(Био) зеленчукова градина 3

  • 115 427
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
От снимките горе моя е само с доматчето, другото са идеи.
 Ние вече два пъти хапнахме салатка от марулки с лук, ами вкуса е различен и невероятен!
Ето ми го урожая от неделя




Марулките са малки, но на останалите от разсадната леха не им простих  Grinning



Някой пита за тревата - моята поникна за 3-4 дни, но купихме един разпръсквач за 3лв, забихме го на подходящо място и в най-голямата жега работеше като се включваше с таймера през час -два за час.

Веселчето,какви са красивиии!

# 196
  • Мнения: 28
Любознателна-  е тук-таме имаш малки марулки ,но останалите са идеални за салатка.Хапвайте докато са още крехки че бързо израстват и стават горчиви.Блазе ти за салатките-аз и толкова нямам даже.Сях едно местенце доста големичко-ама къдеизчизна салатката незнам,сега има 4-5 коренчета чакам ги да надебелеят че да им видим сметката  smile3508

Пс:Някой знае ли как се консервираха лозови листа в буркани за зимата?Забравила съм рецептата Embarassed!А дали стават да се замразят във фризера?

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 15:46 от mimi_vi2

# 197
  • София
  • Мнения: 4 210
Лозовите листа аз ги слагам в камерата Peace

# 198
  • Мнения: 4 587
Трябва да се попарят лекичко, колкото да омекната, да се наредят и сложат във фризера. Няма да се развалят, но дали ще са достатъчно здрави, за да стават за сърмички, не знам. Трябва да се експериментира. Краставиците за таратор например, след размразяване омекват, и вече тараторът не е това, което е.

От ония снимки си харесах това за обръщане

И кошницата за краставици  Mr. Green

# 199
  • Мнения: 28
Вълчо-за обръщане на какво е Embarassed.
Вес-много инструменти много нещо Whistling-чудесна си и винаги ни прадлагаш по нещо интересно  bouquet

Благодаря ви за предложенията тоносно лозовите листа.Сега и гледах в лозето-доста са пораснали тъкмо за хапване и консервиране.Ще пробвам във фризера да ги сложа и помежду листата да сложа копърче.
За плодовете -четох ,че могат да се замразят със захарен сироп.Да питам и това някой дали го е пробвал Rolling Eyes

И друго да кажа:гледам в бялото на зеления лук има нещо като бълха ли newsm78 нещо подобно е, и вътре като покафеняло все едно е тръгнало да изгнива лукчето.Това го забелязвам всяка година особенно като почнат дъждовтете.

# 200
  • Мнения: 1 849
Мими, ние всяка година замразяваме ягоди и малини със захар. Невероятни са. Нищо сложно няма, засипваш и прибираш. Зимата ги правим със сметана за децата или за сладкиши.

# 201
  • Мнения: 1 209
Здравейте мами градинарки,

Извинете, че нахлувам в темата Ви, но имам спешен въпрос и се надявам на помощ.

Искам да купя книга за подарък посветена на градината (зеленчукова), но да е красиво, луксозно издание. Енциклопедична или справочна, но и приятна за четене. Цената няма особено значение. Човекът е начинаещ и мисля, че ще се зарадва на такъв подарък.

Попрегледах в ел. книжарници, но не се натъкнах на нищо подходящо, поради което ще се радвам и ще разчитам на вашите препоръки.

Предварително благодаря,


  bouquet  bouquet  bouquet

# 202
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
mimi_vi2[/b ],

За лозовите листа: Аз слагам да ври в тенджера вода със сол, лимон и малко джоджен. Пускам листата вътре за около минута. После редя десетина-петнайсет листа един връз друг и ги завивам на ролце. В буркан пускам зрънце бахар, чесън и малко от водата от тенджерката. Редя ролцата, а най отгоре слагам хоризонтално няколко листа, да пазят другите. Допълвам с  вода и стерилизирам - варя 10 минути. В буркан от 1,2 литра влизат към 140 листа, а от 0.8 - около 100. При мене още не е готова лозата за сарми, ама скоро ще е. В буркана може да се слагат и малко по-стари листа, омекват.
Но всяка лоза е различна, и тази техника може да не сработи при някои по-крехки сортове. Та всеки опитва.

harmony_broken  - издателство "Еньовче"?

# 203
  • Мнения: 427
Няколко от инструментите вече си ги имам благодарение на съпруга ми Laughing.Във фирмата където работи по мой чертеж ми направиха декле и мотичка(мини) в едно,прашилка(подобна на тесла мотичка с късо сапче),мини гребло,лопатки в комплект с вилица за градината.Направи и голяма лопата,мотика и вила.Смее ми се, че мотиката била номер 10.Но теса тревички прекрасно. Peace
Вълчо мерси много за цветарския линк  bouquet.Доста неща научих за тревните площи и се зарибих да правя фонтан за терасата.
Лозовите листенца ги прибирам на сърми по 10 бр след като съм ги бланширала леко.Впликчето слагам 5 или 6 блоя рулца.Така си знам колко сърми мога да приготвя като ги размразя. Grinning
Марулите които посях на пролет са почти изядени,но червените салатки са толкова красиви и къдрави, че ми е жал  Cryда ги  бера.Като цветя.
Това по лука са червейчета.Баба поливаше с нещо(не е отрова) да предпазва.Ако мога ще питам мама какво е било.Чувала съм ,че сеят тагетиси между лука.






































