Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблем в службата

 • 3 421
 • 34
 •   1
Отговори
# 15
 • по пътя на светлината
 • Мнения: 2 290
Не мисля,че шефа ти е виновен за положението в което се намираш,след като си спечелила доверието му да проверяваш работата на колегите ,това си е лично твоя заслуга.
Човек не трябва да се вмъква там където не му е мястото,пък после да му идва в повече.....
Не коректно е от твоя страна,да не разговаряш с прекия си шеф,убедена съм ,че ще се осъществи комуникация.

# 16
 • Мнения: 33
Ами тогава според мен е най-добре да осъществиш разговора за преместване в друг отдел. Казваш, че желаеш да се развиваш в друга посока, търсиш нови предизвикателства и каквото там прецениш и си държиш на тази теза. Открито, точно и ясно. Нека и двамата шефове да знаят. Не те съветвам да говориш против прекия началник пред върховния. Също, не мисля, че е добре да даваш да се разбере, че искаш място в друг отдел, за да избягаш от шефа си. Може да не се приеме добре от върховния бос, да го сметне за глезотия и още куп други неща. А кой ще поеме работата ти след преместването не е твой проблем.

# 17
 • Мнения: 1 890
Хората се държат с теб така,както позволяваш !
Била съм в подобна ситуация и всяко примирение води до натрупване без промяна.
Дали са ти добри съвети,от теб зависи да промениш нещата и всеки получава РЗ за дадена работа,а това,че има ентусиасти .....

# 18
 • Мнения: 17 292
Не мисля,че шефа ти е виновен за положението в което се намираш,след като си спечелила доверието му да проверяваш работата на колегите ,това си е лично твоя заслуга.
Човек не трябва да се вмъква там където не му е мястото,пък после да му идва в повече.....
Не коректно е от твоя страна,да не разговаряш с прекия си шеф,убедена съм ,че ще се осъществи комуникация.
Никъде не съм се "вмъквала" между другото и съм напълно съгласна, че до шефа в проверка на работата на колегите ми не ми е мястото, нали точно за това пуснах цялата тема. Просто стремежът ми да си свърша добре МОЯТА работа през годините изби натам - всичко на моята глава. Като отсъства шефа - го замествам аз, но това да речем е нормално и се случва на всеки. Искам да се преместя не само защото липсва добър синхрон в съвместната ни работа според мен,  тормози ме това обсебване и използвачество, просто и физически не се чувствам добре в едно помещение с него. За тези, които смятат, че сама съм си го докарала имам въпрос - как трябва да го откажа от това поведение - да си гледам работата през пръсти? Да се издъня веднъж-дваж нарочно? Любопитно ми е - има ли и сред вас такива, които стоят от 8 часа работни 5 от тях при шефа? Не го считам за нормално, все пак не съм личен асистент или нещо подобно. Пуснах темата, защото исках да си "сверя часовника", да видя в мен ли е грешката - може и така да е всъщност. И съм благодарна на всеки, който се отзова, полезно ми е да прочета и други гледни точки. Не мога и не искам да съм от тези "акули", които прегазват всичко живо по пътя си и просперират на гърба на другите. А относно съвета да не "оплювам" сегашния ми началник пред биг боса смятам, че сте съвсем прави - не съм такъв тип човек и подобно отношение ме отвращава.

# 19
 • Мнения: 3 634
Не мога и не искам да съм от тези "акули", които прегазват всичко живо по пътя си и просперират на гърба на другите.

Ти май виждаш нещата само в черно и бяло. Никой не ти казва да си "акула", съветваме те къде е средата?! Да си вършиш добре работата не означава да си човека-отдел. Ти приемаш, че всеки който не се затрупва с работа, то я върши през пръсти?! Ако не извлечеш никакви поуки за себе си, на новото място ще допуснеш същите грешки. А колкото до това кой от нас как си върши работата ... кой както си го е поставил. 

Има много начини да го откажеш от това поведение, но явно за теб е по-важно да смениш отдела, а не да подобриш комуникацията. Дано срещата с големия шеф мине както очакваш!  Peace В моят трудов опит там се случват най-неприятните изненади.

# 20
 • Мнения: 1 890
Един американски психолог ,след направен анализ бе достигнал до извода,че на всеки 7 години,трябва да се сменява местоработата.Като се замислиш - има резон,но се намираме в България!

