Митове за кърменето

 • 30 189
 • 43
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 874
Това е друга статия за сп."Мама". Вие сте добри редактори, затова я пускам първо тук, да видя мнението ви. Историите са истински (някои са ваши), имената - не.


Митове за кърменето

В родилния дом е добре бебето да се захрани на 6 (или 12) час след раждането, за да си почине майката, а то да се „изчисти“.
“Родих дъщеря си лесно и исках да ѝ дам да суче веднага – разказва Невена, 31 г. –но макар че и двете бяхме добре, ни разделиха за наблюдение и пренебрегнаха молбите ми. Чудя се защо позната в САЩ започна да кърми бебето си на 10-тата минута след раждането, а на мен ми отказаха.”
В някои родилни домове в България все още се практикува именно така. Многобройни изследвания, както и дългогодишния опит на клиники по света показват, че нито бебето, нито майката имат нужда от тази почивка. Ако на бебетата се даде шанс и бъдат оставени на майчиния корем след раждане, голяма част от тях успяват да достигнат до гърдата съвсем самостоятелно, където засукват блажено. На друга част трябва да се помогне, за да засучат, но при всички случаи ползата от ранното закърмяне е голяма. Сукателният рефлекс в първия час след раждане е най-силен и ако бебето засуче през това време, се повишава шансът за успешно кърмене по-късно. Ранното поставяне на гърдата помага на матката да се контрахира и плацентата се ражда по-лесно, а рискът от кръвоизливи е многократно по-нисък. И накрая – когато бебето се гушне в топлата прегръдка на мама и засуче, то се успокоява и се адаптира по-лесно в новата непозната среда, в която е попаднало. Ако чуете доводи от болничния персонал, че сте потна и мръсна от раждането, помолете ги да ви изтрият гърдите със стерилна вода – това е достатъчно, за да почисти зърната ви. Знайте, че някои акушерки практикуват ранното поставяне на гърдата само по изрично желание на майката, така че бъдете сигурна да ги уведомите, че искате да кърмите възможно най-скоро след раждането.

Кърменето е трудно и времеемко.Когато бебето се роди, то не знае как да суче – също, както и вие не знаете как всъщност протича кърменето, колкото и книги да сте изчели. И двамата трябва да се научите на този процес. След като минат първите седмици, през които и майката и бебето свикват с кърменето и установяват свой индивидуален ритъм, естественото хранене става лесно и бързо. С времето ще установите, че кърменето ви отнема много по-малко време, отколкото в началото, защото бебето ще започне да суче много по-бързо и ефективно и ще изпразва гърдите ви за по-кратко време. Ако сравните начините на хранене с приятелка, която храни изкуствено бебето си само няколко месеца след началото на кърменето, ще се убедите колко по-лесно и бързо е кърменето. Няма изваряване на шишета и преваряване на вода, няма притеснения дали бебето ще хареса новата марка мляко, дали има достатъчно останало в кутията, няма ставане посред нощ, за да разбъркате нова порция храна... само повдигате блузата си и бебето ви суче най-подходящото за него мляко, с подходяща температура, в достатъчно количество, винаги прясно и стерилно.

Кърменето разваля формата на гърдите.
“Мисля да кърмя само първите 3 месеца – споделя бременната в 35 г.с. Диана – знам, какви са ползите от кърменето и много ми се иска да кърмя по-дълго, но се притеснявам от чисто естетическата гледна точка как то ще се отрази на бюста ми.”
Всъщност не кърменето разваля бюста. Цели 9 месеца тялото ви се подготвя за кърменето на бебето, през които гърдите ви увеличават размера си, млечните канали нарастват и от жлезите се отделя коластра. Всички тези приготовления са, за да се осигури прехраната на новороденото бебе. Ако решите да не кърмите или рязко отбиете бебето, гърдите ви не успяват да се адаптират. За няколко дена до няколко седмици те спират да произвеждат мляко, но жлезистата тъкан е принудена да се свие твърде бързо, кожата губи своята еластичност и бюстът разваля линията си. Много изследвания доказват, че жени, кърмили децата си продължително време, не отбелязват никакви или почти никакви промени в гърдите си след края на кърменето. Когато детето се отбие по взаимно съгласие, отбиването протича постепенно и сравнително бавно, което дава време на гърдите да реагират адекватно. Количеството на произвежданото мляко намалява постепенно, обемът на гърдите също намалява с времето и кожата малко по малко възвръща предишната си еластичност. Когато кърменето приключи, гърдите са имали достатъчно време да възвърнат предишната си форма и линия.

Нито майка ми, нито някоя от приятелките ми са могли да кърмят, и аз също няма да успея. Това, че никой около вас не кърми или не е успял да кърми, съвсем не означава, че и вие ще се провалите. Изследванията показват, че добрата мотивация, силното желание да храните естествено бебето си, както и добрата подготовка са почти сигурна гаранция, че действително ще успеете да кърмите. Потърсете подкрепа у баба или друга ваша роднина или позната, която е кърмила. Не се настройвайте предварително, че няма да успеете, защото и други не са успели. Напротив, мислете положително и винаги си казвайте, че на вас кърменето ще ви се удаде. Нека таткото на бебето също да бъде информиран по въпросите, свързани с кърменето, защото той може да бъде най-голямата ви подкрепа през това време.

Кърменето разранява зърната на гърдите и е неприятно и болезнено.“Чувам страховити истории от някои приятелки колко болезнено е кърменето, а други разказват обратното – че е много приятно и пълноценно усещане. Кое е вярното?” – пита Ралица, бременна в 8 месец.
Зърната на гърдите се разраняват само, ако нещо в процеса на кърмене не е както трябва. Може би бебето не захапва гърдата правилно и вместо да суче и ареолата, само зърното попада в устата му. То дърпа зърното в напразен опит да получи мляко и го разранява. Корекция на положението за кърмене често разрешава проблема веднага. Може би се е промъкнала гъбична инфекция, която прави кърменето болезнено и трябва да бъде третирана. Кърменето не бива да бъде болезнено! Ако това е така, трябва да търсите къде е проблемът и да го разрешите, за да стане кърменето отново приятно както за бебето, така и за вас.

С плоски или вдлъбнати зърна е невъзможно да се кърми.
Плоските зърна често изскачат от само себе си към края на бременността или в началото на кърменето и остават така за постоянно. Ако това все пак не стане, корекцията, която можете да им направите сами, е лесна и отнема само няколко седмици – с гръдни щитове, изрязан сутиен или мануална терапия. Зърното помага на бебето да засуче по-добре, но ако то не е достатъчно изразено, това съвсем не означава, че няма да можете да кърмите бебето си.

Бебето се държи на гърдата не повече от 10 – 20 минути.“Когато родих дъщеря си, в родилния дом ми казаха да кърмя по 5 минути на всяка гърда – Мила, 26 г. – но тя постоянно искаше да суче и беше неспокойна, когато я махах от зърното. Много ми се искаше да я оставям по-дълго на гърдата, защото виждах колко е доволна, но заради получения съвет не смеех. Дали постъпих правилно?”
В първите дни и седмици след раждането бебетата често искат да прекарват много време на гърдата. Те сучат не само за храна, но и за комфорт и успокоение. За тях няма нищо по-приятно от това, да са сгушени на топло в прегръдката на мама, където могат да правят любимото си нещо – да сучат. Те са се упражнявали да смучат палчето си в утробата ви още от петия месец на бременността ви и ако им дадете възможност, ще го правят и сега – на гърдите ви. Продължителното кърмене е начинът, по който природата кара родилката да си почине след раждането. Дайте шанс на бебето си да суче толкова дълго, колкото иска, дори в началото да имате чувството, че по цял ден кърмите. Така то се чувства уверено във вас и в себе си, знае, че е защитено и обичано. Скоро бебето ви ще започне да проявява интерес към заобикалящите го неща и ще започне да прекарва все по-малко време в сучене. Вместо да броите минутите, се насладете на тези интимни мигове на близост, която споделяте само двамата.

Щом бебето ми плаче, значи е гладно и млякото ми не му стига.
Бебетата плачат по ред причини – умора, раздразнение, напрежение, студ, горещина, дискомфорт в пелените, защото иска да го гушнете... Плачът на новороденото не е само от глад и не бива да правите прибързани изводи. Ако бебето ви е яло скоро и не желае да суче пак, проверете какво друго го тревожи – може би ако го вдигнете и го поносите, ще се успокои. Много жени са склонни да обвиняват за всичко кърмата си, но истината е, че бебетата, макар и малки, са индивиди със собствена воля и настроения, които засега могат да показват само чрез плач.

Докато млякото слезе, бебето трябва да се дохранва изкуствено, за да не гладува.
Нина, бременна в 29 г.с.: “ Притеснявам се дали бебето ми няма да гладува в първите дни след раждането – казаха ми, че млякото идва 2 – 4 дена след това. Трябва ли да го дохранват с адаптирано мляко и няма ли да свикне с бутилката?”
В първите дни след раждането от гърдите се отделя коластра. Тази жълтеникава до златиста течност, често наричана„‘първа имунизация на бебето“, е от изключителна важност. Тя е много богата на имунни тела, особено на IgA, които предпазват бебето при първия му досег с новата, нестерилна среда. Тези защитни фактори и имунни тела бебето не може да си набави от никъде другаде. Главната ѝ функция е да предпазва новороденото от инфекции, като покрива чревният тракт с тънък защитен слой, който не позволява на инфекциите, на които сте били изложени вие и на които е изложено то, да преминат. Коластрата е гъста и лепкава, високо концентрирана и лесна за разграждане, поради което е перфектната храна за бебето в първите дни след раждането. Съдържа важни хранителни съставки, особено важни при недоносените бебета. Тя е изключително лесноусвоима и малкото количество, което бебето изсуква в началото – по 1 – 2 чаени лъжички, е съвсем достатъчно за малките му засега нужди от храна. Коластрата действа като лаксатив и помага на бебето да отдели първите изпражнения – мекониум, чрез които от организма му се изхвърля билирубинът – причинителят на физиологичната жълтеница. Бебето няма нужда от никакви допълнителни течности – коластрата покрива всичките му нужди. Физиологичното спадане на теглото в началото – от 5 до 7% е нормално, защото бебето отделя излишните течности от тъканите си и не означава, че гладува. Дохранване в този момент би нарушило естествената стимулация на гърдите и би навредило на ритъма на кърмене, което много вероятно би довело до ранно отбиване на бебето.

Нощното хранене е вредно, защото разширява стомаха на бебето и го разглезва.
Ако не бъдат системно отучвани, почти всички бебета се будят през нощта, за да се хранят. Нощем нивата на хормона пролактин, който отговаря за производството на кърма, са най-високи, и това е начинът на природата да осигури достатъчно количество мляко – ако бебето суче нощем, стимулира гърдите, Пролактинът повишава нивата си и майчиният организъм произвежда повече мляко. Също така, особено през първите дни от живота си, малкият бебешки стомах не може да издържа толкова дълго без мляко – той подава сигнал, че е празен и бебето се събужда, за да суче. Не се притеснявайте, че ще разглезите детето си, ако го храните нощем – напротив, така ще сте сигурни, че изсуква достатъчно мляко и наддава добре, защото нощем бебетата сучат по-ефективно, по-бързо и почти не се разсънват, нито будят вас толкова много. Много педиатри знаят, че малкото стомахче има нужда не от дълга почивка, а от малко мляко за спокоен сън. Дори по някакви причини да решите да не кърмите нощем бебето, това не бива да става преди 40-ия ден от живота му – в противен случай, особено ако е съчетано с хранене под час, бебето може да не наддава достатъчно.

Бебето трябва да се храни под час, а не на поискване, за да не се разглезва.
“Първия си син кърмих със строг драконовски режим – на три часа с почивка през нощта” – споделя Надя, майка на две деца. “Въпреки желанието ми успях да кърмя само 40 дена. С втория реших да послушам съветите на приятелки и да го храня на поискване. Установих, че е по-лесно – вместо да търпя ревящото бебе, за да стане еди-колко-си часа, вадя гърдите, само мир да има. Сега синът ми е на три месеца, сам си направи режим и кърменето е много спокойно и приятно.”
Храненето на три- и четиричасов график е предназначено за изкуствено хранените бебета. Изкуственото мляко се разгражда от детския стомах за около 2 ½ часа и оттам идва режимът. Майчиното мляко се усвоява по-пълноценно от бебето и се разгражда по-бързо, затова кърмачето често огладнява по различно време. Не се тревожете да го нахраните, дори да не е минало много време от последното кърмене – бебето знае по-добре дали е гладно или не от часовника ви. Имайте предвид, че за да наддава добре, средното бебе има нужда от поне 8 кърмения за 24 часа. Някои бебета се нуждаят от по-малко, други от повече, различните бебета се хранят по различен начин, също както и възрастните. При храненето на поискване трябва да следите кога бебето започва да проявява признаци на глад – да мърда с ръчички и крачета, да върти глава в търсене на гърдата, да прави сукателни движения с уста. Плачът е късен признак на глад и ако чакате детето да заплаче, за да го нахраните, може да откриете, че то е вече твърде раздразенено, за да яде.


Ако няколко седмици след раждането гърдите са меки и не ги чувствате пълни както преди, значи млякото в тях е намаляло и не стига.
Често нови майки се обръщат към лекари и акушерки с един и същи въпрос: “Помогнете! Гърдите ми омекнаха и не ги чувствам пълни както преди. Бебето наддава добре и е спокойно, но се притеснявам, че млякото ми е намаляло и може да не му е достатъчно.”
Между втория и седмия ден след раждането млякото ‘идва’ и гърдите се пълнят с преходно майчино мляко, което скоро е изместено изцяло от зряла кърма. През този период може да усещате гърдите си чувствително по-пълни и дори напрегнати, особено преди кърмене. Често гърдите произвеждат повече мляко, отколкото има нужда бебето, и това може да причини известен дискомфорт у вас, особено ако храните под час. Няколко седмици след раждането лактацията се установява. Това означава, че зрялото майчино мляко окончателно е изместило преходната кърма и количеството произвеждано мляко се регулира според нуждите на бебето. По това време гърдите вече не са така препълнени с мляко и може да ги чувствате по-меки и не така напрегнати, защото се произвежда толкова кърма, колкото има нужда бебето, вече няма свръхлактация. Не се притеснявайте, че кърмата ви е намаляла, просто кърменето следва естествения си ход.

Може да имате много кърма, но тя да е водниста и да не е достатъчно хранителна и да се наложи изкуствено дохранване.
Лиляна, двадесет и седем годишна майка на едно дете, разказва за началото на кърменето: “Докато бях бременна, с мъжа ми изчетохме всичко, каквото намерихме, свързано с кърменето. И двамата бяхме много ентусиазирани. След първите седмици установихме, че бебето не наддава толкова, колкото педиатърката смяташе, че трябва. Тя е от “старата школа” и лесно беше готова да изпише дохранване. Предвид желанието ми бебето да бъде само на кърма, ме изпрати в Банката за майчина кърма, където трябваше да изследват дали млякото ми е достатъчно хранително. Специалистите там добродушно ми се присмяха, че макар да не съм първата, която идва за такова изследване, не могат да го направят, защото просто не съществува: нехранителна кърма няма. След това се обърнах към консултант по кърменето от чужбина по интернет и с нейна помощ разреших проблема, който се оказа неправилно поставяне на гърдата. Бебето ми започна да наддава добре, сега е на година и 8 месеца и още я кърмя с радост”.
Противно на разпространеното мнение, почти всеки лекар ще потвърди, че такова нещо като нехранително женско мляко няма. Млякото, което бебето поема първо, се нарича „начално“. То е с високо водно съдържание и служи основно за утоляване на жаждата. На вид може да е синкаво и воднисто и това е съвсем нормално. Второто мляко, което следва, или ‘крайно’ майчино мляко, е по-плътно, бяло и мазно, то е богато на мазнини и хранителни вещества. Именно то е питателното мляко, от което основно зависи как ще надава детето. Единственото, за което трябва да следите, е бебето да суче достатъчно дълго и ефективно, за да поеме достатъчно количество от крайната кърма.

Задължително трябва да се дава вода със захар, иначе бебето ще се обезводни.Бременната Блага пита в курсовете за бременни, които кара: “Тук по-голямата част от лекарите препоръчват да се дава преварена вода с 5% захар между храненията. Много от приятелките ми, които родиха в чужбина, ми казват, че там е приета обратната практика – до една година вода не се дава и лекарите се изказват против нея, независимо дали бебетата са естествено, или изкуствено хранени. Знам, че кърменето е най-добро за детето и с помощта на приятелките си съм сигурна, че ще се справя, но много се колебая за водата - кой начин да избера за бебето си?”
Кърмата съдържа около 90% вода, а бебето приема средно около един литър кърма на ден, така че можете спокойно да не се тревожите и да не му давате вода. Специалистите по кърмене отричат даването на каквото и да е друго освен кърма преди навършване на 6 месеца, тъй като водата и другите течности натоварват излишно незрелите бебешки бъбреци (между другото, същото важи и за изкуствено хранените бебета). Много майки, чиито бебета са само на кърма казват, че бебетата им просто не желаят да пият вода, дори и в горещо време. Това е така, защото кърмата ефективно посреща всички нужди от храна и питие на бебето. Ако все пак решите да давате вода, то нека тя е преварена, но неподсладена, и е препоръчително да я давате след кърмене с малка кафеена лъжичка.

На едно хранене трябва да се дава само едната гърда, като се редуват при храненията.
Всъщност ако бебето ви наддава добре, няма никакво значение как сте избрали да го храните – от едната или от двете гърди. Само през ранните седмици след раждането, докато се установи лактацията, е препоръчително да давате и двете гърди на едно кърмене, за да се стимулират добре и да произвеждат повече мляко. След това изборът е изцяло ваш и на бебето. Пробвайте, след като е изсукало едната гърда, да го оригнете и да му предложите другата. Ако иска да суче, оставете го, ако няма желание да яде повече – също е нормално.

Колкото повече яде и пие кърмачката, толкова повече мляко ще има.
Едно е сигурно – няма нужда да “ядете за двама”, както казват старите баби. Препоръчително е да пиете когато сте жадна, например по чаша вода преди кърмен, или около 2 – 2 ½ литра вода на ден. Вероятно често ще бъдете жадни и ще ви пресъхва устата. Това се дължи на хормона окситоцин, който се отделя при кърменето, и е начинът на природата да ви накара да пиете достатъчно вода, за да има мляко за бебето. Но не мислете, че ако се наливате с излишни течности, ще имате повече мляко – някои изследвания показват, че прием над 3½ – 4½ литра на ден може дори да доведе до отрицателни резултати и млякото ви да намалее. Същото важи и за храната. За производството на мляко всеки ден вашият организъм се нуждае от около 500 до 800 калории повече от обикновено, тоест имате нужда от нормалната си порция храна на ден, както преди да забременеете, плюс тези 500 – 800 калории повече. Това се равнява приблизително на филия хляб, яйце, чаша мляко, малко сирене и няколко плодове и зеленчуци.

Ако гърдите не се цедят след всяко кърмене, кърмата постепенно намалява и спира.
В ранните дни след раждането, когато лактацията още не се е регулирала и гърдите ви могат да се препълнят с кърма инцидентно, леко изцеждане на ръка или с помпа може да ви облекчи. Няма нужда обаче да изцеждате гърдите докрай, за да не предизвикате свръхлактация и да попаднете в порочен кръг, когато вие постоянно цедите гърдите, защото се препълват, а свръхстимулираните гърди произвеждат все повече мляко. Можете да предпочетете да не цедите гърдите дори в началото. Достатъчно ще е да слагате бебето да суче начесто, и така ще регулирате най-добре производството на кърма. Когато лактацията се установи, няма нужда да се цедите след кърмене. Тогава бебето регулира произведеното количество мляко, а гърдите се цедят само, ако има специална ситуация – например запушен млечен канал, който трябва да се отвори, или ако трябва да оставите изцедено мляко на някого, който да нахрани бебето, докато ви няма. Не трябва да се цедите, ако слагате бебето да суче редовно и по този начин стимулира естествено гърдите ви да правят кърма. Майката на Мая разказва за цеденето: “По препоръка на педиатъра на бебето се цедях след всяко кърмене, за да не ми спре кърмата. Беше много досадно, защото ми отнемаше толкова време, колкото и самото кърмене. Не можех да правя по-дълги разходки с количката, защото винаги трябваше да мисля къде ще се цедя и ще изварявам помпата. Мислех си, колко по-лесно щяхме да се разхождаме, ако не се цедях – само вдигам края на блузата на пейката в парка, за да накърмя бебето и това е всичко. Когато дъщеря ми стана на 4 месеца, реших да престана да се цедя през деня. През следващите седмици спрях да се цедя и сутрин, а накрая и вечер. Оказа се, че кърмата ми нито намалява, нито спира от това. Бебето ме изсукваше ефикасно и докрай и винаги имаше толкова кърмя, колкото й трябваше. Сега се цедя само ако имам проблем, кърмя вече 1 г. и 1 месец.”

Докато кърми, жената не може да си възстанови фигурата.Много кърмещи майки с приятна изненада установяват, че свалят килограми по-бързо и без усилие, отколкото техните приятелки, които хранят бебетата си изкуствено и се подлагат на диета. Това е така, защото складираните по време на бременността мазнини се използват за направата на кърма. Всеки ден организмът на майката изгаря 500 – 800 калории за да произведе мляко за бебето. По-голямата част от тези калории са от храната, която поема майката, но една част идва от натрупаните мастни депа. Така, ако кърмачката не яде повече, отколкото е нужно, неусетно започва да сваля килограми и нерядко четири-шест месеца след раждането вече е по-стройна от изкуствено хранещите майки. Все пак не трябва да очаквате чудеса – обикновено фигурата се възстановява за около година след раждането. Периода на кърмене не е подходящ за драстични диети, тъй като при рязко отслабване в организма на майката се освобождават токсини, които преминават в кърмата, но умерено отслабване с 0,5 кг на седмица е съвсем допустимо. Ограничете сладкишите и заменете белия хляб с черен и веднага ще видите първите резултати за по-стройна фигура!

