Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво да приготвим от изсъхнал козунак?

  • 11 705
  • 9
  •   1
Отговори
  • Мнения: 491
ПАНИРАНИ КОЗУНАЧЕНИ ФИЛИЙКИ

Продукти:8 филии твърд козунак,4 с.л конфитюр от кайсии, 2 яйца, 1 ч.ч прясно мляко, 2 с.л пудра захар, 60 гр. краве масло.
Филиите се намазват от едната страна с конфитюра, след което две по две се  слепват като сандвичи.Потапят се в сместа от яйца, захар и мляко и се изпържват в маслото, докато се зачервят от двете страни.Изваждат се и се наръсват с пудра захар.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 18:42 от Редактор*

# 1
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Прекрасен десерт става и с крем карамел, в който се слага при печенето и козунак  Crazy

# 2
  • Разград
  • Мнения: 14
Аз приготвям пържени филийки от козунак, стават много мекички и ги поднасям с конфитюр и кафе с мляко Heart Eyes

# 3
  • Мнения: 491
Рецептата на Vens от "Гответе с мен".Може да се сложи и повече мед.

СЛАДКИ ТОПКИ
/ или импровизация  на тема: Какво да приготвим от останал сух козунак /
Продукти:
около 250гр.сух козунак
около 150 гр. бисквити с какао / аз използвах" Закуска"около половин пакет /
50гр.орехови ядки
2-3с.л.пчелен мед
1-2 с.л.какао
около 80 гр.меко масло
около 50 мл. прясно мляко
есенция - ванилия , ром
За глазурата :
80 гр.шоколад
20гр.краве масло
2 с.л.прясно мляко
Освен това : сладко от ягоди/ за пълнеж/ и шоколадови пръчици / за украса/
Приготвяне :Козунакът се натрошава на ситно.Отделно ореховите ядки се запичат за около две минути в микровълнова печка.След това бисквитите и орехите се смилат.Прибавят се към козунака.Добавят се маслото , прясното мляко , меда , какаото и есенциите.Омесва се тесто.Ако е много сухо се добавя още прясно мляко , ако пък е необходимо се добавят още смлени бисквити.От тестото се правят топчета , в които за пълнеж се слага малко сладко от ягоди.Готовите топчета се потапят в шоколадовата глазура  и поръсват се с шоколадови пръчици .
Забележка :Пропорциите са орентировъчни.Всичко е въпрос на импровизация .Вместо козунак може да се използват и остатъци от блатове за торта.Вместо сладко от ягоди може да се сложи сладко от вишни.Резултатът е много вкусен  , бърз и лесен за приготвяне десерт.

# 4
# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 2 565
kloi , моля те дай рецептата за козунака с крем карамел... Peace

# 6
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
kloi , моля те дай рецептата за козунака с крем карамел... Peace

Ето една такава рецепта - http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.1988.html#1106

Запичам крема в общ съд и си нареждам вътре козунака. Simple Smile

# 7
  • Мнения: 491
И аз правя подобен сладкиш. КОЗУНАЧЕН СЛАДКИШ С ПЛОДОВЕ ОТ КОМПОТ . На дъното на тавичка се карамелизира 1 ч.ч захар.Като се стегне карамела ,върху него се подреждат плодове от компот,много добре изцедени от сока.Върху тях едро накълцани орехи.Отгоре се подреждат козуначени филийки,без да се оставят празни места.Прави се заливка от 6 яйца, разбити със захар на вкус и 1 литър прясно мляко, настъргана лимонова кора и 1 ч.л ром.Пече се на слаба фурна ,докато млечната смес се сгъсти.Отгоре може да се щприцова сметана.

Може да се направи и щрудел от сух козунак

ЩРУДЕЛ ОТ СУХ КОЗУНАК

Сухият козунак се нарязва на филийки.Потапят се за малко в прясно мляко и се нареждат в намаслена тавичка.Отгоре се разтила слой от настъргани обелени ябълки около 1/2 кг.,леко изтискани от сока и объркани с 1 к.ч захар, 10 с.л галета, 1/2 ч.л канела.Отгоре се слага втори ред потопени филийки.Най- отгоре се поръсва с парченца масло.Пече се в умерена фурна.Поръсва се с пудра захар. Peace

# 8
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
   Днес за обед приготвих този пудинг в микровълновата - две порции за проба,много ни хареса!



За 2 порции:
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 яйце
1 с.л. захар
1 по-дебел резен сух козунак
1 ябълка
1 ванилия
краве масло
   Стоплих млякото в МВ.Разбих яйцето и захарта с тел,добавих млякото,ванилията.Козунака нарязах на кубчета и залях с яйчената смес.Оставих го да набухне за малко.Ябълката почистих и нарязах на малки кубчета.Добавих я при козунака.Разпределих в две йенски купички за Крем-карамел,предварително обилно намазани с краве масло и запекох в МВ за 6мин. при 60%мощност.Оставих още 2-3мин. без да отварям.
  Готовите пудинги обърнах на чинийки и полях с топинг - шоколадов и карамелен.
  На мен повече ми хареса комбинацията с карамела. Peace

# 9

Общи условия

Активация на акаунт