още съмишленици. Smile

Ами за момента от майките, които участваме няма интерес за целодневно изкарване там. Приключваме около 13-14ч и после всеки вкъщи. Но ако има достатъчно деца за оставане, то учителката й удължаваме работното време, слагаме креватчета и се свързваме с детска кухня или пък както правят на други места - редуват се всеки ден майки и готвят. Не е толкова сложно. Mr. Green

***
От Емем /от Плейцентър-Приятели/
Re: Идеи за Бизнес 4
« #602 Сряда, 18 Ноември 2009, 19:49 »
Я и аз да се запиша в тази тема и да споделя. Преди време с още няколко приятелки имахме идея за детски център/плейцентър/родителски кооператив - близо сме до осъществяването й. Наехме помещение, организираме занимания, вече имаме и персонал - стартирахме всикчо с минимум начални инвестиции, с много ентусиазъм и доброволен труд.

Особеното е, че не искам да е чист бизнес, а бизнес дейност на НПО, така че основното не са приходите, а мисията. Другата особеност е, че сме и сред основните клиенти на 'бизнеса' - малкият ми син посещава полудневната занималня; каката идва на курс по английски; другите също водят децата си на различни неща в центъра. Старая се да насочвам дейностите ни навътре, към членовете на сдружението, макар че приемаме и външни деца.

Но наред с бизнес дейността работим и по проекти - единият ни проект е свързан с изработване на модел за алтернативни модели за грижа за децата. Организираме и месечни бизнес срещи, свързани с центрове за грижи за децата. Планираме в бъдеще проект за заетост на жени в майчинство/подкрепа за стартиране на малък бизнес.  Ще се радвам да се свържете с нас, ако проявявате интерес.

***
от Рокси   
Re: ясла
« #87 Вторник, 01 Декември 2009, 08:36 »
Добре е обаче да се познават нещата преди да се пишат, защото нито яслите са задължително с големи групи, нито навсякъде децата седят затворени по цял ден.
Има препоръчителни съотношения на борй деца в група и брой възрастни на една група, които се спазват в някои места. Подобна е и близката до семейната грижа, в малки групи- родителски кооперативи, която се базира на идеята да се пресъздаде голяма семейна среда.

Изобщо тези идеи на копиране от миналото се завръщат напоследък и се утвърждават от доста психолози- носене на детето в слинг от най ранна възраст, за да усеща физическата близост на майката ( инспирирано от начина, по който африканките носят бебетата си), дългото кърмене, малките групи на отглеждане, за да се наподоби семейна среда с повече братя и сестри ( в богатите и развити страни семейставата имат по малко деца, отколкото в по бедните, като идеята е да се поощрява обшуването с връстници от най ранна възраст) и т.н.

***
от Jeliaznata LeIdy - едно по-различно мнение   
Re: Как да се отвори детска градина
« #106 Четвъртък, 16 Юли 2009, 09:10 »
   Отговори с цитат
Родителските кооперативи не са регламентирани от закона. Би могло да бъде форма само за гледане на деца, тъй като се подразбира, че всеки родител /независимо от професията си/ ще участва в гледането на децата.
Да, децата ще бъдат гледани добре - ще са нахранени, сухи, ще си играят под надзора на майките, ще пеят и рисуват може би.
Ако обаче родителят очаква детето да бъде обучавано, това няма да се случи.
Колкото и лесно да изглежда отстрани. Този кооператив ще има функцията на бавачка, при която можете да оставяте спокойно детето си. Е, аз не бих била спокойна, защото не бих могла да гарантирам, че всеки от дежурните родители притежава качествата и уменията на добра бавачка. Знаете, че всеки си има своя концепция за възпитание и гледане.

