За бакшишите

  • 22 981
  • 232
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 9 365
Работила съм на място където не получавахме заплати,изцяло зависихме от бакшиша,и дори тогава не съм била хиена като колегите си,защото наистина повечето сервитьори са такива,особено пък професионалните,но ако бяха само на заплата мисля че нямаше да има такива.
Винаги съм обслужвала добре хора които не са ми оставяли бакшиш(стига да не са били простаци),но просто няма да дам нищо от себе си,не може да дойде с хилядите си претенции и сервитьора да прави за него неща които не е длъжен,да го гледа цяла вечер,и накрая да си изброи стотинките на сметка от 200лв.,това аз винаги съм го разбирала като подигравка
За пръв  път чувам за договор за работа без заплата. А ако сте работили без договор още по-зле. Ако бакшишите насърчават сивата икономика, бих предпочела да не ги давам, пък нека ме мислят за селянка.

# 76
  • Мнения: 142
Работила съм на място където не получавахме заплати,изцяло зависихме от бакшиша,и дори тогава не съм била хиена като колегите си,защото наистина повечето сервитьори са такива,особено пък професионалните,но ако бяха само на заплата мисля че нямаше да има такива.
Винаги съм обслужвала добре хора които не са ми оставяли бакшиш(стига да не са били простаци),но просто няма да дам нищо от себе си,не може да дойде с хилядите си претенции и сервитьора да прави за него неща които не е длъжен,да го гледа цяла вечер,и накрая да си изброи стотинките на сметка от 200лв.,това аз винаги съм го разбирала като подигравка
За пръв  път чувам за договор за работа без заплата. А ако сте работили без договор още по-зле. Ако бакшишите насърчават сивата икономика, бих предпочела да не ги давам, пък нека ме мислят за селянка.

Тоест тогава ще те обслужват и ще търчат, за да ти угаждат без пари, ей така услуга да ти направят, така ли?

# 77
  • Мнения: 58
Когато бях студентка работех като сервитьорка и бяхме без заплати само на процент от оборота. Сега не знам как е но винаги когато излизам на заведение оставям бакшиш на сервитьора.

# 78
  • Варна
  • Мнения: 1 383
А оставяте ли бакшиш на манипулантите на бензиностанциите, след като напр. са ви заредили колата и измили прозорците? За тези които оставят.
За протокола - оставяме бакшиш в ресторантите, където обслужването ни е харесало.

# 79
  • София
  • Мнения: 9 365
Тоест тогава ще те обслужват и ще търчат, за да ти угаждат без пари, ей така услуга да ти направят, така ли?
Не разбира се. Просто не трябва да се хващат на работа без договор и без заплата. Иначе аз не съм длъжна да знам кой работи легално и кой - не. И пак подчертавам, не желая допълнително да насърчавам сивата икономика.

# 80
  • Мнения: 4 875
А оставяте ли бакшиш на манипулантите на бензиностанциите, след като напр. са ви заредили колата и измили прозорците? За тези които оставят.
За протокола - оставяме бакшиш в ресторантите, където обслужването ни е харесало.

Аз понякога оставям - като ми проверят гумите или ми измият прозорците.

Не разбира се. Просто не трябва да се хващат на работа без договор и без заплата. Иначе аз не съм длъжна да знам кой работи легално и кой - не. И пак подчертавам, не желая допълнително да насърчавам сивата икономика.

Всяка работа си има специфики - вкл. и по отношение на това как се формира заплащането. На повечето места на запад от нас хората са приели, че за от част обслужващите професии заплащането се формира и чрез бакшиши. На много места бакшишите се облагат с данъци и въобще се считат за нормален доход.

Иначе - за сивата икономика - сега ще ми кажеш и че навсякъде настояваш за касова бележка. На мен масово не ми дават такава - особено в малките квартални магазинчета. Даваха ми, когато бях нова в квартала и не ме познаваха. Вече не.

И обикновено нямам никакво желание да си развалям деня в спорове с продавачки.

Тъй че бакшишите на сервитьорите са бял кахър в сравнение с оборотите на един магазин.

# 81
  • София
  • Мнения: 9 365
Не знам как е в другите страни, но у нас все още няма опция бакшишите да се облагат и съответно заплащане само с бакшиши се води в сферата на сивата икономика. Ако го променят добре, но в момента не е така.
Колкото до касовите бележки, лично аз никога не съм си тръгвала без касова бележка, дори и от кварталният магазин.

