Мляко и млечни мродукти - нека направим правилният избор!

• 5 217
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте! В опитите си да намеря качествени мляко и млечни продукти доста пъти съм попадал на некачествени такива или със съмнителен произход и състав. Естествено, че най-доброто решение е да взема мляко от село и да се спрат мъките, но който няма село като мен какво правим? Помогнете  ми да направя добрият избор, като млякото и млечните продукти да са подходящи за подрастващи и да не са вредни. Препоръчайте производител / марка / мандра , които да са достъпни в търговската мрежа и които произвеждат качествен продукт. Под качествен продукт разбирайте изделие без сухо мляко, растителни мазнини и нишесте. Консервантите трудно можем да ги отпишем, тъй като млякото трудно би се пласирало за кратко време от производител до потребител. А ако продуктът наистина е от мляко избягваме и овкусители (без сол разбира се, все пак сирене и кашкавал без сол няма). И тук не говорим за информацията, обозначена на етикета, защото честа практика сред производителите е да не се вписват съставки, различни от общоприетите. Често се случва и в графа "Състав" под "мляко" да се крие всъщност Сухо мляко, а не както потребителя си мисли Прясно мляко.Прегледах "черните" и "белите" теми във форума, но там не открих изчерпателна информация. Моля споделете своите мнения.

# 1
Веднага споделям своят горчив опит с Вас и какво НЕ е качествено.
Прясно мляко:
My Day - сухо мляко
Фибела - имам по-скоро съмнения, от колкото мнение.
Роса - растителни мазнини
Ханско - растителни мазнини
Мляко в старата опаковка за варене - нещо ниската цена ме кара да се съмнявам в качеството.

Кисело мляко:
Всякакво "На баба" "На дядо" и "На леля"
Ханско, Грошъ и всякакво от нисък ценови клас и никому известен производител.
Данон - именно те започнаха практиката да се замества прясното мляко със сухо
Активиа - марка на Данон
Търговски марки на големите вериги магазини - Клевер Аро и др.
Всякакви на промоция

Сирене:
Всичко под 8лв/кг

Кашкавал:
Общо взето кашкавала трудно се хваща наистина да е от прясно мляко, но и тук използвам цената като определящ фактор за качеството.

Извара, топено сирене и др.
Истински късмет е да случиш на продукт от прясно мляко, като колкото по-евтин е продуктът, толкова повече шансовете се свеждат до нула.

# 2
  • Варна
За мен и цената не е определяща, защото човек точно по цената се подлъгва, защото УЖ скъпото било по-хубаво, но уви.
Киселото мляко 'На баба"- веднъж ми остана бяло по езика, нишесте. Втори път не съм копувал.
Кашкавал- веднъж бях взел на "Роса", около 10-12лв/кг- беше като масло или топено сирене. Отвратителен. И на мирис. Втори път не съм вземал.

Общо взето пием и ядем в нас нискомаслени продукти, поне знаем, че са "гола вода". А и вкусът е субективно нещо. Една позната много ми хвалеше кашкавал "Пършевица" мисля да беше, бил като едно време. Взех, пробвах, но за мен нямаше нищо общо с вкуса който аз съм си изградил като "едно времешен".
Като избирам кашкавал го огъвам и ако се получат "конци"- взимам, ако се точи и/или остава под формата на пръстите ми и извивката то най-вероятно това не е кашкавал.
Най-добре на регионален принцип. Винаги има по-малки мандри, които се опитват да пробият с много качествеи продукти монопола на големите клекопреработвателни компании, които слагат какво ли не. Така че се оглеждай за малко известни имена и стой далеч от Данон, баби, дядовци и т.н.

# 3
Качествени са млякото и сиренето на Хармоника. Цената им е малко трудна за преглъщане обаче.

# 4
От години насочено търся качествен млечен продукт и не съм намерила такъв още на пазара. Обикаляла съм, разпитвала съм за известни и безизвестни мандри, от малки фирмени магазинчета на някоя мандра до големите магазини  в които продават всеизвестните марки млечни продукти и все има някакъв проблем в продукта. Ходила съм до ДВСК, писала съм жалби относно качеството и съдържанието на продукта, казват, че имам право и без резултат. Голям празник в къщи е ако успея от познат на познат на познат да поръчам от село мляко и да направя кисело, сирене и кашкавал, но и това не е метода, защото кой ще ми даде гаранция, че това е истинско мляко без примеси, правилно съхранявано и от здрави животни. Надявам се сега с връщането на българския държавен стандарт да се пооправят нещата. Това мляко "Хармоника" не съм го срещала и къде може да се намери? За сиренето бях доволна от "Маджаров", но веднъж се натъкнах на голямо количество суха субстанция в самото сирене с неприятен вкус и миризма на перилен препарат и предположих, че не е сухо мляко, а някаква химия и от тогава и отписах и тази марка. И не мога да разбера защо никоя мандра не продава козе мляко, като се знае колко полезно е то. Не искам шоколадови и ягодови млека, подсладени и овкусени, искам си млека от животни, чието нормално място на обитаване е нашия ареал, но още козе мляко в България не съм виждала никъде. Аз не мога да разбера и производителите, то е въпрос на чувство за чест, достойнство и гордост, че си направил нещо качествено, да се гордееш с продукта си, хората да са доволни от това което си произвел, а и като е качествено няма как да не се купува, защо няма свестни производители на мляко и млечни продукти не зная. Малко прекалих тук с обяснения, но това е тема, която много ме вълнува и така, не мога да бъда по-кратка.

# 5
Качествени са млякото и сиренето на Хармоника. Цената им е малко трудна за преглъщане обаче.

Пила съм го това мляко и то много преди да се бутилира  Crazy - ами не виждам нищо особено, честно казано. Хубаво като всяко домашно мляко, но не по-вкусно, защото е био.  Peace

# 6
Пила съм го това мляко и то много преди да се бутилира  Crazy - ами не виждам нищо особено, честно казано. Хубаво като всяко домашно мляко, но не по-вкусно, защото е био.  Peace

Може, но в случая го споменавам, защото отговаря на изискванията на авторката на темата.

# 7
Приятелче от ХЕИ сподели, че най-близко до истинското мляко засега е кис. мляко ЕЛБИ. Ама докога ще е така-не се знае. Tired

# 8
Трябва да си призная, че преди да започна темата не бях и чувал за марката "Хармоника". След като ме заинтригувахте снощи, днес реших да отскоча до Пикадили. Взех си кисело мляко 3,6% (исках 2% но имаше само 3,6%) и сирене от краве мляко.Исках да опитам и прясното им мляко, но за мое разочарование не се предлагаше в този магазин. Киселото мляко не ме изненада с вкусови качества, но все пак залагам на марката и на 1,69лв които дадох за кофичка 400гр. Сиренето и то си беше скъпичко (400гр за 7,99лв) но наистина  притежава вкус на истинско сирене. Предполагам, че БИО храните тепърва ще си проправят път към утеснелите джобове на интелигентните българи и се надявам когато потреблението на такива храни нарасне, съответно и цената да се понижи леко. Не си правя илзюзии, че ще си купуваме качествени продукти на сегашните цени за масовите млечни продукти, но и не мисля, че истинско сирене трябва да е 20лв/кг. Питам се ако реалната цене на кофичка мляко е 1,50лв , а килограм сирене е 15лв дали в масовите млечни продукти в търговската мрежа има и капчица качествено прясно мляко!?

Искрено се надявам с въвеждането на БДС да се оправят нещата.

И още нещо: предпочитам да не пуша и да доплатя 80ст за кофичка кисело мляко, но да знам че консумирам нещо истинско.

# 9
 Joy Eeeх че странни представи за "качествено"!

kokoc4e, в използването на сухо мляко няма нищо лошо и нищо вредно. Виж за растителните мазнини - наистина е по-добре без тях, но самото сухо мляко не е проблем - аз даже за да избегна растителните мазнини си купувам обезмаслено сухо мляко в опаковка от 500 г (защото е на по-изгодна цена) - но си го пия аз, дъщеря ми пие само АМ и кърма ...

"Старата" опаковка не е "за варене", ако имаш предвид полиетиленовите пликове с прясно мляко. Сред тях наистина има и много такива, в които е добавена растителна мазнина. Но пък едно от най-качествените млека (говоря като суровина) на пазара е опаковано именно в такава опаковка: http://www.osjz-smolyan.hit.bg/zanas.htm . Произвеждат и кисело мляко, цената е напълно съизмерима с другите марки, но наистина е мляко и нищо друго. Ако нямаш шанс да го пробваш в момента, би могла по време на панаира в Пловдив да го пробваш.

Реалната цена на сиренето от истинско мляко е под 10 лв, въпросът е да си намериш такова ... А за цигарите - е аз не предпочитам да не пуша, предпочитам да си купувам по-евтино мляко без растителни мазнини  Mr. Green. За справка, тук в кварталния магазин прясното мляко, което ти препоръчвам, е на цена около 1,20 за литър (киселото не знам на каква цена е, не консумирам кисело изобщо).

# 10
Отскоро в магазина до нас зареждат кисело мляко на фирмата Фреско.С капаче и с картонена оопаковка.Струва 1.10лв.
Когато го купих и отворих ми направи впечатление голямото количество т.н. цвик,което за мен е показател,че млякото е хубаво.
Продавачката каза,че засега това е ново кисело мляко на пазара и все още е читаво.

# 11
Записвам се да ви следя.Ние купуваме продуктите на Хармония и засега сме доволни,особено от прясното мляко,което се разваля доста бързо и има каймак.Вече бях забравила какво е мляко да има каймак.

Общи условия

Активация на акаунт