Според мен е крайно време да се обособят сферите на дейност на местата за гледане и обучение на деца.
Бавачка - гледане на дете.
Детски център или клуб - място за гледане на деца, занимания по изкуство, школи, спортни центрове. Изобщо място, където децата са в среда на връстници и се занимават с различни дейности от специалисти. Посещенията могат да са почасови, подневни, полудневни.
Занималня - работа с деца и ученици след училище. Подпомагане на децата за училище. Гледане на децата, докато родителите са на работа.
Детска градина - специализирана среда за работа с деца до училищна възраст, където се работи по одобрени от МОН програми. Тук има ясно поставени цели, очаквани резултати, специализирана подготовка по отделните образователни направления, непрекъснатост на възпитателно-образователния процес, регламентиран дневен режим.
Това е съвсем накратко, разбира се.

от Емем /от Плейцентър-Приятели/   
Re: Как да се отвори детска градина
« #110 Четвъртък, 16 Юли 2009, 22:08 »
   Отговори с цитат
Цитат на: Jeliaznata LeIdy в Четвъртък, 16 Юли 2009, 09:10
...
Родителските кооперативи У НАС не са регламентирани наистина. Все още. По света, в Европа - отдавна съществуват, спонсорират се от държавата, на места като Нова Зеландия дори се счита за нормално родителите да имат свободен ден, за да изпълнят задълженията си в детския център. Идеята не е за отглеждане на децата, а за научаване на интересни неща и социализация.
Колкото до научаването... много зависи от самите родители и техния бекграунд. Могат да дадат на децата в пъти повече от една учителка в ДГ, особено от типа, който описва detskismiah. Ние го правим - и засега се получава добре. Всеки ден от седмицата  различна майка води занимание с децата. В началото е трудно, но четем, учим се, с времето намираме верния път. При това - учим децата на неща, които смятаме за важни (уважение към другите, учтивите думички, помощ в домакинството, екология, природни науки, изкуство, музика, английски и пр), не следваме конкретна програма.

Предстои и да организираме обучение за родителите, за да имаме общ стил в подхода си към децата. Има различни типове кооперативи с различна степен на участие на родителите (по принцип може да се ползват и професионални учителки, не е нужно всичко да се върши от майките). Но да не изместваме темата за отваряне на ЧДГ - кооперативът е само един частен случай и е илюстрация за това, че съществуващата нормативна уредба е твърде закостеняла и не отразява съществуващото разнообразие от възможности за отглеждане на деца.
...
от Darkviolet
Re: Как да се отвори детска градина
« #117 Събота, 18 Юли 2009, 10:02 »
   Отговори с цитат
Ако някое място ви се струва съмнително и опасно за децата ви, то разбира се, че няма да ги оставите там. Stop
По-скоро идеята ми беше, че могат да се търсят и други форми за отглеждане на децата (като кооперативите за които говори Емем) в зависимост от нуждите на семейството и разбиранията за възпитание и обучение. Поне в малка възраст (до 5г) децата нямат нужда от строго разписана програма, седене на столчета и вдигане на ръка за участие. Детските градини в Бг твърде много приличат на училище. Това на мен не ми харесва. Освен това те ограничават родителя да участва в по-голяма част от живота на малкото дете точно във възраст, когато то има нужда от това. Родителите дори и в частните детски градини много рядко се допускат да преминават прага на стаята на групата. Това според мен е някаква отживелица от времето на комунизма.
Алтернативните форми на обучение и отглеждане не са никак опасни, нито страшни, особено ако родителят участва активно в тях, надзирава процеса и може да се намеси при нужда.

***
oceanid
Re: критерии за прием в детските градини на територията на Столична община
« #947 Сряда, 21 Януари 2009, 23:08 »
   
По разни други цивилизовани страни има някои интересни практики, които могат да са добра алтернатива за тези за които не стигат местата в държавните а частните не са по джоба:
Сдружение на родители на 10-15-20 деца, които си поделят разходите: наема се помещение и леля и всеки ден 1 родител е "госпожа"  при 20-22 деца това прави по 1 път в месеца. или пък се наемат за половината ден - преди обяд учителки, а родител да има с децата докато спят следобяда заедно с лелята или само учителки и за двете смени, такива неща.

същата схема при 5-6 деца е възможна и без да се наема персонал като всеки ден децата гостуват на 1 родител, който ги гледа. Мен лично ме блазни идеята за по-хубава храна, за възможността да участвам в избора на децата с които да прекарва детето ми деня /знаете че иначе във всяка група си има по 1-2-3 темерутчета/ да има ден в който аз да прекарвам с групата и да виждам отношенията им. А и това е среда по-близка до семейната.
така че дайте да се видим кой в кой квартал живее и да мислим нещо и по тези въпроси и как да си помогнем и сами, ако няма кой друг.
Всъщност горните схеми има някои съществени предимства и за родителите и най-вече за самите деца. А и вероятно може да се търсят пътища за дотиране от държаватаи общината на такива проекти.
Ако някой проявява интерес, дайте да си отворим отделна тема, да си спретнем една работна група по тази идея да поумуваме /т.на кафе в приятна обстановка разбира се/ да подготвим някакви договори нещо черно на бяло, които да качим тук и всеки да може да ползва ноу-нау-то и след нас.

 Лятото е чудесно време да се потърси персонал, да се пробва на практика, и да се отстранят конкретните проблеми и недомислици в конкретните групи. така или иначе всички чакате тотото , което живот и здраве май месец ще пресее кой отива и кой остава. ако дотогава поне идеята е узряма и е обсъдена
« Последна редакция: Сряда, 21 Януари 2009, 23:24 от oceanid »    

немирница
Re: критерии за прием в детските градини на територията на Столична община
« #948 Сряда, 21 Януари 2009, 23:12 »
   
Цитат на: oceanid в Сряда, 21 Януари 2009, 23:08
...

Забравяш разрешителните .............Ей там е голяма играчка.

oceanid
Re: критерии за прием в детските градини на те
« #949 Сряда, 21 Януари 2009, 23:15 »
   
Ако е взаимоспомагателна метода вероятно няма да има нужда от тях...
Аз не обявявам прием на деца в детско заведение, не предлагам услуга на пазара  Cool Cool Wink
Влизам в граждански /не търговски/ договорни отношения с другите родители как да си помагаме
така че лекичко ще ме извиняват да ми искат разрешителни

 hahaha hahaha hahaha
За какво съм адвокат /по майчинство/ ако не го измисля как да стане най-леко откъм бюрокрация  bowuu

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 17:45 от irinka kartinka

# 6
 • Мнения: 3 161
Благодаря за споделената информация и линкове. Ние работим по проекта Алтернативи и се надявам скоро да можем да споделим повече за наученото от световния опит, а и от своя.

# 7
 • Мнения: 7 217
Иринка картинка има ли развитие по родителския кооператив.

# 8
 • Мнения: 3 161
Искам да споделя една много интересна статия за кооперативи на майки в Чехия: http://priateli.info/?page_id=1136

# 9
 • Мнения: 99
Комплименти за начинанието  bouquet
Наистина ви се възхищавам! В света който ни заобикаля, пълен с абсурдни новини, стрес, намусени лица, ежедневни грижи и дерзания, вие ми изглеждане като "цветен букет"  Simple Smile Цялото начинание излъчва толкова топло, слънчево и позитивно усещане, че ми се струва почти нереално и абстрактно Rolling Eyes
Докато четях материалите, статиите и инфото което сте сложили, единственото което ме тресеше е как да намеря време да доведа малкият си син?! Как да съчетая работа и време за такова "приключение". От една страна имам с какво да съм полезна (ако приемате нови членове, разбира се), а от друга не знам как да се "измъкна" от работа... Моля ви, кажете как съчетавате нещата?
п.п. Не знам как съм пропуснала темата досега Embarassed

# 10
 • Мнения: 3 161
Milly, радвам се, че идеята ти допада. При нас има събия и през уикенда - правим акции и месечни празници на открито в една градинка до нас, която облагородяваме с общи усилия и малко помощ по един проект. Можете да ни посетите на следващата такава акция, следи сайта ни за новини. Ето малко снимки от последната акция: http://playcentrepriateli.multiply.com/photos/album/46/46?replies_read=4# РиРиРа имат и съботно-неделни занимания, провери им програмата. Зависи и къде живееш - ние (Плейцентър Приятели) сме в Бели брези; РиРиРа са в Лозенец. Има и център на Естествено в ж.к. Изток; те също правят групи за игра.

