Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Рентгенова снимка на бебе

  • 8 656
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 20
Искам да Ви попитам, какво мислите и знаете по въпроса. Голямата ми дъщеря, която в момента е на 7 г., като бебе й снимаха на рентген белия дроб, при съмнение за пневмония. Наскоро научих колко опасно може да бъде снимане на таз на дете под 6 месеца, тъй като може да увреди детеродните органи, вследствие лъчението. Та въпросите ми са:
1. След като е сниман бял дроб, откъде да съм сигурна, че и таза не е облъчен?
2. Трябва ли да се тревожа за другото си дете, на което му снимаха таза на 2 г. и половина на рентген или тя вече е голяма и няма такава непосредствена опасност?

# 1
  • Мнения: 2 000
Ами, не е добре да се прекалява, но една снимка .... в някои случаи е неизбежно. Едва ли може да предизвика чак такъв ефект.
По-малката ми сестра е с луксация и тазът и е сниман на рентген много повече от веднъж и то от ранна възраст. Има чудесно момченце, което вече е на 8 години.
И аз не съм привърженик на излишните изследвания, просто за презастраховане, но мисля че ти се притесняваш повече от необходимото  bouquet

# 2
  • Мнения: 20
Радвам се, че получавам толкова позитивен отговор. Още повече, че е аргументиран с личен опит, което още повече успокоява. Това, което ме ошашка е една публикация по въпроса, и това че в рамките на два месеца снимаха два пъти малката ми дъщеря на рентген.

# 3
  • Мнения: 3 116
На Алекс му нащракаха няколко снимки на китката, със съмнение за спукана ръчичка. Беше на годинка и малко. Така че не се притеснявай, това е инцидентна снимка, не е всеки ден Wink

# 4
  • Мнения: 305
Оххх и аз съм много притеснена.Моята дъщеря я снемаха когато беше на 10 дена със съмнение за локсация на таза.Не и поставиха нищо предпазно на яйчниците,защото била малка и нямало да стане хубава снимка.Моля ви кажете ми има ли опасност да и се е отрази тази снимка в бъдеще?Господи дано не ме проклина някой ден дъшеря ми newsm17 Sara 22 били ми дала сайт към тази статия да я прочета и аз.

# 5
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Излишно се шашкате, не е полезно за вас самите  Peace.
Естествено снимки трябва да се правят само в краен случай, на моето дете още не му е правена, изключвам една в родилния дом при съмнение за белодробна емболия. Лекарите трябва да разчитат на слушалки, снимката е много краен случай.
При снимка добре е винаги да се поставя престилка или малка изрезка от оловна гума, за да се минимизира общото облъчване на гонадите. Но помислете реално какво би могло да се случи. Рентгеновите лъчи минават за части от секундата през тялото, минимална част от тях се разсейват, незначителен процент може да премине през яйчник и теоретично да увреди някоя от яйцеклетките. На 10 дена момичето има 1 млн. яйцеклетки, не е фатално ако загуби една Simple Smile. За момчетата е още по-безобидно. А за мъжете - хубаво е да се слага престилка, но след 3 месеца ще има нови, необлъчени сперматозоиди. Наи-непрепоръчително е облъчването на зародиш - от 1 до 75 дена. Тогава една увредена клетка, засегната в момента на деленето на ДНК, може да доведе до неприятно развитие. При много малък процент пак, на повечето им няма нищо и след 4 снимки на гръбначни прешлени без защита - не са знаели за бременноста. Такива снимки обаче трябва да се избягват на всяка цена, между 10 и 55 години на жените трябва задължително да се слага предтилка.
при снимане на тинейджърки (от 10 г. нагоре), ако не е на бял дроб, винаги се закриват и гърдите - с една или две оловни платки, хуч не е полезне за развиващи се гърди!

Последна редакция: нд, 02 май 2010, 17:48 от eli_c

Общи условия

Активация на акаунт