Бебето ми „търси“ биберона залъгалка.
Това, което новороденото бебе най-много иска, е да прекарва неограничено време в сучене. Няма нищо по-приятно за него от това, да е сгушено в топлата гальовна прегръдка на мама и да суче сладко майчино мляко. Нерядко майките заменят това с биберон залъгалка, без да си дават сметка за евентуалните последствия, които постъпката им може да има. Понякога малкото бебе се обърква от смяната на гърдата с по-твърдия биберон с различна форма от мамината гръд и не знае кое от двете да предпочете. Такова бебе може дори да предпочете залъгалката пред гърдата. То задоволява нуждите си от сукане, като смуче биберона и когато дойде време за ядене, суче вяло и неефективно, вече уморено и сънливо. Ако наистина искате да кърмите бебето си, най-добре е да избягвате залъгалки и всякакви изкуствени заместители на гърдата през първите четири до шест седмици. Ако вие не го научите, бебето ви няма да избере само друг заместител на майчината гърда.

Ако бебето не се захрани през втория месец със сок и плодово пюре, ще развие анемия и хранителните вещества и витамините само от кърмата няма да са му достатъчни.
Множество изследвания в последните двадесет години показват, че кърмените бебета, които са захранени преди стомашно-чревният им тракт да е достигнал достатъчна зрялост приблизително към шестмесечна възраст, са по-податливи на алергии и в детска и зряла възраст страдат по-често от респираторни и стомашни заболявания. Това е силен аргумент в полза на по-късното захранване – след шестмесечна възраст. Ранното захранване след четвъртия до шестия месец се препоръчва за изкуствено хранените бебета, които не получават всички необходими им хранителни вещества от адаптираното мляко. Бебето, което е изцяло на кърма, не е изложено на този риск – то усвоява всички необходими му вещества, включително и желязо, от кърмата. Желязото в кърмата е много по-биоусвоимо от желязото в адаптираното краве мляко, 51% срещу само 12%. Затова кърмените бебета много по-рядко страдат от желязодефицитна анемия в сравнение с изкуствено хранените си връстници. Майчиното мляко осигурява всичко, от което бебето се нуждае докъм шестия месец. След като започнат да карат седмия месец, повечето бебета проявяват признаци на готовност за захранване – нуждите от кърмене нарастват, проявяват интерес към храната на възрастните и др. С късното захранване давате добър старт на здравето на бебето си. Мама Петя, 26 г.,  решила да отложи захранването на бебето си до шестия месец заради фамилна обремененост с алергии, макар че педиатърката ѝ препоръчвала ранно захранване въпреки това. Петя кърмила бебето изключително и клиничните изследвания след навършване на 6 месеца и 1 година показали, че бебето е здраво, а хемоглобинът в норма. “Бях много доволна, че изчаках със захранването. Много бебета на познати са с различни алергии, но не и моето, поне засега.”

Докато кърми, майката трябва да избягва определни храни и напитки.
“От много познати и роднини чувам, че докато кърмя, трябва да избягвам най-различни храни и напитки, защото бебето щяло да има колики или пък млякото ми да се променя. Ако ги послушам, няма да остане нищо, което да ям, а имам силно желание да кърмя”, оплаква се Гергана, бременна в седмия месец.
Още от утробата бебето ви е свикнало с вашите предпочитания, защото околоплодната вода мени вкуса си в зависимост от това какво ядете. Това, което яде майката, преминава в малки количества в кърмата, но това не са нови вкусове за бебето, така че няма нужда да избягвате каквито и да е храни или напитки. Действително има храни, които са по-силни алергени и е разумно да ги консумирате умерено, но не и да ги избягвате – ако избягвате всичко, което евентуално би могло да бъде алерген, ще се окаже, че живеете само на варено пиле, царевичен хляб и вода. Такива храни са цитрусовите плодове и сокове, праскови и кайсии, ягоди, риба, твърде много яйца и краве прясно мляко. Можете да пиете кафе, ако имате такъв навик, но го намалете до 1-2 чашки на ден, за предпочитане разредено със сметана или мляко. Ако бебето ви е склонно към колики, вероятно ще продължи да ги има, независимо от това какво ядете и пиете и колко храни изключите от диетата си. Помнете, че кърмените деца имат по-малко и по-слаби колики и се успокоявайте, че към 3-месечна възраст ще минат сами. Все пак има малък процент бебета, които са свръхчувствителни към храните, които майката консумира. В този случай трябва внимателно да следите коя е храната, която го дразни, за да я извадите от менюто си. Започнете с кравето мляко, което е най-алергизиращата храна за малките. Помнете, че трябва да заместите изключените храни с други, които да ви набавят нужните витамини (в случая на прясното мляко – със сирене и кашкавал).

Кърменето е скъпо, защото майката трябва да се храни по специална диета.
Кърменето може да спести на семейството ви между 650 и 1500 лева за една година в зависимост от това, каква марка адаптирано мляко бихте купували, ако хранехте изкуствено. Добавете към тази сума и стойността на бутилки, биберони, уреди за поддръжка... Всеки би казал, че щом става дума за доброто на детето, парите нямат значение, но в случая именно кърменето е най-доброто за детето – и то е пъти по-евтино, което за немалко млади семейства оказва влияние на избора на хранене. За да си набави нужните допълнителни калории, кърмачката трябва да консумира допълнителна храна на примерна стойност 0,50 лв. на ден, или около 180 лв. за една година. Разликата е голяма, а защо да не използвате спестените пари, за да отидете на почивка с детето или да му купите нещо? Майката няма нужда да вкарва нови храни във диетата си, ако се храни балансирано и здравословно, както през бременността си. Помнете, че бебето си набавя всичко необходимо от кърмата, за сметка на вашия организъм. Можете да продължите да пиете редовно или с почивки витаминния комплекс, който сте взимали по време на бременността си, за да сте сигурни, че приемате достатъчно витамини и минерали. Евентуален недостиг на хранителни вещества в майчиното мляко може да се наблюдава само при силно недохранване на майката, което за щастие рядко се среща в цивилизованото общество. Кърменето е евтино, природосъобразно и здравословно както за бебето, така и за майката.

След една годинка в кърмата няма вече нищо полезно и нужно за бебето и то трябва да се отбие.
“Кърмих сина си до годинка и три месеца с удоволствие, разказва Тинка, 29 г. – Лекарят ми каза, че е време да го отбия, защото кърмата се вкисвала в гърдите и вече не била полезна. Послушах го, но сега съжалявам. Второто си бебе ще кърмя по-дълго.”
Вашето тяло не знае кога детето навършва годинка и не започва да произвежда мляко второ качество на този ден. Кърмата през втората и третата година от живота на детето пак съдържа всички необходими на детето белтъчини, мазнини, въглеводороди, витамини, микроелементи, хормони, защитни фактори и много други. Когато кърменето приключва естествено, по желание на бебето и майката, майчиното мляко наподобява по състав коластра, и детето не боледува поне половин година след отбиването. Ще оцените защитните свойства на кърмата, когато порасналото ви бебе започне да лази и ходи, и започне да пипа и лапа всякакви гадни неща. Кърмете бебето си, докато и двамата го искате, а не до определен от някого си период. Знайте, че УНИЦЕФ и Световната здравна организация препоръчват изключително кърмене без други хранителни добавки през първите шест месеца, постепенно захранване на бебето през следващите шест и обща продължителност на кърменето поне до двегодишна възраст, за да растат децата здрави.

Кърменето е женска работа и таткото няма какво да прави там.
Много бащи се чувстват изолирани от тесния интимен кръг, в който се намирате двамата с бебето, докато кърмите. За разлика от изкуствено хранещите родители, те не могат да нахранят бебето вместо вас. Затова дайте му възможност да участва другояче в съвместния живот – нека къпе бебето, да го гушка само по памперс до голата си гръд, да го носи и да му пее. Това по-късно ще прерасне в игри за двама, които ще носят много удоволствие и радост. Също така таткото може да носи бебето нощем на майката за кърмене, за да може тя да си почине. Повечето бащи избират да донесат бебето при майката, да се търкулнат да спят отново и после да станат, за да го отнесат обратно в кошарката му, ако бебето не спи в общото легло. Силните половинки могат и да станат сутрин, за да свършат някоя домакинска работа, докато вие си почивате допълнително. Таткото ще ви бъде незаменим помощник в хода на кърменето, затова помогнете му да се информира максимално по въпросите, свързани с естественото хранене. Нека да се убеди сам, че кърменето е най-доброто за вашето дете. Ако възникне проблем или чувате противоречиви мнения от роднини и приятели, мъжът ви ще ви защити и ще ви помогне, а може и да си спомни нещо важно, което на вас ви убягва. Таткото е ценен съюзник в кърменето, макар да не участва пряко. “Подкрепих изцяло жена ми, когато избра да кърми сина ни, казва Лазар, 33 годишен татко на Марин, 11м., – виждам колко здрав и весел расте, а жена ми е много щастлива, че се справя толкова добре. Можем да ходим където си поискаме с бебето, няма нужда да прибираме безкрайни бутилки, биберони, четки и тем подобни. Млякото е винаги с нас, готово за употреба, топло и в достатъчно количество. Като се сравнявам с колеги татковци, които по нощите стават да забъркват бутилки и да хранят бебетата си, за да поспят съпругите им, виждам, че и нощните хранения са по-лесни при нас – аз само нося бебето за хранене - и това ме радва още повече.”