# 21
 • Мнения: 1 788
Ето от такива пишман-шефчета ми се повръща и се ужасявам от мисълта да работя за български шефове.
Преди време работих в една чужда компания. Прекият ми шеф си беше чужденец, но в един момент решиха, че за БГ-офиса трябва да наемат мениджър-българин.
Голяма грешка! Дойде и се изака на метеното. Започнаха интригите, подмазванията, репликите, честото влизане в ролята на Господ и т.н.
Но още по-отвратително държание имаха и колегите ми. А това въобще не го бях очаквала от хора като тях. Ненавиждаха го, но пред него винаги бяха съгласни с мнението му, едни майтапи, едно чудо, едно подлизурстване - да не ти е у памет.
Е, аз какво направих - опитах няколко пъти да обясня на чужденеца, че с въпросния индивид няма как да работя. Но бг-манталитетът не е така познат на чужденците, както на нас самите. Така че за биг-боса моите проблеми не бяха нищо особено.
Мениджърчето знаеше много добре, че го ненавиждам. Казвала съм му всичко онова, което мисля за него, без заобиколки.
В крайна сметка - загубих работата си.
Колегите ми останаха да си му правят мили очи и след няколко месеца - вече и тях ги нямаше на работа.
Отвратена бях както от колегите си, така и от шефченцето.
За да се справиш с тъпанари, все си мисля, че и ти трябва да си тъпанар, иначе - няма как...

# 22
 • Мнения: 471
Отиваш при главния шеф, казваш му как стоят нещата, и заемаш новата позиция.
Милите очички и пълен мир с всички в бизнеса няма.
Или правиш каквото трябва, или отиваш на ново място, където ще вършиш единствено своята работа.

Била съм "винаги на разположение" и ти казвам, че след години психически няма да издържиш. Не си струва натоварването, защото "Благодаря" няма да чуеш от никого.
Правилото е едно: работи за фирмата така, както би работила за себе си!

Успех Peace

# 23
 • Мнения: 2 401
Аз не разбрах за кого ти е жал?


За за съм по-ясна - ако биг боса разбере, че цялата тая работа се върши от мен има вероятност да понижи /уволни/ прекия ми шеф. Аз не искам да съм причината за това - наречете го малодушие ако щете - не мога. Също така има вероятност на мен да ми предложат позицията му ...

Не прочетох цялата тема, стигнах до тук, и бързам да ти кажа, че това е само в твоята глава, няма как да стане. 
Сега прочетох целия ти пост, прекия ти шеф е умен тип, потвърждавам написаното  в предното изречение.
Като прочета и другите мнения пак ще пиша Simple Smile

# 24
 • Мнения: 17 292
Аз не разбрах за кого ти е жал?


За за съм по-ясна - ако биг боса разбере, че цялата тая работа се върши от мен има вероятност да понижи /уволни/ прекия ми шеф. Аз не искам да съм причината за това - наречете го малодушие ако щете - не мога. Също така има вероятност на мен да ми предложат позицията му ...

Не прочетох цялата тема, стигнах до тук, и бързам да ти кажа, че това е само в твоята глава, няма как да стане. 

Още по.добре... не искам да става така. Искам просто да върша работата, която е моя. И благодаря на другите, които се включиха - някак си усещам, че не съм сама в неволята. А мисля, че във всички офиси има интриги и клюки, но при нас напоследък започнаха и съкращения за някои позиции, та всеки се е свил от страх, не смеят да говорят нищо за никого /познайте дали  съкращават първо шефове - не!/. А за шегичките и закачките и интимниченето с всички шефове винаги си има хора, а и  при нас те просперират за съжаление. Аз стоя настрана от това. Всъщност съм доста самотна в службата, то вярно, че не сме  там да се забавляваме и обичаме, приятелите са нещо различно, но това ми липсва понякога.

# 25
 • София
 • Мнения: 971
Абе мацка, как можеш да толерираш 1 некадърник (прекия ти шеф) и да му позволяваш да ти се присмива чрез привидно загрижено-натъжената си физиономия, когато нямаш физическата и психическа възможност да му вършиш работата?! Той буквално се гаври с теб! Как го търпиш тва?! Я го остави да си чупи главата! Отказваш всички ангажименти и си гледаш личната работа! Остави го да се изложи за да види баш шефа ти, че тоя за нищо не става и да прецени дали има смисъл да му плаща за некадърността му! Баси как се ядосах... 

