За бакшишите

  • 22 945
  • 232
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 45 050
Награда,която трябва да си заслужат...Интересен подход към сервитьорите,но ако бяха кучета.Аз по-големи психолози от обслужващите персонали не познавам.Докато те фиксират и вече са наясно с това,колко ще им оставиш.

Верно си е! Вече и с едно око ги познавам дали ще си купят нещо или само разглеждат! Mr. Green

# 46
  • София
  • Мнения: 9 365
Награда,която трябва да си заслужат...Интересен подход към сервитьорите,но ако бяха кучета.Аз по-големи психолози от обслужващите персонали не познавам.Докато те фиксират и вече са наясно с това,колко ще им оставиш.
Да бе да. Това може да е важало тогава, когато сервитьорството е било занаят, който се е изучавал. Сега всеки може да стане сервитьор или барман. По - голямата част от обслужващият персонал в България е пълна скръб. Особено по курортите. За тия пари вземат всякакви.

# 47
  • Мнения: 72
Каквото и да си говорим истината е, че ако не оставите бакшиш,следващия път като отидете на същото място сервитьорът, който ви е обслужвал предишния път ще ви  даде на колегата си

# 48
  • Мнения: 2 161
Награда,която трябва да си заслужат...Интересен подход към сервитьорите,но ако бяха кучета.Аз по-големи психолози от обслужващите персонали не познавам.Докато те фиксират и вече са наясно с това,колко ще им оставиш.
Да бе да. Това може да е важало тогава, когато сервитьорството е било занаят, който се е изучавал. Сега всеки може да стане сервитьор или барман. По - голямата част от обслужващият персонал в България е пълна скръб. Особено по курортите. За тия пари вземат всякакви.
Когато сервитьорството е било занаят,който се е учил, нямам представа как е било.Предполагам,че талантливите сервитьори от бакшиши са изкарвали за един ден заплатата си за месеца.Но всеки има право на избор-не ти харесва,не повтаряш.Но да не оставиш бакшиш,за мен е селско изпълнение.

# 49
  • Мнения: 4 875
Според мен на повечето места държат сервитьорите на доста ниски заплати като разчитат на всеобщото разбиране, че основното им възнаграждение идва от бакшиши.

Даже тук-там си пишат какъв е очаквания бакшиш. Май във "Виктория" преди си пишеше, че е 7%. (Не че точно там винаги са си ги заслужавали.)

# 50
  • Мнения: 2 891
Аз по-големи психолози от обслужващите персонали не познавам.Докато те фиксират и вече са наясно с това,колко ще им оставиш.

И ти си права, ама понякога големи изненади има Simple Smile

Сервирането е занаят, който се поддържа. Трябва да учиш и да се стараеш. Не може да обобщавате и да слагате всички сервитьори в един кюп. Има група, която непрестанно повишава квалификацията си, посещава специализирани курсове, борави с езици и най-важното от всичко - иде им от сърце и не приемат тази професия за нещо, което ще работят ей така, за малко и помежду другото, та дори и така да е. Тези хора заслужават всеки лев, който им се оставя.
Има група на кифлите и тези, които аз наричам "калкулационни грешки", дето няма да ги описвам, че на всички ви е ясно за какво иде реч.

Когато съм работела в тази сфера, винаги съм предпочитала да не ми оставят нищо, отколкото да ми оставят на сметка 100-200 лв. стотинки или лев и нещо. Обидно е някак. Това го казвам за закръглящите Simple Smile

# 51
  • Мнения: 13 423
Аз имам  нееднозначно отношение.Не обичам да оставям бакшиш само защото "така е прието" или "така се очаква".Ако ми харесва обслужването, задължително оставям по моя преценка, но достатъчно/ а не на принципа на "закръгляне"/Това , с процентите ми е сложно и не е за моя аантиматематически мозък Simple Smile.Но ако не ми харесва нещо, не ми е приятно да оставям,  само че зависи  с кого съм, защото имам  познати и приятели които винаги оставят.
Случвало се е в заведение да върна поръчка, защото сервитьорът не е разбрал какво точно поръчвам, е, как след това да му оставя бакшиш?

Когато имаме специален повод, празник- винаги оставям достатъчно голям бакшиш , като за мен това не е точно бакшиш, а сума, с която сервитьорът да се почерпи за моя  празник.

Много бих искала да оставям на момичетата в магазина от който редовно пазарувам хранителни стоки, но веднъж опитах, видя им се странно, не зная дали няма да им навлека неприятности и се отказах.А те много се стараят, винаги са отзивчиви и отговарят любезно на въпросите ми.

В такси- също ако се почувствам добре, оставям.но да ми върти из  целия град, да не знае къде отиваме, да  пуши в колата- моля, моля.До стотинка съм точна.

Сега, казвате- сервитьорите на това разчитат и общо взето думата "бакшиш" се свързва със сервитьорите.

Ами на какво разчитат детските учителки на сина ми, лаборантките, които му правят изследвания, медицинската сестра, лелята?На грандиозни доходи ли?искало ми се е да им направя подарък, също да се отблагодаря за труда им, обаче не е прието.Вижте темите за  ДГ как се роптае срещу такива прояви.

Затова и в заведения- принципът ми е  селско, градско- ако зависи само от мен-  оставям когато , както и колкото преценя.

# 52
  • София
  • Мнения: 9 365
E, вие как се засегнахте за това закръгляне. Никой не е казал, че ако сметката е 105,36 ще оставиш 106 лв. Закръгля се нагоре, но според сумата. Това имах предвид лично аз. Случвало ми се е на 3,20 да закръглям на 5, само защото съм била обслужена добре. Но да смятам точни проценти не ми се занимава.

# 53
  • Мнения: 2 891
Анна, аз за принципа говоря, не за теб конкретно.

# 54
  • София
  • Мнения: 1 317
Защо да е обидно, когато се остави малък бакшиш? Нали принципа е - по преценка на клиента. Аз знам, че даването на бакшишите е започнало от щатите по време на голямата депресия. Тогава за разни дребни услуги се е разчитало на бакшиши. Но сега, доколкото знам, сервитьорите получават заплати. Това не обесмисля ли бакшиша? Ето например - когато направим сметка около 300 лв в заведение се предполага, че трябва да оставим 30 лв. бакшиш. При положение, че сервитьора си взима заплата, според мен това са много допълнителни необлагаеми пари. Не ми се струва много редно  Naughty И друго - не трябва ли да е любезен с клиентите независимо дали очаква бакшиш или не?

# 55
  • Мнения: 142
Защо да е обидно, когато се остави малък бакшиш? Нали принципа е - по преценка на клиента. Аз знам, че даването на бакшишите е започнало от щатите по време на голямата депресия. Тогава за разни дребни услуги се е разчитало на бакшиши. Но сега, доколкото знам, сервитьорите получават заплати. Това не обесмисля ли бакшиша? Ето например - когато направим сметка около 300 лв в заведение се предполага, че трябва да оставим 30 лв. бакшиш. При положение, че сервитьора си взима заплата, според мен това са много допълнителни необлагаеми пари. Не ми се струва много редно  Naughty И друго - не трябва ли да е любезен с клиентите независимо дали очаква бакшиш или не?

Защото ако е примерно, като приятелите ми сервитьори в Щатите- даваха им да работят само по 4 часа на ден, а заплатата им на час беше двойно по-малка от моята на камериерка с обяснението, че взимат бакшиши. Така и беше. Ако чакаха само на заплатата, нищо нямаше да изкарат, ама нищичко.

# 56
  • Мнения: 654
Искате иначе усмихнати продавачки,пък на тях не давате нищо  Laughing
Защо бакшиш да се дава само в заведения?

# 57
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
...
Защо бакшиш да се дава само в заведения?


Защото там ще те видят повече хора иначе се губи смисъла.

# 58
  • Мнения: X
Искате иначе усмихнати продавачки,пък на тях не давате нищо  Laughing
Защо бакшиш да се дава само в заведения?


А заплатата им за какво е?
Изобщо не харесвам това нещо, наречено бакшиш. Оставям по моя преценка и то обикновено закръглям сумата. Като не им харесват заплатите, да не работят това.  Че, то ако се разсъждава така, то са ватмани, пилоти, лекари, учители, секретари, рецепционисти, търгоци, абе.....на всички ли се оставя бакшиш. Виж, ако не бяха на заплата, а на колкото си изкарат от бакшиши и това се знае и е практика, то всеки щеше да оставя сума и за сервитьора.

# 59
  • София
  • Мнения: 1 317
Искате иначе усмихнати продавачки,пък на тях не давате нищо  Laughing
Защо бакшиш да се дава само в заведения?


А заплатата им за какво е?
Изобщо не харесвам това нещо, наречено бакшиш. Оставям по моя преценка и то обикновено закръглям сумата. Като не им харесват заплатите, да не работят това.  Че, то ако се разсъждава така, то са ватмани, пилоти, лекари, учители, секретари, рецепционисти, търгоци, абе.....на всички ли се оставя бакшиш. Виж, ако не бяха на заплата, а на колкото си изкарат от бакшиши и това се знае и е практика, то всеки щеше да оставя сума и за сервитьора.


Точно това имам предвид и аз  Peace Нямам познати сервитьори, но предполагам, че са на заплата. И това обезсмисля бакшиша. Има много хора, които имат ниски заплати. Те се стараят, но не чакат бакшиш. Защо не бива да очаквам добро отношение от сервитьор, на който не съм оставила бакшиш?

Общи условия

Активация на акаунт