За бакшишите

• 22 953
  • 232
  •   1
Отговори
# 30
  • Ямбол
...
Рядко се е случвало да НЕ оставя.На едната ми ръка се броят.И то защото много са ми бавили поръчката...около 40 мин.
...
То точно в този случай е "най-виновна" e  сервитьорката. Мдаааа. Не я е срам.

Тук всеки втори споменава: "работила съм като сервитьорка и знам как е". Е точно защото и аз съм работила като такава и точно защото много добре знам как е и какво се изисква за да положиш този теееежък труд, точно затова не оставям.

Последна редакция: вт, 08 юни 2010, 08:23 от Лилянa

# 31
Между другото, единственото хубаво обслужване, което съм получила в Бг е било в заведенията Happy - явно си имат някакъв стандарт хората, навсякъде другаде е пълна трагедия.

Да, явно в Happy си обучават и си следят персонала. И на мен винаги ми е правило много добро впечатление облсужването там.

Но не бих се съгласила, че "навсякъде другаде е пълна трагедия" - аз поне знам доста места с много добро обслужване.

# 32
Представям си как Дон си изважда елката и смята бакшиша
За кафе от 70ст. и сок от 1.60 предполагам че не си била в Шератон,наливането по чашите е политика на заведението и едва ли сервитьорката която е на заплата от 250 лв. ще се залети и по чашите да налива

Последна редакция: вт, 08 юни 2010, 09:35 от kiki 82

# 33
Не обичам да оставям бакшиш. На обслужващия персонал му се плаща, за да работи. Най-много мразя, когато сервитьорът /сервитьорката/ нямат дребни.  Crossing Arms

# 34
  бакшиш оставям ВИНАГИ , когато съм доволна от обслужването !
  Пресен пример от вчера: в строителен магазин голяма верига ... ще купувам теракот / не се разхождам / и въпросния кадър , след като любезно го попитах: "има ли наличност" ,  той каза:  "ей сега ще дойда" и до там .... минах асе 15 минути и аз определено не останах доволна... стана ясно , че въпросния е отишъл да си приема стоката ! Резултата от случката беше , че си тръгнах и определено не останах доволна и загубиха един клиент !

# 35
  • на брега на морето
Винаги оставям, когато съм доволна или на кеф. Не много, но оставям.

Joy

# 36
Винаги оставям бакшиш в заведение или ресторант. Когато ми е харесало обслужването е около 15%. Ако не ми е харесало, просто ако е 12.30лв сумата оставям 13лв. В Щатите имах приятели, които работеха като сервитьори за мноооого минимална заплата на час и абсолютно всичко им зависеше от бакшиша. Знам колко трудно им беше. Аз бях камериерка там и винаги се радвах, когато ми оставеха по 1-2 долара, макар че доста често инспекторите минаваха и ни ги обираха  Sad . Приятелят ми и друг наш общ приятел работеха в друг хотел, също бяха камериери, но изкарваха доста повече бакшиши и единият си събра колкото за един iPhone последният модел парички само от бакшишите. Много грозна беше постъпката му след това, когато ние отседнахме в хотел и той не пожела дори 1 долар да остави за жената, която беше толкова мила с нас през целия ни престой в Ню Йорк. Аз това приемам като тъпотия, елементарност и тъпа пресметливост. Как поне 1 долар не му се откъсна на сърцето... Така, че - винаги оставям- малко или много.

# 37
  • София
Никога не съм работила като сервитьорка, май нямам и познати, така че никакво лично отношение към занятието. Оставям бакшиши в заведения, обикновено стандартните 10%, може и повече. Смисълът е, че съм доволна от обслужването и искам да го покажа. Сещам се обаче и за случаи, когато умишлено съм броила стотинки, за да дам точно - изобщо не приемам, че тръскането на чаши и чинии по масите, мусенето, хапливите забележки или носенето на поръчката с 40 минути закъснение е нещо нормално (случвало ми се е да си гледам пицата, че стои на бара в продължение на половин час, накрая барманът се прежали да я донесе, защото девойката се беше заприказвала някъде). Винаги оставям бакшиш на фризьорката, оставяла съм също така и в хотели. В магазини и фаст фуд - не.

# 38
  • София
Оставям бакшиши, но не смятам проценти, просто закръглявам сметката. Забелязала съм, че повечето сервитьори у нас са толкова нагли, че сами си закръгляват, дори без да им кажеш. Случвало се е така да се ядосам, че да си поискам рестото до стотинка. Мисля си, че е мое право да реша, дали да дам бакшиш. Колкото до това, че сервитьорката има право да ми тръсне чашата ако не и се усмихна, ми се струва пълна глупост. Не аз трябва да и се усмихвам, а тя на мен. Peace

# 39
Много рядко съм попадала на нацупени сервитьори,а за такива,които казват:нямам да ти върна,не си спомням.Понякога не съм доволна от самото обслужване-бавно е,некомпетентно е,носят ти питието,после чакаш за другото,докато питието ти стане топло...Много,много рядко се е случвало.Но винаги оставям бакшиш.Бакшишът за мен не е само знак,че си доволен,а и уважение към труда,който полага този човек.Всеки труд трябва да бъде доволно заплатен.А бакшишът е стимул за обслужващите.

# 40
  • София
Дай бакшиш, за да ти дадат и на теб!
Гледам да спазвам този принцип, когато мога.
Но съм си скръндзава по принцип. Mr. Green

# 41
  • София
Така е, ама ти бакшиша нали го даваш накрая. Така че, как сервитьора ще покаже добро отношение, ако не знае предварително дали ще му дадеш. И в този смисъл за мен бакшишът не е стимул за обслужващите, а награда, която трябва да си заслужат.

# 42
Ами следващия път като отидеш на същото място ще те гледат с друго око,може да не оставиш много бакшиш,дори само закръгляне на сметката да е,така показваш някакво  уважение

# 43
Награда,която трябва да си заслужат...Интересен подход към сервитьорите,но ако бяха кучета.Аз по-големи психолози от обслужващите персонали не познавам.Докато те фиксират и вече са наясно с това,колко ще им оставиш.

# 44
Така е, ама ти бакшиша нали го даваш накрая. Така че, как сервитьора ще покаже добро отношение, ако не знае предварително дали ще му дадеш. И в този смисъл за мен бакшишът не е стимул за обслужващите, а награда, която трябва да си заслужат.

Смея от личен опит да твърдя, че бакшишът поне за мен е бил огромен стимул, но хора всякакви. Когато в стая ми оставяха такъв съм се старала много повече след това. Не че другите не бяха чистени добре, но тези, в които имаха бакшиш получаваха допълнително кафе, кърпи и прочие. Така, че е стимул поне за мен.

Общи условия

Активация на акаунт