# 26
 • Точно където трябва
 • Мнения: 4 077
Според мен нямаш проблем. Или прекият ти шеф те дразни сериозно с всичко, което изброи и тогава не виждам защо ти е толкова мъчно за него или не те нерви чак толкова. Говориш с него по мекия начин обясняваш му, че количеството работа ти е пряко силите, не виждам лошо и да му споменеш, че мислиш за преместване. Така, ако той не иска съвсем да те загуби /или да си загуби мястото заради теб/ няма да е лошо да се съобрази. Но в цялата ситуация проблемът е негов не твой.

# 27
 • Мнения: 29
Освен, че прекият ти шеф е шеф на работа, той е и човек, той е и колега. Много лесно може да падне от "шефското кресло". Аз не виждам нищо лошо, ако посочиш пред "големия бос" истинската причина защо искаш да смениш работното си място. Колкото по-честно представиш молбата си, толкова по-голяма сила ще има тя. Не става въпрос да оплюеш човека, имам предвид да изкажеш ти как се чувстваш, всичко, което ни описваш на нас във форума - липса на време за твоите задължения във фирмата, липса на отпуска, тоалетна, преумора, опасение от изостряне на отношенията ти с колегите, изолираност и т.н.  Какво да му мислиш на прекия ти началник, той да си мисли за себе си, ти нямаш вина, че той не смогва с работата си или не си разбира от работата.

# 28
 • София
 • Мнения: 139
Аз ако може да предложа един по-различен прочит по въпроса...

Първо, типично по български, винаги смятаме, че шефът е некадърник, че ние му вършим работата, че той нищо не върши и т.н. Само дето никога не си даваме сметка колко много неща има, за които не знаем, не са наша отговорност и дай Боже един ден да дойдем на мястото на шефа, разбираме, че нещата не са само бели или само черни, и че всъщност да си шеф не се изчерпва само със задачите, които ние знаем, че той/тя изпълнява. Говоря от опит.

Второ, шефът е този който преценява кои задачи да прехвърли на подчинените си - нарича се делегиране. И е ключова част от менидмънта на хора. Делегиране - и вертикално, и хоризонтално. Нищо лошо. И да, има служебни задачи, които не са описани в трудовата характеристика (но в БГ в 98 % от случаите е така), но това е повод да се прояви инициатива, да изпъкнеш - с една дума възможност. Върпос на гледна точка. Пак говоря от опит.

Трето, аз виждам доста положителни неща в това, че шефът ти те пита за мненито ти за работата на други колеги - означава, че ти има доверие.  И е положително.

Четвърто, колкото повече се увеличават знанията и уменията ти във връзка със сегашната работа, толкова по-ценен кадър си - независимо в тази или друга фирма.

Само предлагам един различен поглед върху нещата. Амбициозният човек ще използва тези
възможности.  Но също така разбирам, че не всеки е еднакво амбизиозен. Ти би ли била удоволетворена, ако ти предлагат повече пари за работата, която сега вършиш?

# 29
 • Мнения: 17 292
Благодаря много на всички, които са писали, сега успях да прочета отзивите ви. На последния въпрос - парите, които получавам ме устройват в момента и не - не бих желала да получавам повече пари и да съм на този режим, на който съм досега. Искам обаче да ви споделя нещо положително - днес наистина събрах смелост и отказах отново да чета заедно с него работата на мои колеги. В момента всички сме буквално затрупани от работа и о чудо - шефът ми се примири, не зная всъщност какво е правил, днес съм доста по-спокойна и заедно с хората от моя екип си работим по нашите си проблеми. Иначе си харесвам работата, като че ли се поуспокоих, но в събота и неделя не бях спала от напрежение и чувствах безизходица.
На LadyAngel - когато си по цял ден в шефския кабинет имаш доста добра представа за вида и обема на работата на същия този шеф. И "делегирането" е прекалено широко практикувано от някои, няма лошо, но след това мисля че един ръководител е редно да провери сам работата на подчинените  си и съответно и той да носи отговорност за нея, нали? Както и да е, отново ми беше полезно много това, което споделиха тук другите "работещи момичета". Пожелавам приятна вечер на всички.

Общи условия

Активация на акаунт