За бакшишите

  • 22 953
  • 232
  •   1
Отговори
# 30
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
...
Рядко се е случвало да НЕ оставя.На едната ми ръка се броят.И то защото много са ми бавили поръчката...около 40 мин.
...
То точно в този случай е "най-виновна" e  сервитьорката. Мдаааа. Не я е срам.

Тук всеки втори споменава: "работила съм като сервитьорка и знам как е". Е точно защото и аз съм работила като такава и точно защото много добре знам как е и какво се изисква за да положиш този теееежък труд, точно затова не оставям.

Последна редакция: вт, 08 юни 2010, 08:23 от Лилянa

# 31
  • Мнения: 4 875
Между другото, единственото хубаво обслужване, което съм получила в Бг е било в заведенията Happy - явно си имат някакъв стандарт хората, навсякъде другаде е пълна трагедия.

Да, явно в Happy си обучават и си следят персонала. И на мен винаги ми е правило много добро впечатление облсужването там.

Но не бих се съгласила, че "навсякъде другаде е пълна трагедия" - аз поне знам доста места с много добро обслужване.

# 32
  • Мнения: 72
Представям си как Дон си изважда елката и смята бакшиша
За кафе от 70ст. и сок от 1.60 предполагам че не си била в Шератон,наливането по чашите е политика на заведението и едва ли сервитьорката която е на заплата от 250 лв. ще се залети и по чашите да налива

Последна редакция: вт, 08 юни 2010, 09:35 от kiki 82

# 33
  • Мнения: 1 310
Не обичам да оставям бакшиш. На обслужващия персонал му се плаща, за да работи. Най-много мразя, когато сервитьорът /сервитьорката/ нямат дребни.  Crossing Arms

# 34
  • Мнения: 850
  бакшиш оставям ВИНАГИ , когато съм доволна от обслужването !
  Пресен пример от вчера: в строителен магазин голяма верига ... ще купувам теракот / не се разхождам / и въпросния кадър , след като любезно го попитах: "има ли наличност" ,  той каза:  "ей сега ще дойда" и до там .... минах асе 15 минути и аз определено не останах доволна... стана ясно , че въпросния е отишъл да си приема стоката ! Резултата от случката беше , че си тръгнах и определено не останах доволна и загубиха един клиент !

 

# 35
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 668
Винаги оставям, когато съм доволна или на кеф. Не много, но оставям.

Joy

# 36
  • Мнения: 142
Винаги оставям бакшиш в заведение или ресторант. Когато ми е харесало обслужването е около 15%. Ако не ми е харесало, просто ако е 12.30лв сумата оставям 13лв. В Щатите имах приятели, които работеха като сервитьори за мноооого минимална заплата на час и абсолютно всичко им зависеше от бакшиша. Знам колко трудно им беше. Аз бях камериерка там и винаги се радвах, когато ми оставеха по 1-2 долара, макар че доста често инспекторите минаваха и ни ги обираха  Sad . Приятелят ми и друг наш общ приятел работеха в друг хотел, също бяха камериери, но изкарваха доста повече бакшиши и единият си събра колкото за един iPhone последният модел парички само от бакшишите. Много грозна беше постъпката му след това, когато ние отседнахме в хотел и той не пожела дори 1 долар да остави за жената, която беше толкова мила с нас през целия ни престой в Ню Йорк. Аз това приемам като тъпотия, елементарност и тъпа пресметливост. Как поне 1 долар не му се откъсна на сърцето... Така, че - винаги оставям- малко или много.

# 37
  • София
  • Мнения: 515
Никога не съм работила като сервитьорка, май нямам и познати, така че никакво лично отношение към занятието. Оставям бакшиши в заведения, обикновено стандартните 10%, може и повече. Смисълът е, че съм доволна от обслужването и искам да го покажа. Сещам се обаче и за случаи, когато умишлено съм броила стотинки, за да дам точно - изобщо не приемам, че тръскането на чаши и чинии по масите, мусенето, хапливите забележки или носенето на поръчката с 40 минути закъснение е нещо нормално (случвало ми се е да си гледам пицата, че стои на бара в продължение на половин час, накрая барманът се прежали да я донесе, защото девойката се беше заприказвала някъде). Винаги оставям бакшиш на фризьорката, оставяла съм също така и в хотели. В магазини и фаст фуд - не.

# 38
  • София
  • Мнения: 9 365
Оставям бакшиши, но не смятам проценти, просто закръглявам сметката. Забелязала съм, че повечето сервитьори у нас са толкова нагли, че сами си закръгляват, дори без да им кажеш. Случвало се е така да се ядосам, че да си поискам рестото до стотинка. Мисля си, че е мое право да реша, дали да дам бакшиш. Колкото до това, че сервитьорката има право да ми тръсне чашата ако не и се усмихна, ми се струва пълна глупост. Не аз трябва да и се усмихвам, а тя на мен. Peace

# 39
  • Мнения: 2 161
Много рядко съм попадала на нацупени сервитьори,а за такива,които казват:нямам да ти върна,не си спомням.Понякога не съм доволна от самото обслужване-бавно е,некомпетентно е,носят ти питието,после чакаш за другото,докато питието ти стане топло...Много,много рядко се е случвало.Но винаги оставям бакшиш.Бакшишът за мен не е само знак,че си доволен,а и уважение към труда,който полага този човек.Всеки труд трябва да бъде доволно заплатен.А бакшишът е стимул за обслужващите.

# 40
  • София
  • Мнения: 45 050
Дай бакшиш, за да ти дадат и на теб!
Гледам да спазвам този принцип, когато мога.
Но съм си скръндзава по принцип. Mr. Green

# 41
  • София
  • Мнения: 9 365
Дай бакшиш, за да ти дадат и на теб!
Гледам да спазвам този принцип, когато мога.
Но съм си скръндзава по принцип. Mr. Green
Така е, ама ти бакшиша нали го даваш накрая. Така че, как сервитьора ще покаже добро отношение, ако не знае предварително дали ще му дадеш. И в този смисъл за мен бакшишът не е стимул за обслужващите, а награда, която трябва да си заслужат.

# 42
  • Мнения: 72
Ами следващия път като отидеш на същото място ще те гледат с друго око,може да не оставиш много бакшиш,дори само закръгляне на сметката да е,така показваш някакво  уважение

# 43
  • Мнения: 2 161
Награда,която трябва да си заслужат...Интересен подход към сервитьорите,но ако бяха кучета.Аз по-големи психолози от обслужващите персонали не познавам.Докато те фиксират и вече са наясно с това,колко ще им оставиш.

# 44
  • Мнения: 142
Дай бакшиш, за да ти дадат и на теб!
Гледам да спазвам този принцип, когато мога.
Но съм си скръндзава по принцип. Mr. Green
Така е, ама ти бакшиша нали го даваш накрая. Така че, как сервитьора ще покаже добро отношение, ако не знае предварително дали ще му дадеш. И в този смисъл за мен бакшишът не е стимул за обслужващите, а награда, която трябва да си заслужат.

Смея от личен опит да твърдя, че бакшишът поне за мен е бил огромен стимул, но хора всякакви. Когато в стая ми оставяха такъв съм се старала много повече след това. Не че другите не бяха чистени добре, но тези, в които имаха бакшиш получаваха допълнително кафе, кърпи и прочие. Така, че е стимул поне за мен.

Общи условия

Активация на акаунт