# 204
  • София
  • Мнения: 4 210
Аз ще излезна, най-мързелива Laughing, защото не бланширам нищо, направо замразявам - и лозовите листа, и чушки за пълнене, и зелен боб... всичко.

 mimi_vi2  за лука, по-точно праз, когато купувах разсада, продавачката ми каза да разредя една капачка белина в кофичка от кисело мляко с вода. Топвам лукчето във този разтвор и тогава садя. Питах защо - за да нямало червейчета. Направих така и ще видим. Но пък твоя вече е готов  Thinking.

И аз мисля да насадя тагетиси около цялата градинка, хем да я оформя хубаво, хем да предпазват от болести зеленчуците.

# 205
  • Мнения: 6 155
Biby-миналата година садих домати Рила,купих си десетина корена само да видя какъв сорт са.Докай си останха с тъмнозелени  листа,не беше много височко и домтките бяха със средна големина и яка коричка.Идеал сега съм засадила за първи път ще отглеждам такъв сорт.

Мерси, Мими.  Hug
Явно Идеал е това, което искам - високите.

А някой да има впечетления от домати "Миляна"?

# 206
  • Мнения: 4 587
Аса, бланширани заемат доста по-малко място във фризера. Това е единствената разлика. Като омекнат, се нареждат по-плътно.
Мими, може би лукът има лукова муха, ларвата и гризе вертикално бяла люспа, прогризаното може да се забележи като нишка, ако махаш люспа по люспа и след всяка оглеждаш хубаво лукчето от всички страни. Ако листата на лука са навити или накъдрени, ако най-средното листо е клюмнало, е това.
Пък дали ще е лукова или чеснова муха, все тая. Това нещо на снимката е за обръщане, вместо права лопата.
Да ви се похваля, днес откъснах първите десет ягоди. недостатъчно узрели, ама кой да ги чака. Затова пък прохладни и ароматни.
Грахът, който е на крайния ред, до оградата от бодлива тел, е пуснал по една ръчичка встрани и се е хванал за най-долния ред тел.

Момичета и момчета, да сеем турта - http://www.daznaeshkak.com/objid/614-Turta-Tagetes/

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 20:14 от Вълкът с дълъг ник

# 207
  • Мнения: 30
За лозовите листа: бланширани, наредени по десетина едно върху друго, в средата копър. Завиват се на рулце и в буркани, колкото събера. Заливам с вода и малко сол и варя, колкото за капачката. Момичета, аз обаче чакам рецептата за джанки в буркан, някой беше обещал да публикува Simple Smile
Домати Рила са страхотен сорт за консервиране, много родовити и устойчиви на болести. Като се народят, нямат обиране!
Зелето ми, дитмарско, ранно, произведено собственоръчно:

# 208
  • Мнения: 28
Приятели Hug благодаря ви на всички за предложените рецепти ще ги изпробвам.
Зеленйя лук ми е на привършване в скоро време ще трябва да го изчистя да освободя малко място за засяване.
Вълчо-така е както го обясняваш за гадинката.
Ana-пу да не му е уруки на зеленцето,каква красота е само Grinning

Аз вчера видях калинки да се мотат в градината-ако се завъдят гадинки по зарзавата ще събирам и аз.Лозето обаче доста е избуяло.Тази вечер си набрах лозови листа за сърмички.Ще си подготвя и буркани за консервиране,а също ще сложа и във фризера(от имане глава не боли Laughing)

Пс:  Освен да зареждаме градините,трябва вече да зареждаме бурканите и фризера Laughing Laughing Laughing

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 22:27 от mimi_vi2

# 209
  • Мнения: 4 587
Мариновани джанки - като мариновани краставички, но с по-малко оцет и без лук. Колкото по-кисели са джанките, толкова по-малко оцет. Абе 1/2 от тоя на краставичките.

Втасали джанки /туршия/ в трилитров буркан. 1 пръст оцет на дъното, 3 лъжици сол и две захар, напълва се почни до горе с измити джанки, отгоре се слага венче от вишна, дюля, мушмила, или комбинация от две, или от трите вида клончета. Заливат се с вода, покрива се с парцалче и се завързва с канапче гърлото върху парцалчето. Втасва на тъмно и прохладно, след две седмеце ие готово. Когато ти трябва, бъркаш и си вадиш колкото трябва. това е сееврозападна рецепта, ако има някой на запад от Видин, Кула, Враца, Орехово, да казва. За да добиете представа и съонветно настроение - музикално оформление  http://vbox7.com/play:958e644e&ef=1

Общи условия

Активация на акаунт