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 17:42 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 503
Много е хубава темата, Боо! Включила си интересни неща, за които аз не съм се сетила...  ideauu  Браво!  friendship
  202uu

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 2 458
На мен ми звучи доста добре Simple Smile

# 3
 • Мнения: 2 006
Статията е страхотна Grinning Много се радвам на хора като теб.Пожелавам ти много успех и дано се пи6е и говори пове4е за тези не6та Wink

# 4
 • Мнения: 1 770
thumbsup  thumbsup  thumbsup

Много добре!

# 5
 • Мнения: 3 042
И на мен ми харесва, дано от списанието не направят някоя преработка Imp , защото не се вписва в традиционните съвети на педиатрите.

# 6
Воо, възхищавам ти се на търпението да напишеш такива хубави статии.
Ако всеки ги прочети много от въпростите на кърмещите мами ще отпаднат Wink  Simple Smile

# 7
 • Мнения: 1 512
Браво, Boo, страхотна статия!
Наистина трябва да се пише и говори много на тази тема, за да може не само майките, а и педиатрите в БГ да знаят и да възприемат новостите, а не да си пеят само това, дето са го учили преди 20-30 години и толкоз.

# 8
 • Мнения: 713
Много добре написано Sign Exclamation и обобщено. Ще е по-лесно на новите мами да прочетат една статия и да намерят отговор на повечето въпроси, свързани с кърменето, отколкото да ходят по целия форум и да търсят.

# 9
Страхотна е статията. Поздравления!

# 10
 • Мнения: 77
Страшно интересни неща! Mr. Green  Направо съжалявам, че не съм имала възможност да я прочета по-рано Confused

# 11
 • Мнения: 486
Браво, boo!!
Аз съм на мнение ,че много майки имат желание да кърмят ,но поради ред причини като недодтатъчна осведоменост,горепосочените митове и заблуди и прочие не са успяли.А и повечето педиатри препоръчват- ранното захранване.Като например това направо ме изуми

Цитат
Лекарят ми каза, че е време да го отбия, защото кърмата се вкисвала в гърдите и вече не била полезна
#Shocked  #Shocked #Shocked Как да се вкисва бе ,що за глупост!! Тоя доктор ,да вземе да си скъса дипломата !!

# 12
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 874
Вярваш или не, но това го е казал истински доктор на майка с момченце на 1,3г. И тя го е отбила. Сама ми го разказа и съжаляваше, че го е послушала.

# 13
 • София
 • Мнения: 18 679
Бу, завиждам ти на търпението и ентусиазма!Статията е супер и това, което правиш тук във форума - също.Много ми се иска и аз да мога да подпомагам някак си момичетата от моя град да се попросветят малко и да се свърши вече с тия бабини деветини за кърменето, дето всички сме ги чували Imp Обаче обикновено, когато се опитам да обясня нещо и се блъсна в стена от недоверие и скептицизъм / от типа - че к'во пък му е на сухото мляко; ми тя кърмата ми просто спря Shocked /, еми не издържам, ядосвам се, тегля им една дългосвиреща, и който както си е решил....В крайна сметка, образоването е двустранен процес, а отговорността - лична!
Сигурно съм лош човек Sad

# 14
 • Мнения: 4 244
Thinking
Мисля си колко ли време Ше мине докато българските педиатри най после почнат да четат такава литература а не да леЖат на стари лаври и да пеят псени от раzвален грамофон.
 #2gunfire  #2gunfire Иде ми да ги убия всичките че с,сипват желанието на толкова много майки да си хранят децата по най естествения начин който природата ни е дала. Какво по хубаво от това
БРАВО НА УСИЛИЯТА НА БУ ЗА ТОЗИ ФОРУМ И НА ВСИЧКИ КОИТО ДОПРИНАСЯТ ЗА УСПЕХА НА МИСИЯТА МАЙКА КЪРМАЧКА Sign Exclamation  Sign Exclamation

Общи условия

Активация на акаунт