За кооперативно отглеждане... не е лесно начинанието. Ние имахме полудневна занималня за децата над 3 г. с постоянна учителка. Издържахме половин година; вървеше много добре, но кризата е навсякъде, и нас не ни подмина. В момента сме я замразили и правим само групите за игра, водени от майки-доброволки. Така си делим само наема на помещението.
Ето как изглежда един ден при нас (макар че всеки ден е много различен от останалите - зависи кои деца и майки дойдат, кой води групата, каква е темата...) http://naturalmom.multiply.com/photos/album/38/38

Ще изразя обаче силно не съгласие с цитата по-горе, че подобни инициативи са само за отглеждане на децата, а не за обучение. Точно напротив - учим децата на много интересни неща, правим го с желание и ентусиазъм. Следваме философията, че родителите са първите учители на децата си. Не е нужно да си професионален педагог, за да научиш своите деца и децата на приятели на важните неща. А освен това, вярваме, че за децата играта е по-важна от ученето; тя Е техният начин да научат за света около тях и затова държим много на игровия момент в заниманията.

На въпроса как съчетаваме заниманията с работата... за работещите не е лесно наистина. Удобно е за родители в отпуск по майчинство; за родители със свободни професии; както и за такива, които имат баба или гледачка на разположение (една от майките примерно води детето в 9 и отива на работа; бабата го взема в 12:30 и така). Но готиното е, че преживяването е приятно и за майките, заради контактите, които се заформят с други майки - опознават се, сприятеляват се, намират общи теми.

Последна редакция: нд, 18 апр 2010, 16:09 от Емем

# 11
 • Мнения: 26
Ани Трошева е написала страхотна статия за Майчинските центрове наистина! То все едно за нас е писана също Simple Smile))) Проблемите, идеите и емоциите са идентични! Майчински център - много хубаво казано, звучи хем разбираемо, хем някак мило.

# 12
 • Мнения: 26
А докъде стигнахме ние в РиРиРа:
Ако условно "Първо ниво" е група за игра от няколко мами с наето помещение и сайт, "Второ ниво" e изникването на нови и нови групи и занимания, които да помагат с наема,
то може да се каже, че ние сме вече на "Трето ниво" - занималня - събрали сме се твърда група от 6 майки, наели сме една много симпатична млада учителка. Занималнята e три дни в седмицата от 9 до 14. Децата са спокойни - няма рев като в детските градини през първите дни. Разбира се, едни се сещат за мама по-често от други, но техните майки ще остават по-дълго време на заниманията, докато свикнат с групата и средата. Най-лесно се адаптират тези, които са посещавали няколко месеца с майките си групите за игра в Ри-Ри-Ра и се познават. С учителката винаги има поне две-три мами да помагат, останалите отиват да си свършат нещо. Накрая, планът е да остава само една майка-помощник. Ще се редуваме по график. Имаме да доуточняваме някои организационни въпроси, но като цяло, мисля че започнахме много добре. Дано не ни събори и нас кризата на шестия месец Stuck Out Tongue

Последна редакция: чт, 22 апр 2010, 03:02 от irinka kartinka

# 13
 • Мнения: 26
Една разлика с Приятели, която може да е решаваща - по време на часовете на занималнята няма да правим групи за игра с външни майки и деца. Тях ще ги правим през останалото време. Вярно така ще ни излиза по-скъпо, без допълнителен приход през трите сутрини. Но при децата са малки и се опитваме да са в стабилна среда сред познати хора, когато мама липсва.

# 14
 • Мнения: 26
Това е сайтът ни - програмата пишем седмица по седмица.
ri-ri-ra.blogspot.com

Общи условия

Активация на акаунт