# 82
  • София
  • Мнения: 1 317
Не знам как е в другите страни, но у нас все още няма опция бакшишите да се облагат и съответно заплащане само с бакшиши се води в сферата на сивата икономика. Ако го променят добре, но в момента не е така.
Колкото до касовите бележки, лично аз никога не съм си тръгвала без касова бележка, дори и от кварталният магазин.
Напълно съм съгласна с теб  Peace
Винаги си взимам касова бележка, ако не ми дадат си я искам. Не знам дали е така (не ми се смейте, ако ви се стори наивно от моя страна), но бакшишите не се ли подават с данъчната декларация?

# 83
  • Мнения: 4 875
Не знам как е в другите страни, но у нас все още няма опция бакшишите да се облагат и съответно заплащане само с бакшиши се води в сферата на сивата икономика. Ако го променят добре, но в момента не е така.
Колкото до касовите бележки, лично аз никога не съм си тръгвала без касова бележка, дори и от кварталният магазин.
Напълно съм съгласна с теб  Peace
Винаги си взимам касова бележка, ако не ми дадат си я искам. Не знам дали е така (не ми се смейте, ако ви се стори наивно от моя страна), но бакшишите не се ли подават с данъчната декларация?

Ех, знаех си аз, че и по въпроса за касовите бележки ССФ е изрядна (както и във всичко останало).  Laughing

Ако някой има огромно желание, сигурно може да си подаде данъчна декларация за бакшишите. Всъщност дори не съм сигурна в това, защото нямат документ за транзакцията, нито за договор. Така че не знам дали така можеш да си ги обявиш като доход. Ако може, то това би бил един начин за пране на малко пари.  Laughing

# 84
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Ами ето как е при нас.
Работя с цветарски бутик -  нашите собственици (гейове между другото) ни взимат целият бакшиш, който после при заплатите разпределят към премиите след като вече е минал данъчно облагане.
Бакшиша тук е по желание и някой дава, друг не. Обикновено когато на клиента му хареса букета, който съм направила, оставя част от рестото. Аз съм длъжна да го сложа обратно в касата (имаме камери) и не знам колко се е натрупал там (освен ако не си го изчисля, но нямам време за това) и разбирам колко е едва, след като вечер изчислявам касата. И тъй като системата е такава, че се задават в самата каса наличните пари и тя сама отбелязва колко са в повече, всичко е черно на бяло и няма как да се скрие. Peace

# 85
  • София
  • Мнения: 9 365

Ех, знаех си аз, че и по въпроса за касовите бележки ССФ е изрядна (както и във всичко останало).  Laughing

Ако някой има огромно желание, сигурно може да си подаде данъчна декларация за бакшишите. Всъщност дори не съм сигурна в това, защото нямат документ за транзакцията, нито за договор. Така че не знам дали така можеш да си ги обявиш като доход. Ако може, то това би бил един начин за пране на малко пари.  Laughing
Не я познавам тази ССФ  Whistling, но за бележките си имам поука. Често в нашето магазинче бъркат и пропускат да сложат разни неща, та ми е станало навик. Пък за по-скъпа стока, която бих могла да рекламирам, съвсем няма да я пропусна. Скоро в Кауфланд ми бяха таксували доста скъпа стока 2 пъти. Така че, дори само от практична гледна точка има полза от бележките.

# 86
  • Мнения: 13 424
За касовите бележки- и аз винаги си искам.Особено след като една дама горчиво плака, защото 1 кисело мляко и излезе 50лв.Беше станала обект на данъчна проверка като клиент, нямаше бележка и беше глобена

# 87
  • Мнения: 4 435
как точно ще те видят много хора,след като оставяш парите в самата сметка?Или просто тихичко казваш на сервитьора:еди колко си,благодаря?Лиляна,да не би във вашият град в ресторантите оркестрантите да съобщават по микрофона:клиентите от втора маса дадоха бакшиш 5 лева.Туш!

Е,за такова нещо и аз оставям  Joy Joy

A, при нас има нещо подобно в пицария - когато клиенти оставят бакшиш се бие една камбанка. Е, не се съобщава колко, но се отбелязва.  Mr. Green

Коя е тази пицария? Thinking

# 88
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 604
"Антъни"

# 89
  • Мнения: X
Хахах, това Антъни, дето ако си малко по-проЗ не мож вляза вътрИ. Joy
Те вместо да правят конкуренция на "Въведение Богородично", викам да вземат да се научат да правят пици, че последния път пицата ми с риба-тон беше с кайма от прасе...тон. Иначе освен, че им е хубав и чист кенефа, не виждам за какво може да им остави бакшиш вече.
Не знам дали само в Стара Загора е така, но 90% от заведенията са като онова прочуто куче с цървулите, което си изяло краката от радост.

Общи условия

Активация на акаунт