За бакшишите

  • 22 950
  • 232
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 2 161
...
Защо бакшиш да се дава само в заведения?


Защото там ще те видят повече хора иначе се губи смисъла.
И как точно ще те видят много хора,след като оставяш парите в самата сметка?Или просто тихичко казваш на сервитьора:еди колко си,благодаря?Лиляна,да не би във вашият град в ресторантите оркестрантите да съобщават по микрофона:клиентите от втора маса дадоха бакшиш 5 лева.Туш!

# 61
  • Мнения: 654
 как точно ще те видят много хора,след като оставяш парите в самата сметка?Или просто тихичко казваш на сервитьора:еди колко си,благодаря?Лиляна,да не би във вашият град в ресторантите оркестрантите да съобщават по микрофона:клиентите от втора маса дадоха бакшиш 5 лева.Туш!

Е,за такова нещо и аз оставям  Joy Joy

# 62
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
О, не, в нашия град сервитьорите са на заплата.

# 63
  • Мнения: 2 161
И какво като са на заплата?Какво общо има заплатата с бакшиша?

# 64
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Както са на заплата всички работещи, така са и сервитьорите.
Или всички ще получават бакшиши или никои.

# 65
  • Мнения: 2 161
Ти сигурно не получаваш бакшиши и затова така подскачаш.

# 66
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Не, получавам заплата.

# 67
  • Мнения: 2 161
Е,тези които получават заплати, обикновено получават и подкупи.Което не означава,че имам предвид теб.

# 68
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Да, с подкупите е същото, като с бакшишите. Купуват си нещо. Но това не означава, че без подкуп и без бакшиш не се върши добре работата.
И знам, че нямаш предвид мен, аз съм толкова честна, че такива работи не мога да приема, но и не давам.

# 69
  • Мнения: 2 161
За всичко друго съм съгласна с теб,само за бакшиша не.

# 70
  • Мнения: 142
Иначе за магазините- работех в магазин за торти и доста хора са ни оставяли пари. Казват почерпете се по 1 кафе. Ние ги отказваме, но те настояваха, защото повечето имаха повод или просто им харесва обслужването. Не сме били мили заради тези 2 лв един път в седмицата, а защото така ни е идвало отвътре на мен и колежките ми, така че и твърдението, че само заради бакшиша обслужващият персонал е мил не мога да го приема. Някои хора са, други не са.

# 71
  • Мнения: 4 875
Както са на заплата всички работещи, така са и сервитьорите.
Или всички ще получават бакшиши или никои.

Всъщност не е точно така. Аз имах колежки в университета, които работеха като сервитьорки практически без заплата - само на бакшиши. Просто тук-там е прието доходът на сервитьорите да се определя директно от клиентите. Това е някаква неформална договорка между сервитьорите, клиентите и собствениците на заведения.

В Щатите бях веднъж в един хотел, който беше ползван предимно от чужденци за командировки. Та там имаше указания в стаите към кои фирми да се обърнем за доставка на храна и колко е препоръчителния бакшиш - явно да няма конфузии.

А и не всички професии са еднакви и им се формира заплащането по еднакъв начин. Един строител си работи на надница, а един маркетинг директор нормално получава по-голямата част от възнаграждението си на база на продажбите. Не може да е еднакво за всички, няма и нужда.

# 72
  • Мнения: 72
Работила съм на място където не получавахме заплати,изцяло зависихме от бакшиша,и дори тогава не съм била хиена като колегите си,защото наистина повечето сервитьори са такива,особено пък професионалните,но ако бяха само на заплата мисля че нямаше да има такива.
Винаги съм обслужвала добре хора които не са ми оставяли бакшиш(стига да не са били простаци),но просто няма да дам нищо от себе си,не може да дойде с хилядите си претенции и сервитьора да прави за него неща които не е длъжен,да го гледа цяла вечер,и накрая да си изброи стотинките на сметка от 200лв.,това аз винаги съм го разбирала като подигравка

Последна редакция: чт, 10 юни 2010, 00:13 от kiki 82

# 73
  • Мнения: 4 678
...
Защо бакшиш да се дава само в заведения?


Защото там ще те видят повече хора иначе се губи смисъла.
Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy
виц на седмицата Hug Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 74
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 604
как точно ще те видят много хора,след като оставяш парите в самата сметка?Или просто тихичко казваш на сервитьора:еди колко си,благодаря?Лиляна,да не би във вашият град в ресторантите оркестрантите да съобщават по микрофона:клиентите от втора маса дадоха бакшиш 5 лева.Туш!

Е,за такова нещо и аз оставям  Joy Joy

A, при нас има нещо подобно в пицария - когато клиенти оставят бакшиш се бие една камбанка. Е, не се съобщава колко, но се отбелязва.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт