За бакшишите

• 22 950
  • 232
  •   1
Отговори
# 60
...
Защо бакшиш да се дава само в заведения?

Защото там ще те видят повече хора иначе се губи смисъла.
И как точно ще те видят много хора,след като оставяш парите в самата сметка?Или просто тихичко казваш на сервитьора:еди колко си,благодаря?Лиляна,да не би във вашият град в ресторантите оркестрантите да съобщават по микрофона:клиентите от втора маса дадоха бакшиш 5 лева.Туш!

# 61
 как точно ще те видят много хора,след като оставяш парите в самата сметка?Или просто тихичко казваш на сервитьора:еди колко си,благодаря?Лиляна,да не би във вашият град в ресторантите оркестрантите да съобщават по микрофона:клиентите от втора маса дадоха бакшиш 5 лева.Туш!

Е,за такова нещо и аз оставям  Joy Joy

# 62
  • Ямбол
О, не, в нашия град сервитьорите са на заплата.

# 63
И какво като са на заплата?Какво общо има заплатата с бакшиша?

# 64
  • Ямбол
Както са на заплата всички работещи, така са и сервитьорите.
Или всички ще получават бакшиши или никои.

# 65
Ти сигурно не получаваш бакшиши и затова така подскачаш.

# 66
  • Ямбол
Не, получавам заплата.

# 67
Е,тези които получават заплати, обикновено получават и подкупи.Което не означава,че имам предвид теб.

# 68
  • Ямбол
Да, с подкупите е същото, като с бакшишите. Купуват си нещо. Но това не означава, че без подкуп и без бакшиш не се върши добре работата.
И знам, че нямаш предвид мен, аз съм толкова честна, че такива работи не мога да приема, но и не давам.

# 69
За всичко друго съм съгласна с теб,само за бакшиша не.

# 70
Иначе за магазините- работех в магазин за торти и доста хора са ни оставяли пари. Казват почерпете се по 1 кафе. Ние ги отказваме, но те настояваха, защото повечето имаха повод или просто им харесва обслужването. Не сме били мили заради тези 2 лв един път в седмицата, а защото така ни е идвало отвътре на мен и колежките ми, така че и твърдението, че само заради бакшиша обслужващият персонал е мил не мога да го приема. Някои хора са, други не са.

# 71
Както са на заплата всички работещи, така са и сервитьорите.
Или всички ще получават бакшиши или никои.

Всъщност не е точно така. Аз имах колежки в университета, които работеха като сервитьорки практически без заплата - само на бакшиши. Просто тук-там е прието доходът на сервитьорите да се определя директно от клиентите. Това е някаква неформална договорка между сервитьорите, клиентите и собствениците на заведения.

В Щатите бях веднъж в един хотел, който беше ползван предимно от чужденци за командировки. Та там имаше указания в стаите към кои фирми да се обърнем за доставка на храна и колко е препоръчителния бакшиш - явно да няма конфузии.

А и не всички професии са еднакви и им се формира заплащането по еднакъв начин. Един строител си работи на надница, а един маркетинг директор нормално получава по-голямата част от възнаграждението си на база на продажбите. Не може да е еднакво за всички, няма и нужда.

# 72
Работила съм на място където не получавахме заплати,изцяло зависихме от бакшиша,и дори тогава не съм била хиена като колегите си,защото наистина повечето сервитьори са такива,особено пък професионалните,но ако бяха само на заплата мисля че нямаше да има такива.
Винаги съм обслужвала добре хора които не са ми оставяли бакшиш(стига да не са били простаци),но просто няма да дам нищо от себе си,не може да дойде с хилядите си претенции и сервитьора да прави за него неща които не е длъжен,да го гледа цяла вечер,и накрая да си изброи стотинките на сметка от 200лв.,това аз винаги съм го разбирала като подигравка

Последна редакция: чт, 10 юни 2010, 00:13 от kiki 82

# 73
...
Защо бакшиш да се дава само в заведения?

Защото там ще те видят повече хора иначе се губи смисъла.
Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy
виц на седмицата Hug Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 74
  • Стара Загора
как точно ще те видят много хора,след като оставяш парите в самата сметка?Или просто тихичко казваш на сервитьора:еди колко си,благодаря?Лиляна,да не би във вашият град в ресторантите оркестрантите да съобщават по микрофона:клиентите от втора маса дадоха бакшиш 5 лева.Туш!

Е,за такова нещо и аз оставям  Joy Joy

A, при нас има нещо подобно в пицария - когато клиенти оставят бакшиш се бие една камбанка. Е, не се съобщава колко, но се отбелязва.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт